Overslaan en naar de inhoud gaan

Rügen is het grootste eiland van Duitsland. Met zijn witte zandstranden, steile krijtkusten en uitgestrekte loofbossen biedt het talloze manieren om van de natuur te genieten. Wij doen het al wandelend. Genieten en uitwaaien 2.0, dat mag je verwachten op deze parel van de Oostzee. 

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Rügen

Wandelen langs de kust van Hiddensee

Rügen

De elegante badplaatsen Binz en Sellin

Rügen

Wandelen in Jasmund National Park met de witte krijtrotsen

Programma

Programma

A Dag 1
Stralsund

Aankomst in de mooie Hanzestad Stralsund, gelegen op het vasteland tegenover Rügen. Vanaf de boulevard aan het water kan je alvast een kijkje nemen richting je wandelbestemming van de komende week.

Overnachting in Stralsund.

B Dag 2
Stralsund - Hiddensee

De veerboot brengt je 's ochtends in een 2-tal uur naar het eilandje Hiddensee, gelegen naast grote broer Rügen. Te voet verken je dit paradijselijke, bijna autovrije eilandje. Het pad voert je van Neuendorf via Vitte naar Kloster door het heidegebied waar vooral de duindoorn de show steelt. 

12 km wandelen, uitbreiding tot 18 km mogelijk.

In de namiddag neem je opnieuw de veerboot (1 u.), dit keer naar Wittow, een schiereiland van Rügen.

Overnachting in het plaatsje Breege.

C Dag 3
Kaap Arkona

Afwisselend langs het strand en over de kliffen wandel je via het visserdorp Vitt (tip: koop een broodje met versgerookte vis op het strand) noordwaarts naar Kaap Arkona, de noordpunt van het eiland. Vanaf de Jaromarsburg, een uit de vroege middeleeuwen goed bewaard gebleven omwallling, heb je een eindeloos uitzicht over de Oostzee. Je wandelt een eindje het binnenland in naar Putgarten en sluit dan weer aan op het kustraject, en vervolgens zuidwaarts weer naar Breege.

24 km, op meerdere punten in te korten door het openbaar vervoer te nemen, o.a. de stoomtrein ‘Rasender Roland’.

Tweede overnachting in Breege.

D Dag 4
Breege-Glowe en Hagen-Sassnitz

Een prachtig wandelpad voert je zuidwaarts over de smalle landstrook naar Glowe, afwisselend langs het water en door gemengd naald-en loofbos, en met onderweg tal van rust- en zitmogelijkheden. (Wie liever helemaal over het strand wandelt, kan dat langs de andere kant van de strook).

In Glowe wacht een taxi (inbegrepen) die je naar Hagen brengt en daar start het tweede deel van je wandeldag in de buurt van de Königsstuhl, de hoogste krijtrots van Rügen (en zeer drukbezocht). Witte krijtrotsen, groene (vooral beuken-)bossen en het blauwe water zijn de ingrediënten van deze ronduit schitterende “Hochuferwanderweg”, 100 m boven de zee, door het Nationaal Park Jasmund. 

23 à 25 km wandelen + taxitransfer halverwege.

Overnachting in of vlakbij het mooie badplaatsje Sassnitz.

E Dag 5
Sassnitz-Binz

Een wandeling van 18 km, grotendeels over een gemend fiets- en wandelpad - brengt je verder zuidwaarts naar Binz, uiteraard alweer langs de kust. Iets voorbij halverwege passeer je Prora, een megalomaan, meer dan 4 km-lang hotelcomplex dat door de nazi’s werd gebouwd maar nooit werd opgeleverd. Na decennialange leegstand werd het recentelijk gerenoveerd, maar het blijft omstreden. Je kijkt je ogen uit…

Je kan deze wandeling vervangen door een boottocht vanuit Sassnitz: ofwel met de rechtstreekse boot naar Binz, ofwel met boot die eerst een noordwaartse lus naar de Königsstuhl maakt waardoor je de krijtkust die je gisteren bewandelde vanaf de zee kan bewonderen.

Overnachting in populaire badplaats Binz. Flanerend langs de lange strandboulevard en in het stadje kan je je aan de elegante witte hotels en villa’s vergapen die er eind 19de, begin 20ste eeuw gebouwd werden toen het toerisme nog in zijn kinderschoenen stond.

18 km wandelen, evt. te vervangen door een boottocht. 

Overnachting in Binz of Sellin

F Dag 6
Binz-Sellin

Je wandeling vandaag vertrekt aan het einde van de strandboulevard en leidt je het pad naar de ‘Duivelskloof’ op. Over de 20 m-hoge hoge oever wandel je langs de moerassige ‘Kesselmoore’ rond de Schanzenberg naar het Schwarzen-meer. Aangekomen in Sellin, kan je op de 400 m-lange pier het indrukwekkende paviljoen gaan bewonderen. 

8 km wandelen, uitbreiding tot 10 of 14 km mogelijk via het strand van Baabe, het ‘Baaber Bolwerk’ en door de Baaber Heide naar Göhren. 
+ 8 km wandelen of per stoomtrein terug naar Binz.

Tweede overnachting in Binz of Sellin

G Dag 7
Binz-Putbus en trein naar Stralsund

Je trekt het binnenland in naar het imposante jachtslot Granitz, midden 19de eeuw door de adellijke familie Zur Putbus gebouwd om hun gasten te herbergen tijdens het jachtseizoen. Via het dorp Lancken-Granitz bereik je het lange strand van Gross Stresow aan de idyllische baai Greifswalder Bodden. Je wandelt nog een eind langs de baai verder, tot het tijd is om landinwaarts te draaien richting Putbus. In Putbus neem je de trein naar Stralsund.

18 km wandelen, 2 varianten van 20 km mogelijk + trein naar Stralsund (inbegrepen)

Overnachting in Stralsund.

H Dag 8
Einde

Het programma eindigt na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS
 • 2 x ferry
 • 1 x trein
 • 1 x taxi
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. bijkomende lokale transfers met openbaar vervoer
 • middag- en avondmaal
 • dranken
 • toeristentaks (€ 1 à 5 per nacht)
 • evt. reisverzekering.

Prijs

Prijzen geldig in 2024:

Basisprijs seizoen 1: 21/4 tot 2/5 en 29/9 tot 5/10: € 760
Basisprijs seizoen 2: 3/05 tot 21/6 en 18/8 tot 28/9: € 880
Basisprijs seizoen 3: 22/6 tot 17/8: € 1010

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 21 april tot/met 5 oktober 2024. Tot 19 juni en vanaf 9 september is er op zondag geen ferryverbinding tussen Hiddensee en Rügen, waardoor dag 1 niet op een zaterdag kan vallen. 
 

Heen- en terugreis

Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met het openbaar vervoer

Je reist per trein of Flixbus & trein naar je bestemming en weer terug. Er zijn meerdere mogelijkheden per traject. Een goed overzicht krijg je op Rome to Rio.

Met de wagen

De afstand Brussel-Stralsund bedraagt 870 km. De parkeergarage Passage am Bahnhof biedt een weekpas voor € 35 (geen reservering vooraf mogelijk, ter plaatse te betalen). De meeste hotels bieden eveneens parkeergelegenheid (€ 5-15 /dag).

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Joker doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Joker, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
 

Vervoer tijdens de reis

De volgende trajecten zijn inbegrepen in de prijs:

 • Ferry Stralsund - Hiddensee  en Hiddensee - Rügen (geen ferry op zondag)
 • Trein Putbus - Stralsund 
 • Taxitransfer Glowe - Hagen

Verder zijn er meerdere mogelijkheden om de wandelingen in te korten middels het openbaar vervoer, o.a. via de stoomtrein 'Rasender Roland'.
 

Wandelniveau

 omwille van de wandelafstanden; zie dagschema voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag. De meeste wandelingen zijn inkortbaar door het openbaar vervoer te nemen.

De trajecten zijn (nog) niet goed bewegwijzerd, dus je bent aangewezen op de wandelbeschrijvingen en gps-tracks.

Op Rügen wandel je op kleine landelijke asfaltwegen, zanderige paden en bospaden, meestal goed begaanbaar, maar af en toe is wel goede tredzekerheid vereist. Je wandelt meestal plat, afgewisseld met lichte hellingen. Hiddensee heeft een goed wandel/fietspadennetwerk en is heuvelachtig in het noorden.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.
 

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd; jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
 

Logies

Je overnacht in kleinschalige Gasthöfer en/of in middenklassehotels, in een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair.

Er zijn meerdere logies boekbaar; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment. Zoals je kan lezen in het dagschema, is het - zeker in het hoogseizoen - mogelijk dat je niet in Binz maar wel in Sellin overnacht. 
 

Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen en komt meestal in de vorm van een ontbijtbuffet.
 • Voor 's middags kan je ter plekke zelf een lunchpakket aankopen voor je begint te wandelen, of je kan er in je logies eentje bestellen.
 • Het avondmaal is vrij te nemen in het hotel of een restaurant in de buurt.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren