Overslaan en naar de inhoud gaan

Het prachtige Oeganda, dat betekent op zoek gaan naar berggorilla's en chimpansees. Een unieke ervaring!

Dat het echter veel meer is dan dat ontdekken we samen op deze avontuurlijke groepsreis. Al wandelend wildlife spotten aan Lake Mburo, wildlife zoeken in Queen Elizabeth National Park, en een uiterst vriendelijk volk dat ons graag uitnodigt bij hun familie. Bergen, spectaculaire fauna en flora en opzwepende Afrikaanse ritmes: Oeganda heeft het allemaal!

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke permits  in orde brengen voor de gorilla's en chimpansees.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Oeganda chimpansee Kibale National Park

Het spotten van chimpansees en gorilla's: een unieke ervaring!

Groepsreis Oeganda Fort Portal Entwiga Community

Een dag meedraaien bij een Oegandese familie en in het lokale leven ondergedompeld worden

Groepsreis Oeganda safari giraf

Op wandelsafari in Lake Mburo National Park

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Aankomst in Oeganda

Na een vermoeiende vlucht komen we aan in Entebbe. Hier worden we direct welkom geheten door de staff van het ViaVia Reiscafé. Een lekker biertje of een cocktail aan de bar geeft ons direct weer energie!

De komende dagen gaan we alvast op stap in Entebbe en leren we de stad en de Oegandezen een beetje beter kennen. Vroeg in de ochtend gaan we, met kleine bootjes, op zoek naar de schoenbekooievaar en andere prachtvogels die zich schuil houden in de prachtige moerassen nabij de stad. Houd je verrekijker dus zeker bij de hand! Als we genoeg tijd hebben gaan we ook even naar de hoofdstad, Kampala.

2 Dag 4-7
Op zoek naar chimpansees en het leven op het platteland

Met onze gids Moses rijden we met een minibus van Entebbe richting Fort Portal. In Kibale National Park maken we kans op een blik op de beweeglijke en onvoorspelbare chimpansees. In tegenstelling tot de verwante berggorilla’s leggen deze mensapen best wat afstand af op één dag. We zijn dus gewaarschuwd!

Tenslotte rijden we naar de groene omgeving van Fort Portal, een heuvellandschap met kratermeren te midden van regenwoud, thee- en bananenplantages alsook levendige dorpen. Ook hier trekken we er te voet op uit om de prachtige landschappen te bewonderen en ervaren letterlijk het dagelijkse leven op het platteland. Met een warm hart en een grote glimlach worden we in de dorpen ontvangen. We draaien een dag mee bij een lokale Oegandese familie (deel van de Entwiga community tour) en worden getrakteerd op amusante volksverhalen en tradities. Dit zijn ontmoetingen om nooit te vergeten!

3 Dag 8
De bergen van de Rwenzori

Onze volgende stop zijn de bergen van de Rwenzori. Hier maken we een dagwandeling. Thuis van de derde hoogste piek van het Afrikaanse continent worden we hier getrakteerd op uitzichten om U tegen te zeggen.

Deze wandeling is niet te onderschatten, want we stijgen -en dalen- 1100m op één dag. Als we daarbij weten dat de letterlijke vertaling van Rwenzori een plaats aanduidt waar het veel regent, is het duidelijk dat we ook wel een regenbui over ons zullen krijgen en ons op glibberige paden zullen begeven. Een fysieke uitdaging!

4 Dag 9-10
Safari in Queen Elizabeth National Park

In het Queen Elizabeth National Park, één van de meest gevarieerde nationale parken van Oeganda, zoeken we tijdens verschillende game drives de dieren van de savanne: olifanten, antilopes, buffels, leeuwen,... met wat geluk zien we ze allemaal! 

Tijdens een boottocht op het Kazinga Channel krijgen we nijlpaarden, krokodillen en prachtige vogels in het vizier. De natuur op zijn best!

4 Dag 11-12
Ontmoeting met de berggorilla's en Lake Bunyonyi

Met onze busjes rijden we verder naar het zuiden, richting Bwindi Impenetrable Forest. Dit park is de thuishaven van enkele van de laatste berggorilla‘s ter wereld en in hun nabijheid vertoeven is een unieke belevenis. In kleine groepjes, vergezeld van parkwachters, gaan we op zoek naar de zilverrug en zijn familieleden. Ontzag, vertedering, respect,... een rollercoaster van emoties gaan gegarandeerd door je heen. Hier is niet de mens, maar het dier baas!

Eens terug van deze sublieme ervaring, kan je nagenieten aan de oever van Lake Bunyonyi: heerlijk relaxen en genieten van de uitzichten of toch liever kano varen...

6 Dag 13-14
Al wandelend op zoek naar wildlife

We rijden terug richting in Entebbe. Maar niet zonder een tussenstop in het Lake Mburo National Park!

Hoewel dit park het kleinste is van alle natuurparken in Oeganda, moet het niet onderdoen. We worden direct verwelkomd door enkele zebra's , die we tijdens onze vorige game drives niet konden spotten. Ook wrattenzwijnen, hyena's, buffels kunnen we hier tegenkomen. Dit wordt wel erg spannend als we met een ranger op wandelsafari gaan om de fauna en flora van dichtbij te kunnen aanschouwen. Voor je het weet bevind je je tussen een kudde giraffen!

7 Dag 15-17
Afscheid in Jinja en Entebbe

Wist je dat de Witte Nijl ontspringt in Oeganda? Een bezoek waard! Optioneel kunnen we in Jinja gaan raften of mountainbiken. Zeker het raften is voor echte adrenaline-junkies!

De lus is rond, we zijn terug in Entebbe. Hier kunnen we tot slot klinken op het einde van een wondermooie reis tijdens een afscheidsetentje in het ViaVia Joker Reiscafé van Entebbe. Cheers!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 09/09/2023
Terug: 25/09/2023
Basisprijs: €3.099
+ 1.420 USD budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-359
36-451
46-553
Geslacht
mannen7
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 18/08/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023
Volzet
Vertrek: 12/08/2024
Terug: 28/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Entebbe en terug
 • Gecharterde minibus voor 11 dagen, inclusief benzinekosten
 • Afscheidsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Entebbe
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Permit berggorilla’s 
 • Permit chimpansees 
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke permits  in orde brengen voor de gorilla's en chimpansees.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Bij deze reis staat natuurbeleving centraal, en dus trekken we erop uit, te voet, met een boot, met onze busjes... Regelmatig strekken we de benen voor een(soms pittige) wandeling. We gaan te voet op zoek naar gorilla’s en chimpansees. Die tochten kunnen makkelijk of zwaar zijn, afhankelijk van hoe ver de dieren zich bevinden in het regenwoud. Ook maken we een dagwandeling in de Rwenzori Mountains en gaan we op wandelsafari in Lake Mburo National Park.

De actievelingen kunnen aan Lake Bunyonyi zwemmen of een kano huren. In de buurt van Kibale Forest kan je een prachtige wandeling maken in de omgeving van kratermeren, dorpen, velden en bananenplantages.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

De busjes voor deze reis charteren we bij onze lokale contactpersoon Moses en onze slaap- en eetplaatsen zijn veelal uitgebaat door lokale mensen. Op die manier steunen we zoveel mogelijk de lokale economie. Op onze wandelingen laten we nergens afval achter en respecteren we de (natuur)regels die er gelden. Zo komen we bijvoorbeeld niet dichter bij de gorilla's dan de lokale gids het toelaat. Ook steunen we het lokaal project Entwiga Community Experience: deze community based tourism-organisatie ontvangt reizigers in haar dorp en biedt hen authentieke ervaringen aan die met cultuur en omgeving te maken hebben. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken en de inkomsten gaan ook volledig naar hen. Een hele leuke tijd bij een lokaal gezin! Overal worden er eerlijke fooien gegeven. Ook dat is duurzaam reizen!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Contact leggen in Oeganda is een klein kunstje. Overal worden we gastvrij en met de glimlach ontvangen. Waar we kunnen, bezoeken we een markt en regelmatig eten we in lokale restaurantjes. In de omgeving van Kibale Forest kunnen we een wandeling maken door dorpjes en langs velden en bananenplantages. We nemen tijd voor een praatje met de mensen of om te voetballen met spelende kinderen. Via onze chauffeurs, Oegandezen die graag vertellen, komen we ook veel te weten over het dagelijkse leven. Tijdens onze dag bij een lokaal Oegandees gezin staat ontmoeting natuurlijk ook centraal!

Documenten

Voor Oeganda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na vertrek uit Oeganda, evenals een visum.

Als je enkel Oeganda bezoekt, moet je een visum aanvragen via https://visas.immigration.go.ug. Een visum kost zo'n 50 USD en er zijn enkele documenten (waaronder een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts) voor nodig. Als jouw visumaanvraag wordt goedgekeurd, dan kan je met een print hiervan de visumsticker in jouw paspoort te laten plakken bij aankomst in de luchthaven. Neem voor de zekerheid ook de originele documenten mee die je hebt moeten uploaden bij jouw visumaanvraag.

Als je Oeganda bezoekt in combinatie met Rwanda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Oeganda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://visas.immigration.go.ug/.

Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren! Een vertrekvergadering wordt zo ingepland dat je erna nog tijd genoeg hebt voor de aanvraag.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 09/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 09/09/23 - 15:45
CAIRO - INTERNATIONAL 09/09/23 - 20:00
CAIRO - INTERNATIONAL 09/09/23 - 21:40
KAMPALA - ENTEBBE INT. 10/09/23 - 05:20
KAMPALA - ENTEBBE INT. 25/09/23 - 04:20
CAIRO - INTERNATIONAL 25/09/23 - 07:45
CAIRO - INTERNATIONAL 25/09/23 - 10:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 25/09/23 - 14:45
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons in Oeganda de hele reis met gecharterde 4x4 minibusjes waarvan het dak opgeklapt wordt tijdens de game drives. Regelmatig strekken we de benen voor een stevige wandeling op zoek naar chimpansees, gorilla's of gewoon om te genieten van de uitbundige natuur. Op het Kazingakanaal in Queen Elizabeth N.P. maken we een boottocht, een leuke manier om het wild op de oevers gade te slaan. Ook in Lake Mburo kan er, indien er genoeg tijd is, optioneel een boottocht gemaakt worden. Voorzie hiervoor 20-30 USD.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We slapen in eenvoudige, vaak sfeervolle hotels en guesthouses. Onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Handdoeken zijn niet altijd beschikbaar en je neemt best ook je eigen lakenzak mee.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - matoke : dit is een puree gemaakt van groene bakbananen die vaak gegeten wordt met een pindasaus - posho: een soort van polenta die gemaakt wordt van maïsmeel en die gegeten wordt met bruine bonen en spinazie - rolex: een typisch snack, gemaakt van chapati (een soort plat deeg) met daarin ei - kikomando: nog een typische snack, gemaakt van stukjes chapati met bruine bonen - Verder verschillende aardappelsoorten, Indische gerechten zoals samosa's (bladerdeeg met vulling), vis en heel veel vers fruit (ananas, mango's, papaya's, ...)

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Probeer zo weinig mogelijk bagage mee te nemen en bij in een flexibele reistas. Dit omwille van de krappe bagageruimte in de minibusjes waar we mee rond reizen. Onderweg zijn er mogelijkheden om kledij te laten wassen en we moeten nergens ver stappen met onze bagage. Voorzie een dagrugzak voor de wandeltochten en gebruik deze als handbagage op het vliegtuig. Wat betreft je kleding: neem praktische kleding mee die zich makkelijk laat combineren (laag over laag), kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. 'S avonds en in de bergen kan het fris worden. Ook regent het er regelmatig, bereid je daar dus goed op voor!

Naast de voor de handliggende bagage is het aangeraden het volgende mee te nemen: - flexibele reistas + dagrugzak - beschermhoes voor beide zakken - een lakenzak - degelijke stapschoenen, met goed profiel - sandalen of ander licht schoeisel - wandelsokken + een paar lange kousen die je over je broekspijpen kan trekken tijdens de wandeltochten (tegen “safari ants” = agressieve en grote mieren) - (lichte) regenkledij - broeken met afritsbare pijpen zijn heel handig. Ook handig bij wisselende temperaturen. - fleece of warme pull voor de avonden - handdoek - verrekijker - eventueel wandelstokken - zwemgerief - zonnecrème, zonnebril (en eventueel beschermende lippenzalf) - neem een pet of hoed mee om je te beschermen tegen de felle zon. In de bergen is de ultraviolette straling sterker! Je verbrandt dus sneller. - uurwerk (reiswekkertje) - zaklamp - veilig opbergmiddel voor je geld en papieren (bijvoorbeeld op de buik, onder je kleren) - persoonlijke medicatie, persoonlijke hygiëne - EHBO: iets tegen blaren (compeed), diarree, maaglast, ontsmettingsmiddel, insectenspray en -zalf(zowel bescherming tegen als de verzorging van beten) - fototoestel - wereldstekker, Powerbank (opgepast, mag enkel in de handbagage), en eventueel een verdeelstekker - boek en eventueel gezelschapsspel - eventueel oordopjes

Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Oeganda!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Optionele activiteit op deze reis: boottocht in Lake Mburo National Park. Dit is ongeveer 20-30 USD (exclusief fooi).

In Oeganda is de officiële munteenheid de Uganda Shilling (UGX). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter

Je kan ofwel cash euro’s of Amerikaanse dollars meenemen. Dollars zijn het meest handig omdat veel van de activiteiten en de hotels in dollar aangeboden worden en afgerekend (kunnen) worden. Let er wel op dat het recente biljetten zijn, bij voorkeur gedrukt na 2015, en ze mogen niet beschadigd zijn. Zeg dit bij het bestellen van je dollars. We wisselen een deel hiervan tegen de lokale munt. Dit gebruiken we dan vnl. voor het betalen van maaltijden, dranken en fooien.

Krediet- en een bankkaart kan je meenemen als bijkomende zekerheid, maar ze zijn vaak niet bruikbaar op de plaatsen die deze reis aandoet. Een Visakaart geeft de grootste kans op succes en een Mastercard werkt helaas vaak niet bij automaten (soms wel).

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! In Oeganda kan er soms met maestro geld afgehaald worden maar reken hier niet op. Kijk ook na wat het maximum bedrag is dat je per dag of per week kan afhalen!

Zorg voor een veilige opbergmogelijkheid van je geld (bvb. geldbuidel die je onder je kleren kan dragen).

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor deze reis zijn volgende inentingen vereist: GELE KOORTS: De gele koorts-vaccinatie is verplicht vanaf de leeftijd van één jaar. De vaccinatie moet minstens tien dagen voor aankomst toegediend worden in een gele koorts-vaccinatiecentrum en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe. Aangezien er ook een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts gevraagd wordt bij de visumaanvraag, is het goed deze al vroeger te laten zetten. Neem het 'gele boekje' met bewijs van vaccinatie ook zeker mee op reis! Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, KINKHOEST, MAZELEN, BOF, RUBELLA, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Malariapreventie is een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem ook een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Malaria is niet de enige ziekte die muggen overdragen. Ook dengue, chikungunya, zika, leishmaniase en slaapziekte kunnen voorkomen. Bescherming is dus erg belangrijk! Wees ook steeds aandachtig voor tuberculose en teken. Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Zorg dat je tegen de vertrekvergadering reeds jouw vaccinatie tegen gele koorts hebt, aangezien deze vereist is bij de aanvraag van het visum.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie.

De tocht naar de chimpansees is vrij vlak. Afhankelijk van hoe lang de zoektocht duurt, kan dat een hele voormiddag duren. Hoe zwaar de tocht naar de berggorilla’s zal zijn is moeilijk te voorspellen. Dat is immers afhankelijk van de groep gorilla’s die we toegewezen krijgen om te bezoeken of hoe ver ze zitten. Misschien zijn we er al na een uurtje stappen, misschien duurt het 2 à 3 uren (enkel weg. Deze excursie is niet te onderschatten. Dit is tropisch regenwoud, waarbij we met een machete ons een weg moeten banen. De paden zijn zeer steil en onregelmatig. Klimmen, slieren en klauteren zijn meer regel dan uitzondering.

De dagwandeling in de Rwenzori Mountains is voor iedereen met een goede basisconditie haalbaar. Door regen kunnen bepaalde stukken wel erg glibberig zijn. Bergschoenen met een goed profiel, stapzekerheid, en eventueel wandelstokken, kunnen al veel helpen. De hele tocht stijgt en daalt zo'n 1100m, en ook het feit dat je je reeds op hoogte bevindt, kan de ademhaling beïnvloeden.

Minstens zo belangrijk is een ‘open mind’ en een ‘positieve ingesteldheid’. Dat zorgt ervoor dat je de vele indrukken, de cultuurverschillen, en de vermoeidheid van het reizen beter verteert.

Reisperiode en klimaat

Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt voor van midden september tot november en van maart tot mei. Tijdens het regenseizoen regent het vooral 's nachts en in de ochtend, en zijn het vaak korte krachtige regenbuien. Hierdoor ligt de natuur er groen bij. Maar zelfs tijdens het regenseizoen schijnt vrijwel dagelijks de zon.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Oeganda ligt in Oost-Afrika op de evenaar. Het grenst aan de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. Qua oppervlakte is Oeganda bijna 8 keer zo groot als België. De grens met Tanzania loopt voor een stuk door het Victoriameer, dat deels tot Oeganda, deels tot Tanzania behoort. Het meer is het grootste van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer op aarde (bijna 2 keer zo groot als België). Het is ook een belangrijke bron van water voor de Nijl. Daarnaast bestaat het landschap van Oeganda voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 m, het hoogste punt is de Margheritapiek op Mount Stanley met 5.110 m. Oeganda is ook een vruchtbaar land, vooral het zuidelijke deel. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is de vegetatie armer. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Fauna en flora

Niemand heeft beter de uitbundige dieren- en plantenweelde van Oeganda beschreven als Sir Winston Churchill, toen hij als correspondent in Afrika werkzaam was: ‘De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik kan het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Oeganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild, en dat alles in een onmetelijke ruimte…! Oeganda is werkelijk de parel van Afrika.’

In de vele natuurparken en wildreservaten worden dieren en planten beschermd, en elk park heeft zijn eigen karakteristieken. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven, in Bwindi Impenetrable N.P. leven zeldzame berggorilla's, in Kibale Forest voelen chimpansees zich thuis. In de meeste parken leven olifanten en giraffen, maar ook buffels, nijlpaarden, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen en bavianen. Jammer genoeg zijn er ook stropers aan het werk. Ook voor vogelliefhebbers heeft Oeganda veel te bieden. Er zijn 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters, en nog veel, veel meer...

Uitdagingen zijn de ontbossing en de erosie van de vruchtbare bodem. In het Victoriameer heerst dan weer een waterhyacintenplaag. Deze waterplanten groeien zo snel dat andere planten en dieren in de verdrukking komen en dood gaan.

Staatsvorm

Oeganda is een republiek met als staatshoofd president Museveni. Het parlement telt 282 leden waarvan 214 direct gekozen en de rest wordt aangesteld door kiescolleges. Om de 5 jaar zijn er verkiezingen. De laatste verkiezingen dateren van 18 februari 2016.

Vanaf 1962, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, tot 1998, kende Oeganda een grote instabiliteit met 8 regeringswisselingen en enkele wrede, dictatoriale regimes (Obote, Idi Amin en opnieuw Obote). Burgeroorlog en het uitschakelen van honderdduizenden tegenstanders gingen daarmee gepaard. De wankele, politieke situatie van het land zou ondermeer te wijten zijn aan de enorme etnische verscheidenheid van Oeganda. Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het bestuurlijk met het land beter. Zo is er sinds 2005 is een meerpartijenstelsel, maar persvrijheid is er evenwel niet.

Bevolking

In Oeganda leven meer dan 41,5 miljoen mensen, in de hoofdstad Kampala wonen 1,9 miljoen mensen. De bevolking van Oeganda behoort tot één van de jongste van de wereld. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 15 jaar, 70% is jonger dan 25 jaar en slechts 4.5% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 55 jaar, voor mannen 54 en voor vrouwen 57 jaar. Een groot probleem vormt aids. De regering doet er gelukkig veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.

In Oeganda leven meer dan 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Baganda 16.9%, Banyankole 9.5%, Basoga 8.4%, Bakiga 6.9%, Iteso 6.4%, Langi 6.1%, Acholi 4.7%, Bagisu 4.6%, Lugbara 4.2%, Bunyoro 2.7%. Buiten de steden leven de mensen vooral van de landbouw. Vanwege de droogte en de zware leefomstandigheden in het noorden trekken veel mensen uit deze gebieden naar de steden, in het meer vruchtbare zuiden. In die stedelijke gebieden wonen ook veel Indiërs. Tijdens de Britse kolonisatie werden Indische arbeidskrachten aangetrokken voor de aanleg van spoorlijnen. Na de onafhankelijkheid bleef een groot deel van hen in Oeganda wonen.

Economie

Oeganda kende lange tijd alleen maar oorlog en Oeganda takelde af tot één van de armste landen ter wereld. Sinds de politieke stabilisering vanaf 1986 herstelde de economie zich geleidelijk aan en ook de levensstandaard verbeterde. De laatste jaren zit Oeganda in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel impact op een klein deel van de Oegandese bevolking. Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien snel. Toch leeft nog steeds 82% van de Oegandezen van de landbouw. Die landbouwactiviteit concentreert zich op de productie van koffie, thee, katoen, rietsuiker, fruit en groente. Het land beschikt over substantiële natuurlijke hulpbronnen waaronder goud, koper, kobalt en uranium. In 2006 werd een grote olievoorraad, naar schatting 2 miljard vaten, gevonden bij het Albertmeer, tegen de grens met de Democratische Republiek Congo. Die rijkdom heeft het potentieel om de economie te transformeren maar toch gebeurt het niet. Aanvankelijk had het land niet de middelen om mineralen, olie en aardgas goed te exploiteren, vandaag worden nog steeds niet-duurzame mijnbouwmethodes gehanteerd en zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden slecht.

Religie

In Oeganda is 42% van de bevolking is katholiek, 42% protestant en 12% moslim. Ongeveer 4% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. Animistisch geloof is vaak vermengd met andere godsdiensten. Nu er opnieuw Aziatische werkkrachten worden aangetrokken, neemt de islam weer in betekenis toe. De islam wordt echter op milde wijze beleden.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Hoewel elke regio zijn eigen tradities heeft, houden alle Oegandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die hij doorgeeft van generatie op generatie.

 • Oegandezen zijn erg vriendelijk en voor een persoonlijke begroeting wordt tijd gemaakt. Ze willen weten hoe het gaat en elk gesprek wordt met uitgebreid handenschudden afgerond. Het wordt ook als onbeleefd beschouwd als je doorloopt terwijl iemand een praatje met je wil maken. Ook tijdens het praten loop je niet gewoon door.

 • Oegandezen houden van omhelzingen. Zodra je iemand iets beter kent, wordt er bij een ontmoeting stevig geknuffeld. Je hand gedurende het gehele gesprek vasthouden kan ook.

 • De christenen in Oeganda zijn streng gelovig. Homo’s worden niet geaccepteerd en ook abortus is verboden.

 • Bij een huwelijk betaalt de man een bruidsschat aan de schoonfamilie. Hoe hoger de status van de bruid, hoe meer koeien de man zal moeten schenken.

 • 'Wij hebben de klok en de Oegandezen de tijd!' Afspraken zijn dan ook moeilijk te maken.

 • Mzungu’s (blanken) worden door kinderen nageroepen met 'Hi mzungu, how are you?’ en ze zullen steevast je hand willen vastpakken.

 • In een auto bestemd voor 6 personen passen er minstens 15, ook al vraagt dat wat gepuzzel.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in België en in de winter is dat verschil 2 uur.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 volt, met een Engelse 3-polige stekker. Een wereldstekker is dus aangewezen.

Veiligheid

Het reisadvies voor Oeganda kan altijd nagelezen worden op https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen

Hoewel Oeganda een toeristisch land is, is het goed om waakzaam te blijven. Vermijd menigten en wees alert op drukbezochte plaatsen. Vermijd wandelen 's nachts en neem geen eten of drinken aan van onbekenden.

Het gebruik van drones is verboden zonder expliciete toestemming van de Oegandese regering. Opgepast, want het gebruik ervan kan ernstige gevolgen hebben.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".