Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanuit het sfeervolle Garmisch-Partenkirchen wandel je in een boog rondom de Zugspitze, hoogste top van Duitsland en het Wettersteinmassief op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Deze prachtige bergwandelreis is geschikt voor iedereen die zich in z'n nopjes voelt in de bergen zonder daarbij toppen te moeten bedwingen. Hier duik je in een sprookjesachtige wereld van spectaculaire kloven, alpenweiden en kristalheldere bergmeren met Canadese allures.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Zugspitze

De indrukwekkende kloven Partnach- en Geistklamm

Rondom de Zugspitze

De prachtig gelegen meren

Rondom de Zugspitze

Wandelen langs alpenweiden en spitse bergtoppen

Programma

Programma

A Dag 1
Garmisch-Partenkirchen

Welkom in Garmisch-Partenkirchen, Duitslands paradepaardje als het op wintersport aankomt. Gekend om z’n olympisch stadion met skischans, vele kuuroorden en de 2962 m hoge Zugspitze. Garmisch-Partenkirchen is een fijn plaatsje om te ontdekken; enerzijds heb je het moderne Garmisch dat zich ontplooide tot een internationaal wintersportoord. Anderzijds heb je Partenkirchen waar nog de charme van een Beiers Alpendorp heerst.

Hotelovernachting.Da

B Dag 2
Garmisch-Partenkirchen – Klais of Mittenwald

Met een bezoekje aan het impressionante olympisch stadion laat je Garmisch-Partenkirchen achter je. Van hieruit gaat het richting de hoge rotsen van de Partnach-kloof waar de rivier de Partnach zich op indrukwekkende diepte doorheen kronkelt. Hier en daar is het pad best pittig en steil. Je trekt door donkere dennenbossen en over de groene weiden van de Elmauer Alm voorbij Kranzbach naar Klais of je reist met de trein naar Mittenwald. Je kan de klim van vandaag vermijden door de kabelbaan te nemen tot Eckbauer en van daaruit al meteen op hoogte verder te wandelen, op deze manier wandel je wel niet door de kloof.

Wandeling van 16 km | + 650 m | - 450 m

Hotelovernachting in Klais of Mittenwald. (O) 

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

C Dag 3
Klais of Mittenwald - Leutasch

Als je in Klais overnachtte neem je eerst de trein tot Mittenwald. Het pad loopt omhoog door het bos om daarna via metalen voetbruggen, ladders en trappen de mystieke ‘Geistklamm’ of ‘Geestkloof’ in te duiken. Ondertussen ben je ook de grens met Oostenrijk overgestoken en bereik je het Leutaschdal, een pareltje qua landschappelijk schoon met de Weidachsee als middelpunt. Voor wat meer uitdaging kan je een prachtige alternatieve route volgen over de Grünkopf (1587 m).

Wandeling van 14 km | + 220 m | - 30 m. Alternatieve extra route via de Grünkopf: + 5 km | + 600 m (= extra)

Hotelovernachting. (O) 

D Dag 4
Leutasch

Vandaag kan je op eigen houtje de omgeving verkennen of een ontspannen tochtje maken naar het welbekende Seefeld aan het Wildsee-meer. In een klein uur wandel je rond het meer, het kristalheldere water nodigt misschien uit tot een fris duikje. Verder kan je hier proeven van de lokale gastronomie of de kabellift naar boven nemen. s’ Avonds neem je de bus terug naar Leutasch.

Wandeling van 11 km | + 350 m | - 350 m en 3 km extra rond het meer.

Hotelovernachting. (O)

E Dag 5
Leutasch – Ehrwald

Korte busrit naar Gaistal, een almenparadijs waar zich in de zomer kuddes Haflinger paarden en Galloway koeien te goed doen aan het malse gras. Vanop de Ehrwalder Alm daal je met de kabellift af in de gelijknamige vallei met het Ehrwalder Becken, een venengebied rond de rivier de Loisach. Het uitzicht op de Zugspitze is hier spectaculair!

Wandeling van 17 km | + 440 m | -250 m

Hotelovernachting. (O)

F Dag 6
Ehrwald – Eibsee - trein naar Garmisch-Partenkirchen

Over de uitlopers van de Zugspitze klim je naar het dorpje Eibsee aan het diepgroene meer. Je hebt er een schitterend zicht op de Zugspitze die je met de Eibsee-kabelbaan kan bereiken. Anderzijds kunnen we een tochtje rond de Eibsee met z’n 8 eilanden en zijmeertjes ten zeerste aanbevelen. Op het einde van de dag neem je de Zugspitztrein terug naar Garmisch-Partenkirchen waar je een laatste keer geniet van de Beierse gezelligheid.

Wandeling van 11 km | + 540 m | - 510 m en + 7,5 km rond de Eibsee.

Hotelovernachting. (O)

G Dag 7
Garmisch-Partenkirchen

Einde van het programma na het ontbijt of extra overnachting. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • welkomstbriefing
 • ticket voor de Ehrwald-kabelbaan (downhill)
 • treinticket voor de Zugspitzbahn Eibsee – Garmisch
 • Engelstalige wandelbeschrijvingen 
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS)
 • gastenkaart voor Garmisch-Partenkirchen (deze ontvang je in het hotel) waarmee je gratis gebruik kan maken van de stadsbus
 • gratis gebruik van een wandelapp
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middag- en avondmaal
 • treinticket Klais – Mittenwald (ca. € 3)
 • busticket Seefeld – Leutasch en Leutasch Gaistal (ca. € 3 / ticket)
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering.

Bijkomende prijsinfo

Prijzen geldig in 2024:

Basisprijs seizoen 1 (18/05-09/06 en 16/09-6/10): € 795
Basisprijs seizoen 2 (10/06-30/06 en 26/08-15/9): € 890
Basisprijs seizoen 3 (01/07-25/08): € 960
Toeslag éénpersoonskamer: € 190

Extra overnachtingen in kamer en ontbijt in Garmisch seizoen 1: € 95
Extra overnachtingen in kamer en ontbijt in Garmisch seizoen 2+3: € 105
 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 18 mei tot/met 6 oktober 2024. 
Hoe hoger je wandelt, hoe frisser het wordt, maar ook in de kloven is het fris.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Heen- en terugreis

Bij je planning is het goed om weten dat er op weekend- en feestdagen minder lokale treinen en bussen rijden. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met het openbaar vervoer

Trein vanuit Brussel via Keulen en München tot Garmisch-Partenkirchen. In totaal ben je ca. 9 uur onderweg.
Bus of te voet tot het eerste hotel.

Met de wagen

Garmisch-Partenkirchen ligt nabij de grens Duitsland-Oostenrijk. Afhankelijk van de gekozen route bedraagt de afstand vanuit Brussel 780 km (via Luxemburg) of 860 km (door Duitsland). Er is een beperkte aantal hotels met parkeergelegenheid in Garmisch-Partenkirchen maar meestal is er in de buurt wel voldoende gratis parking. Verder kan men nog kostenloos parkeren bij het ijsstadion.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Joker doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Joker, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.

 

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er enkele bussen en treinen te nemen:

 • dag 2: eventueel naar het startpunt van de tocht met de stadsbus (voor busverkeer in Garmisch-P. kan je de gratis gastenkaart gebruiken die je ter plaatse ontvangt)
 • dag 2 na de wandeling of dag 3 's ochtends: trein Klais - Mittenwald (ca. € 3 - niet incl.)
 • dag 4: bus Seefeld – Leutasch (ca. € 3 - niet incl.)
 • dag 5: bus Leutasch - Gaistal (ca. € 3 - niet incl.) en Ehrwalder-kabelbaan downhill (incl.)
 • dag 6: treinticket Zugspitzbahn Eibsee - Garmisch (incl.)

 

Wandelniveau

Wandelingen van max. 17 km met hoogteverschillen tot 650 m stijgen en 510 m dalen (zie dagschema voor details). Voor sommige wandelingen zijn er alternatieven, inkortingen of omwegen mogelijk. Je loopt op goed onderhouden wandelpaden en deels over bospaden. Hogere hellingen worden meestal met de kabelbaan bedwongen. Het grootste deel van de paden zijn makkelijk te volgen en gemarkeerd, je vindt ook talrijke informatieborden. Voor de delen die niet gemarkeerd zijn volg je de wandelbeschrijvingen. Als het weer te slecht is om te wandelen kan je de bus of de trein naar het volgende plaatsje nemen. Je ontvangt tracks en kan gebruik maken van een wandelapp.

Hoogtevrees / Honden: het bovenste wandelpad in de Geistklamm bestaat uit metalen bruggen waar je de kloof en het water kan zien. Alles is vervaardigd in staal en goed beveiligd, er is nergens gevaar om te vallen maar voor hondenpootjes zijn de constructies niet geschikt. Wandelaars met last van hoogtevrees of mensen die reizen met de hond kunnen deze weg omzeilen via een een alternatief pad.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.
 

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon); jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tocht.
 

Logies

Tijdens deze reis overnacht je in degelijke middenklasse berghotels (***). Verblijf op basis van een tweepersoonskamers met eigen sanitair.

 

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er die dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Ontbijt
 • Picknick is niet inbegrepen. In je reisinformatie krijg je suggesties over horeca onderweg maar je voorziet best altijd zelf proviand voor onderweg (zelf aan te kopen of in het hotel te bestellen). Restaurants en hutten die je tegenkomt kunnen altijd onverwacht gesloten zijn.
 • Avondmaal is niet inbegrepen maar vrij te nemen in een restaurant in de buurt of in het hotel zelf.
   

Hond

Je hond meenemen kan. Dit dient aangegeven te worden bij inschrijving. Prijs op aanvraag.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren