Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland is een topbestemming voor wie graag een langeafstandspad wandelt. Bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg, op een kleine 3 uur rijden van Brussel, start de Saar-Hunsrück-Steig. Je wandelt door een natuur- en cultuurlandschap met vele gezichten, door geheimzinnige wouden en romantische beekdalen, langs steile rotsen en lieflijke boomgaarden. Onderweg is er heel wat interessants te zien en te beleven. Wij kozen voor 2 varianten: een 6-daagse tot Weiskirchen en een 10-daagse die eindigt in de historische stad Trier.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Wandeling Saar-Hunsrücksteig

Fantastische vergezichten op de Saarvallei

Wandelen Saar-Hunsrücksteig

Bezoek aan de stad Trier

Wandeling Saar-Hunsrücksteig

Spectaculaire trajecten door wilde beekdalen

Programma

Programma

A Dag 1
Perl

Aankomst in Perl, gelegen aan de bovenloop van de Moezel op de Duitse oever. Je bent hier vlak bij het drielandenpunt van Schengen (Frankrijk, Luxemburg, Duitsland), dat zijn naam gaf aan het verdrag. Op de valleiflanken rond het dorp zie je de wijngaarden die deze Moezelstreek zo bekend maken.

Overnachting in een hotel.

B Dag 2
Perl – Hellendorf

Je begint de dag met een stevige klim. Vanuit Perl gaat het stijgend over de flanken van de Moezelvallei, tussen wijngaarden, en door beschermde bossen. In het natuurgebied Hammelsberg zijn in het voorjaar wilde orchideeën te spotten, en krijg je prachtige vergezichten cadeau over de vallei. Eens je het plateau tussen Moezel en Saar bereikt hebt, wordt de route wat vlakker. Voor je aankomt in je volgende overnachtingsplaats in Hellendorf, leidt het pad je nog langs een mooi gereconstrueerde Romeinse villa, waar je zelfs even de benen kunt strekken in een Romeinse taverne. 

17,4 km, 519 m stijgen en 271 meter dalen

Overnachting in een hotel (O)

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

C Dag 3
Hellendorf – Mettlach

De etappe van vandaag ging normaalgezien door het romantische dal van de Steinbach. Het meditatie-resorthotel Neumühle heeft de doorgang langs hun terrein echter afgesloten voor wandelaars, waardoor er een omleiding in voege is. Momenteel is de toeristische dienst opnieuw met hen aan het onderhandelen. Hoe dan ook, het hoogtepunt van de dag is er gelukkig nog wel: het uitzichtpunt over de Saarschleife, waar de rivier de Saar diep onder je meandert. Wie geen hoogtevrees heeft, kan hier een unieke wandeling door de boomtoppen maken, tot een uitkijkplatform dat nog eens 40 meter hoger ligt (betalend, niet inbegrepen). Daarna is het afdalen, over spectaculaire paden, tot je in het dal je volgende logies bereikt in het aangename stadje Mettlach, op de oever van de Saar. 

17,1 km, 413 m stijgen en 473 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

D Dag 4
Mettlach - Losheim am See

Je sliep in een dal, dus je voelt het al komen: ook deze dag begint klimmend, naar een heuvelrug boven het dorp Saarhölzbach. Het riviertje met dezelfde naam vormt dé attractie van deze dag: je pad volgt 3 km lang dit prachtige beekdal, vaak over smalle paden die aangelegd zijn in de helling boven de beek. Je komt historische grensstenen tegen, getuigen uit de tijd toen de grens tussen Frankrijk en Duitsland nog hier liep. Voorbij het kleine dorp Bergen, waar je een mooie rustplek vindt bij een vijver, duik je alweer een schitterend beekdal in, dat van de Rotenbach. De etappe eindigt aan het stuwmeer van Losheim, waar je na deze lange tocht kunt uitblazen met een drankje en je voeten een oppepper kunt geven in een ‘Kneippanlage’.

23,6 km, 469 m stijgen en 214 m dalen tot Britten & 249 m  stijgen en 337 m dalen tot Stausee Losheim

Overnachting in een hotel (O)

E Dag 5
Losheim am See – Weiskirchen

De etappe van vandaag vraagt heel wat klimmen en dalen. Het pad slingert van het ene dal naar het andere, en dat betekent heel wat hoogtemeters. Maar je weet waarvoor je het doet: de spectaculaire vergezichten over het Saarland en de knappe rotsformaties onderweg zijn de moeite waard. Ook de beekdalen zijn weer wondermooi vandaag: de route door het wilde Lannenbachtal zal je nog lang bijblijven. Je passeert een wildpark, waar onder meer bizons te zien zijn, en bereikt via alweer een ander dal, dat van de Hölzbach, je overnachtingsplaats in het kuuroord Weiskirchen. 

16,3 km, 563 m stijgen en 493 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

F Dag 6
Weiskirchen - Grimburger Hof

Einde van het 6-daags programma

Na het ontbijt (O) keer je terug naar je wagen of het station, met de bus of met een privé-transfer.

Het 10-daagse programma gaat verder met de etappe:

Weiskirchen – Grimburger Hof

De tocht van vandaag belooft de perfecte mix van bossen, grasland en vergezichten. Net als gisteren ontdek je verschillende beekdalen, het wordt dus opnieuw een reliëfrijk traject. Vooral het Wahnbachtal trekt de aandacht: de natuur kan er nog helemaal haar gang gaan, en je route loopt er over kleine brugjes langs en over de beek. De wandeling komt nauwelijks in de bewoonde wereld, maar je komt wel langs een alm, een bergweide met een kleine biertuin die uitnodigt tot een pauze. Op het einde van de wandeling, bij Burg Grimburg, word je opgepikt en naar je overnachtingsplaats in Kell am See gebracht.

Tocht van 16,6 km, 530 m stijgen en 546 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

G Dag 7
Grimburger Hof – Kell am See

Transfer terug naar waar je gisteren eindigde, gevolgd door een korte en rustige etappe. Je vertrekt bij de burcht van Grimbrug, een gedeeltelijk gereconstrueerde middeleeuwse burcht. Het uitzicht vanop de toren is een goede reden om de klim naar boven te maken. Voorbij de burcht slingert je pad zich over en langs de Wadrill, opnieuw een fotogeniek riviertje. Na een eerder bescheiden klim, kom je op een heuvelrug met vergezichten. Via eenzame bossen bereik je tenslotte het stuwmeer van Kell, waar er bij mooi weer zeker nog tijd over is voor luieren (of actie!) bij of op het water, en het hotel waar je gisteren al overnachtte.

13,4 km, 215 m stijgen en 133 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

H Dag 8
Kell am See – Kasel/Mertesdorf

Van aan het stuwmeer klim je vandaag door een beekdal naar de blikvanger van deze etappe: het heidegebied bij Rösterbruch waar je over knuppelpaden langs veenmoskussens en heidegras wandelt. Daarna begint een lange afdaling door uitgestrekte bossen naar het Ruwerdal. Het uitzicht is weids, van hier kan je de Eifel zien liggen. Een uitzichtpunt op de dam in het dal vormt het ideale decor voor rustpauze. Langs en tussen de rotsen van Langenstein loopt de route verder tot in het dal, waar de wijndorpen Kasel en Mertesdorf je eindbestemming voor vandaag zijn.

20,2 km, 290 m stijgen en 606 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

I Dag 9
Kasel/Mertesdorf – Trier

Het eindpunt van deze prachtige route is in zicht: Trier, ooit de residentie van de Romeinse keizers. Eerst klim je nog omhoog langs de Benninger Bach tot op een hoogte waar je een schitterend uitzicht hebt op het Moezeldal – dat was al geleden van het begin van je wandelreis. Je kan de wandeling na 8 kilometer beëindigen, om met de bus het laatste stuk naar Trier af te leggen en zo wat meer tijd te hebben voor een bezoek. Maar je kan ook doorwandelen uiteraard. Het amfitheater, de stadspoort Porta Nigra en de basilica waar de keizers troonden,kan je niet overslaan nu je hier bent geraakt.

8 of 15,4 km, 375 m stijgen en 394 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

I Dag 10
Trier

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer op wandeldagen
 • transfers op dagen 6 en 7 van de 10-daagse
 • informatiepakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • evt. bijkomende lokale transfers
 • overige maaltijden 
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Prijs

 • 6 dagen / 5 nachten: € 490 per persoon 
 • 10 dagen / 9 nachten : € 850 per persoon

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 31 oktober 2023.

Heen- en terugreis

 • Indien je reist met openbaar vervoer vanuit B of NL: trein of bus of een combinatie van beide, afhankelijk van het gekozen start- en eindpunt.
 • Indien je reist met eigen wagen: je kan je wagen gratis parkeren in de buurt van het station van Perl, of zelf even checken bij  je eerste hotel of je je auto er tijdens de reis mag parkeren. Na de tocht dien je met openbaar vervoer (trein en/of bus) terug te keren naar je wagen. Vanuit Trier per trein, vanuit Weiskirchen (halte Kirche) met de bus. Indien je eindigt in Weiskirchen, kan je een privé-transfer bijboeken om terug te keren naar Perl - € 130 per taxi.
 • Hou er rekening dat je soms meerdere keren moet overstappen.
 • Hou er rekening mee dat er minder verbindingen zijn op zon- en feestdagen. 

Informatie over openbaar vervoer vind je op de website van Deutsche Bahn en Busdienstregeling Saarland.

Vervoer ter plaatse

In de 10-daagse variant is op dagen 6 en 7 een korte transfer voorzien tussen het eind/startpunt van de etappes en je overnachtingsplaats. Deze transfers zijn inbegrepen.

Wandelniveau

Je wandelt grotendeels over goede wandelpaden op heuvelachtig terrein. De bos- en graspaden, zeker deze in nabijheid van een beek, kunnen bij of na regenval drassig worden. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstandjes.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Je verblijft in goede tot zeer goede hotels op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.

Per overnachtingsplaats kunnen soms meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • In Duitsland zijn de ontbijten meestal royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • 's Middags eet je een picknick.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Liefhebbers van hartige vlees- en worstgerechten komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Honden

Toegelaten mits reservatie vooraf (€ 5 à 20/ dag, toeslag ter plaatse te betalen).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren