Overslaan en naar de inhoud gaan

In het oosten van Duitsland - in de deelstaat Saksen en op een steenworp van de Tsjechische grens - strekt zich langs de rivier de Elbe een prachtig natuurgebied uit: het Nationalpark Sächsische Schweiz  Doorheen dit bizarre natuurlandschap met ruige rotsformaties en koele kloven slingert zich de ‘Malerweg’, een lange-afstandspad dat je toelaat om zonder bagage "Deutschlands schönster” te ontdekken. Keuze tussen de officiële 10-daagse of een sportievere 8-daagse versie.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Buitengewoon natuurschoon

Buitengewoon natuurschoon

De Bastei Bridge

Pirna en omgeving

Het dal van de Elbe

Het dal van de Elbe

Programma

Programma

A Dag 1
Pirna

Aankomst in Pirna, een kleine middeleeuwse stad op zo'n 25 km van Dresden. In de historische stadskern tref je nog vele mooie burgerwoningen en, vlakbij je hotel, een prachtige kerk aan, die de vele oorlogen en branden van de afgelopen eeuwen overleefd hebben. Zoals je ook elders zal merken in de komende week, is Pirna in het recente verleden wel ten prooi gevallen aan twee zware overstromingen, in 2002 en 2013. Beide overstromingen, waarbij de Elbe resp. 12 en 9 m hoog uit zijn oevers is getreden, hebben een zware impact gehad op de regio. 

B Dag 2
Liebethal-Kurort Rathen

Een ritje van ca. 20 minuten met de bus brengt je bij het vertrekpunt van de eerste wandeling: Liebethal. Vandaag doorkruis je de eerste ‘wild-romantische’ landschappen. Via Stadt Wehlen aan de Elbe trek je naar het beroemdste uitzichtpunt van de Sächsische Schweiz: de ‘Basteibrücke’, een prachtige en heel bijzondere brug die natuurlijke rotspieken met elkaar verbindt. Hou er rekening mee dat deze plaats een drukke toeristische trekpleister is. Even verder wordt het weer rustiger en daal je af naar het gezellige plaatsje Kurort Rathen, mooi gelegen aan de Elbe. 

Tocht van 17 km.

C Dag 3
Kurort Raten-Altendorf

Je wandelt door een uniek bos-, rots- en rivierlandschap over zeer goed onderhouden wandelwegen van het ene uitzichtpunt naar het andere. Op je pad liggen het mooie Polenztal, de ‘Wolfschlucht’ en het panoramische uitzicht bij de 'Brand' waarna 800 treden je weer omlaag naar de ‘Tiefen Grund’ en weer omhoog via Waitzdorf naar het pension in Altendorf leiden. 

Opgelet: vaak overnacht je niet in Altendorf - waar de etappe normaalgezien eindigt maar waar slechts 1 pension is dat vaak volgeboekt is - maar dien je nog even verder te wandelen naar het hotel (met sauna) in het Kirnitschztal. Er zijn 2 opties: via de Dorfbachklamm of via de Panoramweg. 

Tocht van 22 km.

D Dag 4
Altendorf-Neumannmühle

Een zeer pittige maar landschappelijk bijzonder mooie dag vandaag! Eerst volg je een deel van de Panoramaweg (tenzij je die gisteren al liep), om vervolgens in het Kirnitzschdal af te dalen. Van daar gaat het recht omhoog naar het uitzichtpunt op de Schrammsteine, een lange, zeer ruige rotsformatie. Je passeert twee toppen, de ‘Grossen Dom’ en de ‘Kleinen Dom’, en komt zo bij de Lichtenhainer waterval. De tocht eindigt bij Neumannmühle, waar je voor klein eind (langs de baan) de bus neemt naar het hotel in het Kirnitzschtal.

Tocht van 17 km

E Dag 5
Neumannmühle-Krippen

Bus naar de start van de volgende wandeling, Neumannmühle (of verder). Hier, in de zogenaamde ‘Hintere Sächsische Schweiz’ geniet je van meerdere mooie uitzichten op weg naar de Goldstein en de Grosser Winterberg. Met zijn 556 m is deze laatste het hoogste punt van de tocht, maar qua uitzicht wel een beetje een anticlimax. Vandaar gaat het bergafwaarts naar het mooie dorpje Schmilka. Na de oversteek van de Elbe gaat het over vele trappen omhoog naar Schöna en Reinhardtsdorf. Geniet nogmaals van een blik op de oevers van de Elbe en het Schrammsteine-massief. Vannacht verblijf je in het plaatsje Krippen. 

Tocht van 22 km.

F Dag 6
Krippen-Königstein

Na een stevig ontbijt ben je klaar voor de beklimming van de twee tafelbergen de Papststein en de Gohrisch. Bovenop de Papststein is het zalig uitrusten in een bergcafeetje bij een frisse pint of een lekker Soljanka-soepje. Je laat Kurort Gohrisch rechts liggen en wandelt verder naar de volgende uitdaging: de steile beklimming van de Pfaffenstein. Wie 2 tafelbergen op 1 dag wat te veel van het goede vindt, kan er ook rond wandelen :) Vanaf dan heb je constant mooie uitzichten op de indrukwekkende Festung Königstein. Rondom de Quirl bereik je uiteindelijk Königstein. Dit kleine stadje heeft weinig meer troeven dan dat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan de vesting. 

Tocht van 21 km.

G Dag 7
Königstein-Pirna

De Malerweg voert je langs een van de grootste en mooiste bergvestingen van Europa. Een bezoek aan Festung Königstein is dan ook de moeite waard, alleen al om er langs de wallen te wandelen, van het ene naar het andere imponerende uitzicht. Je wandelt verder richting Thürmsdorf, een stadje waar chocoladeliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Nadien klim je omhoog naar de rotskam van het Rauenstein-massief. Je wandelt verder richting Pötzscha en Naundorf en langs de Elbe tot Pirna, start- en eindpunt van de tocht.  

Tocht van 20.5 km.

H Dag 8
Pirna

Einde na het ontbijt. 

10-daagse reis

De Malerweg bestaat officieel uit 8 dagwandelingen en wordt ook op die manier beschreven in de Duitse wandelgids. Voor het samenstellen van bovenstaande 8-daagse reis hebben wij de 8 dagwandelingen samengevoegd tot 6. Dit betekent dat de tocht in zijn geheel wat zwaarder wordt dan het oorspronkelijke traject. Voor de beschrijving van de 10-daagse reis, kan je terecht bij jouw Joker-kantoor.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • welkomstdrankje
 • bagagetransport 
 • bustickets voor 3 trajecten
 • informatiepakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks
 • originele wandelkaart
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • middag- en avondmaal
 • verblijfstaksen
 • overzet in Schmilka (€ 1,5)
 • evt. inkomgeld Festung Königstein 
 • dranken
 • toeristentaks
 • evt. reisverzekering.

Prijzen

8 dagen / 7 nachten: € 620 p.p.
10 dagen / 9 nachten: € 720 p.p.

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend (8D/7N): € 130 p.p.
 • eenpersoonskamer alleenreizend (8D/7N): € 250 p.p.
 • eenpersoonskamer samenreizend (10D/9N): € 160 p.p.
 • eenpersoonskamer alleenreizend (10D/9N): € 320 p.p.
 • extra-overnachting in kamer met ontbijt in Dresden: € 57 p.p. in een goed middenklassehotel
 • hond: toeslag op aanvraag.

Kortingen

 • driepersoonskamer, derde persoon: - € 55 (8D/7N); - € 64 (10D/9N)

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Elke dag van begin april tot eind oktober.

Tip: indien je de Bastei wenst te bezoeken, is het aangeraden je reis zodanig te plannen dat je er niet in het weekend of op een feestdag bent aangezien het dan erg druk is met dagtoeristen.

8 of 10 dagen

De Malerweg bestaat officieel uit 8 dagwandelingen en wordt ook op die manier beschreven in de Duitse wandelgids. Voor het samenstellen van deze 8-daagse reis hebben wij de 8 dagwandelingen samengevoegd tot 6. Dit betekent dat de tocht in zijn geheel wat zwaarder wordt dan het oorspronkelijke traject. Voor de beschrijving van de 10-daagse reis, kan je terecht bij jouw Joker-kantoor.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer: Per trein van Brussel naar Dresden. In Dresden neem je de lokale S-Bahn naar Pirna (ca. 20 min., meerdere treinen per uur). Het station in Pirna ligt vlakbij het centrum. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met de wagen: De afstand Brussel-Pirna bedraagt ca. 800 km. Om te parkeren zijn er verschillende mogelijkheden, zowel gratis als betalend.

Wandelniveau

2 à 3 stappertjes voor de 8-daagse reis, met 6 dagtochten van 17 tot 22 km per dag met klimmen en dalen tussen 700 en 1100 hoogtemeters. De eerste en laatste dag zijn de minst zware, zodat je geleidelijk kan inwandelen en uitbollen. In het infopakket geven we ook tips om hier en daar wat in te korten zonder afbreuk te doen aan het karakter en de schoonheid van de trajecten.

2 stappertjes voor de 10-daagse reis, met 8 dagtochten van 8,5 tot 20,5 km lang en met klimmen en dalen tussen 500 en 785 hoogtemeters.

Op je pad liggen vele trappen (zowel uitgehouwen in de rotsen als aangelegd in metaal), eenmaal eentje van 830 treden, en moet er heel af en toe wat geklauterd worden. De ondergrond is meestal rotsachtig en sterk doorworteld, waarvoor een enige tredzekerheid aangeraden is, zeker bij nat weer. De tocht geeft nergens problemen voor mensen met hoogtevrees. (Op het internet kom je nogal eens foto's tegen van 'klettersteig'-trajecten, waarbij je via een staalkabel langs rotswanden klimt. Zulke trajecten zijn inderdaad mogelijk langs de Malerweg, maar zitten niet standaard in onze programma's.) 

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (max. 20 kg per persoon) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Overnachting in vrij onpersoonlijke, maar nette kleinschalige hotels en pensions in comfortabele tweepersoonskamers met privé-sanitair. Het hotel in het Kirnitzschtal heeft een sauna. 

Maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen. In elk logies is er een uitgebreid ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... En overal lekkere koffie! 

Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.

Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. 

  Wat je moet weten over deze reis

  Over Duitsland

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren