Overslaan en naar de inhoud gaan

Langs de oevers van het Canal du Midi fiets je in de schaduw van talrijke bomen van dorp naar stad. Je fietsvakantie start in Toulouse en 250 km later bereik je in Sète de Middellandse Zee. Onderweg bezoek je oude steden zoals Carcassonne, Castelnaudary en Béziers. Het precisiewerk van de bootmannen slaat je met verstomming wanneer ze één van de vele sluizen van het kanaal passeren. Ontdek de zuiderse sfeer langs het water en proef dagelijks van de heerlijke Franse keuken. 

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie Canal du Midi, Toulouse, Carcassonne, Béziers, Sète, kanaal, Frankrijk

Fietsen langs de oevers van Canal du Midi 

Fietsvakantie Canal du Midi, Toulouse, Carcassonne, Béziers, Sète, kanaal, Frankrijk

Bezoeken van historische forten en middeleeuwse kastelen

Fietsvakantie Canal du Midi, Toulouse, Carcassonne, Béziers, Sète, kanaal, Frankrijk

Eindigen aan de Middellandse Zee: ontspannen aan het strand en proeven van heerlijke visschotels

Programma

Programma

A Dag 1
Toulouse

Je reist op eigen kracht naar Toulouse waar je in de late namiddag kan inchecken in je hotel. Ontdek waarom deze stad ook wel La Ville Rose wordt genoemd. Het centrum barst van cultureel erfgoed. De basiliek van Saint Sernin, het Capitool, het Jacobin klooster en het Hôtel d’Assézat zijn slechts enkele voorbeelden. Als je meer fan bent van de ruimte, interesseert het Cité de l’Espace je misschien wel. Rust vind je in de Japanse tuin. Je ontvangt vandaag alle informatie en je roadbook zodat je zorgeloos aan je fietsvakantie kan beginnen.

B Dag 2
Toulouse - Castelnaudary
65 km

In het gezelschap van het Canal du Midi en zijn vele binnenschepen, fiets je over overwegend geasfalteerde paden het Pays Lauragais binnen. Stop aan één van de vele sluizen wanneer schippers hun boot hier langs manoeuvreren. Hun millimeterwerk imponeert! In de vele dorpen die je zal passeren, zijn er mogelijkheden in overvloed om te genieten van een hapje en een drankje. Tijdens de lente- en zomermaanden is er in Port Lauragais een tentoonstelling waar je alles te weten komt over het kanaal. Aan de voet van La Montagne Noire zie je Le Seuil de Naurouze, het hoogste punt van het kanaal met zo'n 190 m. Het is exact op dit punt dat het water van het kanaal zich op natuurlijke wijze in tweeën split. Ofwel stroomt het richting de Atlantische Oceaan ofwel kiest het water de Middellandse Zee. Van hieruit is het nog een korte rit naar Castelnaudary, ooit omringd door vele windmolens en vandaag bezaaid met prachtige herenhuizen. Eind augustus wordt hier jaarlijks La fête du Cassoulet gevierd waar je à volonté hun streekspecialiteit kan proeven op basis van bonen, varkenvlees, eend, worst en spek. Vandaag fiets je zo'n 65 km. 

C Dag 3
Castelnaudary - Carcassonne
40 km

Vandaag fiets je tussen het massief van La Montagne Noire en de Pyreneeën. Het zwarte gebergte dankt zijn naam aan de dikke groene bossen. Door de wolken die er vaak hangen, maakt de schaduw de heuvels nog veel donkerder. Impressionant! Je fiets er langs een 1.000 jaar oude weg en passeert kleine dorpen en talrijke sluizen. De molen van Cugarel is mooi gerestaureerd en biedt een prachtig uitzicht op Carcassonne en omgeving. Bewonder het grootse Aqueduc de Rébenty alvorens je de stad met het best bewaarde fort van Europa binnen fietst. De vestigingsstad Carcasonne werd ooit beschermd door een meterslange stadsmuur met tientallen torens en daar is vandaag nog heel wat van te zien. De goed bewaarde La Cité Mediévale is absoluut de moeite om rustig rond te kuieren. Vandaag zit je 40 km op het zadel.

D Dag 4
Carcassonne - Homps/Olonzac
42 km

Vandaag fiets je opnieuw langs het Canal du Midi in de schaduw van weelderige platanen. Wist je trouwens dat meer dan 10.000 bomen de oevers van het kanaal verstevigen? De rit wordt een aaneenschakeling van verschillende bezienswaardigheden. De Orbiel-kanaalbrug is uniek omdat hier 2 wateren elkaar kruisen: de Orbiel stroomt onder het kanaal door. In de verte zie je de klokkentoren van de kerk van Trèbes. Het epanchoir van Argendouble is een stenen brug met bogen die overtollig kanaalwater kan afvoeren in de lagergelegen rivier. Neem een pauze in het oud Gallisch dorp Marseillette of maak een omweg via Capendu om er de Romeinse kapel te bezoeken. Via de wijngaarden kom je aan in Homps/Olonzac. Proef hier van de lokale Minervois-wijnen of ga zwemmen in het meer van Jouarres. Je eindigt deze fietsetappe na 42 km. 

E Dag 5
Homps/Olonzac - Béziers
64 km

Vandaag trap je langs de vele sluizen die het kanaal rijk is. Via de sluis van Argens bereik je Le Somail. Noem het gerust het paradijs met de kleine haven, een levendig gehucht gehuld in de sfeer van de 17de eeuw. Twee dingen die je hier zeker moet bezoeken: de ijskelder die tijdens de warme zomerdagen ijs leverde aan de plaatselijke herberg en de Pont Saint-Marcel met zijn opmerkelijke halfronde vorm, één van de eerste bruggen van het Canal du Midi. Als je even op het kanaal wil varen, is dit misschien wel hét moment. Je fietst verder naar Capestang met zijn gigantische kerk die het landschap domineert. Richting Béziers treed je in de voetsporen van de Gallo-Romeinen. Je slentert in het 2.000 jaar oude dorp van Poilhes la Romaine en bezoekt er de archeologische site l’Oppidum d’Ensérune. De Malpastunnel en de 9 sluizen van Foncérannes getuigen van het talent van Riquet, de bedenker van het Canal du Midi. Je eindigt in zijn geboorteplaats Béziers waar je kan wandelen door historische steegjes langs de kathedraal en de Pont-Vieux. Vandaag fiets je 64 km.

F Dag 6 - 7
Béziers - Sète
50 km

De Middellandse Zee is je doel vandaag. Het reliëf vervaagt en de landschappen vormen een mozaïek van duinen, moerassen en uitgestrekte lagunes. Dit is de thuisbasis van reigers, paarden en stieren. In dit landschap, dat de Camargue weerspiegelt, kom je 2 unieke bouwwerken tegen. De brug van Libron waar het kanaal de rivier kruist en de ronde sluis van Agde. In deze charmante stad verdwaal je in de steegjes en zie je dat vele huizen zijn opgetrokken in zwarte basalt. Wanneer in de verte de vuurtoren van Pointe des Onglous opduikt, weet je dat het einde van het Canal du Midi nabij is. Hier mondt het kanaal uit in het meer van Thau, bekend voor zijn mossel-en oesterkweek. Vlei er neer op een terras en proef de holle oester van Bouzigues. Van hieruit fiets je langs de stranden naar Sète. In deze zuidersgetinte stad merk je meteen waarom ze het ook het Venetië van Frankrijk noemen. Je eindigt met 50 km op de teller.

Het programma eindigt op dag 7 na het ontbijt. Indien je met de wagen naar Toulouse reed, kan je vanuit Sète met de trein terug naar waar je fietsvakantie begon. De trein brengt je in ongeveer 2 uur terug naar Toulouse.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Alle ontbijten vanaf dag 2 tot en met dag 7
 • Diner op dag 2 en 4
 • Uitgebreid roadbook van de fietstochten
 • Bagagevervoer
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Toulouse en van Sète naar België
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Eventueel fietshuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Omwille van de route is het niet aangeraden deze reis te ondernemen met kinderen jonger dan 14 jaar. Voor kinderen boven deze leeftijd is er geen korting voorzien. 

Bijkomende info

Deze fietsreis moet minstens 1 maand voor vertrek geboekt worden.

Je kan deze reis ook boeken zonder bagagetransport, er is dan een korting van € 170 per persoon.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. verzekering: € 255
 • Huur E-Bike incl. verzekering: € 340
 • Huur fietshelm: € 25
 • Single supplement: € 300
 • Extra nacht in Toulouse: € 65
 • Extra nacht in Sète: € 60

Heen- en terugreis

 • Met de trein naar Toulouse met overstap in Parijs ( ca. 7 uur vanuit Brussel) en terug vanuit Sète ( ca. 7 uur tot Brussel)
 • Met je eigen wagen 

Fietsniveau:

Het reliëf is niet erg heuvelachtig en vereist geen specifieke fysieke conditie. De frequente wind en de minder goede staat van het jaagpad over de laatste 40 km kunnen de moeilijkheidsgraad van de laatste etappe bij slecht weer aanzienlijk verhogen.

Hotels

 • Toulouse: 2* hotel
 • Castelnaudry: 3* hotel
 • Carcasonne: 3* hotel
 • Olonzac: Chambre d'hôtes
 • Béziers: 2* hotel
 • Sète: 2* hotel

 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren