Overslaan en naar de inhoud gaan

De Ardèche met de drukbezochte ‘gorges’ klinkt vast wel bekend in de oren. Op korte afstand van deze drukte vind je echter een landschap met een verrassende rust en vredigheid. Met de ezel als trouwe reisgezel trek je door een landschap van kloven, kastelen, rivieren en indrukwekkende grotten. Je slaapt in knusse hotelletjes en ook enkele nachten in een tent met open hemel en in een tent op palen midden in het natuurreservaat. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Pont d'Arc aan Vallon-Pont-d'Arc in de Ardèche
Pont d'Arc

La Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche

Wandelen met een ezel door de Ardèche.

Wandel tijdens je reis met een ezel als trouwe metgezel.

Kampeer in ongerepte natuur van de Ardèche.

Kampeer in ongerepte natuur.

Programma

Programma

A Dag 1
Vagnas

Aankomst in Vagnas, een klein charmant en typisch Frans dorpje aan de poort van één van de mooiste toeristische sites van Frankrijk, 'la Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche'. Vandaag maak je al kennis met de ezel die je deze week zal vergezellen en krijg je alvast allerlei tips om de week vlot te laten verlopen. De komende nachten verblijf je op een kleinschalige en zeer rustig gelegen camping.

Overnachting op een camping met zwembad. (A)

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

B Dag 2
Vallon Pont d'Arc - Vagnas

Je verkent het platteland rondom Vallon Pont d'Arc. Je passeert enkele prehistorische dolmens nabij Champagnac en wandelt verder langs de garrigues, de mediterrane lage vegetatie typisch voor de Ardèche, terug naar de camping.

9,3 km | 220 m stijgen 

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

C Dag 3
Luswandeling

Door het bos en maquis trek je omhoog naar de Saleyron, hierboven op de top heb je zicht op de machtige kloven van de Ardèche en de fameuze natuurlijke rotsboog van Vallon Pont d’Arc. In de afdaling loont het zeker de moeite om het 15de eeuwse kasteel van Roures te gaan bezoeken, een mooi middeleeuws kasteel met een park waarin allerlei oude wapens staan uitgestald. In de zomer worden er evenementen georganiseerd en je kunt er ook gaan kijken hoe men zijderupsen kweekt.   

11,7 km | 210 m stijgen

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

D Dag 4
Vagnas - Orgnac l'Aven

Vandaag ontdek je de geologie, de fauna en de flora, alsook de geschiedenis van dit mooie stukje Ardèche. Langs La Bastide de Virac bereik je de prehistorische site van L’Aven d’Orgnac met z’n dolmens en de immense grot Baume de Ronze. De grotten van Orgnac behoren tot de grootste en best bewaarde grotten ter wereld. Eveneens interessant is het museum van de prehistorie dat de archeologische en geologische kenmerken van de streek op een erg leerzame manier weet te brengen. Vannacht ben je te gast in een familiaal hotelletje of in een chambre d'hôtes.

11,3 km | 180 m stijgen

Overnachting. (O, L, A)

E Dag 5
Orgnac l'Aven - Labastide de Virac

Je volgende logies is een unieke camping midden in het natuurreservaat. Je kan de ezel laten rusten en naar het hartje van de kloof trekken. Vannacht verblijf je in een knusse yurt (= nomadentent) of in een tent op palen (voor families). In dit stukje ongerepte natuur aan het water kan je kiezen tussen heel wat activiteiten zoals canyoning, paardrijden, speleologie, via ferrata, … en uiteraard dolce farniente. Van bij de camping kan je nog een mooie luswandeling maken in het hartje van de kloof met zwemmogelijkheid (zonder ezel). Je kunt deze wandeling ook nog maken op dag 7 voor je vertrek.

8,2 km | 170 m stijgen
Luswandeling:  3,7 km | 250 m stijgen

Overnachting op een camping. (O, L, A)

F Dag 6
Labastide de Virac - Vallon Pont d'Arc - Labastide de Virac

Vandaag wandel je terug naar Vallon Pont d’Arc waar je afscheid neemt van de ezel. Met je wagen rijd je terug naar de camping in Labastide de Virac voor een laatste overnachting. Je ontdekt de natuur in haar volle glorie. 

13,8 km | 200 m stijgen. Zonder ezeltje wordt de wandeling iets korter: 11,7 km.

Overnachting op een camping. (O, L, A)

G Dag 7
Labastide de Virac

Vandaag kan je nog een kleine luswandeling maken, alvorens de terugreis aan te vatten: via een oud ezelpad daal je opnieuw af naar het hartje van de kloof waar je een gebied ontdekt met een opmerkelijke biodiversiteit.

Tocht van 3,7 km, 2,5 uur. (= de extra luswandeling die je ook al op dag 5 kon maken).

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met het ontbijt van de laatste dag
 • bagagevervoer 
 • inkom grotten + museum van Orgnac
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • een originele wandelkaart
 • toeristentaks 
 • gps-tracks
 • btw

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • dranken
 • huur ezel (€ 325)
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. reisverzekering

De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat terug wordt ingeleverd.

Prijzen 2024

Op basis van een familie- en driepersoonskamer

Tot 2 jaar: € 75 per persoon (voor babybedje, geen maaltijden)

Van 2 t.e.m. 11 jaar: € 540 per persoon

Vanaf 12 jaar: € 825 per persoon 

Op basis van een tweepersoonskamer

Tot 2 jaar: € 75 per persoon (voor babybedje, geen maaltijden)

Van 2 jaar t.e.m. 11 jaar: € 855 per persoon 

Vanaf 12 jaar: € 925 per persoon 

Bij deze prijzen moet je nog de prijs van de ezel tellen (vast bedrag per ezel): € 325

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 175
 • Eenpersoonskamer alleenreizend: € 230

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Deze reis is perfect voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar. We combineren gemakkelijke dagtochten met veel zwemmogelijkheden en kindvriendelijk logies. De ezel gaat mee als wandelgezel en kan geregeld ook één kind op de rug dragen. 

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 30 september 2024.

Tijdig reserveren is aangeraden wegens beperkte capaciteit van het logies. In juli aankomst op oneven dagen, in augustus op even dagen.

Heen- en terugreis

Met de wagen: Voor deze reis is een wagen ter plaatse noodzakelijk.

Afstand Brussel - Vagnas: Ca. 930 km.  Er is een parking bij het hotel voor de eerste nacht. Vanaf de tweede dag kan je je wagen voor de rest van de week bij de verhuurder van de ezeltjes achterlaten. Hou er rekening mee dat er op de dag van aankomst al een briefing voorzien is bij de ezelverhuurder. Je wordt er ten laatste om 17 uur verwacht. 

Vervoer tijdens de reis

 • op dag 2 rijd je 's ochtends naar de ezelverhuurder waar je je wagen achterlaat tot op dag 6
 • op dag 6 neem je na de wandeling je wagen terug mee naar de camping in Labastide de Virac waar je nog een nachtje verblijft.

Wandelniveau

Korte dagtochten van 9,5 tot 13,8 km. De hoogteverschillen blijven beperkt tot max. 300 m. Alhoewel de tochten niet lang zijn, is het toch van belang dat kleinere kinderen (vanaf 5 jaar) al goed kunnen stappen, hitte in combinatie met weinig schaduw kunnen ervoor zorgen dat een wandeling toch gevoelig zwaarder wordt.

Kleinere kinderen kunnen zeker af en toe een stuk op de rug van de ezel meerijden. Het totale draaggewicht voor de ezeltjes mag max. 40 kg zijn, dat is inclusief pakzadel en ander materiaal. Men is hier zeer streng in. Het maximum gewicht voor de kindjes die op de ezel willen meerijden is dan ook 20 kg. Bij erg heet weer moet je er rekening mee houden dat de ezel ook extra water moet dragen en dat het dan misschien niet mogelijk is om nog een kind te dragen, je kan hier m.a.w. niet op 'rekenen'.

Voor je oriëntatie kan je best overweg met een gps, tracks ontvang je van Anders Reizen.

Bagagevervoer

De grote bagage wordt altijd vervoerd met een wagen. Het is niet de bedoeling dat deze wordt gedragen door de ezel, enkel je persoonlijke spullen voor de tocht, je picknick en af en toe een kind.

De ezel mag max. 40 kg dragen (dit gewicht is inclusief pakzadel, ander materiaal en één kind van max. 20 kg).

  Logies

  3 x in Vagnas: zeer rustig gelegen camping. Afhankelijk van de grootte van het gezin zijn er twee opties:

  • koppels en gezinnen tot max. 4 personen: overnachting in een half doorzichtige tent die zich op het hoogste gedeelte van de campingsite bevindt. Tent van 30 m² met op de benedenverdieping een woongedeelte met kleine kitchenette (voorzien van een koffiezet, koelkast, fornuis en servies). Met een laddertje ga je naar de bovenverdieping waar een dubbel bed (140 x 190 cm) en 2 kleine bedden (80 x 190 cm) staan. De doorzichtige koepel biedt panoramisch sterrenzicht maar kan je ook verduisteren 's nachts.
  • gezinnen van max. 5 of 6 personen: verblijf in een tent op palen, eveneens gelegen op de hogere gedeelten van de campingsite. Deze tent is 30 m² groot waarvan 10 m² overdekt terras is. Er zijn twee slaapkamers. Een met groot bed (140 x 190 cm) en de andere met twee stapelbedden. (80 x 190 cm). Er is een kleine kitchenette (voorzien van een koffiezet, microgolf, koelkast, fornuis en servies). Ligzetels en terrastafel met stoelen.
  • alle tenten hebben vlakbij een drinkwaterpunt. Op de camping is er eveneens een afgesloten zwembad en een winkeltje waar je brood kan bestellen. Gemeenschappelijk sanitair met Franse toiletten. Wifi beschikbaar.

  1 x in Orgnac L'aven: Hier logeer je in een eenvoudig en familiaal gerund hotel met 29 kamers. Rustige ligging, petanque en speelruimte. Restaurant met regionale specialiteiten en gezellig overschaduwd buitenterras. Wifi gratis. Afhankelijk van beschikbaarheid kan het ook zijn dat je logeert in een kleine charmante chambre d'hôtes met 3 kamers, allen voorzien van een eigen badkamer.

  2 x in Labastide de Virac: eenvoudige maar mooie camping op een groot terrein middenin de natuur, vlakbij de rivier met zwemmogelijkheden. Verder is er nog een bar en een pizza restaurant, kruidenwinkel, mountainbikeverhuur, wasruimte en een bbq. Let wel: de weg naar de rivier is een twintigtal minuten afdalen. Terug omhoog neemt ongeveer het dubbel van de tijd in beslag.

  • Voor families staan ruime en comfortabele tenten op palen ter beschikking. Deze zijn gelegen aan het uiteinde van de camping en opgetrokken in hout en canvas. Vanaf het overdekt terras bieden ze een uniek zicht op de Gorges de l’Ardèche. Er zijn twee slaapkamers (één kamer met dubbel bed, één kamer met 2 enkele bedden), een woonruimte met extra bedbank voor twee personen en een keuken die voorzien is van een koelkast, gasfornuis, koffiezet, wasbak, stoel en tafel. Er is een aansluiting met een elektrische verbinding. Gemeubileerd terras.
  • Voor koppels zijn er 8 mooie yurt-tenten ter beschikking. Deze yurts of zogenaamde nomadententen zijn vervaardigd uit hout en natuurlijk canvas en sfeervol ingericht met dekens en kussens. Ernaast is er een gemeenschappelijke keukenruimte waarvan je vrij gebruik kan maken (koelkast, gasfornuis, koffiezetapparaat en wasbak), stoelen en een tafel.
  • Gemeenschappelijk sanitair: er zijn twee sanitaire blokken, waarvan één met vijf individuele badkamers (wastafel, douche, toilet), warm water. 

  Maaltijden

  In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt is inbegrepen en neem je in het logies.
  • Voor de lunch krijg je een lunchpakket mee, er zijn in totaal 5 lunchpakketten inbegrepen. Tijdens de wandelingen kom je geen eetgelegenheden noch winkels tegen.
  • Ook het avondmaal is inbegrepen (6 x) en neem je in het logies zelf:      
   • op de camping in Vagnas is er een winkeltje waar je basislevensmiddelen kan kopen en waar je brood kan bestellen. Een traiteur zorgt voor het avondeten (voor- en hoofdgerecht, kaas en dessert) dat bij jou aan de tent wordt geleverd.
   • op de tweede camping in Labastide de Virac is er een pizza restaurant, de maaltijden zijn dan ook eenvoudig. Naast pizza's zijn er ook vegetarische maaltijdsalades verkrijgbaar.

  Min. aantal deelnemers

  2. Om praktische redenen is een reis met ezel af te raden voor éénoudergezinnen met jonge kinderen. Neem contact op met het kantoor voor overleg.

  Honden

  Niet toegelaten.

   Over deze reisformule

   Reizen met Joker, dat is

   • méér beleven, durven en doen
   • op een duurzame manier
   • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
   • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
   • en als een betere versie van jezelf terug te keren

   Reistips

   Veelgestelde vragen

   Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
   • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
   • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
   • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
   • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

   Andere individuele reizen die je kunnen interesseren