Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vlakbij gelegen stukje Duitsland, een landschap gevormd door vuur en water en gepolijst door de wind, dat is de Eifel. In het midden baant het langeafstandspad Eifelsteig zich een weg. Je wandelt door de Duitse Hoge Venen (Hohe Venn), het grootste ongerepte moeras van Europa, langs de rotsen en door de bossen van het Nationalpark Eifel en naar het geologische verleden van de Vulkaaneifel. Het is afwisselend wandelen gedurende 313 km, onderverdeeld in 15 etappes tussen 15 en 28 km. Je kan ook een deel van het traject doen (min. 3 dagen / 2 nachten) en begin- en eindpunt zelf bepalen. Of je kan een van onze vaste trajecten kiezen, waardoor de prijs wat lager uitvalt. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Duitsland Eifelsteig
wandelreis Duitsland Eifelsteig
wandelreis Duitsland Eifelsteig

Programma

Programma

A
Aankomst Aken

Aankomst in Aken, een karaktervolle stad met een rijke geschiedenis waarin het aangenaam wandelen is. Eind 8ste eeuw maakte Karel de Grote Aken tot hoofdstad van zijn rijk en liet er de prachtige Dom bouwen, waarin je nu zijn graf kan bezoeken.

Overnachting in een hotel (-).

B
Kornelimünster-Roetgen

Transfer naar Kornelimünster. Elk uur 42 is er een rechtstreekse bus en ben je zo’n 20 minuten onderweg.

Via de indrukwekkende `Struffelt Heide´ wandel je door open, typisch veenlandschap met eindeloze vergezichten terug naar Roetgen.
Tocht van 14,2 km - 380 m stijgen & 200 m dalen.

Overnachting in een hotel (O-L)

C
Roetgen-Monschau

Vandaag baant de Eifelsteig zich een weg door het bijzondere landschap van de Belgische en Duitse Hoge Venen. Op de berg Steling (658 m) krijg je grandioze uitzichten. Het prachtige stadje Monschau is het eindpunt. 
Tocht van 17,3 km - 340 m stijgen en dalen.

Overnachting in een hotel (O-L)

D
Monschau-Einruhr

Pittige en zeer afwisselende etappe met flink wat hoogteverschillen. Tussen de dalen en heuvelruggen liggen de burchtruïne van Monschau, het stuwmeer van Perlenbachtal en het prachtige Ruhrstaumeer, met op de oevers het plaatsje Einruhr.
Tocht van 24.1 km - 850 m stijgen & 980 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L). 

E
Einruhr-Gemünd

Over rotsige paden rondom de stuwmeren Ober- en Urftsee klim je omhoog naar Ordensburg Vogelsang, gebouwd als opleidingskamp van de SS en na WOII gebruikt als oefengebied door het Britse en Belgische leger (waar menig Belgisch rekruut zware uurtjes heeft doorgebracht). Via smalle dalen en eenzame paden kom je in Gemünd.
Tocht 21.3 km - 650 m stijgen & 600 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L).

F
Gemünd-Steinfeld

Afwisselende etappe met een mix van bos-, vallei- en bergpaden. Door het historisch centrummetje van Olef, met mooie vakwerkhuizen, en langs aardheuvels en uitgravingen die van de voormalige intensieve mijnbouw zijn overgebleven, bereik je Steinfeld en zijn gelijknamige klooster. De oorsprong van dit nog zeer actieve klooster gaat terug tot de 10de eeuw.
Tocht van 17.9 km - 540 m stijgen en 370 m dalen.

Overnachting in een hotel (O-L).

G
Steinfeld-Blankenheim

Zowel een landschappelijk als historisch interessante etappe: door dalbeemden en vochtige biotopen met zeldzame planten en prachtig gekleurde vlinders, langs de bron van een Romeinse waterleiding en verder stroomopwaarts tot vlak voor Blankenheim, met een mooi historisch centrum en kasteel. 
Tocht van 23.6 km - 380 m stijgen & 420 m dalen.

Overnachting in een hotel (O-L).

H
Blankenheim-Mirbach

De etappe loopt via het historische ‘Brotpfad’ naar het Schafbachtal en de hoogvlakte rondom Ripsdorf. Je wandelt door weiden en bossen, over hoogvlaktes, rondom de Kalvarienberg bij Alendorf en door uitgestrekte gebieden met jeneverbes om dan af te dalen naar het Lampertstal met zijn unieke flora. Het gehuchtje Mirbach heeft een mooie neo-romantische kerk.
Tocht van 17.9 km - 390 m  stijgen & 410 m dalen

In Mirbach zelf kan je niet logeren. Je wordt opgepikt door de hotelier en overnacht een tweede maal in Blankenheim of in Hillesheim. 

Overnachting in een hotel (O-L).

I
Mirbach-Hillesheim

De hotelier brengt je terug naar Mirbach.
De ingrediënten van vandaag: open bossen, hoogvlakten met weidse uitzichten, kalksteengroeven en mooie dalen. Het hoogtepunt is de Dreimühlen-waterval in het Ahbachtal, een bijzonder natuurschouwspel, en even verder de imposante burcht Kerpen.
Tocht van 25.8 km - 490 m stijgen & 510 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L).

J
Hillesheim-Gerolstein

Je wandelt door het idyllische Bolsdorfer dal en klimt over een weidse hoogvlakte tot aan de Rother Kopf, met de geheimzinnige grot Mühlsteinhöhle en mooi zicht op de verder gelegen heidegebieden. Verder via de imposante Auberg en langs de rotsformatie 'Gerolsteiner Dolomiten' naar spuitwaterstad Gerolstein.
Tocht van 19.6 km - 550 m stijgen en 610 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L).

K
Gerolstein-Daun

Je start vandaag met het trappenpad naar burchtruïne Löwenburg. Door prachtige bossen wandel je naar Neroth. Onderweg heb je een mooi uitzicht van op de Dietzenley, het hoogste punt van vandaag (618 m). De route loopt verder over plateaus, vulkanische kegels en door valleien tot het fraaie stadje Daun. 
Tocht van 24.7 km - 860 m stijgen en 810 m dalen.

Overnachting in een hotel (O-L)

L
Daun-Manderscheid

Klim naar de drie glinsterende ‘Maaren’, uitgedoofde vulkanen waarvan de kraters zich met water vulden. Je daalt af naar het dal van de Lieser. Door weilanden en eikenbossen wandel je verder naar Manderscheid, met als afsluiter een mooi pad dat langs de twee burchtruïnes van deze plaats leidt. 
Tocht van 22.7 km - 770 m stijgen en 840 m  dalen.

Overnachting in een hotel (O-L)

M
Manderscheid-Himmerod

De tocht voert je over het Lieserpad met fantastische zichten op de twee burchten en het diep ingesneden dal. Door open velden met weidse zichten trek je over het plateau en daal je af naar het dal van de Salm. Het traject eindigt bij de imposante abdij van Himmerod. 
Tocht van 18 km - 415 m stijgen en 495 m dalen. Indien er geen beschikbaarheid is in Himmerod (wat vrij vaak het geval is), overnacht je in Grosslittgen en wordt de etappe 3.5 km langer.

Overnachting in een hotel (O-L).

N
Bruch-Himmerod

De hotelier brengt je naar Bruch (*) en vandaag wandel je de etappe in omgekeerde richting, nl. terug naar Himmerod of Grosslittgen. (Dit omdat er in Bruch zelden of nooit overnachtingsmogelijkheid is en het efficiënter is voor de hotelier en de wandelaars om 's ochtends op een afgesproken uur te vertrekken).
In Bruch vertrek je aan de imposante burcht. Tijdens deze landschappelijk gevarieerde wandeldag volg je de kleine rivier de Salm. In het diepe dal kan je genieten van de mooie flora en passeer je enkele molens.
Tocht van 20.5 km - 420 m stijgen en 540 m dalen.  Indien je in Grosslittgen overnacht, wordt de etappe 3.5 km korter.

Overnachting in een hotel (O-L).

O
Bruch-Kordel

De hoteluitbater brengt je terug naar Bruch, waar je gisteren ook al begon. Vandaag wandel je weer in de 'juiste' richting.
De langste etappe van de Eifelsteig. Na een klim wandel je verder door gemengde bossen. Daarna trek je over het plateau langs het gehucht Zemmer, om dan weer af te dalen in het dal van de Kyll. Wie de moed heeft om de uitzichttoren van Rodt te beklimmen, wordt beloond met een grandioos zicht op de bosrijke heuvelruggen van de zuidelijke Eifel. 
Tocht van 27.9 km - 610 m stijgen - 660 m  dalen

Overnachting in een hotel (O-L).

P
Kordel-Trier

Voor dit laatste stuk van de Eifelsteig worden alle registers nog eens opengetrokken. Op en af wandel je door oeroude bossen, langs de Butzerbach met haar mooie watervallen en diepe grotten. De laatste kilometers brengen je over de zandstenen rotsen en langs de rivier de Moezel, om tenslotte via de majestueuze Porta Negra Duitslands oudste stad Trier te betreden.
Tocht van 16.6 km - 780 m stijgen en 750 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L).

Q
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt
 • lunchpakket op wandeldagen
 • bagagevervoer op wandeldagen
 • 2 transfers van en naar Mirbach (in traject 2 en 4)
 • 2 transfers naar Bruch (in traject 3 en 4)
 • informatiepakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • evt. bijkomende lokale transfers
 • overige maaltijden 
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Prijs

Je bepaalt zelf begin- en eindpunt:

 • min. 3 dagen / 2 nachten: € 210 per persoon
 • voor elke bijkomende nacht: € 105 per persoon

Je kiest voor een van onze vaste trajecten:

 • Blankenheim-Gerolstein 5 dagen / 4 nachten: € 395 per persoon
 • Aken-Blankenheim 8 dagen / 7 nachten: € 635 per persoon
 • Gerolstein-Trier 9 dagen / 8 nachten: € 820 per persoon
 • Aken-Trier 17 dagen / 16 nachten: € 1580 per persoon

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend: € 35 per nacht

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Heen- en terugreis

Aken, Blankenheim, Gerolstein en Trier hebben een station en zijn vrij vlot per trein bereikbaar. De overige locaties zijn eveneens bereikbaar met openbaar vervoer, maar in een combinatie van trein en/of bus. Hou rekening met soms meerdere overstappen en minder verbindingen op zon- en feestdagen.

Met openbaar vervoerPer trein of per bus of een combinatie van beide.

Met eigen wagen: Je kan je wagen (meestal betalend) parkeren bij of in de buurt van je eerste hotel. Na de tocht dien je met openbaar vervoer (trein en/of bus) terug te keren naar je wagen. 

Je kan je traject uitstippelen op de website van Deutsche Bahn en Verkehrsverbund Rhein-Sieg of op Google Maps. 

Vervoer ter plaatse

Voor alle vermelde lokale transfers die in jouw programma noodzakelijk zijn binnen het kader van de wandelingen, krijg je in het informatiepakket de benodigde info. Deze gebeuren met de hulp van de hotelier of een lokaal taxibedrijfje. Het gaat om  2 transfers van en naar Mirbach (in traject 2 en 4) en 2 transfers naar Bruch (in traject 3 en 4).

Wandelniveau

De wandelingen op deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. 

Je wandelt grotendeels over goede wandelpaden, afgewisseld met smalle padjes en verharde wegen. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Bagagevervoer

De bagage (max. 15 kg per persoon) wordt vervoerd tijdens de wandeldagen; jij draagt dan enkel je dagrugzak.

Let op: er is enkel bagagevervoer mogelijk indien er voor die dag ook een overnachting werd geboekt. Dus mocht je nog willen wandelen op de dag van je vertrek, er is geen bagagevervoer mogelijk.

Logies

Je verblijft in goede tot zeer goede hotels op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.​

Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen. 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • In Duitsland zijn de ontbijten meestal royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • Je ontvangt 's ochtends je lunchpakket met belegde boterhammen of broodjes, wat fruit, een reep en een drankje. Voorzie een lunchbox om je picknick in te stoppen.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Liefhebbers van hartige vlees- en worstgerechten komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Honden

Toegelaten mits reservatie (€ 4 à 10/ dag, toeslag ter plaatse te betalen). 

Wat je moet weten over deze reis

Over Duitsland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren