Overslaan en naar de inhoud gaan

In het oosten van Duitsland - in de deelstaat Saksen en op een steenworp van de Tsjechische grens - strekt zich langs de rivier de Elbe een prachtig natuurgebied uit: het Nationalpark Sächsische Schweiz  Doorheen dit bizarre natuurlandschap met ruige rotsformaties en koele kloven slingert zich de ‘Malerweg’, een lange-afstandspad dat je toelaat om zonder bagage "Deutschlands schönster” te ontdekken. Je kan kiezen tussen de officiële 10-daagse of een sportievere 8-daagse versie. Een bezoek aan topcultuurstad Dresden voor of na de tocht is absoluut aangeraden. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Buitengewoon natuurschoon

Buitengewoon natuurschoon

De Bastei Bridge

Pirna en omgeving

Het dal van de Elbe

Het dal van de Elbe

Programma

Programma

A Dag 1
Pirna

Aankomst in Pirna, een kleine middeleeuwse stad op zo'n 25 km van Dresden. In de historische stadskern tref je nog vele mooie burgerwoningen en, vlakbij je hotel, een prachtige kerk aan, die de vele oorlogen en branden van de afgelopen eeuwen overleefd hebben. Zoals je ook elders zal merken in de komende week, is Pirna in het recente verleden wel ten prooi gevallen aan twee zware overstromingen, in 2002 en 2013. Beide overstromingen, waarbij de Elbe resp. 12 en 9 m hoog uit zijn oevers is getreden, hebben een zware economische impact gehad op de regio. 

Overnachting in hotel of pension (-)

B Dag 2
Liebethal-Kurort Rathen

Een ritje van ca. 20 minuten met de bus brengt je bij het vertrekpunt van de eerste wandeling: Liebethal. Vandaag doorkruis je de eerste ‘wild-romantische’ landschappen. Via Stadt Wehlen aan de Elbe trek je naar het beroemdste uitzichtpunt van de Sächsische Schweiz: de ‘Basteibrücke’, een prachtige en heel bijzondere brug die natuurlijke rotspieken met elkaar verbindt. Hou er rekening mee dat deze plaats een drukke toeristische trekpleister is. Even verder wordt het weer rustiger en daal je af naar het gezellige plaatsje Kurort Rathen, mooi gelegen aan de Elbe. 

Tocht van 17 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

C Dag 3
Kurort Raten-Altendorf

Je wandelt door een uniek bos-, rots- en rivierlandschap over zeer goed onderhouden wandelwegen van het ene uitzichtpunt naar het andere. Op je pad liggen het mooie Polenztal, de ‘Wolfschlucht’ en het panoramische uitzicht bij de 'Brand' waarna 800 treden je weer omlaag naar de ‘Tiefen Grund’ en weer omhoog via Waitzdorf naar het pension in Altendorf leiden. 

Opgelet: vaak overnacht je niet in Altendorf - waar de etappe normaalgezien eindigt maar waar slechts 1 pension is dat vaak volgeboekt is - maar dien je nog even verder te wandelen naar het hotel (met sauna) in het Kirnitschztal. 

Tocht van 22 km

Overnachting in hotel of pension (O)

D Dag 4
Altendorf-Neumannmühle

Een zeer pittige maar landschappelijk bijzonder mooie dag vandaag! Eerst volg je een deel van de Panoramaweg om vervolgens in het Kirnitzschdal af te dalen. Van daar gaat het recht omhoog naar het uitzichtpunt op de Schrammsteine, een lange, zeer ruige rotsformatie. Je passeert twee toppen, de ‘Grossen Dom’ en de ‘Kleinen Dom’, en komt zo bij de Lichtenhainer waterval. De tocht eindigt bij Neumannmühle, waar je voor klein eind (langs de baan) de bus neemt naar het hotel in het Kirnitzschtal.

Tocht van 17 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

E Dag 5
Neumannmühle-Krippen

Bus naar de start van de volgende wandeling, Neumannmühle (of verder). Hier, in de zogenaamde ‘Hintere Sächsische Schweiz’ geniet je van meerdere mooie uitzichten op weg naar de Goldstein en de Grosser Winterberg. Met zijn 556 m is deze laatste het hoogste punt van de tocht, maar qua uitzicht wel een beetje een anticlimax. Vandaar gaat het bergafwaarts naar het mooie dorpje Schmilka. Na de oversteek van de Elbe gaat het over vele trappen omhoog naar Schöna en Reinhardtsdorf. Geniet nogmaals van een blik op de oevers van de Elbe en het Schrammsteine-massief. Vannacht verblijf je in het plaatsje Krippen. 

Tocht van 22 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

F Dag 6
Krippen-Königstein

Na een stevig ontbijt ben je klaar voor de beklimming van de twee tafelbergen de Papststein en de Gohrisch. Bovenop de Papststein is het zalig uitrusten in een bergcafeetje bij een frisse pint of een lekker Soljanka-soepje. Je laat Kurort Gohrisch rechts liggen en wandelt verder naar de volgende uitdaging: de steile beklimming van de Pfaffenstein. Wie 2 tafelbergen op 1 dag wat te veel van het goede vindt, kan er ook rond wandelen. Vanaf dan heb je constant mooie uitzichten op de indrukwekkende Festung Königstein. Rondom de Quirl bereik je uiteindelijk Königstein. Dit kleine stadje heeft weinig meer troeven dan dat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan de vesting. 

Tocht van 21 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

G Dag 7
Königstein-Pirna

De Malerweg voert je langs een van de grootste en mooiste bergvestingen van Europa. Een bezoek aan Festung Königstein is dan ook de moeite waard, alleen al om er langs de wallen te wandelen, van het ene naar het andere imponerende uitzicht. Je wandelt verder richting Thürmsdorf, een stadje waar chocoladeliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Nadien klim je omhoog naar de rotskam van het Rauenstein-massief. Je wandelt verder richting Pötzscha en Naundorf en langs de Elbe tot Pirna, start- en eindpunt van de tocht.  

Tocht van 20.5 km.

Overnachting in hotel of pension (O).

H Dag 8
Pirna

Einde programma na het ontbijt.

10-daags programma

De Malerweg bestaat officieel uit 8 dagwandelingen en wordt ook op die manier beschreven in de Duitse wandelgids. Voor het samenstellen van bovenstaande 8-daagse reis hebben wij de 8 dagwandelingen samengevoegd tot 6. Dit betekent dat de tocht in zijn geheel wat zwaarder wordt dan het oorspronkelijke traject. Hieronder een overzicht van ed oorspronkelijke trajecten.

- Dag 1: Aankomst Pirna
- Dag 2: Liebethal-Kurort Rathen. Tocht van 17km
- Dag 3:Stadt Wehlen-Hohnstein. Tocht van 8 km.
- Dag 4:Hohnstein-Altendorf. Tocht van 14/15 km
- Dag 5:Altendorf-Neumannmühle. Tocht van 17/18 km.
- Dag 6:Neumannmühle-Schmilka. Tocht van 14 km.
- Dag 7:Schmilka-Kurort Gohrisch. Tocht van 19,5 km.
- Dag 8:Kurort Gohrisch-Königstein Tocht van 9 km.
- Dag 9:Königstein-Pirna. Tocht van 20.5 km.
- Dag 10: Einde

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • welkomstdrankje
 • bagagetransport 
 • bustickets voor 3 trajecten
 • infopakket met Duitstalige wandelgids en Duits-of Engelstalige praktische info (keuzetaal aangeven bij boeking)
 • GPS-tracks 
 • originele wandelkaart
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • evt. bijkomende transfers ter plaatse als je wil inkorten
 • middag- en avondmaal
 • verblijfstaksen
 • overzet in Schmilka (€ 1,5)
 • evt. inkomgeld Festung Königstein
 • dranken
 • toeristentaks
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • voor de 10-daagse:€ 175 p.p.
 • eenpersoonskamer samenreizend (8-daagse): € 150
 • eenpersoonskamer alleenreizend (8-daagse): € 210
 • eenpersoonskamer samenreizend (10-daagse): € 200
 • eenpersoonskamer alleenreizend (10-daagse): € 290
 • extra overnachting in Dresden (kamer met ontbijt): € 97 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is van 1 april tot/met 31 oktober 2021. In juli en augustus enkel te boeken min. 15 dagen voor afreis.

Tip: indien je de Bastei wenst te bezoeken, is het aangeraden je reis zodanig te plannen dat je er niet in het weekend of op een feestdag bent aangezien het dan erg druk is met dagtoeristen.

Geen boeking meer mogelijk voor 8-daagse met vertrek op 2, 6, 9 en 13 september
Geen boeking meer mogelijk voor 10-daagse met vertrek op 2, 3, 5 6, 9, 10 11, 13 en 18 september

Continentaal en gematigd Europees klimaat, d.w.z. vrij grote kans op mooi weer in de zomer. In juli en augustus kan het zelfs erg warm worden, maar in de kloven en bossen blijft het vrij koel. Ook in voor- en najaar is het er aangenaam wandelen.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer: Per trein van Brussel naar Dresden. In Dresden neem je de lokale S-Bahn naar Pirna (ca. 20 min., meerdere treinen per uur). Het station in Pirna ligt vlakbij het centrum. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met de wagen: De afstand Brussel-Pirna bedraagt ca. 800 km. Om te parkeren zijn er verschillende mogelijkheden, zowel gratis als betalend.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens de 8-daagse reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes, met 6 dagtochten van 17 tot 22 km per dag met klimmen en dalen tussen 700 en 1100 hoogtemeters. De eerste en laatste dag zijn de minst zware, zodat je geleidelijk kan inwandelen en uitbollen. In het infopakket geven we ook tips om hier en daar wat in te korten zonder afbreuk te doen aan het karakter en de schoonheid van de trajecten.

De wandelingen tijdens de 10-daagse reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes, met 8 dagtochten van 8,5 tot 20,5 km lang en met klimmen en dalen tussen 500 en 785 hoogtemeters.

Op je pad liggen vele trappen (zowel uitgehouwen in de rotsen als aangelegd in metaal), eenmaal eentje van 830 treden, en moet er heel af en toe wat geklauterd worden. De ondergrond is meestal rotsachtig en sterk doorworteld, waarvoor een enige tredzekerheid aangeraden is, zeker bij nat weer. De tocht geeft nergens problemen voor mensen met hoogtevrees. (Op het internet kom je nogal eens foto's tegen van 'klettersteig'-trajecten, waarbij je via een staalkabel langs rotswanden klimt. Zulke trajecten zijn inderdaad mogelijk langs de Malerweg, maar zitten niet standaard in onze programma's.) 

In het informatiepakket staan tips om hier en daar wat in te korten zonder afbreuk te doen aan het karakter en de schoonheid van de trajecten.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (max. 20 kg per persoon) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Overnachting in vrij onpersoonlijke, maar nette kleinschalige hotels en pensions in tweepersoonskamers met privé-sanitair.
Belangrijke info: Omwille van de beperkte beschikbaarheid, kan er soms niet overnacht worden in de plaatsjes waar de wandeletappe eindigt. Dat komt vooral regelmatig voor in Altendorf, Schmilka en het Kirnitzschtal. In zo'n geval wordt er ofwel geboekt in het hotel van de volgende etappe, of we boeken een mooi hotel in het stadje Bad Schandau. Dat betekent dat je 2 maal achter elkaar in hetzelfde hotel overnacht. In sommige gevallen wordt de etappe dan iets langer en/of dien je een korte afstand (max. 15 min.) met het efficiënte openbaar vervoer te overbruggen. Het spreekt voor zich dat je hierover niet alleen duidelijk wordt geïnformeerd in het infopakket, maar ook de ticketjes zal je in het infopakket vinden (en deze zijn inbegrepen). 

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • In elk logies is er een uitgebreid ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,...
 • Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Indien je dat wenst kan je ook kiezen voor half pension, daarvoor betaal je bij reservatie een toeslag (niet aangeraden).

Hond

Afhankelijk van het logies kost de hond € 5 tot 20 per nacht, ter plaatse te betalen. 

  Wat je moet weten over deze reis

  Over Duitsland

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren