Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze meerdaagse fietstocht maak je kennis met de rijke geschiedenis van een zeer afwisselende streek. Je reis begint en eindigt in Kortrijk. Je rijdt door de Leie- en IJzervallei, 2 rivierbekkens van elkaar gescheiden door het West-Vlaamse Heuvelland, brengt een bezoek aan tal van historische steden en rijdt door pittoreske dorpjes omgeven door uitgestrekte groengebieden en steekt ook de Franse grens over. Uiteraard is de Eerste Wereldoorlog nooit ver weg maar de streek brengt je nog veel verder terug in de geschiedenis. 

Programma

Programma

A Dag 1
Kortrijk - Armentières
41 km

Je fietsreis start aan het station van Kortrijk. Vandaag fiets je grotendeels langs de Leie en bereik je al snel de Franse grens die je voor een aantal kilometer volgt tot je in Komen/Comines aankomt. Deze gemeente maakt sinds 1963 deel uit van Henegouwen, terwijl het eigenlijk volledig in de provincie West-Vlaanderen ligt. Het is de tegenhanger van de Voerstreek in Limburg. Nadien fiets je Frankrijk binnen en ben je echt aan de frontlinie van de eerste wereldoorlog. De eerste dag eindigt in Armentières.

(Hoogtemeters: 130m)

B Dag 2
Armentières - Saint-Omer
64 km

Ook vandaag is de Leie voor een groot stuk onze gids. Een eerste aan te bevelen stop is het militaire kerkhof van Bonjean waar slachtoffers van beide wereldoorlogen én zowel Britse, Australische als Duitse soldaten begraven liggen. Wat verder passeren we Estaires, ooit de draaischijf van de textielhandel, maar vaak geplunderd en verwoest. Aire-sur-la-Lys is een ideale stop voor de lunch. Dit plaatsje lag niet aan de frontlinie en heeft daardoor nog tal van de geklasseerde gebouwen zoals het stadhuis met belfort dat UNESCO-werelderfgoed is. Nadien verlaat je de oevers van de Leie en volg je het kanaal van Neufossé en rijd je via Arques , Saint-Omer binnen.

(Hoogtemeters: 185m)

C Dag 3
Saint-Omer - Poperinge
62 km

In de voormiddag rijd je via paadjes over het moeras net buiten Saint-Omer; dat een enorme biodiversiteit heeft. Naast een derde van alle Franse waterflora kan je hier ook de woudaap, de kleinste Europese reigersoort terugvinden. Via Kassel en Herzeele kom je bij de IJzer, om in Oostkappel terug de Belgische grens over te steken. Via de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren fiets je naar Poperinge.

Optioneel kan je vandaag ook een omweg maken naar het versterkte stadje van Bergues St.-Winoc met zijn prachtig belfort. Hier werd ook de kaskraker Bienvenue chez les Ch'Tis opgenomen. Deze omweg zorgt voor 20 extra kilometers. 

(Hoogtemeters: 385m)

D Dag 4
Poperinge - Kortrijk
61 km

Vanuit Poperinge rijd je in zuidelijke richting en passeer je al snel het militaire kerkhof van Lijssenthoek waar meer dan 10.000 gesneuvelde soldaten begraven liggen. Op Tyne Cot Cemetery na is dit de grootste Britse begraafplaats in België. Via een korte passage in Frankrijk kom je in het West-Vlaamse heuvelland met de bekende Kemmelberg waar je een museum over de koude oorlog kan bezoeken in een ondergrondse bunker. Via het Tortelbos rijd je de kattenstad Ieper binnen. Dit is een ideale stop voor de lunch. Via Moorsele en Heule komen we opnieuw aan de Leie uit. 

Vandaag zijn er 2 optionele omwegen te maken; in de voormiddag kan je 8 kilometer toevoegen door naar de Katsberg met bijhorende abdij te fietsen en in de namiddag kan je mits 8 kilometer extra ook het Tyne Cot Cemetery aandoen.

(Hoogtemeters: 450m)

E Dag 5
Kortrijk

Je fietstrip eindigt na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt van dag 2 tot en met dag 5
 • Roadbook
 • GPS-tracks

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar Kortrijk en terug
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Vertrek kan op iedere dag buiten zondag.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen.

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. waterdichte fietstas: € 70
 • Huur E-Bike incl. waterdichte fietstas: € 80
 • Single toeslag: € 240
 • Bagagevervoer: € 485 per reisgezelschap

Heen- en terugreis

 • Met je eigen wagen of het openbaar vervoer naar Kortrijk

Fietsniveau

Deze fietsreis is voor iedereen haalbaar. De reis is zo opgebouwd dat je start met de kortste en vlakste ritten die steeds langer en heuvelachtiger worden. Hier en daar zijn er nog extra lussen mogelijk voor de sportievelingen. Sommige stukken gaan over onverharde paden die wel steeds goed toegankelijk zijn voor fietsers.

Hotellijst

 • Armentières: Hôtel Joly
 • Saint Omer: Mercure Saint-Omer Centre Gare
 • Poperinge: Hotel Amfora
 • Kortrijk: Hotel WuWei

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren