Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bezoek aan Rwanda en Oeganda, dat is hoogtepunten aan elkaar rijgen! Wil je oog in oog staan met chimpansees, en een rafting op de Nijl en een meerdaagse wandeltocht doen? Dit is jouw kans!

We leren meer over de geschiedenis van Rwanda in Kigali, genieten van een frisse duik aan één van de vele meren, gaan leeuwen en ander beestenpracht spotten in Queen Elizabeth National Park. En als kers op de taart draaien we mee in het dagelijkse leven van een Oegandese familie, waar we een traditionele naam krijgen. Een unieke ervaring!

Opgelet! Ben je al zeker dat je mee wil? Wacht niet te lang omdat we goed op voorhand een permit voor de chimpansees moeten aanvragen.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Rwanda en Oeganda raften op de Nijl in Jinja

Een avontuurlijke rafting op de Nijl in Jinja

Groepsreis Rwanda & Oeganda chimpansees

Op zoek gaan naar chimpansees

Groepsreis Rwanda en Oeganda wandelen op de Congo-Nile trail

Wandelen op het Congo-Nijl Pad en de mensen die we onderweg ontmoeten

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Welkom in Kigali

Bij aankomst in Kigali, hoofdstad van Rwanda, komen de typische Afrikaanse kleuren en geuren ons al tegemoet!

We bezoeken het indrukwekkende genocidemuseum. Hier worden we toch wel erg stil van. Ook maken we een verkennende stadswandeling. Klinken op het beginnen van een wondermooie reis doen we tijdens onze eerste Rwandese maaltijd van de reisSchol!

2 Dag 3-4
Als enige toeristen in Akagera National Park

Vanuit Kigali vertrekken we vroeg richting Akagera Nationaal Park, wat de meeste toeristen overslaan. Dit park is dan ook het best bewaarde geheim van Rwanda! Het is een plek waar je ontwaakt met uitzicht op spectaculaire savannelandschappen, met grazende antilopen en zebra's aan de horizon. Een echt paradijs voor nijlpaarden, olifanten, wildebeesten, giraffes, leeuwen, luipaarden en bijzondere watervogels.

We genieten van het kampvuur, sterrenhemel en de roep van de wilde beesten in het park.

3 Dag 5-7
Wandelen langs dorpen op het Congo-Nijl Pad

Rwanda staat bekend als het land van de 1000 groene heuvels, iets dat je maar al te goed kan ontdekken op het Congo-Nijl pad. We wandelen de Rwandese heuvels in en leggen de mooiste etappes af van deze wandeling.

Het wordt een fikse staptocht die ons langs idyllische vergezichten en hartverwarmende ontmoetingen brengt. En de lokale kinderen? Die volgen maar al te graag lachend en zwaaiend mee!

Na de wandeltocht genieten we van de welverdiende rust aan Lake Kivu, het grootste zoetwatermeer in het land. Wie wil kan er zwemmen, met een bootje varen of gewoon genieten van het pittoreske uitzicht. Heerlijk!

4 Dag 8-10
Vulkanen beklimmen in Parc Les Volcans

De mistige bergen van het Parc des Volcans zijn ons volgende doel. Hier is het dat de beroemde Dian Fossey zich terugtrok om de fascinerende berggorilla’s te bestuderen. Een bezoek aan haar graf kan (facultatief en afhankelijk van het aantal permits dat die dag nog beschikbaar zijn). Ook beklimmen we de top van de Bisokevulkaan, een pittige kuitenbijter! 

Het is tijd om onze spieren te ontspannen na de beklimming van de vorige dagen. Geen mooier decor daarvoor dan Lake Bunyonyi in Oeganda! Hier logeren we vlakbij het meer en gaan zwemmen of relaxen. Onze batterijen zijn weer helemaal opgeladen voor de rest van de reis!

5 Dag 11-12
Chimpansees en andere beesten spotten

In de Kyamburakloof nabij Queen Elizabeth National Park moeten we zijn willen we kans maken op een blik op de beweeglijke en onvoorspelbare chimpansees. Deze apen houden van slingeren, springen en spelen! Deze mensapen leggen best wat afstand af op één dag. We zijn dus gewaarschuwd!

Met een verrekijker in de aanslag gaan we op safari in de rest van het park om ook ander wildlife te spotten. We gaan op zoek naar de big five: leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns.

6 Dag 13-15
Homestay in de buurt van Fort Portal

Met een warm hart en een grote glimlach worden we in de dorpen ontvangen. Eén nacht en dag leven we op het ritme van Afrikaanse jongeren (deel van de Entwiga Community tour).

We gaan mee koken, maken mee sandalen en onderleggers. Enthousiast vertellen de jongeren over hun gebruiken en tradities, en wie weet tonen ze ons ook hoe ze een huwelijkscadeau maken. Je weet nooit waarvoor dat handig kan zijn! Op het einde van ons verblijf bij onze gastgezinnen krijgen we een eigen Empaako naam. Nu maken we echt deel uit van de gemeenschap!

7 Dag 16-17
Raften in Jinja

We trekken richting Jinja, stad aan de Nijl. Hier trotseren we de wildste delen van de Nijl tijdens een Grade 5-rafting. Dit is de ultieme adrenalinekick! Wie het liever rustiger aandoet, kan een alternatieve activiteit kiezen zoals paardrijden. 

 

8 Dag 18-19
Afscheid in Entebbe

Tijd om de laatste souvenirs in te slaan. Dit doen we met veel plezier in Entebbe. Een afscheidsdiner krijgen we in het ViaVia Joker Reiscafé van Entebbe, waar we het glas heffen op de mensen die we hebben ontmoet tijdens deze fantastische reis! 

Data en prijzen

Vertrek: 12/09/2024
Terug: 30/09/2024
Basisprijs: €2.451
+ 1.850 USD budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kigali en Entebbe - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Afscheidsdiner en hotelovernachting in ViaVia Joker Reiscafé Entebbe
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Chimp permit
 • Permit beklimming Bisokevulkaan
 • Gecharterde minibus voor 9 dagen, inclusief benzinekosten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 04 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Oeganda heb je een internationaal reispaspoort nodig, nog minstens 6 maanden geldig vanaf moment van aankomst in Oeganda, alsook een visum.

Het Oegandese visum dien je online aan te vragen via de juiste website. Vergeet zeker niet jouw bevestiging met visumnummer af te printen en mee te nemen naar Oeganda. Vertrekvergaderingen worden zo ingepland dat je zeker nog tijd hebt om het visum aan te vragen. Wel is het best dat je tegen de vertrekvergadering al een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts hebt, hetgeen verplicht is voor deze reis. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang wachten op een afspraak.

Het Rwandese visum krijgen we bij aankomst in de luchthaven. Voor Belgen is dit gratis.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we vooral gebruik van gecharterd vervoer met onze eigen chauffeur. De ritten duren soms lang. Soms maken we ook gebruik van een taxi, motortaxi, boot(je) of het openbaar vervoer.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 12/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 12/09/24 - 10:30
KIGALI - GREGOIRE KAYIBANDA 12/09/24 - 18:50
KAMPALA - ENTEBBE INT. 29/09/24 - 23:25
BRUSSELS - BRU AIRPORT 30/09/24 - 06:40
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Rugzak (geen harde koffer)

 • Dagrugzak 

 • Ademende regenjas

 • Bergschoenen met goed profiel èn ingelopen

 • Slaapmatje en slaapzak (comfort 10°C)

 • Lakenzak

Het is verboden plastieken wegwerpzakjes mee te nemen naar Oeganda.

 

Duurzame tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Meestal eten we in de lodges en guesthouses waar we verblijven waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. In dat geval is er beperkte keuze. Onderweg krijgen we soms een picknick lunch mee, of stoppen we onderweg voor een snack of snelle lunch.

Soms eten we in lokale restaurants. Op restaurant kan je in principe kiezen wat je eet, maar vaak is het gemakkelijk dat je hetzelfde bestelt als anderen om tijd te winnen.

Voor vegetariërs of mensen met een lactose-intolerantie is het mogelijk een alternatief te krijgen.

Logies

We logeren in gezellige hostels en guesthouses, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit.   

We slapen in 2-, 4-, of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Soms moeten we ook een dubbel bed delen en is het sanitair gedeeld. In Akagera National Park kan het gebeuren dat we in tenten slapen. 

Handdoeken zijn een enkel keer niet aanwezig. Er is ook niet altijd warm water in de douches.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes, het visum of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, in welke valuta, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Tijdens de 2-daagse wandeltocht op het Congo-Nijl Pad wandelen we op dag 1 zo'n 9u. Deze wandeling is zwaar en goed omhoog en omlaag.

Voor de beklimming van de Bisoké-vulkaan reken je best op zo'n 3u klimmen en 2u dalen. Hierbij stijgen we tot 3.711m, wat het een zwarte tocht maakt. 

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen, het vervoer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren. 

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt er voor van midden september tot november en van maart tot mei, maar ook tijdens de andere maanden valt er regen. Tijdens het regenseizoen regent het vooral 's nachts en in de ochtend, en kunnen er sommige kleinere wegen onbegaanbaar zijn. Wel ligt de natuur er groen bij en schijnt de zon vrijwel dagelijks. 

De temperaturen zijn overdag het hele jaar door aangenaam, van 20°C tot 30°C. Dit voelt vaak wat warmer aan door de vochtigheid. Na zonsondergang koelt het af en is een truitje nodig.

Rwanda ligt net onder de evenaar. De meeste regen komt hier voor van eind september tot midden december en van midden februari tot begin juni.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.