Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak kennis met het veelzijdige westen van Nederland. Je fietst langs rivieren, door het duinlandschap van de Noordzeekust en de groene polders met vlakke weilanden met koeien, prachtig gerestaureerde windmolens en pittoreske dorpen. Allemaal verbonden door rustige, mooi aangelegde fietspaden. Je passeert de charmante en historische steden Haarlem, Delft en Leiden en bezoekt het hippe en industriële Rotterdam. Het liederlijke Kinderdijk verrast met maar liefst 16 windmolens en de kazen van Nederland verbazen wanneer je halt houdt bij een kaasboerderij.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsreis naar het westen van Nederland

Kuieren in het charmante Delft

Fietsreis naar het westen van Nederland

Fietsen langs uitgestrekte polders

Fietsreis naar het westen van Nederland

Proeven van Hollandse kazen

Programma

Programma

A Dag 1
Wesp-Utrecht
60 km

Je wordt verwacht in Weesp waar je fietsvakantie start. Voor vertrek ontvang je een GPS. Ofwel wordt die naar je thuis gestuurd als je met je eigen fiets komt of geen bagagevervoer boekte. Ofwel ga je het apparaat afhalen op een door ons aangegeven plaats. De details van de route worden overhandigd en je bent klaar voor vertrek.

Vandaag fiets je door ‘t Gooi’, een groen gebied tussen het stedelijke Utrecht en Amsterdam. Eerst ga je noordwaarts naar het indrukwekkende Muiderslot, een middeleeuwse burcht die tot de verbeelding spreekt. Een bezoek aan één van de oudste kastelen van Nederland is zeker aan te raden. Neem ook even de tijd om tot rust te komen in de prachtige tuinen. 

Je fietst langs de oevers van het IJmeer naar het pittoreske Naarden. Het historische centrum is gebouwd in de vorm van een ster. Wandel er over de gezellige smalle straten en bezoek het Vestingmuseum als je meer wilt weten over het bewogen verleden. Spring ook even binnen in de kerk om het unieke tongewelf te aanschouwen.

Fiets verder zuidwaarts naar het prachtige merengebied van de Ankeveense Plassen. Dit landschap staat bekend om zijn meren en geribbelde zandeilanden en is bezaaid met jachthavens. Vanaf hier volg je de rivier de Vecht waarlangs veel oude villa's en vakantiehuizen uit de vorige eeuw zijn opgetrokken. Stop in het gezellige Breukelen en neem zoals alle Amerikanen een foto aan de ophaalbrug. Dit dorp is bijzonder populair omdat het New Yorkse Brooklyn werd vernoemd naar dit dorp. Het zijn de Nederlandse immigranten die ooit nederzettingen stichtten in Amerika. En die plaatsen gaven ze namen gebaseerd op steden uit hun eigen geboorteland. 

Na ongeveer iets meer dan 50 km eindigt je fietstocht in Utrecht dat exact in het midden van Nederland ligt. Bezoek er de Domtoren die het levendige autovrije stadscentrum overheerst. Vandaag fiets je zo'n 60 km.

B Dag 2
Utrecht-Haastrecht
45 km

Via de dorpjes Montfoort en Oudewater fiets je langs de Hollandse IJssel het Groene Hart in. Een regio gelegen tussen de 4 grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. In dit gebied vind je alles wat Nederland typeert: windmolens, gestippelde koeien, heerlijke kaasboerderijen, groene vlaktes, perfect aangelegde fietspaden en traditionele ambachten.

Je eindbestemming vandaag is Haastrecht van waar je ‘s middags nog een excursie kan maken naar Gouda, de beroemdste kaasstad van Nederland. Verken het kleine stadscentrum te voet en wandel over het bruisende marktplein waar tijdens de zomer elke donderdag een kaasmarkt wordt gehouden. Bezoek het prachtige gebouw de Waag waar de kaas werd gewogen of het stadhuis met versierde torens, prachtige luiken en statige trappen. In de Sint Janskerk schitteren de glas-in-lood ramen. Zoetekauwen mogen de Kamphuisen siroopwafelfabriek uit 1810 niet missen. De geur alleen doet een mens watertanden. Vandaag zit je 45 km op het zadel.

C Dag 3
Haastrecht-Delft
45 km

Vandaag fiets je naar dé bezienswaardigheid in deze regio. Langs de Hollandsche IJssel rijd je tot aan de Lek. Na 25 kilometer en het nemen van een veerpont in Krimpen kom je aan in het liederlijke Kinderdijk waar maar liefst 16 windmolens uit de 18de eeuw aan de waterkant staan. Nergens anders in Nederland kun je zoveel molens in zo’n goede staat bij elkaar zien. 

Met je fiets op de waterbus reis je naar Rotterdam. Zodra je de stad binnenvaart zie je steeds meer pakhuizen en hoogbouw, en uiteindelijk stap je uit midden in het centrum bij de Erasmusbrug. Rotterdam is een stad met vele gezichten: een stoere havenstad, trendy uitgaansstad, chique winkelstad en hippe kunstenaarsstad. Maar Rotterdam is bovenal dé architectuurstad van Nederland. 

De fietstocht leidt je verder, met als eindpunt Delft. Delft is eveneens een charmante historische stad met een centrum vol grachten en prachtige monumentale panden. Bezoek er het Johannes Vermeer Centrum of  een Delfts Blauwe werkplaats. Een typisch blauw-wit aardewerk waar de stad zo bekend om is. Je trapt 45 km vandaag.

D Dag 4
Delft-Leiden
45 km

Vanuit Delft fiets je naar het centrum van Den Haag, de regeringszetel van Nederland. Op het Binnenhof zie je de oude gebouwen waarin verschillende ministeries, de Ridderzaal en de Tweede Kamer gevestigd zijn. Naast het Binnenhof ligt het Mauritshuis, een museum waar je het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer kunt bezichtigen: het meisje met de parel. Vanaf hier fiets je door het chique Den Haag richting Scheveningen, gelegen aan het strand waar je even lekker kan uitwaaien of zwemmen.

Over goede fietspaden fiets je verder dwars door het duinengebied. Een landschap van zandverstuivingen, heide, af en toe een stukje bos, en natuurlijk het strand dat hier alleen te bereiken is per fiets of te voet.

Je passeert ook nog de universiteitsstad Leiden met talloze kanalen, historische gebouwen, leuke binnenplaatsen en héél veel fietsen. De mooiste monumenten van deze stad zijn ongetwijfeld de Leidse Burcht, het stadhuis en de Pieterskerk. Ook vandaag zal je weer 45 km hebben gefietst.

E Dag 5
Leiden-Haarlem
45 km

's Ochtend heb je nog wat tijd voor een koffie op een gezellig terras in Leiden. De route brengt je vandaag door de Bollenstreek. In het voorjaar zie je hier eindeloze rijen met de kleurigste bloemen; een zeer kleurrijk lappendeken van tulpen, narcissen en hyacinten. Het bekende Keukenhof is een drukbezocht park met kleurrijk aangelegde bloempercelen. Zeker een bezoek waard wanneer je hier tijdens het juiste seizoen passeert.

Bij Aerdenhout kom je in een nieuw duinengebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit gebied is van oudsher beschermd omdat het een drinkwaterwingebied was voor Amsterdam. De ongeschonden bossen, zandverstuivingen en heidevelden zijn een streling voor het oog.

Je fietstocht eindigt in Haarlem. Als je interesse hebt in kunst, dan kun je op eigen houtje een bezoek brengen aan het het Frans Hals Museum, één van de belangrijkste schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw. Ook het Museum Teyler is een echte aanrader. Dit is het oudste museum van Nederland en heeft een grote collectie kunst, maar ook andere objecten zoals fossielen, tentoongesteld in een prachtig pand. Je fietst 45 km deze dag.

F Dag 6
Haarlem-Amsterdam
20 km

De laatste etappe van de reis brengt je naar het centrum van Amsterdam waar je programma ook eindigt. Hier lever je de eventuele huurfiets en GPS in en ontvang je je bagage.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 6
 • Fietsroutes vanaf dag 1 tot en met dag 6
 • GPS-tracks
 • Huur GPS fietsnavigatie (1 apparaat per groep)
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar treinstation Weesp op dag 1 en vanaf treinstation Amsterdam naar België op dag 6
 • Alle overige maaltijden
 • Toeristenbelasting ter plekke af te rekenen (€ 19 per persoon in totaal)
 • Meerkosten voor huurfiets (gewone fiets of e-bike)
 • Eventuele parkeerkosten indien men met de auto komt
 • Entrees voor sights en musea
 • Alle drankjes tijdens de maaltijden
 • Persoonlijke reisverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen.

Optioneel

 • Huur gewone fiets inclusief waterdichte fietstas: € 175
 • Huur E-Bike inclusief waterdichte fietstas: € 240
 • Afleverkost huurfiets: € 115 per groep
 • Bagagevervoer vanaf dag 1 tot en met dag 6: € 970 per groep

Heen- en terugreis

 • Met de trein naar Weesp met overstap in Amsterdam ( ca. 3 uur vanuit Brussel) en terug vanuit Amsterdam ( ca. 3 uur tot Brussel)
 • Met je eigen wagen (je kan gratis parkeren op de P+R Leeuwenveldseweg vlakbij het station)

Hotellijst

Budget: 

 • Utrecht: Hotel Museumkwartier of gelijkwaardig
 • Haastrecht: Hotel over de Brug of gelijkwaardig
 • Delft: Hotel Johannes Vermeer of gelijkwaardig
 • Leiden: Rembrandt City Hotel of gelijkwaardig
 • Haarlem: Hotel Malts of gelijkwaardig

Comfort:

 • Utrecht: Cozy Pillow of gelijkwaardig
 • Haastrecht: Hotel over de Brug of gelijkwaardig
 • Delft: Hotel Royal Bridges (suite kamer) of gelijkwaardig
 • Leiden: Huys van Leiden of gelijkwaardig
 • Haarlem: Hotel Lion D'Or of gelijkwaardig

Fietsniveau

De fietsafstanden zijn tussen 45 km en 50 km per dag.  De route verloopt overwegend vlak, de wind kan echter het fietsen zwaarder maken.

Wat je moet weten over deze reis

Over Nederland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren