Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze in alle opzichten hartige tocht brengt je dwars door het zuidelijke Zwarte Woud, de zonnigste regio van Duitsland. Anders dan de naam laat vermoeden (Schlucht betekent kloof), wandel je niet enkel door waterrijke ravijnen en kloven. Ze maken er een intrigerend en raadselachtig deel van uit, maar worden afgewisseld met trajecten langs watervallen, over alpenweiden, door geurende dennenbossen en met af en toe een een fabelachtig uitzicht op Zwitserse Alpentoppen. Je kan kiezen tussen een 8-daagse versie en twee 5-daagse versies.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

Programma

Programma

A
Dag 1

Aankomst in Stühlingen, de poort tot het Naturpark Südschwarzwald. Het is een romantisch stadje met smalle straatjes, aan de voet van het kasteel Hohenlupfen.

B
Dag 2 Stühlingen - Blumberg

Je volgt de Wutach stroomopwaarts tot Weizen. Hier ligt het dalstation van de Sauschwänzelbahn, een prachtige historische trein met stoom- en dieseltractie die zich tussen Weizen en Blumberg een weg baant door het landschap. Jij volgt te voet het traject van de spoorlijn tot in de Wutachschlucht. Het smalle pad slingert bergopwaarts langs de verticale rotswanden van deze indrukwekkende kloof tot in Grimmelshofen. Vanaf de zuidzijde van de Buchberg, een landschappelijk kleinood, brengen 2 fikse klimmen je op de top. Je inspanning wordt beloond met een prachtig zicht op de Feldberg (1493 m en de hoogte top van het Zwarte Woud) in het westen en de Alpen in het zuiden. 

Tocht van 19 km, ca. 5,5 u. wandelen, 540 m stijgen / 298 m dalen
Overnachting in Blumberg (O)

C
Dag 3 Blumberg - Schattenmühle

Je voelt de kracht van het water als je via trappen en ladders (of via een woonwijk indien je last hebt van hoogtevrees) in de kloof van de Schleifenbach afdaalt. Bij Achdorf kom je in een lieflijk dal terecht, maar niet voor lang. Bij de monding van de Gauchach begint de gelijknamige kloof. Het pad versmalt en wordt woester, langs steile kloofwanden wandel je doorheen een bijzonder indrukwekkend landschap van oerbossen en rotsformaties. Even later gaat het geleidelijk bergopwaarts richting het hoogtepunt van de Wutachschlucht: het uitzicht vanop de Amselfelsen. Loodrecht valt de rotswand hier 70 m de diepte in. Via de Tannegger-waterval en het voormalige kuuroord van Bad Boll komt Schattenmühle in zicht.

Het hotel ligt in echter in Bonndorf en nu heb je de keuze: ofwel wandel je 5,5 km verder naar Bonndorf of je wandelt 2 km naar de bushalte en legt de resterende 3.5 km per bus af.

Tocht van 22 of 25,5 km, ca. 6,5 à 7 u. wandelen, niveauverschil 335 m stijgen / 376 m dalen
Overnachting in Bonndorf (O) 

D
Dag 4 Schattenmühle - Schluchsee

Vanuit Bonndorf keer je te voet of per bus terug naar Schattenmühle.

Smalle paden, adembenemende rotsplateaus, ruïnes van ridderburchten en de alom aanwezige Wütach met diverse watervallen zijn de ingrediënten van een indrukwekkende etappe. Trappen en ladders leiden je van de ene waterval naar de andere. Via Lenzkirch en het romantische Schwendedal en na de stevige klim naar de Fischbacher Höhe, bereik je het bergdorp Fischbach en 3,5 km verder,  Schluchsee. 

Tocht 21,5 km, ca. 6 à 6,5 u. wandelen, niveauverschil 622 m stijgen en 245 m dalen
Overnachting Schluchsee (O)

E
Dag 5 Schluchsee - St. Blasien

Vandaag liggen er haast geen kloven, wel lieflijke valleien met beboste flanken op je pad. Door geurende naaldbossen, afgewisseld met open plaatsen met mooie zichten, zigzagt het pad naar de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud. Bij het Krummenkreuz heb je op 1148 m het hoogste punt van de etappe bereikt. Net achter de grote waterval van de Windbergschlucht domineert de indrukwekkende middeleeuwse dom van St. Blasien het landschap.

Tocht van 20 km, ca. 6,5 u. wandelen, niveauverschil 435 m stijgen en 705 m dalen
Overnachting in St. Blasien (O)

F
Dag 6 St. Blasien - Todtmoos

Langs de barokke gevel van het Kolleg St. Blasien, een gerenommeerd Jezuïeten-internaat, verlaat je de stad. Voorbij Rüttewies kom je in het typische open landschap van het Obere Hotzenwald terecht: glooiende weiden met wilde kruiden en struiken. Het smalle pad slingert langs de rand van het woud, volgt oude muren en weidegrenzen. Bij de Horbacher Felsen zijn de Alpen te zien. Uiteindelijk duik je de Hohwehraschlucht in, waar een klaterende beek een romantische kloof heeft uitgegraven die je helemaal tot in Todtmoos leidt.

Tocht van 20 km, ca. 6 u. wandelen, niveauverschil 558 m stijgen en 520 m dalen
Overnachting in Todtmoos (O)

G
Dag 7 Todtmoos - Wehr

Door weiden en gemengde bossen wandel je naar Todtmoos-Au, met zijn mooi gelegen Josefskapel, en daarna duik je de Wehraschlucht in, de laatste kloof op je pad en alweer een landschappelijke parel. Het pad slingert op en neer en brengt je zowel over makkelijke boswegen als over ongerepte paden die de nodige tredzekerheid vereisen. Vanaf de stuwdam van de Wehratalsperre wordt de Wehra een rustige stroom die je het stadje Wehr binnenvoert.

Tocht van 22 km, ca. 7,5 u. wandelen, niveauverschil 480 m stijgen en 938 m dalen
Overnachting in Wehr (O)

G
Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt (O).

 

5-daagse Oost

In deze versie wandel je de eerste helft van het 8-daags programma:

Dag 1 Aankomst Stühlingen

Overnachting in Stühlingen.

Dag 2 Stühlingen - Blumberg

Tocht van 19 km, ca. 5,5 u. wandelen, 540 m stijgen / 298 m dalen
Overnachting in Blumberg (O)

Dag 3 Blumberg - Schattenmühle 

Tocht van 22 of 25,5 km, ca. 6,5 à 7 u. wandelen, niveauverschil 335 m stijgen / 376 m dalen
Overnachting in Bonndorf (O)

Dag 4 Schattenmühle - Schluchsee

Tocht 21,5 km, ca. 6 à 6,5 u. wandelen, niveauverschil 622 m stijgen en 245 m dalen
Overnachting Schluchsee (O)

Dag 5 Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

 

5-daagse West

In deze versie wandel je de tweede helft van het 8-daags programma:

Dag 1 Aankomst Schluchsee

Overnachting in Schluchsee.

Dag 2 Schluchsee - St. Blasien

Tocht van 20 km, ca. 6,5 u. wandelen, niveauverschil 435 m stijgen en 705 m dalen
Overnachting in St. Blasien (O)

Dag 3 St. Blasien - Todtmoos

Tocht van 20 km, ca. 6 u. wandelen, niveauverschil 558 m stijgen en 520 m dalen
Overnachting in Todtmoos (O)

Dag 4 Todtmoos - Wehr

Tocht van 22 km, ca. 7,5 u. wandelen, niveauverschil 480 m stijgen en 938 m dalen
Overnachting in Wehr (O)

Dag 5 Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • infopakket met Duitstalige wandelgids en beknopte Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks 
 • dagelijkse 'Konus-Gästekarte' (vanaf Blumberg)
 • BTW.

Prijzen geldig in 2020

* voor 8 dagen / 7 nachten: € 670 per persoon 
* voor 5 dagen / 4 nachten: € 405 per persoon 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. lokale transfers
 • middag- en avondmaal
 • dranken
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • lunchpakketten: € 48 (6x); € 30 (3x)
 • eenpersoonskamer (samenreizend): € 105 (8D/7N); € 68 (5D/4N)
 • Transfer Wehr - Stühlingen: € 180 voor max. 4 personen
 • Transfer Schluchsee-Stühlingen 1-4 pers.: € 98 voor max. 4 personen
 • Transfer  Wehr-Schluchsee 1-4 pers.: € 120 voor max. 4 personen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode: van 13 april tot/met 10 oktober 2020

Het gebied heeft statistisch de meeste zonne-uren van heel Duitsland. Hoe hoger je wandelt, hoe frisser het wordt, maar ook in de kloven is het fris.

 

Wandelniveau

Dit is een doorgaande wandelreis van niveau 2 tot 3.

De kwaliteit van de paden is goed; je loopt over bospaden, tractorsporen, pistes (verharde sporen) en af en toe over een onvermijdelijk stukje asfalt. Hier en daar loop je over rotsige stukken die sowieso al wat glad zijn en bij regen al helemaal. Tredzekerheid is voor deze reis dus aangeraden.

Hoogtevrees: de afdaling naar de waterval via een 8 m-hoge steile ladder in de Scheifenbachklamm kan je omzeilen door via de woonwijk te gaan. In de Haslachschlucht is er een passage over de rotswand. Deze is breed genoeg en goed afgeschermd met een afsluiting, zodat ook wandelaars met hoogtevrees deze zonder problemen kunnen nemen. Deze passages situeren zich in het oostelijke deel.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

 

Heen- en terugreis

Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met het openbaar vervoer:

8-daagse: trein (met overstappen) naar Lauchringen (ca. 6 u. onderweg) en bus naar Stühlingen (ca. 40 min.). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Wehr naar Brussel (ca. 7 u. onderweg). 

5-daagse Oost: : trein (met overstappen) naar Lauchringen (ca. 6 u. onderweg) en bus naar Stühlingen (ca. 40 min.). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Schluchsee naar Brussel (7 à 8 u. onderweg).

5-daagse West: Trein (met overstappen) van Brussel naar Schluchsee (ca. 6,5 u. onderweg). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Wehr naar Brussel (ca. 7 u. onderweg). 

Met de wagen:

Je kan kiezen om je wagen op het startpunt van de tocht te parkeren en na de tocht met het openbaar vervoer terug te keren. Of je kan meteen doorrijden naar het eindpunt, je wagen parkeren en het openbaar vervoer naar het startpunt nemen. Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. 

De afstand Brussel-Stühlingen bedraagt ca. 585 km, Brussel-Schluchsee is ca. 570 km.

8-daagse: Voor de terugreis vanuit Wehr naar je wagen in Stühlingen zijn er twee opties: trein naar Lauchringen + bus naar Stühlingen. Of private transfer die je op voorhand boekt (zie toeslagen), vertrek om 9 uur.

5-daagse Oost: Voor de terugreis vanuit Schluchsee naar je wagen in Stühlingen neem je trein + bus.

5-daagse West: Voor de terugreis vanuit Wehr naar je wagen in Schluchsee neem je de trein (met overstap).

 

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon; jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tocht.

 

Vervoer tijdens de reis

In het standaard programma is er enkel een transfer nodig tussen Schattenmühle en Bonndorf en terug, tenzij je dit traject ook te voet aflegt. 

Ter plekke krijg je vanaf Blumberg dagelijks een Konus-gastenkaart. Hiermee kan je gratis op de trein en bus binnen de deelnemende netwerken.

 

Logies

Je overnacht in comfortabele Gasthöfer of hotels. Je verblijft steeds in een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair.

 

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er die dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Je kan 3 of 6 lunchpakketten bijboeken (zie toeslagen). Het avondmaal is vrij te nemen in het hotel of een restaurant in de buurt.

 

Honden

Niet toegelaten.

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren