Overslaan en naar de inhoud gaan

Je vertrekt in topcultuurstad Dresden en eindigt in het kosmopolitische Berlijn. Het is zalig fietsen op de Sächsische Weinstraße met z'n fleurige wijngaarden, gezellige plattelandsdorpen en imposante kastelen. Een mooie mix van fietsen op rustige wegen langs de meanderende Elbe en wandelen door rijke cultuursteden.

De hoogtepunten van deze reis

Wijngaarden langs de Elbe - Fietsreis Dresden naar Berlijn

Rustig fietsen langs de oevers van de Elbe

Wijngaarden langs de Elbe - Fietsreis Dresden naar Berlijn

Kuieren door steden met mooie architectuur en rijke geschiedenis

Wijngaarden langs de Elbe - Fietsreis Dresden naar Berlijn

Proeven van sprankelende wijnen op bekende wijndomeinen

Programma

Programma

A Dag 1
Dresden

Je start je reis in Dresden, de hoofdstad van Saksen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gebombardeerd. Het is pas na de val van de Berlijnse muur dat sommige ruïnes werden opgebouwd en paleizen hersteld. Een bijzondere stad waar op cultureel vlak veel te beleven valt. Beklim de toren van de mooie Frauenkirche voor een uitzicht over de stad. De paviljoenen rond de binnenplaats van de Zwinger of de indrukwekkende opera Semper zijn zeker ook een bezoek waard. In het hotel ontvang je alle informatie voor je fietstour langs de Saksische wijnroute. 

Extra nacht(en) in Dresden
Wil je de tijd nemen om deze stad te bezoeken, dan is het aangeraden om een extra nacht te boeken. Per persoon betaal je € 80 per nacht voor een 2-persoonskamer inclusief ontbijt. Reis je alleen, dan betaal je € 110 per nacht inclusief ontbijt.
B Dag 2
Dresden - Strehla
66 km

Je fiets staat voor je klaar vanaf 8u in je hotel.

Langs rustige, mooi aangelegde fietspaden rijd je doorheen het Elbedal met zicht op de wijngaarden die de flanken van de heuvels sieren. Tussen de ranken spot je grootse wijndomeinen. Zo is er het kasteel Diesbar-Seußlitz en Wackerbarth waar het heerlijk vertoeven is en een glaasje kan gedegusteerd worden. Al snel krijg je de stad Meißen in het vizier, beroemd om zijn porselein. Het witte kasteel van Albrechtsburg met de Gotische kathedraal schittert over de stad. Wandel in romantische tuinen en geniet van een streekwijn in één van de vele bars. Richting Riesa worden de fietswegen minder bewoond. Op die manier is het zeer aangenaam fietsen in de vallei van de Elbe. Eindigen doe je in het middeleeuwse dorp Strehla. Vandaag fiets je in totaal 66 km. 

C Dag 3
Strehla - Torgau
40 km

Je fietst door het heuvelachtige platteland richting Torgau, een historische plek waar in 1945 de Amerikanen en het Rode Leger elkaar de hand schudden. Onderweg stop je in Mühlberg met een spectaculair oud centrum. Het klooster is er meer dan de moeite. Net zoals het museum dat de geheimen van de religieuze revolutie van de 16de eeuw onthult. In het gefusioneerde dorp Belgern-Schildau spot je hét standbeeld van Roland. Een beeld dat zou verwijzen naar de generaal die aan de zijde van Keizer Karel streed. Maar eigenlijk is niemand er helemaal zeker van. Aangekomen op je eindbestemming kan je het in het midden van de stad Torgau, het Paleis Hartenfels in renaissancestijl bezoeken. De grootse wenteltrap op het binnenhof imponeert. Vandaag zit je zo'n 40 km op het zadel.

 

 

D Dag 4
Torgau - Lutherstadt Wittenberg
68 km

Je zet koers richting Pretzsch. Onderweg kan je een blik werpen op landerijen zoals het kasteel van Lichtenberg en Pretzsch. In dat laatste kan je terecht voor een warme koffiespecialiteit vergezeld van een heerlijk stuk taart.  Je neemt de veerboot naar de andere kant van de Elbe (€0,50) en vervolgt je tocht via Elster naar Lutherstadt Wittenberg, de plaats waar Maarten Luther de Reformatie startte. Hij kerfde er 95 geschriften in de deur van het Schloßkirche waar hij 30 jaar lang zijn protestantse godsdienst verkondigde. Het is ook hier dat Maarten Luther ligt begraven. Wie meer wil weten over de invloed die deze theoloog had, is hier aan het juiste adres. De stad, waarvan een groot deel erkend door UNESCO, wemelt van de historische gebouwen die verwijzen naar de revolutie. Denk aan het Lutherhuis, de binnenplaatsen van Cranach en het Melanchtonhuis. Vandaag heb je 67 km op de teller.

E Dag 5
Lutherstadt Wittenberg - Bad Belzig
42 km

Je verlaat de oevers van de Elbe en rijdt meer landinwaarts, het glooiende landschap van Hoher Fläming in. Dit natuurreservaat dankt zijn naam aan de Vlamingen die hier op uitnodiging van de Duitse prinses vertoefden. Groene weiden, dichte bossen en kabbelende rivieren nodigen uit voor een korte rustpauze. Onderweg zie je het vaak gerenoveerde kasteelcomplex van Eisenhardt liggen. Bovenop de toren heb je een mooi uitzicht over de heuvels en het kuuroord Bad Belzig. Alvorens onder de lakens te kruipen, kies je voor ontspanning in de Steintherme met onder andere damp- en zoutwaterbaden. Een sauna is zeker verdiend na 42 km op de trappers.

F Dag 6
Bad Belzig - Potsdam
60 km

Je vervolgt je route op de bekende R1, een fietspad dat Calais en Sint-Petersburg met elkaar verbindt. Vandaag fiets je door de landelijke gebieden van de beroemde Beelitzer Asperge. Ga in het centrum van Beelitz op zoek naar de perfecte lunchplek waar je de heerlijk bereide asperges op je bord getoverd krijgt. Stop aan de oevers van het Schwielowsee voor een dip in het water of een korte rustpauze op het strand. Via het immense Templiner See kom je aan in het Pruisische Potsdam. Ook hier staan talrijke gebouwen te schitteren op de werelderfgoedlijst. Verdwaal in het park Sanssouci en ontdek er prachtige galerijen, een oude windmolen, romeinse baden en de orangerie. Zet je met je snoet in de zon op de Oude Markt met vele witte gevels of één van de vele terrassen in het Holländisches Viertel. Ook de Russische Kolonie verdient je aandacht. Met de typisch karaktevervolle houten huizen waan je je niet in een drukke binnenstad. De kilometerteller stopt vandaag op 60 km.

G Dag 7-8
Potsdam - Berlijn
35 km

Je fietst over de bekende Glienickerbrug en laat het prachtige Potsdam achter je. Door het Grünewald gaat het richting de bekende Berlijnse TV-toren, 368 m hoog en geïnspireerd door de Eiffeltoren. Na ongeveer 35 km bereik je Straße des 17. De straat waar in 1953 een volksopstand plaatsnam in de DDR. Misschien beter bekend als de plek waar ooit de Love Parade van Berlijn paradeerde. Net zoals Potsdam, heeft ook de bruisende hoofdstad Berlijn heel veel te bieden. Ontdek op eigen ritme de verschillende musea. Ervaar de grootsheid van Alexanderplatz of de Brandenburger Tor. Snuif de sfeer van weleer aan de vroegere grenspost Checkpoint Charlie.

Na het ontbijt op dag 8 eindigt deze fietsreis. Of overweeg enkele dagen extra te boeken in boeiend Berlijn. Het loont zeker de moeite. Indien je eigen wagen staat geparkeerd in Dresden, brengt een ICE-trein je op 2 uur tijd terug naar je startpunt. 

Extra nacht in Berlijn
In Berlijn is er zo veel te zien en te doen dat het zeker de moeite loont om 1 of meerdere extra nachten langer te blijven. Per persoon betaal je € 95 per nacht voor een 2-persoonskamer inclusief ontbijt. Reis je alleen, dan betaal je € 135 per nacht inclusief ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Dag 1:
Extra nacht(en) in Dresden Prijs op aanvraag
Dag 7-8:
Extra nacht in Berlijn Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • overnachtingen
 • ontbijten vanaf dag 2
 • uitgebreid Engelstalig roadbook met kaartmateriaal
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • btw.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • evt. fietshuur
 • evt. optionele activiteiten
 • evt. inkomgelden
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.

Aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets: € 17 per dag
 • Huur E-Bike: € 35 per dag
 • Single kamer:
  • € 1.165 (prijs in laagseizoen) 
  • € 1.200 (prijs in hoogseizoen)
 • Extra nachten op basis van een 2-persoonskamer; ontbijt inbegrepen
  • Dresden: € 80
  • Berlijn: € 95
 • Extra nachten op basis van een 1-persoonskamer; ontbijt inbegrepen
  • Dresden: € 110
  • Berlijn: € 135

De fietsen zijn voorzien van een slot en een waterdichte fietstas. Per kamer is er een kaartenhouder en een reparatieset met fietspomp, plakgerief, binnenband.

Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer: Per dagtrein of met de European Sleeper van Brussel naar Dresden en van Berlijn naar Brussel. Voor treininformatie: zie NMBS Europe of The Train Line

Met eigen wagen: De afstand Brussel-Dresden bedraagt ca. 800 km. Meer info over (gratis) parkeren in Dresden vind je hier. Na de reis neem je een rechtstreekse trein (ca. 2 u.) terug naar Dresden om je wagen op te pikken.

Fietsniveau

Fietsafstanden tussen 35 km en 67 km per dag (zie dagschema).  De route verloopt overwegend over vlak terrein en goede fietspaden

Logies

Je overnacht in fietservriendelijke hotels*** in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren