Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze in alle opzichten hartige tocht brengt je dwars door het zuidelijke Zwarte Woud, de zonnigste regio van Duitsland. Anders dan de naam laat vermoeden (Schlucht betekent kloof), wandel je niet enkel door waterrijke ravijnen en kloven. Ze maken er een intrigerend en raadselachtig deel van uit, maar worden afgewisseld met trajecten langs watervallen, over alpenweiden, door geurende dennenbossen en met af en toe een een fabelachtig uitzicht op Zwitserse Alpentoppen. Je kan kiezen tussen een 8-daagse versie en twee 5-daagse versies

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis schluchtensteig
wandelreis Schluchtensteig
wandelreis Duitsland Schluchtensteig

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Stühlingen

Aankomst in Stühlingen, de poort tot het Naturpark Südschwarzwald. Het is een romantisch stadje met smalle straatjes, aan de voet van het kasteel Hohenlupfen.

Overnachting in gasthof of hotel

B Dag 2
Stühlingen - Blumberg

Je volgt de Wutach stroomopwaarts tot Weizen. Hier ligt het dalstation van de Sauschwänzelbahn, een prachtige historische trein met stoom- en dieseltractie die zich tussen Weizen en Blumberg een weg baant door het landschap. Jij volgt te voet het traject van de spoorlijn tot in de Wutachschlucht. Het smalle pad slingert bergopwaarts langs de verticale rotswanden van deze indrukwekkende kloof tot in Grimmelshofen. Vanaf de zuidzijde van de Buchberg, een landschappelijk kleinood, brengen 2 fikse klimmen je op de top. Je inspanning wordt beloond met een prachtig zicht op de Feldberg (1493 m en de hoogte top van het Zwarte Woud) in het westen en de Alpen in het zuiden. 

Tocht van 19 km, ca. 5,5 u. wandelen, 540 m stijgen / 298 m dalen

Overnachting in gasthof of hotel (O)

C Dag 3
Blumberg - Schattenmühle

Je voelt de kracht van het water als je via trappen en ladders (of via een woonwijk indien je last hebt van hoogtevrees) in de kloof van de Schleifenbach afdaalt. Bij Achdorf kom je in een lieflijk dal terecht, maar niet voor lang. Bij de monding van de Gauchach begint de gelijknamige kloof. Het pad versmalt en wordt woester, langs steile kloofwanden wandel je doorheen een bijzonder indrukwekkend landschap van oerbossen en rotsformaties. Even later gaat het geleidelijk bergopwaarts richting het hoogtepunt van de Wutachschlucht: het uitzicht vanop de Amselfelsen. Loodrecht valt de rotswand hier 70 m de diepte in. Via de Tannegger-waterval en het voormalige kuuroord van Bad Boll komt Schattenmühle in zicht.

Tocht van 22 km, ca. 6,5 u. wandelen, niveauverschil 335 m stijgen / 376 m dalen.

Overnachting in gasthof*. (O) 

* Het pension is goed gelegen op de route, maar eerder eenvoudig. Je kan kiezen voor een upgrade naar een hotel in Bonndorf of Löffingen, maar dan dien je wel de bus te nemen na de wandeling en weer terug naar het startpunt morgen. Zie toeslagen.

D Dag 4
Schattenmühle - Schluchsee

Smalle paden, adembenemende rotsplateaus, ruïnes van ridderburchten en de alom aanwezige Wütach met diverse watervallen zijn de ingrediënten van een indrukwekkende etappe. Trappen en ladders leiden je van de ene waterval naar de andere. Via Lenzkirch en het romantische Schwendedal en na de stevige klim naar de Fischbacher Höhe, bereik je het bergdorp Fischbach en 3,5 km verder, Schluchsee. 

Tocht 21,5 km, ca. 6 à 6,5 u. wandelen, niveauverschil 622 m stijgen en 245 m dalen.

Overnachting in gasthof of hotel (O)

E Dag 5
Schluchsee - St. Blasien

Vandaag liggen er haast geen kloven, wel lieflijke valleien met beboste flanken op je pad. Door geurende naaldbossen, afgewisseld met open plaatsen met mooie zichten, zigzagt het pad naar de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud. Bij het Krummenkreuz heb je op 1148 m het hoogste punt van de etappe bereikt. Net achter de grote waterval van de Windbergschlucht domineert de indrukwekkende middeleeuwse dom van St. Blasien het landschap.

Tocht van 20 km, ca. 6,5 u. wandelen, niveauverschil 435 m stijgen en 705 m dalen.

Overnachting in gasthof of hotel (O)

F Dag 6
St. Blasien - Todtmoos

Langs de barokke gevel van het Kolleg St. Blasien, een gerenommeerd Jezuïeten-internaat, verlaat je de stad. Voorbij Rüttewies kom je in het typische open landschap van het Obere Hotzenwald terecht: glooiende weiden met wilde kruiden en struiken. Het smalle pad slingert langs de rand van het woud, volgt oude muren en weidegrenzen. Bij de Horbacher Felsen zijn de Alpen te zien. Uiteindelijk duik je de Hohwehraschlucht in, waar een klaterende beek een romantische kloof heeft uitgegraven die je helemaal tot in Todtmoos leidt.

Tocht van 20 km, ca. 6 u. wandelen, niveauverschil 558 m stijgen en 520 m dalen.

Overnachting in gasthof of hotel (O)

G Dag 7
Todtmoos - Wehr

Door weiden en gemengde bossen wandel je naar Todtmoos-Au, met zijn mooi gelegen Josefskapel, en daarna duik je de Wehraschlucht in, de laatste kloof op je pad en alweer een landschappelijke parel. Het pad slingert op en neer en brengt je zowel over makkelijke boswegen als over ongerepte paden die de nodige tredzekerheid vereisen. Vanaf de stuwdam van de Wehratalsperre wordt de Wehra een rustige stroom die je het stadje Wehr binnenvoert.

Tocht van 22 km, ca. 7,5 u. wandelen, niveauverschil 480 m stijgen en 938 m dalen.

Overnachting in gasthof of hotel (O)

G Dag 8
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

5-daagse programma's 

Oostelijke Schluchtensteig: In deze versie wandel je de eerste helft van het 8-daags programma (zie kortingen):

Dag 1 Aankomst Stühlingen
Dag 2 Stühlingen - Blumberg
Dag 3 Blumberg - Schattenmühle 
Dag 4 Schattenmühle - Schluchsee
Dag 5 Einde

Westelijke Schluchtensteig: In deze versie wandel je de tweede helft van het 8-daags programma (zie kortingen):

Dag 1 Aankomst Schluchsee
Dag 2 Schluchsee - St. Blasien
Dag 3 St. Blasien - Todtmoos
Dag 4 Todtmoos - Wehr
Dag 5 Einde

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • infopakket met Duitstalige wandelgids en beknopte Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks
 • dagelijkse 'Konus-Gästekarte' (vanaf Blumberg)
 • verblijfstaks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. lokale transfers
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. reisverzekering.

Kortingen

 • 8-daagse inkorten naar een 5-daagse: € 250 p.p.

Toeslagen

 • lunchpakketten: € 48 (6x); € 24 (3x) - bij standaardtraject
 • eenpersoonskamer (samenreizend): € 106 (8D/7N); € 65 (5D/4N)
 • transfer Wehr - Stühlingen: € 99 voor max. 4 personen
 • transfer Schluchsee-Stühlingen 1-4 pers.: € 72 voor max. 4 personen
 • transfer  Wehr-Schluchsee 1-4 pers.: € 72 voor max. 4 personen.
 • logies Bonndorf: € 11 per persoon
 • logies Löffingen: € 22 per persoon.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 29 maart tot/met 31 oktober 2021

Het gebied heeft statistisch de meeste zonne-uren van heel Duitsland. Hoe hoger je wandelt, hoe frisser het wordt, maar ook in de kloven is het fris

Heen- en terugreis

Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met het openbaar vervoer:
8-daagse: trein (met overstappen) naar Lauchringen (ca. 6 u. onderweg) en bus naar Stühlingen (ca. 40 min.). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Wehr naar Brussel (ca. 7 u. onderweg). 
5-daagse Oost: : trein (met overstappen) naar Lauchringen (ca. 6 u. onderweg) en bus naar Stühlingen (ca. 40 min.). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Schluchsee naar Brussel (7 à 8 u. onderweg).
5-daagse West: Trein (met overstappen) van Brussel naar Schluchsee (ca. 6,5 u. onderweg). Terugreis per trein (met overstappen) vanuit Wehr naar Brussel (ca. 7 u. onderweg). 

Met de wagen: Je kan kiezen om je wagen op het startpunt van de tocht te parkeren en na de tocht met het openbaar vervoer terug te keren. Of je kan meteen doorrijden naar het eindpunt, je wagen parkeren en het openbaar vervoer naar het startpunt nemen. Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. 

De afstand Brussel-Stühlingen bedraagt ca. 585 km, Brussel-Schluchsee is ca. 570 km.

8-daagse: Voor de terugreis vanuit Wehr naar je wagen in Stühlingen zijn er twee opties: trein naar Lauchringen + bus naar Stühlingen. Of private transfer die je op voorhand boekt (zie toeslagen), vertrek om 9 uur.
5-daagse Oost: Voor de terugreis vanuit Schluchsee naar je wagen in Stühlingen neem je trein + bus.
5-daagse West: Voor de terugreis vanuit Wehr naar je wagen in Schluchsee neem je de trein (met overstap).

Je kan voor de transfer tussen begin- en eindpunt kiezen voor privé-vervoer (vooraf te boeken): zie Toeslagen onder Prijs).

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes.

De kwaliteit van de paden is goed; je loopt over bospaden, tractorsporen, pistes (verharde sporen) en af en toe over een onvermijdelijk stukje asfalt. Hier en daar loop je over rotsige stukken die sowieso al wat glad zijn en bij regen al helemaal. Tredzekerheid is voor deze reis dus aangeraden.
Hoogtevrees: de afdaling naar de waterval via een 8 m-hoge steile ladder in de Scheifenbachklamm kan je omzeilen door via de woonwijk te gaan. In de Haslachschlucht is er een passage over de rotswand. Deze is breed genoeg en goed afgeschermd met een afsluiting, zodat ook wandelaars met hoogtevrees deze zonder problemen kunnen nemen. Deze passages situeren zich in het oostelijke deel.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon; jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tocht.

Logies

Je overnacht in kleinschalige Gasthöfer of hotels, in een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er die dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Het ontbijt is inbegrepen en wordt voorzien door de Gasthöfer of hotels.
 • Je kan 3 of 6 lunchpakketten bijboeken (zie toeslagen).
 • Het avondmaal is vrij te nemen in het hotel of een restaurant in de buurt.

Honden

Je kan een hond meenemen (prijs op aanvraag).

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren