Overslaan en naar de inhoud gaan

In het oosten van Duitsland - in de deelstaat Saksen en op een steenworp van de Tsjechische grens - strekt zich langs de rivier de Elbe een prachtig natuurgebied uit: het Nationalpark Sächsische Schweiz. Het afwisselende landschap met zijn ruige rotsformaties en koele kloven is een verborgen parel. Doorheen dit bizarre natuurlandschap slingert zich de ‘Malerweg’, een lange-afstandspad dat bij ons nog niet erg gekend is, maar snel aan populariteit wint. Een weekje pittig wandelen zonder bagage laat je toe om “Deutschlands schönster” te ontdekken. Een bezoek aan topcultuurstad Dresden voor of na de tocht is absoluut aangeraden. Keuze tussen een intensieve 8-daagse of een lichtere 10-daagse reis. Voor informatie over het 10-daagse programma kan u terecht in uw Joker-kantoor.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Buitengewoon natuurschoon

Buitengewoon natuurschoon

De Bastei Bridge

Pirna en omgeving

Het dal van de Elbe

Het dal van de Elbe

Programma

Programma

A Dag 1
Pirna

Aankomst in Pirna, een kleine middeleeuwse stad op zo'n 25 km van Dresden. In de historische stadskern tref je nog vele mooie burgerwoningen en, vlakbij je hotel, een prachtige kerk aan, die de vele oorlogen en branden van de afgelopen eeuwen overleefd hebben. Zoals je ook elders zal merken in de komende week, is Pirna in het recente verleden wel ten prooi gevallen aan twee zware overstromingen, in 2002 en 2013. Beide overstromingen, waarbij de Elbe resp. 12 en 9 m hoog uit zijn oevers is getreden, hebben een zware impact gehad op de regio.

Overnachting op hotel of pension. 

B Dag 2
Rathen

Een ritje van ca. 20 minuten met de bus brengt je bij het vertrekpunt van de eerste wandeling: Liebethal. Vandaag doorkruis je de eerste ‘wild-romantische’ landschappen. 'Romantisch' is een term die in deze regio zeker op zijn plaats is. Reeds in de 18de eeuw bezochten kunstschilders de streek en daarbij is vooral de naam van de Duitse Caspar David Friedrich belangrijk. De naam 'Malerweg' - schilderspad - verwijst dus naar deze historische band met de schilderkunst. 
Via Stadt Wehlen aan de Elbe trek je naar het beroemdste uitzichtpunt van de Sächsische Schweiz: de ‘Basteibrücke’, een prachtige en heel bijzondere brug die natuurlijke rotspieken met elkaar verbindt. Hou er rekening mee dat deze plaats een drukke toeristische trekpleister is. Even verder wordt het weer rustiger en daal je af naar het gezellige plaatsje Kurort Rathen, mooi gelegen aan de Elbe. Tocht van ca. 17 km, 5 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension. (O = ontbijt)

C Dag 3
Altendorf

Je wandelt door een uniek bos-, rots- en rivierlandschap over zeer goed onderhouden wandelwegen van het ene uitzichtpunt naar het andere. Op je pad liggen het mooie Polenztal, de ‘Wolfschlucht’ en het panoramische uitzicht bij de 'Brand' waarna 800 treden je weer omlaag naar de ‘Tiefen Grund’ en weer omhoog via Waitzdorf naar het pension in Altendorf leiden. Tocht van ca. 22 km, 6 à 7 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension. (O)

D Dag 4
Neumannmühle

Een zeer pittige maar landschappelijk bijzonder mooie dag vandaag! Eerst volg je een deel van de Panoramaweg, om vervolgens in het Kirnitzschdal af te dalen. Van daar gaat het recht omhoog naar het uitzichtpunt op de Schrammsteine, een lange, zeer ruige rotsformatie. Je passeert twee toppen, de ‘Grossen Dom’ en de ‘Kleinen Dom’, en komt zo bij de Lichtenhainer waterval. Bij  Neumannmühle neem je de bus naar het volgende verblijf in het Kirnitzschtal. De bus stopt hier vlak aan het hotel in de verre omgeving van Bad Schandau. Tocht van ca. 19 km, 6,5 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension.  (O)

E Dag 5
Krippen

Bus naar de start van de volgende wandeling, Neumannmühle (of verder). Hier, in de zogenaamde ‘Hintere Sächsische Schweiz’ geniet je van meerdere mooie uitzichten op weg naar de Goldstein en de Grosser Winterberg. Met zijn 556 m is deze laatste het hoogste punt van de tocht, maar qua uitzicht wel een beetje een anticlimax. Vandaar gaat het bergafwaarts naar het mooie dorpje Schmilka. Na de oversteek van de Elbe gaat het over vele trappen omhoog naar Schöna en Reinhardtsdorf. Geniet nogmaals van een blik op de oevers van de Elbe en het Schrammsteine-massief. Vannacht verblijf je in het plaatsje Krippen. Tocht van ca. 22 km, 7 à 8 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension. (O)

F Dag 6
Königstein

Na een stevig ontbijt ben je klaar voor de beklimming van de twee tafelbergen de Papststein en de Gohrisch. Bovenop de Papststein is het zalig uitrusten in een bergcafeetje bij een frisse pint of een lekker Soljanka-soepje. Je laat Kurort Gohrisch rechts liggen en wandelt verder naar de volgende uitdaging: de steile beklimming van de Pfaffenstein. Wie 2 tafelbergen op 1 dag wat te veel van het goede vindt, kan er ook rond wandelen :) Vanaf dan heb je constant mooie uitzichten op de indrukwekkende Festung Königstein. Rondom de Quirl bereik je uiteindelijk Königstein. Dit kleine stadje heeft weinig meer troeven dan dat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan de vesting. Tocht van ca. 21 km, 7 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension. (O)

G Dag 7
Pirna

De Malerweg voert je langs een van de grootste en mooiste bergvestingen van Europa. Een bezoek aan Festung Königstein is dan ook de moeite waard, alleen al om er langs de wallen te wandelen, van het ene naar het andere imponerende uitzicht. Je wandelt verder richting Thürmsdorf, een stadje waar chocoladeliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Nadien klim je omhoog naar de rotskam van het Rauenstein-massief. Je wandelt verder richting Pötzscha en Naundorf en langs de Elbe tot Pirna, start- en eindpunt van de tocht.  Tocht van ca. 17 km, 6,5 uur stappen.

Overnachting op hotel of pension. (O)

H Dag 8
Pirna

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies 
 • Ontbijt 
 • Welkomstdrankje
 • Bagagetransport 
 • Bustickets
 • Uitgebreid infopakket (met Duitstalige wandelbeschrijvingen + praktische info in het Engels of Duits naar keuze)
 • Originele wandelkaart met veel achtergrondinfo (in het Duits)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Middag- en avondmaal
 • Verblijfstaksen
 • Overzet in Schmilka (€ 1,5)
 • Evt. inkomgeld Festung Königstein (€ 10 voor een standaardticket; korting voor senioren en studenten)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. reisverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Niveau

2 à 3 stappertjesdagtochten van 17 tot 24 km per dag met klimmen en dalen tussen 700 en 1100 hoogtemeters. De eerste en laatste dag zijn de minst zware, zodat je geleidelijk kan inwandelen en uitbollen. In het infopakket geven we ook tips om hier en daar wat in te korten zonder afbreuk te doen aan het karakter en de schoonheid van de trajecten. De Malerweg zoals deze in de Duitse wandelgids is beschreven, bestaat uit 8 etappes. Wij hebben deze 8 etappes samengevoegd tot 6 en in een programma van 8 dagen gegoten. Dit betekent dat de tocht in zijn geheel wat zwaarder wordt dan het oorspronkelijke traject.

Reisperiode

Van april tot eind oktober. Aankomst elke dag mogelijk. Prijzen geldig in 2018 voor het 8-daagse programma.

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend: € 140 p.p.
 • eenpersoonskamer alleenreizend: € 240 p.p.
 • extra-overnachting in kamer met ontbijt in Dresden: € 57 p.p. in een goed middenklassehotel

Kortingen

 • driepersoonskamer, derde persoon: - € 52

 

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren