Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze meerdaagse fietstocht maak je kennis met de rijke geschiedenis van een zeer afwisselende streek. Je reis begint en eindigt in Kortrijk. Je rijdt door de Leie- en IJzervallei, 2 rivierbekkens van elkaar gescheiden door het West-Vlaamse Heuvelland. Je stopt in historische steden zoals Ieper en Poperinge. In deze hopregio proef je regelmatig de lokale streekspecialiteiten terwijl je met je tweewieler flirt met de Franse grens. De vele begraafplaatsen onderweg herdenken aan de Eerste Wereldoorlog.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie West-Vlaanderen, Poperinge, Tweede Wereldoorlog, Ieper

Fietsen en confrontatie met de Eerste Wereldoorlog

Fietsvakantie West-Vlaanderen, Poperinge, Tweede Wereldoorlog, Ieper
@Toerisme Poperinge

Verschillende stopplaatsen om de dorst te lessen

Fietsvakantie West-Vlaanderen, Poperinge, Tweede Wereldoorlog, Ieper
@Westtoer - Jan D'Hondt

Meestal vlak terrein met af en toe eens een klim

Programma

Programma

A Dag 1
Kortrijk - Armentières
41 km

Je fietsreis start aan het station van Kortrijk. Vandaag fiets je grotendeels langs de Leie. Al snel bereik je de Franse grens die je een aantal kilometers volgt tot in Komen/Comines. Deze gemeente maakt sinds 1963 deel uit van Henegouwen, terwijl het eigenlijk volledig in de provincie West-Vlaanderen ligt. Het is de tegenhanger van de Voerstreek in Limburg. In Ploegsteert staat een ronde tempel dat herinnert aan de Britse soldaten die sneuvelden in deze streek. Maar liefst 11.447 namen telt dit Britse herdenkingsmonument. Nadien fiets je richting Frankrijk tot de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. De eerste dag eindigt in Armentières. Stap zeker eens binnen bij Mademoiselle from Armentières als de geschiedenis van 1914-1918 je interesseert. Vandaag fiets je ongeveer 41 km.

Positieve hoogtemeters: 130 m

B Dag 2
Armentières - Saint-Omer
64 km

Ook vandaag is de Leie voor een groot stuk onze gids. Stop aan het militaire kerkhof van Bonjean waar slachtoffers van beide wereldoorlogen liggen begraven. Je ontdekt er gedenkstenen van zowel Britse, Australische als Duitse soldaten. Estaires was ooit de draaischijf van de textielhandel. In april 1918 werd de stad met de grond gelijk gemaakt door Duitse bombardementen. Aire-sur-la-Lys is een ideale stop voor de lunch. Dit plaatsje lag niet aan de frontlinie en heeft daardoor nog tal van geklasseerde gebouwen. Zo is het het stadhuis met het belfort, dat UNESCO-werelderfgoed is, absoluut de moeite waard. Nadien verlaat je de oevers van de Leie en volg je het kanaal van Neufossé en rijd je via Arques, Saint-Omer binnen. Als de tijd het toelaat, kan je nog een bezoek brengen aan de brouwerij met het gelijknamige bier. Je rijdt ongeveer 60 km.

Positieve hoogtemeters: 185m

C Dag 3
Saint-Omer - Poperinge
62 km

Vandaag fiets je in vrij uniek natuurgebied, de moerassen van Saint-Omer. Dit stukje natuur is herkend als biosfeerreservaat omwille van zijn rijke biodiversiteit. Het labyrinth van aarde en water kent maar liefst 700 km aan waterwegen waarvan we enkele met de fiets via bruggen kruisen. Stop op een rustige plaats en luister of je de kleinste Europese reigersoort, de woudaap, kan horen. Via Kassel en Herzeele kom je bij de IJzer. In Oostkappel steek je terug de Belgische grens over. Via de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, fiets je naar Poperinge. Hou nog een plaats vrij in je fietszak om enkele flesjes van het trappistbier West-Vleteren mee naar huis te nemen.

Optioneel kan je vandaag ook een omweg maken naar het versterkte stadje van Bergues St.-Winoc met zijn prachtig belfort. Hier werd ook de kaskraker Bienvenue chez les Ch'Tis opgenomen. Deze omweg zorgt voor 20 extra km. Zonder deze omweg fiets je 62 km.

Postieve hoogtemeters: 385 m

D Dag 4
Poperinge - Kortrijk
61 km

Vanuit Poperinge rijd je richting het militaire kerkhof van Lijssenthoek waar meer dan 10.000 gesneuvelde soldaten liggen. Op de begraafplaats Tyne Cot na, is dit de grootste Britse begraafplaats in België. Via een korte passage in Frankrijk kom je in het West-Vlaams Heuvelland met de bekende Kemmelberg. Hier kan je een bezoek brengen aan een museum over de Koude Oorlog in een ondergrondse bunker. Via het Tortelbos fiets je de kattenstad Ieper binnen, een ideale stop voor de lunch. Via Moorsele en Heule komen we terug aan de Leie.

In de voormiddag kan je 8 km toevoegen door naar de Katsberg met bijhorende abdij te fietsen. In de namiddag kan je mits 8 km extra ook de begraafplaats Tyne Cot bezoeken. Doe je dat niet, dan heb je zo'n 60 km in de benen.

Positieve hoogtemeters: 450 m

E Dag 5
Kortrijk

Je fietsvakantie eindigt na het ontbijt. Als je nog geen zin hebt om huiswaarts te keren, heeft Kortrijk heel wat in de aanbieding. Bezoek het begijnhof, wandel langs de broeltorens of ga lekker ontspannen op Buda-eiland. Ook de groene omgeving rond de stad nodigt uit voor een korte dagwandeling.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 5
 • Roadbook
 • GPS-tracks
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar Kortrijk en terug
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Vertrek kan op iedere dag buiten zondag.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen.

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. waterdichte fietstas: € 70
 • Huur E-Bike incl. waterdichte fietstas: € 80
 • Single toeslag: € 240
 • Bagagevervoer: € 485 per reisgezelschap

Heen- en terugreis

 • Met je eigen wagen of het openbaar vervoer naar Kortrijk

Fietsniveau

Deze fietsreis is voor iedereen haalbaar. De reis is zo opgebouwd dat je start met de kortste en vlakste ritten die steeds langer en heuvelachtiger worden. Hier en daar zijn er nog extra lussen mogelijk voor de sportievelingen. Sommige stukken gaan over onverharde paden die wel steeds goed toegankelijk zijn voor fietsers.

Hotellijst

 • Armentières: Hôtel Joly
 • Saint Omer: Mercure Saint-Omer Centre Gare
 • Poperinge: Hotel Amfora
 • Kortrijk: Hotel WuWei

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren