Overslaan en naar de inhoud gaan

In het oosten van Duitsland - in de deelstaat Saksen en op een steenworp van de Tsjechische grens - strekt zich langs de rivier de Elbe een prachtig natuurgebied uit: het Nationalpark Sächsische Schweiz  Doorheen dit bizarre natuurlandschap met ruige rotsformaties en koele kloven slingert zich de ‘Malerweg’, een lange-afstandspad dat je toelaat om 'Deutschlands schönster' te ontdekken. Een bezoek aan topcultuurstad Dresden voor of na de tocht is absoluut aangeraden. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Buitengewoon natuurschoon

Buitengewoon natuurschoon

De Bastei Bridge

Pirna en omgeving

Het dal van de Elbe

Het dal van de Elbe

Programma

Programma

Inleiding
Inleiding

De Malerweg verenigt met zijn historische ontwikkeling op unieke wijze natuur, wandelen en kunst. De oorsprong van de wandelroute gaat terug tot de 18de eeuw, toen het Elbsandsteingebirge als romantisch reisdoel in de natuur populair werd. Ook kunstschilders bezochten de streek en daarbij is vooral de naam van de Duitse Caspar David Friedrich belangrijk. De naam 'Malerweg' - wat schilderspad betekent - verwijst dus naar deze historische band met de schilderkunst. In het jaar 2006 werd de de route op historisch en artistiek gebied gereconstrueerd en bewegwijzerd. Het tiendaags programma is de originele Malerweg.

Start of eindig met een of meerdere extra nachten voor een bezoek aan de wondermooie barokstad Dresden, in de 18de eeuw het 'Firenze van het noorden' genoemd. De bombardementen van februari 1945 hebben de stad bijna volledig platgelegd, maar Dresden is als een feniks uit zijn as herrezen. De laatste 7 foto's in het foto-album op deze webpagina zijn foto's van Dresden.

A Dag 1
Pirna

Aankomst in Pirna, een kleine middeleeuwse stad op zo'n 25 km van Dresden. In de historische stadskern tref je nog vele mooie burgerwoningen en, vlakbij je hotel, een prachtige kerk aan, die de vele oorlogen en branden van de afgelopen eeuwen overleefd hebben. Zoals je ook elders zal merken in de komende week, is Pirna in het recente verleden wel ten prooi gevallen aan twee zware overstromingen, in 2002 en 2013. Beide overstromingen, waarbij de Elbe resp. 12 en 9 m hoog uit zijn oevers is getreden, hebben een zware economische impact gehad op de regio. 

Overnachting in hotel of pension (-)

B Dag 2
Liebethal-Stadt Wehlen

Een ritje van ca. 20 minuten met de bus brengt je bij het vertrekpunt van de eerste wandeling: Liebethal. Vandaag doorkruis je de eerste ‘wild-romantische’ landschappen. Je bereikt het lieflijke Stadt Wehlen aan de Elbe.

Tocht van 12 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

C Dag 3
Stadt Wehlen-Hohnstein

Na 3,5 km wandelen bereik je het beroemdste uitzichtpunt van de Sächsische Schweiz: de ‘Basteibrücke’, een prachtige en heel bijzondere brug die natuurlijke rotspieken met elkaar verbindt. Hou er rekening mee dat deze plaats een drukke toeristische trekpleister is, zeker in het weekend. Je wandelt verder naar Amselsee en Rathewalde, waar het landschap zich opentrekt en je een stukje langs de baan moet wandelen. Dan gaat het de hoogte in, de Hockstein op en weer naar beneden het Polenztal in, vanwaar je afbuigt naar overnachtingsplaats Hohnstein.

Tocht van 13 km

Overnachting in hotel of pension (O)

D Dag 4
Hohnstein-Altendorf

Langs de Gautschgrotte trek je naar het panoramische uitzicht bij de 'Brand' waarna 800 treden je weer omlaag naar de ‘Tiefen Grund’ en weer omhoog via Waitzdorf naar het pension in Altendorf af te dalen.  

Tocht van 14 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

E Dag 5
Altendorf-Neumannmühle

Vanochtend gaat het steil omhoog naar het uitzichtpunt op de Schrammsteine, een lange zeer ruige rotsformatie. Je passeert twee toppen, de ‘Grossen Dom’ en de ‘Kleinen Dom’, en komt zo bij de Lichtenhainer waterval. De tocht eindigt bij Neumannmühle, waar je voor klein eind (langs de baan) de bus of tram neemt naar het hotel in het Kirnitzschtal.

Tocht van 17 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

F Dag 6
Neumannmühle-Schmilka/Krippen

Vanochtend neem je bus of tram terug naar waar je gisteren eindigde voor de volgende wandeling. Hier, in de zogenaamde ‘Hintere Sächsische Schweiz’ geniet je van meerdere mooie uitzichten op weg naar de Goldstein en de Grosser Winterberg. Met zijn 556 m is deze laatste het hoogste punt van de tocht, maar qua uitzicht wel een beetje een anticlimax. Vandaar gaat het bergafwaarts naar het mooie dorpje Schmilka. Hier heb je de keuze: na de oversteek van de Elbe gaat het over vele trappen omhoog via Schöna en Reinhardtsdorf tot Krippen. Of je neemt in Schmilka de ferry en de S-Bahn naar Krippen (een goed half uur onderweg).

Tocht van 22 km volledig te voet of 14 km met ferry & S-Bahn.

Overnachting in hotel of pension (O)

G Dag 7
Schmilka-Kurort Gohrisch

Evt. terug naar Schmilka met ferry en S-Bahn. Vandaag staat de beklimming van de twee tafelbergen Papststein en Gohrisch op het programma. Geniet nogmaals van een blik op de oevers van de Elbe en het Schrammsteinmassief. De wandeling eindigt bij het logies in het plaatsje Kurort Gorisch.

Tocht van 19,5 km vanuit Schmilka of 11,5 km vanuit Krippen

Overnachting in hotel of pension (O).

H Dag 8
Kurort Gohrisch-Königstein

De korte tocht van vandaag leid je over de steile Pfaffenstein (maar je kan de beklimming ook overslaan en er rond wandelen). Vanaf dan heb je constant mooie uitzichten op de indrukwekkende Festung Königstein. Rondom de Quirl bereik je uiteindelijk het kleine stadje Königstein gelegen aan de voet van de mooie bergvesting, een van de grootste een mooiste van Europa. Een bezoek aan Festung Königstein is de moeite waard, alleen al om er langs de wallen te wandelen, van het ene naar het andere imponerende uitzicht. 

Tocht van 9 km

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 9
Königstein-Pirna

Je wandelt verder richting Thürmsdorf, een stadje waar chocoladeliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Nadien klim je omhoog naar de rotskam van het Rauenstein-massief en langs de Elbe tot Pirna, start- en eindpunt van de tocht.  

Tocht van 20.5 km.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 10
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Je kan er een 8-daagse reis van maken door de eerste en laatste wandeling over te slaan. Op dag 2 neem je dan de S-Bahn (ca. 7 min.) en bus (ca. 40 min.) naar Stadt Wehlen en begin je daar te wandelen. En de tocht eindigt in Königstein, waar je de S-Bahn (20 min.) naar Pirna neemt. 

Goed om weten: Langsheen de Malerweg zijn het aantal hotels en pensions beperkt, en dat wil men zo houden. Daarom kan er in drukke periodes soms niet overnacht worden in de locatie waar de wandeletappe eindigt. Dat komt vooral regelmatig voor in Stadt Wehlen, Altendorf en het Kirnitzschtal. In zo'n geval wordt er ofwel geboekt in een hotel wat verderop, in het hotel van de volgende etappe (waar je dan 2 x slaapt), of we boeken een mooi hotel in het stadje Bad Schandau. In sommige gevallen wordt de etappe dan iets langer/korter en/of dien je een korte afstand (max. 15 min.) met het efficiënte openbaar vervoer te overbruggen.
Het spreekt voor zich dat je hierover niet alleen duidelijk wordt geïnformeerd in het informatiepakket, maar krijg je ook de ticketjes die nodig zijn voor het openbaar vervoer, en deze zijn inbegrepen. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagetransport 
 • bustickets voor 3 trajecten
 • infopakket met Duitstalige wandelgids en Engelstalige praktische info (of Duits, aangeven bij boeking)
 • GPS-tracks 
 • originele wandelkaart
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • evt. bijkomende transfers ter plaatse als je wil inkorten
 • middag- en avondmaal
 • verblijfstaksen
 • evt. inkomgeld Festung Königstein
 • dranken
 • toeristentaks
 • evt. reisverzekering.

Prijzen

10 dagen / 9 nachten in seizoen 1 (1/4-11/5 en 3/9-31/10): € 930 per persoon
10 dagen / 9 nachten in seizoen 2 (12/5-2/9): € 980 per persoon

8 dagen / 7 nachten in seizoen 1 (1/4-11/5 en 3/9-31/10): € 735 per persoon
8 dagen / 7 nachten in seizoen 2 (12/5-2/9): € 775 per persoon

Toeslagen

 • eenpersoonskamer 10 dagen / 9 nachten: € 250
 • eenpersoonskamer 8 dagen / 7 nachten: € 190
 • extra nacht Dresden: € 75 per persoon in kamer & ontbijt
 • extra nacht Bad Schandau: € 75 per persoon in kamer & ontbijt
 • extra nacht Pirna: € 70 per persoon in kamer & ontbijt.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Geen boeking mogelijk van 17 tot 20 juni voor de 8-daagse reis en van 16 tot 19 juni voor de 10-daagse reis.

Tip: indien je de Bastei wenst te bezoeken, is het aangeraden je reis zodanig te plannen dat je er niet in het weekend of op een feestdag bent aangezien het dan erg druk is met dagtoeristen.

Continentaal en gematigd Europees klimaat, d.w.z. vrij grote kans op mooi weer in de zomer. In juli en augustus kan het zelfs erg warm worden, maar in de kloven en bossen blijft het vrij koel. Ook in voor- en najaar is het er aangenaam wandelen.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer: Per trein van Brussel naar Dresden. In Dresden neem je de lokale S-Bahn naar Pirna (ca. 20 min., meerdere treinen per uur). Het station in Pirna ligt vlakbij het centrum. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn.

Met de wagen: De afstand Brussel-Pirna bedraagt ca. 800 km. Om te parkeren zijn er verschillende mogelijkheden, zowel gratis als betalend.

Wandelniveau

De wandelingen zijn van niveau 2 stappertjes. Voor de exacte afstanden per dag: zie dagschema. De dagelijkse hoogtemeters variëren van 130 tot 635 m. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstandjes.

Op je pad liggen vele trappen (zowel uitgehouwen in de rotsen als aangelegd in metaal), eenmaal eentje van 830 treden, en moet er heel af en toe wat geklauterd worden, maar er zitten geen 'klettersteig'-trajecten in. De ondergrond is meestal rotsachtig en sterk doorworteld, waarvoor een enige tredzekerheid aangeraden is, zeker bij nat weer. De tocht geeft nergens problemen voor mensen met hoogtevrees.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (max. 20 kg per persoon) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Overnachting in nette, kleinschalige hotels en pensions in tweepersoonskamers met dubbel bed en privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn zo goed als niet beschikbaar, dus indien je geen bed wenst te delen met je reispartner, dien je twee single-kamers te boeken. 

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • In elk logies is er een uitgebreid ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,...
 • Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. 

Hond

Is mogelijk; prijs op aanvraag.

  Wat je moet weten over deze reis

  Over Duitsland

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

  Reistips

  Veelgestelde vragen

  Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

  Andere individuele reizen die je kunnen interesseren