Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom in Zuid-Afrika, land van de Big Five, braai en ongelofelijke natuur!

We verkennen de wondermooie Kaapregio en Tuinroute in detail: we zien waar Nelson Mandela gevangen gehouden werd, gaan wandelen aan de ruige kustlijn, spotten zeehonden en pinguïns, gaan op safari, verblijven bij een Zuid-Afrikaans gastgezin... En als kers op de taart? De beklimming van Tafelberg in Kaapstad natuurlijk!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Zuid-Afrika Kaapstad

De fenomenale skyline boven Kaapstad bewonderen

Groepsreis Zuid-Afrika olifanten in Addo Elephant National Park

Olifanten spotten op safari in Addo Elephant Park

Groepsreis Zuid-Afrika kustlijn van de Kaapregio

De prachtige kustlijn van de Kaapregio

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Eerste kennismaking met Kaapstad

Na een lange vlucht landen we aan de andere kant van de wereld, in Kaapstad. Het zicht op Tafelberg, de chille vibe en de nabijheid van de zee doen ons al direct opfleuren.

Afhankelijk van het weer kunnen we al direct Tafelberg omhoog klimmen. Te voet, ja natuurlijk, want dan kunnen we het langst genieten van dat unieke zicht op de stad en de zee. Optioneel kunnen we ook met de cable car omhoog.

2 Dag 4-6
Op weg op de Tuinroute

De mythische Tuinroute lonkt. We halen onze huurwagens op en gaan op pad.

Onze eerste stop is Oudtshoorn, de stad van de struisvogels. Een bezoek aan een struisvogelboerderij hoort daar dus zeker bij. Ook een eerste keer de warmte van een braai, een typisch Zuid-Afrikaanse BBQ, opzoeken hoort daar ook bij. We halen onze beste bbq-skills boven en genieten van een boerewors.

Onze roadtrip leidt ons verder naar Plettenberg Bay, ook wel Plett genoemd door de Zuid-Afrikanen. In het kleine, maar mooie natuurreservaat Robberg Nature Reserve maken we kennis met de kliffen, stranden en blauwe golven van deze regio. We maken er een goeie wandeling en laten onze haren waaien in de wind. Indien we nog tijd hebben gaan we ook een kort bezoekje brengen aan Knysna, en het uitzicht op de Knysna Heads.

3 Dag 7-9
Safari in Addo Elephant National Park

We komen aan op het verste puntje van onze roadtrip in de Kaapregio. Welkom in Port Elizabeth, P.E. voor de vrienden! We nemen even de tijd om de stad in ons op te nemen, en wie weet hoort daar ook een lokaal biertje in één van de craft breweries bij.

De volgende is het safari o’clock! We gaan een hele dag op zoek naar de big five in Addo Elephant National Park: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard. Verrekijkers in de aanslag!

In P.E. is er zelfs de kans om de big seven te spotten. Optioneel kunnen we tijdens een zeesafari ook nog de witte haai en walvis proberen spotten, alvorens we doorrijden naar onze volgende slaapplek.

4 Dag 10-11
Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park rinkelt misschien niet direct een belletje, maar zal tot lang na ons bezoek blijven nazinderen. De mooie zichten op de ruige kustlijn en het aanpalende bos zijn adembenemend.

We gaan op wandeling om die natuurpracht te bewonderen. Maar ook tijdens een spannende wateractiviteit voelen we de natuur rondom ons.

In Mosselbaai doen we het rustiger aan en genieten van het strand. We gaan met de boot een kijkje gaan nemen bij de lokale zeehonden.

5 Dag 12-13
Homestay

Zuid-Afrikaanse warmte dat beleef je het best bij mensen thuis. En dat is dan ook precies wat we gaan doen. We splitsen ons op om samen te koken en slapen bij ons gastgezin voor één nacht. Ook krijgen we een interessante kijk in de lokale gemeenschap via een wandeling. We wisselen onze gedachten uit en leren van elkaar.

Er is een tijd van komen en gaan. We nemen afscheid van onze nieuwe Zuid-Afrikaanse vrienden en hervatten onze route terug naar Kaapstad. We maken nog gauw een stop in Stony Point Nature Reserve, de thuis van een kolonie van Afrikaanse pinguïns.

5 Dag 14-17
Verdere ontdekking van Kaapstad

We komen terug in Kaapstad. Gelukkig hebben we nog genoeg tijd om de stad wat beter te leren kennen.

We gaan op mini-roadtrip richting Kaap de Goede Hoop, waar twee oceanen samenkomen, worden stil als we luisteren naar het verhaal van Nelson Mandela en andere gevangenen op Robbeneiland, maken tijd om souvenirs te shoppen en genieten van een laatste cocktail.

Baie dankie, Suid-Afrika! Enkosi, uMzantsi Afrika!

Data en prijzen

Vertrek: 23/07/2024
Terug: 08/08/2024
Basisprijs: €2.483
+ 18.900 ZAR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
263
272
283
291
301
Geslacht
mannen3
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 21/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 22/07/2025
Terug: 07/08/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 02/09/2025
Terug: 18/09/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kaapstad en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • Voorschotten t.w.v. ZAR 3.050 voor overnachtingen in een hostel in Kaapstad, Mosselbaai, Oudtshoorn, Plettenberg Bay, homestay en een sportieve wateractiviteit
 • 11 dagen huurwagens/minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof huurwagens
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Zuid-Afrika en Lesotho heb je een internationaal reispaspoort nodig, nog minstens 30 dagen geldig vanaf vertrek uit Zuid-Afrika en min. 2 blanco's pagina's. Een internationaal rijbewijs is ook vereist voor de (co-)chauffeurs.

Een Belgisch voorlopig paspoort wordt niet aanvaard.

Als er tijdens de vlucht een tussenstop van meer dan 12u wordt gemaakt in een land met risico op gele koorts (bv. Ethiopië), dan bestaat de kans dat het vaccinatiebewijs tegen gele koorts wordt gevraagd aan de grens.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van onze eigen huurwagens. In de steden nemen we ook openbaar vervoer, een taxi of gaan we te voet waar dat veilig is.

Er worden twee ritten gedaan van 5u-5.5u.

Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als (co)chauffeur. Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen. Bij een aantal reizen is er echter een vrijstelling per schadegeval of is niet alle schade gedekt door de omniumverzekering. Deze vrijstelling of niet-gedekte schade is ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 23/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 23/07/24 - 14:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 23/07/24 - 19:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 24/07/24 - 01:40
CAPE TOWN - INTERNATIONAL 24/07/24 - 11:50
CAPE TOWN - INTERNATIONAL 07/08/24 - 16:35
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 08/08/24 - 04:40
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 08/08/24 - 07:55
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/08/24 - 10:25
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Rugzak (geen harde koffer)

 • Dagrugzak

 • Stapschoenen

 • Schoenen die nat mogen worden

 • Powerbank

Omdat we met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Harde koffers of rugzakken mét uitwendig frame worden absoluut afgeraden. 

In Zuid-Afrika zijn er problemen met elektriciteit. Hierdoor wordt het netwerk per regio voor enkele uren afgesloten. Hou hier rekening mee!

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Tijdens deze reis wordt er soms zelf gekookt. We ontbijten in de hostels en guesthouses, picknicken en koken of bbq'en soms 's avonds. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en draagt bij aan het winkelen, koken en afwassen. 

We eten ook in lokale restaurants of een lodge waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. 

Het is als vegetariër mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Ook tijdens de zelfkook wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met maaltijdrestricties of allergieën. 

Logies

We logeren in eenvoudige hotelletjes, hostels en guesthouses, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit.   

We slapen in meerpersoonskamers. Soms moeten we een dubbel bed delen. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Doordat de elektriciteit niet altijd werkt, is er ook niet altijd warm water in de douche.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, in welke valuta, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om het weer, de vermoeidheid na geleverde inspanningen en het transport beter te verteren. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Deze reis gaat naar het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. Gemiddelde dagtemperaturen in deze periode variëren tussen 15 en 30°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot 2°C tijdens onze zomer. 

In de regio van Kaapstad kan het ook regenen in onze zomer.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.