Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom Zambia nog steeds onder de radar vliegt, is voor ons een raadsel. Door het kleine aantal toeristen dat dit land heeft, kan je er nog proeven van het echte Afrika! Van het actief verkennen van de mythische Victoria Falls tot wakker worden bij het geluid van nijlpaarden en olifanten tijdens een unieke 3-daagse safari-kanotocht. Beter kan het niet!

Of toch wel, namelijk in het nationale park South Luangwa, waar leeuwen, luipaarden, zebra's en ander beestenpracht ons tegemoet komen. Combineer dit met leerrijke ontmoetingen tijdens ons verblijf bij de families van enkele leerkrachten, en je weet dat dit een reis wordt om nooit te vergeten!

De hoogtepunten van deze reis

Zambia

Dieren spotten in South-Luangwa, hét meest ongerepte nationale park van Afrika

Vic Falls

Op een actieve manier de Victoria Falls ontdekken

Kabwe

Hartelijke ontvangst bij de open community school en onze gastgezinnen in Kabwe

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Livingstone en adrenaline bij Victoria Falls

We zijn nog maar net geland en zetten al direct koers naar de wereldberoemde watervallen die ons met verstomming slaan. De fantastische waterval die neerstort in de Batokakloof is het breedste gordijn van vallend water op onze planeet en vormt een spektakel dat je nooit beu wordt. De Zambianen noemen de waterval ‘mosi-oa-tunya’of ‘de rook die dondert’. Om de waterval in al zijn pracht te kunnen aanschouwen, verkennen we deze zowel van Zambiaanse als Zimbabwaanse kant. Een eerste kennismaking met de Zambiaanse tradities gebeurt tijdens een fietstocht langs lokale markten, kleuterschooltjes en verschillende wijken. Wie een adrenalinestoot nodig heeft kan raften op de Zambezi of bungeejumpen (facultatief, richtprijs: 160 USD). De geschiedenis induiken in Livingstone museum of de eerste dieren spotten in het park, Livingstone biedt voor elk wat wils.

2 Dag 6-9
Kanosafari op de Zambezi

Van Livingstone gaat het naar Chirundu, de plaats waar onze kanosafari van start gaat. Met enkele ervaren gidsen peddelen we 3 dagen op de machtige Zambezi, de natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe. We nemen al ons eten en kampeermateriaal mee en overnachten 2 dagen op zanderige eilandjes te midden van de rivier. Al doende banen we ons een weg tussen de nijlpaarden en spotten we ongetwijfeld ander wild, zoals krokodillen, olifanten, waterbokken…Een avontuur dat door velen als de ultieme safari-ervaring beschouwd wordt. Dichter bij de Afrikaanse natuur kan immers niet!

3 Dag 10-14
Homestay in Kabwe

Zambia staat garant voor gastvriendelijkheid, iets dat we in Kabwe - voormalig Broken Hill, een oud mijnstadje van archeologisch belang, snel te weten komen. Eén van de leerkrachten van de community school, dat ligt in één van de grootste sloppenwijken van Zambia, gidst ons doorheen de buurt. Op de lokale markt maken we kennis met de Zambiaanse handelaars en hun waren, en kopen we alle ingrediënten voor een overheerlijke traditionele Zambiaanse maaltijd. Onze aanwezigheid wekt de nodige nieuwsgierigheid op en samen met de leerlingen trappen we mogelijks tegen een balletje of spelen we een ander actief spel. Als kers op de taart logeren we een nacht bij lokale leerkrachten en leven we mee op hun ritme. Ook bezoeken we het Tikondane Community Center, een duurzaam project dat als doel heeft mensen in de streek zelfvoorzienend te maken. 

4 Dag 15-18
Safari in South Luangwa National Park

South Luangwa National Park is één van de beste wildparken ter wereld. Het is hier zalig om tot rust te komen en te genieten van de Afrikaanse natuur rondom ons. Natuurgidsen nemen ons ’s ochtends en ‘s avonds mee op safari. We gaan op zoek naar leeuwen, wilde honden, olifanten, luipaarden…En om ook de kleinste dieren en planten te leren kennen, doen we een voettocht in kleine groep. 

5 Dag 19-21
Lusaka

Als afsluiter komen we aan in Lusaka, de bruisende hoofdstad van het land. Hier kunnen we onze laatste souvenirs inslaan en de stad, zijn musea, marktjes en couleur locale verkennen. Op dag 20 vertrekken we terug naar Brussel waar we op dag 21 landen.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 07/09/2020
Terug: 27/09/2020
Basisprijs: €1.717
+ 1.420 USD budget
al 6 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
36-452
46-553
56-651
Geslacht
mannen4
vrouwen2
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2020
Vertrek: 05/07/2021
Terug: 25/07/2021
Basisprijs: €2.483
+ 1.495 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 06/09/2021
Terug: 26/09/2021
Basisprijs: €1.889
+ 1.495 USD budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021
Vertrek: 04/10/2021
Terug: 24/10/2021
Basisprijs: €1.889
+ 1.495 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 28/02/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Victoria Falls en Lusaka-Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten 
 • Voorschot 3-daagse kanosafari op de Zambezi
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider 
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor luchthaventaksen ter plaatse, activiteiten, logies, plaatselijk transport, visa Zimbabwe/Zambia, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 01 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Het avontuur begint aan de Victoriawatervallen waar we al wandelend de watervallen ontdekken en er een wijde keuze is om tal van adrenaline-activiteiten te ondernemen. Op safari gaan we op verschillende manieren: met de kano, de wagen en te voet! Verder zullen de vele enthousiaste kinderen tijdens onze reis ons zeker kunnen overtuigen om even met hen mee te spelen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject al rijdend af te leggen. Ook logeren we in gezellige pensions en hotelletjes in handen van lokale mensen zodat we rechtstreeks de lokale economie steunen.

We ondernemen ook een kanosafari op de Zambezi om te kunnen genieten van het wildleven langs en in de rivier op de meest duurzame manier.

Verder bezoeken we een project dat mensen probeert zelfvoorzienend te maken in een regio waar er bij momenten grote droogte heerst.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Tijdens deze prachtige trip kom je met allerlei verschillende Zambiaanse bevolkingsgroepen in contact. Tijdens onze homestay bij de Kabwe community school (dat werd gesteund door de Vlaamse vereniging voor Ontwikkelingswerk) zien we hoe het onderwijs daar is en leren we beter de lokale leerlingen en leerkrachten kennen.

Bepaalde trajecten leggen we af met het openbaar vervoer, de ideale gelegenheid om met nieuwsgierige locals in contact te treden.

Documenten

Voor Zambia heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Bij aankomst op de luchthaven Vic Falls (Zimbabwe) vragen we een Univisa Zimbabwe/Zambia aan. Dit kost 50 USD en betaal je cash ter plaatse.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 07/09/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 07/09/20 - 22:15
ADDIS ABABA BOLE INT"L 08/09/20 - 06:15
ADDIS ABABA BOLE INT"L 08/09/20 - 08:35
VICTORIA FALLS 08/09/20 - 12:15
LUSAKA 26/09/20 - 13:35
ADDIS ABABA BOLE INT"L 26/09/20 - 20:55
ADDIS ABABA BOLE INT"L 26/09/20 - 23:45
BRUSSELS AIRPORT 27/09/20 - 06:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We charteren soms een minibus. Dit heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler. Af en toe nemen we ook het openbaar vervoer, meestal in de buurt van steden Lusaka en Livingstone.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Tijdens de reis slapen we in gezellige ho(s)tels, lodges en/of guesthouses. Tijdens de kanosafari kamperen we 3 nachten. Er zijn kampeermateriaal, matjes en slaapzakken voorzien. Maar als je liever je eigen slaapzak of lakenzak wil meenemen, kan dit zonder probleem. Onze gidsen zetten de tenten op en prepareren de maaltijden, maar verwacht wordt dat wij hen zeker een handje helpen hierbij!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Zambia is een voormalige Engelse kolonie, wat tevens terug te vinden is in de Zambiaanse keuken. Zo kan je er meat pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeegbroodje. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. De alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - grote rugzak - dagrugzak - geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor kleingeld (geen dikke portefeuille!) - sokken - licht schoeisel en/of sandalen - ondergoed - T-shirts (licht en makkelijk te wassen), ook met lange mouwen - broeken, lang en kort of afritsbaar - warm trui(tje) (wol) of fleece - regenjas (of creatief met plastic) - zonnepet/zonnebril - zwemgerief, eventueel strandhanddoek - sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler) - zonnecrème - slaapkledij - gsm en oplader - fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage) - batterijlader - verrekijker (eventueel Pantanal) - wereldstekker - oordopjes - een minigezelschapsspelletje, een boek, kaarten... - pen en papier , eventueel dagboekje - persoonlijke reisapotheek

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 1.420 USD.

In Zambia is de officiële munteenheid de kwacha (ZMW). Richtkoers (29/08/2019): 100 ZMW = € 6,88. Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Je neemt bij voorkeur cash euro’s mee. Kredietkaarten zijn ook handig, om de 3 à 4 dagen is er wel een punt waar geld kan afgehaald worden. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten:

 • raften (klasse 3) op de Zambezi: richtprijs 160 USD

 • bungeejumpen aan de Vic Falls, Livingstone: richtprijs 160 USD

 • deltavliegen over de Vic Falls (15 min): richtprijs 170 USD

 • 3-uur walking safari naar Mosi-oa-Tunya National Park (olifanten, neushoorns, buffals, giraffen, zebra's en antilopen): richtprijs 80 USD

 • abseiling aan Vic Falls: richtprijs 140 USD

 • helicoptervlucht aan de Vic Falls: richtprijs 180 USD voor 15 min

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, Zambia is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 09020/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die door de Anophelesmug wordt overgedragen. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en -opgang. Neem een goed insectenwerend middel op basis van DEET mee; gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Daarom is het ook belangrijk om muggensteken te voorkomen door enkele praktische maatregelen in acht te nemen zoals het dragen van losse kleding in lichte kleuren, de huid zoveel mogelijk bedekken door lange mouwen en een lange broek te dragen, geen parfums te gebruiken, enz.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Zambia ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. December tot april: warm en nat, mei tot augustus: koel en droog, september - november: heet en droog. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 25 - 35 graden. In de winter liggen de temperaturen tussen de 6 en 24 graden. Wij gaan in het droge seizoen, en de temperaturen zullen behoorlijk hoog zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Zambia bestaat voornamelijk uit plateaus, met uitzondering van het zuiden waar je meer rivieren en meren vindt. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia: de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. Beroemd zijn de Victoriawatervallen in de Zambezi, ruim 100 meter hoog en bijna twee kilometer breed. De Zambezi stort zich hier donderend omlaag in de lange zigzaggende Batoka Gorge en stroomt dan in het kunstmatige Karibameer achter de Karibadam. Het Karibameer is 274 kilometer lang en tot 48 kilometer breed. Het grootste deel van de bodem van Zambia bestaat uit een combinatie van zand en leem; West-Zambia is overdekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. In het noordoosten en in de Central, Southern en Eastern Province regent het veel meer en daar vinden we kleigrond.

Fauna en flora

Zambia kent een uitgebreid netwerk van 19 nationale parken en wildreservaten. Het bekendst zijn het Kafue National Park en de reservaten in het dal van de Luangwarivier. De Luangwa Valley behoort tot de rijkste Big Five-gebieden (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) van Afrika. Vogelliefhebbers zullen hier ook zeker hun hart ophalen.

Staatsvorm

Zambia, vroeger een slavenkolonie onder de naam Noord-Rhodesië, werd onafhankelijk van de UK in 1964 en is een presidentiële republiek binnen het Gemenebest, met aan het hoofd een voor vijf jaar gekozen president. De president kan slechts één keer herkozen worden en volgens de grondwet dienen beide ouders van een presidentskandidaat van Zambiaanse afkomst te zijn. Momenteel is Edgar Lungu president van Zambia.

Bevolking

Ruim 98% van de Zambianen behoort tot een van zeven taalgroepen: Bemba, Tonga, Nyanja, Lunda, Luvale, Lozi en Kaounde. De basis van zo'n stam is de ‘clan’, een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De ‘chief’ van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Dit is nog zo vooral in de dorpen. Een minderheid van de bevolking zijn Aziaten en Europeanen. Zambia telt zo'n 16,5 inwoners.

Economie

De lokale munt in Zambia is de kwacha. De meeste Zambianen zijn actief in de landbouwsector. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: koper, zink, kobalt, lood en tabak. De belangrijkste industriële activiteiten zijn voedsel- en dranken-, textiel-, chemische en lichte ijzerproductie. Er wordt nauwelijks voor de export geproduceerd. Het land kampt met enorme betalingsbalanstekorten en een hoge buitenlandse schuld.

Religie

Zambia is een christelijk land volgens de grondwet maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Een deel gelooft sterk in de traditionele, vaak animistische Afrikaanse manier van leven (=voorouderverering), ongeveer 72% zijn christenen en protestanten. Ook de Jehova’s getuigen, pinkstergemeenten, evangelische gemeenschappen en zevendedagsadventisten hebben een groeiende aanhang. Een klein deel is islamiet of hindoe.

Lokale gebruiken en gewoonten

Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Je moet in Zambia ook iemand altijd eerst groeten voor je hem of haar iets vraagt. Ook moet je als man wachten tot de (Zambiaanse) vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat. Als je ergens te gast bent, ontvang je vaak een welkomstcadeautje. Een gift weigeren is erg onbeleefd.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.

Elektriciteit

In Zambia neem je voor alle zekerheid best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Wees in Zambia op je hoede voor zakkenrollers in grote steden en neem best geen al te grote sommen cash op zak mee. Het is een veilig land om in te reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Zambia kanotocht op de Zambezi olifanten

Wat andere reizigers vinden

" Wat we in Zambia gezien en meegemaakt hebben, is met niets anders in mijn leven te vergelijken. De spanning, de adrenaline bij het zien van moeder natuur in actie, bv. wilde honden die een impala verslinden, is onbeschrijflijk, evenals het bezoek van een moeder olifant met 2 kalveren aan het onbewoond eiland waar we de nacht doorbrachten: ongelooflijk dat we dit van zo dichtbij hebben mogen meemaken. Een absolute aanrader, avontuurlijke en spec-ta-cu-lai-re reis!"

Lut Taillaert

" De Victoriawatervallen, een unieke kick beleven tijdens het kanovaren tussen de nijlpaarden en krokodillen op de Zambezi-rivier, zich een weg wanen tussen de lokale bevolking en vele kinderhandjes vasthouden tijdens de homestay, daarna de ochtend en - avondwandeling in het safaripark. Een unieke beleving van het begin tot het einde van de reis!"

Isabelle Poelman

"Ik ben nog meer verliefd geworden op Afrika."

Cindy Vansantvoet

Reistips