Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanzania staat garant voor dieren- en natuurpracht van de bovenste plank! We dompelen ons onder in het dagelijkse leven van de Masai, spotten talrijke wilde dieren op jeepsafari in de minder toeristische zuidelijke nationale parken, gaan trekken in de groene Udzungwa Mountains en genieten als afsluiter van het exotische eiland Zanzibar.

De hoogtepunten van deze reis

TZBZ

Samen met de groep de top bereiken tijdens onze trekking in de Udzungwa Mountains 

TBZ

Oog in oog staan met een olifant tijdens safari's

Groepsreis Tanzania

Het exotische eiland Zanzibar doorkruisen en zo het echte leven ter plaatse ontdekken

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Onze eerste kennismaking met wilde dieren in Tanzania

Na aankomst in de hoofdstad Dar Es Salaam vertrekken we met jeeps voor een tocht door het weidse landschap van het zuiden. Een lange rit, maar eentje die niet snel zal vervelen. We stoppen dan ook in Mikumi National Park. Hier zijn we zo goed als alleen, als je de beestenpracht rondom ons niet meetelt. Nadat we de eerste keer oog in oog hebben gestaan met een olifant zijn we er zeker van: dit smaakt naar meer!

's Nachts wiegen de geluiden van de savanne ons in onze tent in slaap. Een droom, of toch niet?!

2 Dag 4-7
De Masaï en op safari in het zuiden

We rijden verder richting het zuiden, naar het land van de Masaï. We overnachten in een Masaïdorp waar we samen met hen op het Afrikaanse ritme leven. Voor dag en dauw staan we paraat voor een verkwikkende ochtendwandeling in het dorp, waar we het dagelijkse leven en rituelen kunnen gadeslaan.

Daarna is het tijd voor een indrukwekkende safari. Hiervoor gaan we naar het derde grootste natuurpark van Tanzania: Ruaha National Park. Impala’s, olifanten, giraffen en hyena's zien we in overvloed tijdens onze safari! Terwijl we aan het kampvuur keuvelen, horen we op de achtergrond de roep van de leeuw.

3 Dag 8-12
Stevige staptocht in de Udzungwa Mountains

We trekken verder landinwaarts op weg naar de Udzungwa Mountains en verkennen het typische dorpsleven in het groene binnenland. In het dorpje Mang’ula slaan we onze mondvoorraad in en beginnen we aan de klim naar de Mwanihanapiek.

De korte maar stevige trekking naar de piek (2 halve en 1 volledige dag) is beslist geen lachertje, maar gelukkig moeten we enkel onze dagrugzak dragen en vergezelt een heel team van dragers ons op onze tocht. Op dag 1 van de trekking maken we de tocht naar het 'basiskamp', vanaf hier zien we de piek al liggen die we morgen zullen trotseren. We slapen in tenten onder een fantastische sterrenhemel. De volgende dag staan we al vroeg op om onze beklimming te starten. Wat een zalig gevoel als we samen, na heel wat puffen, de top bereiken! Als beloning genieten we van een uniek stuk regenwoud met betoverende vergezichten. Op dag 3 wandelen we terug naar de bewoonde wereld waar we de trekking eindigen met een frisse duik in de Sanjewatervallen. Heerlijk verfrissend!

4 Dag 13-15
Het kustleven in Bagamoyo

Met de bus trekken we naar Bagamoyo, een stad met een rijk historisch verleden. We verdiepen ons in de geschiedenis van de voormalige slavenhandel en ook een bezoek aan de kunstenschool behoort tot de mogelijkheden. De muzikaal geïnteresseerden kunnen zich dan weer helemaal uitleven tijdens een djembé-initiatie op het strand. Heerlijk toch, dat ritme van de opzwepende Afrikaanse muziek! 

Na een bezoek aan een typische Tanzaniaanse houtsnijmarkt, maken we de oversteek per ferry naar Zanzibar. Goed kijken of je geen dolfijnen kan spotten!

5 Dag 16
Met de ferry naar Zanzibar

Vandaag maken we de oversteek naar Zanzibar, het Kruideneiland waar we aan het tweede deel van onze reis beginnen. Dat dit eiland erg verschilt van het vasteland merken we gauw genoeg!

6 Dag 17-20
Op ontdekkingstocht in Zanzibar

Als één van de meest tot de verbeelding sprekende droombestemmingen stelt Zanzibar nooit teleur! Hier strandden de Indische koopvaarders op hun tochten naar Afrika. Daarom zijn bevolking, cultuur, taal en keuken nog steeds doordrongen van Afrikaanse, Perzische en Indische invloeden. 99 % van de bewoners is er moslim. Het verschil met het grotendeels katholieke vasteland is groot, maar zeker de moeite waard om te ervaren! Terwijl we het eiland doorkruisen komen we in contact met de gewone Zanzibari en krijgen we zicht op hoe de mensen, weg van de exotische stranden, leven.

In Stone Town verdwalen we in de smalle steegjes en worden we helemaal ondergedompeld in de eeuwenoude Swahilicultuur. We testen onze geur- en smaakpapillen tijdens een rondleiding op één van de vele spice farms en we krijgen er een typische Swahililunch voorgeschoteld. We gaan op zoek naar red colobus monkeys in het Jozani Forest. Een ernstig bedreigde apensoort die we hier kunnen bewonderen.

Een ander natuurfenomeen, gigantische landschildpadden, spotten we dan weer op Prison Island. Uniek, want eigenlijk komen deze beesten helemaal niet in Afrika voor, maar dankzij de voormalige sultan van Oman woont er nu toch een kolonie op Zanzibar. Tussendoor genieten we van parelwitte stranden. Snorkelen en duiken zijn facultatief mogelijk.

7 Dag 21-22
Afsluiten in Stone Town

We sluiten af in Stone Town, waar we op jacht gaan naar de laatste souvenirs. Bij een laatste cocktail nemen we afscheid en springen we op het vliegtuig terug naar Brussel waar we op dag 22 aankomen. Asante sana, Tanzania!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 13/09/2021
Terug: 04/10/2021
Basisprijs: €1.645
+ 1.605 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-3513
Geslacht
mannen4
vrouwen9
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2021
Volzet
Vertrek: 16/07/2022
Terug: 06/08/2022
Basisprijs: €2.293
+ 1.705 USD budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Dar es Salaam en Zanzibar - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, visum, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 04 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. De afwisseling binnen de reis maakt dat we van het ene 'avontuur' in het andere rollen: een ritje in de lokale busjes, een ferrytocht om van Tanzania naar Zanzibar over te steken, de stoffige ritten in de safari-jeeps, ... Qua transport kan dat tellen! Een safari, een trektocht, ... en toch wat luieren aan het strand. Voor elk wat wils! Tenslotte: de trektocht is beslist actief!

Er zijn tal van transport-mogelijkheden in Tanzania! Zo is er een fietsuitstap voorzien in de vroegere hoofdstad Bagamayo. Een 4x4 jeep is je enige vervoersmiddel tijdens de safari de eerste week, maar de 3-daagse trektocht aan de Udzungwa Mountains zorgen ervoor dat deze reis je ook op fysiek vlak het beste in jezelf naar boven doet halen. In Zanzibar zijn er ook snorkeltochten en diepzeeduiken (facultatief) in open zee voorzien en maak je boottochtjes naar Prison Island. De oversteek van het vasteland naar Zanzibar doen we met een ferry vanuit Dar es Salaam naar Stone Town.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzame manier te reizen. Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan en tijdens de trektocht betonen we op alle manieren respect voor de planten, bomen, dieren, ... We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten. We schakelen eveneens lokale gidsen in (people). Dit gebeurt zowel tijdens de safari's, de trektocht, het bezoek aan Bagamoyo en tijdens enkele dagexcursies in Stonetown, dit alles om meer te weten te komen over Tanzania en Zanzibar.

Lokale transporten zijn tegenwoordig minder aangewezen tijdens deze reis, wel worden er regelmatig charterbusjes ingelegd die je naar je plaats van bestemming brengen. Zo worden er twee 4x4 jeeps gehuurd tijdens de safari, die je ook naar de start van de trektocht in Udzungwa Mountains brengen. Daarbij wordt ook respect naar de dieren getoond, er wordt niet uitgestapt, niet gevoederd noch afval achtergelaten. Tevens wordt er voor het vervoer terug naar Dar-es-Salaam en op het eiland Zanzibar gebruik gemaakt van gecharterde busjes. Er zijn tijdens de lange busritten wel regelmatig stops gepland waar je gebruik van kan maken door met de plaatselijke jeugd een spelletje te spelen of gewoon een hartelijk gesprek te hebben op een lokaal marktje. Eten doen we vrijwel altijd in een lokaal etablissementje zodat je de traditionele maaltijden (ugali en pilau) zeker kan proeven. Slapen gebeurt zowel in de meegebrachte tenten als in kleine, lokale pensionnetjes, hostels of guesthouses.

Sinds 1/6/2019 bant Tanzania het gebruik van plastic zakjes. Om ook ons duurzaam steentje hieraan bij te dragen willen we je vragen geen plastic zakjes in je bagage mee te nemen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Aangezien we bij vrijwel elk gedeelte in de reis een lokale gids zullen inschakelen, krijg je zeker en vast de mogelijkheid om kennis te maken met de Tanziaanse bevolking, hun gebruiken en gewoonten. Voed je nieuwsgierigheid naar het Afrikaanse continent door een gesprek te voeren met je safarigids, de kok en je gids tijdens de trektocht! Ook kom je al na enkele dagen in contact met de leefgewoonten van de lokale bevolking met een bezoek aan en een overnachting in een Masaïdorp. We worden hartelijk ontvangen door de inwoners en we leggen meteen intense contacten. We leren hun dagelijkse gewoontes kennen, wandelen in het dorp, gaan mee water halen, we helpen ook onze kok tijdens het koken. Ook zijn er verschillende stops voorzien tijdens de lange bustrajecten waarbij je mogelijkheid krijgt om kennis te maken met de plaatselijke jeugd door bv met hen een spelletje te spelen (een aanrader voor wie graag met kindjes omgaat!) of een praatje te maken terwijl je snel enkele flessen water aankoopt. In het dorp Iringa, het tussenstation na de de safari en voor aanvang van de driedaagse trektocht, is hét moment om je handelaarsvaardigheden aan te tonen op het lokale marktje bij het inkopen van het eten en drinken voor de hele groep (de kok die je zal vergezellen tijdens de trektocht, gaat wel met je mee). Ook in Bagamoyo, Dar-es-Salaam en Stone Town zijn er tal van momenten waar je in aanraking komt met de Tanzaniaase bevolking. Een glimlach plus de woorden 'jambo' (hallo) en 'asana sante' (dank je) zullen je alvast op weg helpen.

Documenten

Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is. We kopen op Joker-reizen het visum aan bij onze aankomst in Tanzania, in de luchthaven of aan de grens. Het kost 50 USD. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Tijdens de safari huren we 4x4 terreinwagens. De jeeps hebben 6 tot 8 passagierszitplaatsen. Het feit dat we terreinwagens nodig hebben, geeft een idee over de staat van de weg. Tijdens het safarigedeelte van de reis brengen we de dag door in die wagens. Dit lijkt eentonig maar dat is het geenszins. Er valt zoveel te zien en te beleven! Walkie-talkies zijn hierbij een must, zodat je in contact kan blijven met je reisgenoten in de andere jeep! "Walkie to talkie, over!" Pret verzekerd!

Uiteraard gaan we ook te voet: ‘pole pole’ (of ‘langzaam langzaam’ in het Swahili) is de goede raad die we krijgen van onze gidsen bij de trekking. Op die manier wandelen we makkelijk 8 tot 10 uur per dag. De trektocht is trouwens niet te onderschatten. Vooral het gedeelte naar de top is een inspanning en vergt een zekere lichalijke fysieke paraatheid van de deelnemers!

In de vroegere hoofdstad doen we een uitstap met de fiets en bezoeken we enkele culturele sites. Vanuit Dar es Salaam doen we de overzet met een ferry richting Zanzibar. Op Zanzibar rijden er 'daladala's' rond. Dat zijn minibusjes die dienst doen als collectieve taxi's. Een Afrikaanse belevenis! Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag, kan het charteren van een daladala een alternatief zijn. Ook is er in Stone Town de mogelijkheid om een boottochtje naar Prison Island te organiseren, waarvan in het verleden slaven naar het Oosten werden gedeporteerd. Snorkelen en diepzeeduiken zijn eveneens een optie op Zanzibar.

Eerlijkheidshalve dienen we toe te geven dat onze Joker-groepen tijdens deze reis de laatste jaren weinig tot geen gebruik meer maken van transport met openbaar vervoer. We kiezen ervoor om sneller op de verschillende bestemmingen te geraken, wat op zich al een hele onderneming is (deze reis bevat enkele dagen met verplaatsingen van 6 tot 8 uur rijden).

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

De logementen variëren van Joker-tenten waar je met 2 personen in slaapt (in het eerste deel van de reis in de nationale parken zijn er bovendien weinig sanitaire voorzieningen) tot lokale familiepensions en kleinere hotels. In de kleinere pensions slapen we per twee, drie of vier personen, ontbijt is meestal inbegrepen. Warm water of stromend water in toilet/douche is daarentegen niet altijd een zekerheid. Vaak wordt er op het Afrikaanse continent in dergelijke hotels met een generator gewerkt, die slechts enkele uren per dag actief is. Voor de duidelijkheid: we slapen nooit in luxeresorts, wel kiezen we voor logementsplaatsen waar we in het verleden vaker een goede ervaring mee hebben gehad.

We slapen tijdens de reis zo'n 8 à 9 nachten in tenten, deze worden voorzien door Joker. De tent- en kamerverdeling gebeurt meestal on the spot, er zijn in principe geen vaste kamerregelingen voorzien tenzij je dit zelf wenst natuurlijk (geef dit vooraf tijdig aan). Een van de ingrediënten van een Joker-reis is ook kennismaken met je medereizigers, dus de kamerverdeling wijzigt normaal gezien op regelmatige basis.

Voor de overnachtingen in de tenten nemen we wel onze eigen slaapmatjes, kussens en slaapzakken mee. Deze dragen we voornamelijk samen met de hoofdbagage in de voertuigen. Enkel tijdens de trektocht zal je zelf je eigen slaapzak en -matje plus de tent moeten dragen. Let wel: we huren tijdens deze tocht zowel koks, gidsen als dragers in die ons hierbij kunnen helpen.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij -genieten van de degelijkheid ervan! Wij willen graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 50 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Een ding is duidelijk tijdens deze reis: de Europese keuken (met frietjes, patatjes of pasta op elke hoek) ga je hier niet vaak tegenkomen! De Tanzaniaanse keuken is vrij eenvoudig maar wel ‘vullend’. Het nationale gerecht is ‘ugali’: maïsmeel, dat voor de meeste mensen dagelijkse kost is, gecombineerd met groenten en wat vlees. Natuurlijk laten we ons herhaaldelijk culinair verrassen in gezellige restaurantjes. Tijdens de beklimming van de Udzungwa Mountains en tijdens de jeepsafari worden we vergezeld door een kok, maar deze kan zeker een handje hulp gebruiken. Klaar voor het culinaire avontuur?

Belangrijke tip: vertel de kok die je vergezelt zeker dat je geen Europees eten wenst maar wel de plaatselijke keuken wenst te ontdekken. De man zal je met veel plezier zijn eigen recepten laten proeven, het eindresultaat is lekkerder en bovendien, sneller bereid!

Vooral in de havensteden Bagamoyo, Dar es Salaam en op Zanzibar moet je zeker gebruik maken van het uitgebreide vis- en schelpdierenaanbod in de restaurantjes. Vaak heb je een 'catch of the day', waarbij de vis rechtstreeks vanuit de zee op je bord terechtkomt!

Opgelet: mensen met allergieën voor bepaalde voedingssoorten melden dit best zo snel mogelijk! Er bestaan in Tanzania weinig tot geen alternatieve maaltijden voor vegetariërs of deelnemers met een gluten-allergie, je dient dit ook duidelijk te vermelden indien je ergens een gerecht bestelt in een restaurantje. Voorzie zeker zelf snacks/fingerfood tijdens de reis, en bespreek dit met je begeleider.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - 1 rugzak of soepele reistas (omwille van vervoer – geen koffer met trolley). Voorzie 60 à 70 liter zakinhoud. Het maximum gewicht bij het inchecken van je grote bagage schommelt meestal rond 23 kg. De grote rugzak zal steeds worden vervoerd en zal je zelden zelf dienen te dragen (enkel korte afstanden, niet tijdens trektocht)

 • dagrugzak (30 liter of meer), vooral tijdens driedaagse trektocht te gebruiken! Let op de afmetingen van je dagrugzak, zodat je deze kan meenemen als handbagage op het vliegtuig! (geen mini-suitcase + rugzak voorzien)

 • 'travelbag' (ruimte voor tenten in te steken/ook handig als bescherming van je hoofdbagage op het vliegtuig – 1 per 2 personen)

 • heuptasje of buiktasje (geld en documenten, voldoende geld en eventueel creditcard

 • klein zaklampje en reservebatterijen, Petzel-licht voor je voorhoofd

 • verrekijker (enkel tijdens de safari, de gidsen hebben dit ook mee)

 • plastieken beker, plastieken bord, mes en vork

 • zakmes

 • regenjas

 • katoenen zomerkledij (het is overdag warm in Tanzania): luchtige broek (eventueel afritsbaar), T-shirts, luchtig hemd of bloes

 • T-shirt of hemd met lange mouwen (bescherming tegen muggen ’s avonds)

 • lange broek/lange rok (bescherming tegen muggen ’s avonds + op islamitisch Zanzibar)

 • best geen jeans! (je zweet er teveel in!)

 • reservekleding in handbagage i.v.m. temperatuurverschil bij aankomst (warmer)

 • fleece (in handbagage: nuttig in airco-omgeving, als hoofdkussen bij vervoer, …)

 • ondergoed

 • gemakkelijke (ingewandelde) stapschoenen

 • sandalen en/of strandslippers (gemakkelijk i.v.m. warm weer en handig voor te douchen), watersandelen met een stevige tip zijn eigenlijk een must gezien de rotsige ochtergrond in de zee/rivieren

 • zwemgerief en strandkleding

 • handdoek(en)

 • toiletgerief (spiegeltje, douchegel, shampoo, tandenborstel en tandpasta, kam, scheergerief, …)

 • zonnebescherming: bril, pet of sjaaltje, crème, aftersun

 • lichte slaapzak

 • matje

 • flesje deet (anti-muggenmelk)

 • drankbus/veldfles (milieuvriendelijk)

 • oordopjes

 • enkele rollen toiletpapier of papieren zakdoekjes (voor sanitaire noodgevallen + niet overal te koop)

 • flesje ontsmettingsgel (handig om handen te ontsmetten voor het eten)

 • wasproduct voor kleren (liefst biologisch afbreekbaar) indien je niet te veel kleren wil meenemen

 • fotomateriaal

 • portemonnee

 • gezelschapsspelletjes (kaarten, weerwolven, opblaasbare strandbal, frisbee, zeepbellengerief en ballonnen voor contact met de kindjes…)

 • pen + notitieboekje

 • eerste-hulp-bij-ongevallen-gerief (pleisters, ontsmettingsmiddel, verbanden, etc): af te spreken op vertrekvergadering met begeleider en andere deelnemers

 • medisch gerief: medicatie tegen hoofd/keel/buik/darmen waarvan je mogelijk last kan krijgen tijdens een tropische reis

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzania Shilling (TZS) Richtprijs (op 24/10/2020): 10.000 TZS = € 3,61 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem liefst cash Amerikaanse dollars mee. Briefjes die uitgegeven werden voor 2011 worden niet aanvaard. Briefjes van 50 dollar of meer krijgen een betere wisselkoers dan briefjes met kleine bedragen. Sinds 2016 kan je enkel nog met VISA of MasterCard betalen bij aanvang van de trektocht. Dit houdt in dat er best enkele deelnemers een VISA-kaart meenemen op reis om de kosten van de trektocht door meerdere personen te laten dekken.

Kredietkaarten worden in het binnenland weinig gebruikt, enkel in geval van nood kan je ermee terecht in banken of internationale hotels. Vooral in Dar es Salaam en Zanzibar zijn ATM automaten waar je met en Maestrokaart geld kan afhalen. VISA-kaarten zijn eventueel te gebruiken op het eiland Zanzibar.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, Tanzania is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

Raadpleeg zeker het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voor de meest recente informatie mbt Tanzania en Zanzibar. Zij zijn gespecialiseerd in wat nodig is op medisch vlak als je naar een meer exotisch gebied op reis vertrekt: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie. De trekking in de Udzungwa Mountains vraagt daarentegen wel een stevige, fysieke inspanning en veel doorzettingsvermogen. Dat houdt in dat je je hierop dus best vooraf wat voorbereidt indien je niet 100% zeker bent van je eigen lichamelijke conditie.

Tijdens de driedaagse tocht overbruggen we een hoogteverschil van (ongeveer) 1.850 m. Stevige, hoge wandelschoenen zijn noodzakelijk. Een gids, ranger, kok en dragers vergezellen ons op dit avontuur. We dragen tijdens de trekking enkel onze dagrugzak. Dag 1 brengt ons, beladen met een deel van onze bagage (tenten, slaapzak, matje, kledij,... ), tijdens een 6 uur durende staptocht over 13,5 km naar het 'Nija Ya Panda'-kamp waar we de tenten opzetten. We overnachten hier 2 maal. Dit kamp is erg basic en heeft zeer beperkte sanitaire voorzieningen. Op dag 2 vertrekken we vrij vroeg richting top langs erg steile paadjes, een tocht van 5,5 km die ongeveer 5 à 6 uur in beslag neemt. Deze tocht is continu klimmen, van savanne doorheen jungle richting bergtop! Boven op de Mwanihana-top (2.265 m) genieten we gedurende een klein uurtje van onze lunch met een fantastisch uitzicht. De terugkeer van de top naar het kamp neemt ongeveer 4 uur in beslag. Wie wil, kan aansluitend na de trekking nog een bezoek brengen aan de Sanjewatervallen, dit gebeurt op dag 3 na de beklimming van de Mwanihana-top en na de wandeltocht vanuit het 'Panda'-kamp naar de start van de trekking. Een jeep brengt ons dan naar een wandelpad en na een staptocht van ongeveer 1 uur komen we aan de voet van de Sanjewatervallen (170 m hoog!)waar het heerlijk zwemmen is.

Het belangrijkste is echter een goede, mentale ingesteldheid. Een gezonde dosis openheid en flexibiliteit wapent je tegen het feit dat je minder comfort zult hebben dan je in België gewoon bent, dat niet alles gestroomlijnd en zoals gepland zal verlopen, dat je andere dingen op je bord krijgt dan thuis. Een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid kunnen wonderen doen.

Ook het feit dat je tijdens deze reis in tentjes per twee personen dient te slapen plus een minimum aan stromend water/elektriciteit/warm water in de pensions is een punt waar je rekening mee dient te houden.

Reisperiode en klimaat

Hoewel Tanzania binnen de tropische klimaatgordel ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald. Een groot gedeelte van het land is hoogplateau waar de temperaturen gematigder zijn dan aan de kuststreek of de eilanden (Zanzibar, gemiddeld 25°C). Op vele plaatsen kan het daardoor ‘s nachts vrij koel zijn (10°C tot 15°C). Het grote regenseizoen valt in april en mei, de kleinere regenval in november en december.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.

Fauna en flora

Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.

Staatsvorm

Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde. Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.

Bevolking

Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.

Economie

Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.

Religie

Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.

 • De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.

 • Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.

 • Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.

Elektriciteit

In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:

'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips