
Rwanda & Oeganda
Twee prachtige Oost-Afrikaanse landen zoals Rwanda en Oeganda, dat staat gelijk aan op zoek gaan naar machtige berggorilla's, snelle chimpansees en schattige gouden meerkatten. Een unieke ervaring die je enkel in dit gebied kan beleven!
Dat het echter véél meer is dan dat, kan niet anders als je weet dat deze ook wel 'de parels van Afrika' worden genoemd. Ongeëvenaarde vergezichten aan het Kivumeer, olifanten en leeuwen spotten in Queen Elizabeth National Park, en een uiterst vriendelijk volk dat ons graag uitnodigt om bij hun familie te logeren. Geschiedenis, spectaculaire fauna en flora en opzwepende Afrikaanse ritmes: Rwanda en Oeganda hebben het allemaal!
Je zinnen gezet op deze reis? Schrijf dan zo snel mogelijk in. Door het schaarse aantal permits om de berggorilla’s en chimpansees in hun natuurlijke habitat te mogen zien, moeten we deze permits snel voor je reserveren.
De hoogtepunten van deze reis

Het spotten van een enorme hoeveelheid soorten apen: van hele kleintjes tot hele grote!

Een dag meedraaien bij een Oegandese familie en in het lokale leven ondergedompeld worden

Op zoek gaan naar de vreemdste vogel in Afrika, de uiterst bedreigde schoenbekooievaar
Deze reis is iets voor jou als je...
-
een afwisselende reis wilt maken in het hart van Afrika.
-
een beklijvende ontmoeting wilt met berggorilla’s en chimpansees.
-
natuurexploratie wenst te combineren met het ontmoeten van mensen.
-
zin hebt om de Oegandese cultuur van binnenuit te leren kennen.







































Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
We landen in Kigali, de hoofdstad van 'het groene land van 1000 heuvels'. Hier kunnen we al direct gewoon worden aan de Afrikaanse geuren en kleuren. Een bezoek aan het Kigali Genocide Museum alsook een eerbetoon brengen aan onze tien omgekomen Belgische blauwhelmen is een must. Een kijkje gaan nemen in het befaamde Hotel des Mille Collines? Dat kan zeker!
Met gecharterd vervoer rijden we zuidwaarts richting Butare: een rit langs de grootste kathedraal van Rwanda en een bezoek aan de koninklijke hutten en paleizen van Nyanza. Hier is altijd wel iets te beleven! Het nationale museum van Butare leert ons alles over de culturele geschiedenis van dit boeiende land, waarna we ook halt houden bij één van de meest aangrijpende memorials van de genocide: Murambi Genocide Memorial. We rijden verder, door een landschap van theeplantages en theeplukkers, tot we Nyungwe Nationaal Park bereiken. Hier treffen we één van de allerlaatste snippers hooglandregenwoud bevolkt door vele soorten apen, zoogdieren en vogels. Een perfecte omgeving voor een unieke wandeltocht!
De reis gaat erna verder, en wel naar en langs het fameuze Kivumeer! Dit grote meer vormt de grens met de Democratische Republiek Congo en trakteert ons op idyllische vergezichten. De auto volgt een mooie weg langs het meer tot in Kibuye, maar het duurt niet lang of we verkennen ook het meer vanop het water. Terwijl we begroet worden door lokale vissers, varen we naar eilandjes met zwermen vleerhonden. We zoeken ook een fijne picknickplaats aan de waterkant. Dit is de ideale setting om even uit te rusten, zelf wat rond te wandelen en onze zintuigen te laten prikkelen.
De mistige bergen van het Parc des Volcans zijn ons volgende doel. Hier is het dat de beroemde Dian Fossey zich terugtrok om de fascinerende berggorilla’s te bestuderen. We gaan wandelend op zoek naar Golden Monkeys, een uiterst bedreigde en schattige apensoort die enkel hier te spotten is. Een bezoek aan het graf van Dian Fossey OF de klim naar de top van de Bisokevulkaan is ook mogelijk (facultatief en afhankelijk van het aantal permits dat die dag nog beschikbaar zijn - ca. 75 USD). Op bezoek bij de berggorilla’s? Dat stellen we nog even uit tot aan de andere kant van de grens.
Met onze busjes rijden we verder over de grens naar Oeganda, richting Bwindi National Park. Dit park is de thuishaven van de laatste berggorilla‘s ter wereld en in hun nabijheid vertoeven is een unieke belevenis. In kleine groepjes, vergezeld van parkwachters, gaan we op zoek naar de zilverrug en zijn familieleden. Ontzag, vertedering, respect,... een rollercoaster van emoties gaan gegarandeerd door je heen. Hier is niet de mens, maar het dier baas! Eens terug van deze sublieme ervaring, kan je nagenieten aan de oever van Lake Bunyonyi: heerlijk relaxen en genieten van de uitzichten of toch liever fietsen, wandelen of kano varen...
In het Queen Elizabeth National Park, het meest gevarieerde nationale park van Oeganda, zoeken we tijdens verschillende game drives de dieren van de savanne: olifanten, antilopes, buffels, leeuwen,... met wat geluk zien we ze allemaal! Tijdens een boottocht op het Kazinga Channel krijgen we nijlpaarden, krokodillen en prachtige vogels in het vizier. De natuur op zijn best!
In Kibale National Park maken we kans op een blik op de beweeglijke en onvoorspelbare chimpansees. In tegenstelling tot de verwante berggorilla’s leggen deze mensapen best wat afstand af op één dag. We zijn dus gewaarschuwd! Tenslotte rijden we naar de groene omgeving van Fort Portal, een heuvellandschap met kratermeren te midden van regenwoud, thee- en bananenplantages alsook levendige dorpen. Ook hier trekken we er te voet op uit om de prachtige landschappen te bewonderen en ervaren letterlijk het dagelijkse leven op het platteland. Met een warm hart en een grote glimlach worden we in de dorpen ontvangen. We draaien een dag mee bij een lokale Oegandese familie (deel van de Entwiga community tour) en worden getrakteerd op amusante volksverhalen en tradities. Dit zijn ontmoetingen om nooit te vergeten!
Vroeg in de ochtend gaan we, met kleine bootjes, op zoek naar de schoenbekooievaar en andere prachtvogels die zich schuil houden in de prachtige moerassen nabij Entebbe. Houd je verrekijker dus zeker bij de hand! Tot slot kunnen we klinken op het einde van een wondermooie reis tijdens een afscheidsetentje in het ViaVia Joker Reiscafé van Entebbe.
Vertrekdata en prijzen
Wie gaat mee?
26-35 | 4 |
46-55 | 2 |
56-65 | 4 |
+65 | 3 |
mannen | 7 |
vrouwen | 6 |
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Kigali en Entebbe - Brussel
- Gecharterde minibus tijdens de hele reis, inclusief benzine
- Afscheidsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Entebbe
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Permit berggorilla’s
- Permit chimpansees
- Permit guided nature walk in Nyungwe Forest en voor wandeling Golden Monkeys
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Bij deze reis staat natuurbeleving centraal, en dus trekken we erop uit, te voet, met een boot, met onze busjes... Regelmatig strekken we de benen voor een (soms pittige) wandeling. In Rwanda gaan we in Nyungwe Parc en Parc des Volcans op zoek naar diverse apen- en vogelsoorten en banen we ons een weg door regenwoud en bamboebossen.
In Oeganda gaan we te voet op zoek naar gorilla’s en chimpansees. Die tochten kunnen makkelijk of zwaar zijn, afhankelijk van hoe ver de dieren zich bevinden in het regenwoud.
De actievelingen kunnen in Oeganda aan Lake Bunyonyi zwemmen, een kano huren of een wandeling maken. In de buurt van Kibale Forest kan je een prachtige wandeling maken in de omgeving van kratermeren, dorpen, velden en bananenplantages.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
De busjes voor deze reis charteren we bij onze lokale contactpersoon Moses en onze slaap- en eetplaatsen zijn veelal uitgebaat door lokale mensen. Op die manier steunen we zoveel mogelijk de lokale economie. Op onze wandelingen laten we nergens afval achter en respecteren we de (natuur)regels die er gelden. Zo komen we bijvoorbeeld niet dichter bij de gorilla's dan de lokale gids het toelaat. Ook steunen we het lokaal project Entwiga Community Experience: deze Community Based Tourism-organisatie ontvangt reizigers in haar dorp en biedt hen authentieke ervaringen aan die met cultuur en omgeving te maken hebben. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken en de inkomsten gaan ook volledig naar hen. Een hele leuke tijd bij een lokaal gezin!
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact leggen in deze Oost-Afrikaanse landen met de lokale bevolking is een klein kunstje. Overal worden we gastvrij en met de glimlach ontvangen. Waar we kunnen, bezoeken we een markt en regelmatig eten we in lokale restaurantjes. In de omgeving van Kibale Forest kunnen we een wandeling maken door dorpjes en langs velden en bananenplantages. We nemen tijd voor een praatje met de mensen of om te voetballen met spelende kinderen. Via onze chauffeurs, Oegandezen die graag vertellen, komen we ook veel te weten over het dagelijkse leven. Tijdens onze dag bij een lokaal Oegandees gezin staat ontmoeting natuurlijk ook centraal!
Voor Rwanda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na aankomst in Rwanda. Als je Rwanda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Rwanda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://irembo.gov.rw/rolportal/en/web/dgie/home?agency-code=DGIE&menu-highlight=AGE#DGIE. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren! Voor Oeganda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na vertrek uit Oeganda, evenals een visum.
Als je enkel Oeganda bezoekt, moet je een visum aanvragen via https://visas.immigration.go.ug. Een visum kost zo'n 50 USD en er zijn enkele documenten (waaronder een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts) voor nodig. Als jouw visumaanvraag wordt goedgekeurd, dan kan je met een print hiervan de visumsticker in jouw paspoort te laten plakken bij aankomst in de luchthaven. Neem voor de zekerheid ook de originele documenten mee die je hebt moeten uploaden bij jouw visumaanvraag.
Als je Oeganda bezoekt in combinatie met Rwanda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Oeganda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://visas.immigration.go.ug/.
Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren! Een vertrekvergadering wordt zo ingepland dat je erna nog tijd genoeg hebt voor de aanvraag.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Als je Rwanda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je kiezen voor een East African Visum. Je kan dit online aanvragen. - Surf naar https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/home?agency-code=DGIE&menu-highlight=AGE#DGIE - Klik op East African Tourist Visa - Klik op Apply - Vul de gevraagde gegevens in zoals het adres van het eerste verblijf, deze info krijg je van je begeleider op je vertrekvergadering; Proposed date of arrival: datum aankomst in Rwanda;- Proposed date of departure: einde reis Oeganda; Purpose of visit: Tourism; More details about your visit: Group Tour Joker (Belgian Travel Agency) - Upload de gevraagde documenten (o.a. attest dat je van je begeleider krijgt, zie bijlage) - Invitation letter hoeft niet geüpload te worden. Opgelet: de pasfoto moet in jpg en maximum 40kb zijn. - Als je alles correct hebt ingevuld en de nodige documenten hebt toegevoegd, klik op submit (blauwe knop) en ga over tot betaling (met Visa-kaart). - De volgende stappen wijzen zichzelf uit; lees aandachtig de instructies. Opgelet: Je East African Visum moet aangevraagd worden via de e-visum service van Rwanda omdat we daar de reis aanvangen. Het East African Visum is ook geldig voor Oeganda. De prijs bedraagt § 100.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?
Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Voor deze reis is dat nodig om een permit voor de chimpansee tracking te verkrijgen. Er worden maar een bepaald aantal mensen per dag toegelaten dus daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.
We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.
VluchturenReis met vertrek op 17/10/2023
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons in Rwanda en Oeganda de hele reis met gecharterde 4x4 minibusjes waarvan het dak opgeklapt wordt tijdens de game drives. Regelmatig strekken we de benen voor een stevige wandeling op zoek naar chimpansees, gorilla's of gewoon om te genieten van de uitbundige natuur. Op het Kazingakanaal in Queen Elizabeth N.P. maken we een boottocht, een leuke manier om het wild op de oevers gade te slaan.
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:
We slapen in eenvoudige, vaak sfeervolle hotels en guesthouses. Onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Handdoeken zijn niet altijd beschikbaar en je neemt best ook je eigen lakenzak mee.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - matoke: dit is een puree gemaakt van groene bakbananen die vaak gegeten wordt met een pindasaus - ugali: een soort van polenta die gemaakt wordt van maïsmeel en die gegeten wordt met bruine bonen en spinazie - Verder verschillende aardappelsoorten, Indische gerechten zoals samosa's (bladerdeeg met vulling) en chapati's (soort pannenkoek) en heel veel vers fruit (ananas, mango's, papaya's, ....)
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Probeer zo weinig mogelijk bagage mee te nemen en bij voorkeur niet in een rugzak maar wel in een flexibele reistas. Dit omwille van de krappe bagageruimte in de minibusjes waar we mee rond reizen. Onderweg zijn er mogelijkheden om kledij te laten wassen en we moeten nergens ver stappen met onze bagage. Voorzie een dagrugzak voor de wandeltochten en gebruik deze als handbagage op het vliegtuig.
Wat betreft je kleding: neem praktische kleding mee die zich makkelijk laat combineren (laag over laag), kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Overdag is het warm tot heet, 's avonds kan het fris worden (zeker op sommige plaatsen in Rwanda).
Naast de voor de handliggende bagage is het aangeraden het volgende mee te nemen:
- flexibele reistas + dagrugzak
- beschermhoes om je reistas te beschermen tegen stof tijdens de ritten
- een lakenzak
- degelijke stapschoenen, best met hoog profiel zodat je ze niet kwijtgeraakt in eventuele modder
- sandalen of ander licht schoeisel
- wandelsokken + een paar lange kousen die je over je broekspijpen kan trekken tijdens de wandeltochten (tegen “safari ants” = agressieve en grote mieren)
- lichte regenkledij
- broeken met afritsbare pijpen zijn heel handig. Ook handig bij wisselende temperaturen.
- fleece of warme pull voor de avonden
- handdoek
- verrekijker
- eventueel wandelstokken
- zwemgerief
- zonnecrème, zonnebril en beschermende lippenzalf
- neem een pet of hoed mee om je te beschermen tegen de felle zon. In de bergen is de ultraviolette straling sterker! Je verbrandt dus sneller.
- uurwerk (reiswekkertje)
- zaklamp
- veilig opbergmiddel voor je geld en papieren (bijvoorbeeld op de buik, onder je kleren)
- persoonlijke medicatie, persoonlijke hygiëne
- EHBO: iets tegen blaren (compeed), diarree, maaglast, ontsmettingsmiddel, insectenspray en -zalf(zowel bescherming tegen als de verzorging van beten)
- fototoestel
- wereldstekker
- reisgids
- boek en eventueel gezelschapsspel
- eventueel afbreekbare zeep voor een handwasje
- eventueel oordopjes
Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Rwanda en Oeganda!
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Rwanda is de officiële munteenheid de Rwanda Franc (RWF). Richtkoers (op 24/10/2020): 1000 Rwandan Franc = € 0,85
In Oeganda is de officiële munteenheid de Uganda Shilling (UGX). Richtkoers (op 24/10/2020): 10.000 shilling = € 2,26
Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter
Je kan ofwel cash euro’s of Amerikaanse dollars meenemen. Dollars zijn het meest handig omdat veel van de activiteiten en de hotels in dollar aangeboden worden en afgerekend (kunnen) worden. Let er wel op dat het recente biljetten zijn, bij voorkeur gedrukt na 2011. Zeg dit bij het bestellen van je dollars. Biljetten van voor 2003 worden in ieder geval nergens aanvaard. Je kan ook een (kleiner) deel in dollars of euro's meenemen (bvb. 200€) die we dan wisselen tegen de lokale munt. Dit gebruiken we dan vnl. voor het betalen van maaltijden, dranken en fooien.
Krediet- en een bankkaart kan je meenemen als bijkomende zekerheid, maar ze zijn vaak niet bruikbaar op de plaatsen die deze reis aandoet. Een Visakaart geeft de grootste kans op succes (zeker in Oeganda) en een Mastercard werkt helaas vaak niet bij automaten (soms wel).
Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! In Oeganda kan er soms met maestro geld afgehaald worden maar reken hier niet op. Kijk ook na wat het maximum bedrag is dat je per dag of per week kan afhalen!
Zorg voor een veilige opbergmogelijkheid van je geld (bvb. geldbuidel die je onder je kleren kan dragen).
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!
Voor deze reis zijn volgende inentingen vereist:
GELE KOORTS: inenting is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee aangezien dit nodig is om Oeganda binnen te geraken! Het is best om tegen de vertrekvergadering reeds gevaccineerd te zijn, aangezien dit certificaat ook gevraagd wordt bij de aanvraag van het visum. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Malariapreventie is een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem ook een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.
Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be
Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie.
De tocht naar de chimpansees is vrij vlak. Afhankelijk van hoe lang de zoektocht duurt, kan dat een hele voormiddag duren. Hoe zwaar de tocht naar de berggorilla’s zal zijn is moeilijk te voorspellen. Dat is immers afhankelijk van de groep gorilla’s die we toegewezen krijgen om te bezoeken of hoe ver ze zitten. Misschien zijn we er al na een uurtje stappen, misschien duurt het 2 à 3 uren (enkele weg) waardoor je een hele dag bezig bent. Deze excursie is niet te onderschatten. Dit is tropisch regenwoud, waarbij we met een machete ons een weg moeten banen. De paden zijn zeer steil en onregelmatig. Klimmen, slieren en klauteren zijn meer regel dan uitzondering.
De tocht naar de golden monkeys in Volcanoes National park is vrij vlak, maar kan wel erg modderig zijn. Goede stapschoenen blijven dus nodig.
Als er nog permits beschikbaar zijn, is een beklimming van de Bisoke vulkaan of een tocht naar het graf van Diane Fossey ook een mogelijkheid. Beide wandelingen beginnen met een klim, dit gaat aan een stevig tempo aangezien de beklimming van de vulkaan onder een strakke deadline staat. Na dit eerste punt gaat de klim naar de top van de vulkaan aan een strak tempo en met nog 650m steil klimmen verder. Erna reken je op 2u dalen in de modder. De mensen die het graf van Diane Fossey gaan bezoeken gaan, na de initiële klim, verder langs een vals plat pad en door regenwoud. Daarna dalen ook zij af.
Zowel bij de gorilla's als in Volcanoes National Park kan je een drager betalen om mee te gaan. Zij kunnen jouw rugzak dragen, maar helpen je ook door de modder en, indien nodig, helpen je omhoog en door de planten.
Minstens zo belangrijk is een ‘open mind’ en een ‘positieve ingesteldheid’. Dat zorgt ervoor dat je de vele indrukken, de cultuurverschillen, en de vermoeidheid van het reizen beter verteert.
Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt voor van midden september tot november en van maart tot mei. Maar zelfs tijdens het regenseizoen schijnt vrijwel dagelijks de zon. Rwanda ligt net onder de evenaar. De meeste regen komt hier voor van eind september tot midden december en van midden februari tot begin juni. De beste periode voor een tocht naar de gorilla’s is tijdens het lange droge seizoen van juni tot september en tijdens de korte droge periode van half december tot half februari.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Rwanda ligt in Centraal-Afrika en is met een oppervlakte van 26.338 km² nog kleiner dan België. Het land grenst aan Burundi, de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Oeganda. Niet voor niets wordt Rwanda het land van 1.000 heuvels genoemd (le pays des mille collines), en de kleine akker- en graslanden maken van het landschap een golvende lappendeken. Het noordwesten van het land is vulkanisch, met het Virugnamassief en Mount Karisimbi als hoogste berg (4.507 m). De westelijke flanken van deze bergkam zijn steil en eindigen aan het Kivumeer en de vallei van de Ruzizirivier. Dit gebied maakt deel uit van de Afrikaanse Grote Slenk, een breuk in de aardkorst die van de Rode Zee tot Mozambique loopt en ook het landschap in Rwanda voor een stuk tekent. De oostelijke hellingen zijn gelijkmatiger en lopen uit in de vlakten, moerassen en meren van de oostelijke grensstreek.
Rwanda kent een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten, met de berggorilla als belangrijkste ambassadeur van de natuurlijke rijkdom van het land. Deze imposante mensapen, die met uitsterven bedreigd zijn, leven enkel nog in het drielandenpunt Rwanda, Oeganda en Congo. Het was in Rwanda dat de Amerikaanse Diane Fossey onderzoek deed naar deze aan de mens verwante giganten.
Gorilla's zijn sociale dieren die in groepen leven. Groepen bestaan gemiddeld uit 12 dieren, maar er zijn groepen gekend van meer dan 40 dieren. Een groep is opgebouwd rond een dominante zilverrug. Hij is de spil van de groep en zal de groep zo nodig met zijn leven verdedigen. Naast de zilverrug of Silverback kunnen er nog mannetjes tot de groep behoren, meestal broers of zoons van de zilverrug. Verder bestaat de groep uit enkele volwassen vrouwtjes en hun jongen.
Nog meer primaten, zoals chimpansees, zijn te vinden in het Nyungweregenwoud, in het zuidwesten van Rwanda, samen met meer dan 270 soorten vogels, 1.000 planten- en meer dan 30 reptielsoorten. Daarnaast is er ook nog het Akagera National Park, waar leeuwen, giraffen, olifanten, luipaarden, hyena’s en nijlpaarden leven.
De genocide van 1994 waar honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's slachtoffer van werden, verdwijnt nooit uit het collectieve geheugen. De burgeroorlog kwam tot zijn eind door het ingrijpen van het door Tutsi's geleide Rwandees Patriottisch Front (FPR), dat vanuit Oeganda opereerde. Onder leiding van het FPR kende het land een snelle wederopbouw die vooral ten goede kwam van de inwoners van hoofdstad Kigali. De macht is sindsdien stevig in handen van Paul Kagame, die in 2010 voor een periode van 7 jaar en met een grote meerderheid van stemmen, werd herkozen tot president. De grondwet van 1995 voorziet in een meerpartijenstelsel en in een scheiding tussen uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht.
In Rwanda leven 3 etnische groepen: de oudste bewoners zijn de Twa, pygmeeën. Zij maken 1% uit van de bevolking. De grootste groep zijn de Hutu's (84%), een Bantoevolk, van oudsher landbouwers die ook in Burundi en Oeganda leven. De heersende bevolkingsgroep zijn de Tutsi(9%) een veehoedersvolk dat waarschijnlijk vanuit Ethiopië afgezakt kwam naar Burundi, Rwanda en delen van de Democratische Republiek Congo. Zowel in Burundi als in Rwanda kwam het in de twintigste eeuw diverse malen tot bloedige conflicten tussen Hutu en Tutsi.
Rwanda is een dichtbevolkt land met 11,9 miljoen inwoners. 1.3 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Kigali, het merendeel echter op het platteland. 59% van de Rwandezen is jonger dan 25 jaar, 6.5% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 60 jaar.
Rwanda is een arm land waar nog 90% van de mensen leeft van de landbouw. Voor vreemde deviezen zorgen toerisme, mineralen, koffie en thee. Hoewel Rwanda erin geslaagd is om sinds de genocide van 1994 de economie terug op het niveau te krijgen van voor de burgeroorlog, leeft nog steeds 44% van de bevolking onder de armoedegrens en is het leven van vele boeren nog steeds heel moeilijk. Toch kent de economie jaarlijkse groeicijfers van 7% à 8% en verbetert het investeringsklimaat. Louis Michel, voormalig Europees commissaris voor Ontwikkelingshulp en oud-minister van Buitenlandse Zaken van België, heeft in een opiniestuk in De Standaard verschenen op 26/09/14, hulde gebracht aan de ontwikkeling van Rwanda. Rwanda verandert "beetje bij beetje in een moderne economie die ten dienste staat van haar inwoners". Op het vlak van transparantie en inspraak, respect voor de mensenrechten en onafhankelijkheid van justitie, scoort het land echter minder goed.
In de negentiende en twintigste eeuw hebben missionarissen van de rooms-katholieke kerk (Witte Paters) een groot deel van de Rwandese bevolking bekeerd tot het christendom. Aanvankelijk steunde de kerk het idee dat de Tutsi's superieur waren ten opzichte van de Hutu's en de Twa's (pygmeeën), maar vanaf het begin van de jaren '50 kwam de kerk hier op terug en speelde ze een belangrijke rol bij de emancipatie van de Hutu's. In die jaren stond Rwanda bekend als het meest christelijke land van Afrika. Vandaag is 56% van de bevolking katholiek, 26% protestant en 5% moslim.
In de tradities van het Rwandese volk spelen dans en muziek een grote rol. Traditionele liederen worden vaak begeleid met de harpachtige lulunga, een muziekinstrument met 8 snaren. Een percussie-orkest ondersteunt andere feestelijke dansen en samen produceren ze verschillende ritmes. Andere aspecten van de cultuur van Rwanda zijn traditioneel handwerk van manden en keramiek, schilderijen en traditioneel houtsnijwerk.
Tijdens onze zomer is er geen tijdsverschil, in de winter is het in Rwanda 1 uur later.
De netspanning is dezelfde als in België. Op sommige plaatsen zal je een wereldstekker nodig hebben, op andere dan weer niet.
Voor Rwanda stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende: 'Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Rwanda doorgaans veilig gereisd worden. Er wordt geadviseerd waakzaam te zijn.'
Meer info vind je hier.
Oeganda ligt in Oost-Afrika op de evenaar. Het grenst aan de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. Qua oppervlakte is Oeganda bijna 8 keer zo groot als België. De grens met Tanzania loopt voor een stuk door het Victoriameer, dat deels tot Oeganda, deels tot Tanzania behoort. Het meer is het grootste van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer op aarde (bijna 2 keer zo groot als België). Het is ook een belangrijke bron van water voor de Nijl. Daarnaast bestaat het landschap van Oeganda voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 m, het hoogste punt is de Margheritapiek op Mount Stanley met 5.110 m. Oeganda is ook een vruchtbaar land, vooral het zuidelijke deel. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is de vegetatie armer. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.
Niemand heeft beter de uitbundige dieren- en plantenweelde van Oeganda beschreven als Sir Winston Churchill, toen hij als correspondent in Afrika werkzaam was: ‘De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik kan het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Oeganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild, en dat alles in een onmetelijke ruimte…! Oeganda is werkelijk de parel van Afrika.’
In de vele natuurparken en wildreservaten worden dieren en planten beschermd, en elk park heeft zijn eigen karakteristieken. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven, in Bwindi Impenetrable N.P. leven zeldzame berggorilla's, in Kibale Forest voelen chimpansees zich thuis. In de meeste parken leven olifanten en giraffen, maar ook buffels, nijlpaarden, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen en bavianen. Jammer genoeg zijn er ook stropers aan het werk. Ook voor vogelliefhebbers heeft Oeganda veel te bieden. Er zijn 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters, en nog veel, veel meer...
Uitdagingen zijn de ontbossing en de erosie van de vruchtbare bodem. In het Victoriameer heerst dan weer een waterhyacintenplaag. Deze waterplanten groeien zo snel dat andere planten en dieren in de verdrukking komen en dood gaan.
Oeganda is een republiek met als staatshoofd president Museveni. Het parlement telt 282 leden waarvan 214 direct gekozen en de rest wordt aangesteld door kiescolleges. Om de 5 jaar zijn er verkiezingen. De laatste verkiezingen dateren van 18 februari 2016.
Vanaf 1962, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, tot 1998, kende Oeganda een grote instabiliteit met 8 regeringswisselingen en enkele wrede, dictatoriale regimes (Obote, Idi Amin en opnieuw Obote). Burgeroorlog en het uitschakelen van honderdduizenden tegenstanders gingen daarmee gepaard. De wankele, politieke situatie van het land zou ondermeer te wijten zijn aan de enorme etnische verscheidenheid van Oeganda. Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het bestuurlijk met het land beter. Zo is er sinds 2005 is een meerpartijenstelsel, maar persvrijheid is er evenwel niet.
In Oeganda leven meer dan 41,5 miljoen mensen, in de hoofdstad Kampala wonen 1,9 miljoen mensen. De bevolking van Oeganda behoort tot één van de jongste van de wereld. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 15 jaar, 70% is jonger dan 25 jaar en slechts 4.5% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 55 jaar, voor mannen 54 en voor vrouwen 57 jaar. Een groot probleem vormt aids. De regering doet er gelukkig veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.
In Oeganda leven meer dan 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Baganda 16.9%, Banyankole 9.5%, Basoga 8.4%, Bakiga 6.9%, Iteso 6.4%, Langi 6.1%, Acholi 4.7%, Bagisu 4.6%, Lugbara 4.2%, Bunyoro 2.7%. Buiten de steden leven de mensen vooral van de landbouw. Vanwege de droogte en de zware leefomstandigheden in het noorden trekken veel mensen uit deze gebieden naar de steden, in het meer vruchtbare zuiden. In die stedelijke gebieden wonen ook veel Indiërs. Tijdens de Britse kolonisatie werden Indische arbeidskrachten aangetrokken voor de aanleg van spoorlijnen. Na de onafhankelijkheid bleef een groot deel van hen in Oeganda wonen.
Oeganda kende lange tijd alleen maar oorlog en Oeganda takelde af tot één van de armste landen ter wereld. Sinds de politieke stabilisering vanaf 1986 herstelde de economie zich geleidelijk aan en ook de levensstandaard verbeterde. De laatste jaren zit Oeganda in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel impact op een klein deel van de Oegandese bevolking. Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien snel. Toch leeft nog steeds 82% van de Oegandezen van de landbouw. Die landbouwactiviteit concentreert zich op de productie van koffie, thee, katoen, rietsuiker, fruit en groente. Het land beschikt over substantiële natuurlijke hulpbronnen waaronder goud, koper, kobalt en uranium. In 2006 werd een grote olievoorraad, naar schatting 2 miljard vaten, gevonden bij het Albertmeer, tegen de grens met de Democratische Republiek Congo. Die rijkdom heeft het potentieel om de economie te transformeren maar toch gebeurt het niet. Aanvankelijk had het land niet de middelen om mineralen, olie en aardgas goed te exploiteren, vandaag worden nog steeds niet-duurzame mijnbouwmethodes gehanteerd en zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden slecht.
In Oeganda is 42% van de bevolking is katholiek, 42% protestant en 12% moslim. Ongeveer 4% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. Animistisch geloof is vaak vermengd met andere godsdiensten. Nu er opnieuw Aziatische werkkrachten worden aangetrokken, neemt de islam weer in betekenis toe. De islam wordt echter op milde wijze beleden.
Hoewel elke regio zijn eigen tradities heeft, houden alle Oegandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die hij doorgeeft van generatie op generatie.
Oegandezen zijn erg vriendelijk en voor een persoonlijke begroeting wordt tijd gemaakt. Ze willen weten hoe het gaat en elk gesprek wordt met uitgebreid handenschudden afgerond. Het wordt ook als onbeleefd beschouwd als je doorloopt terwijl iemand een praatje met je wil maken. Ook tijdens het praten loop je niet gewoon door.
Oegandezen houden van omhelzingen. Zodra je iemand iets beter kent, wordt er bij een ontmoeting stevig geknuffeld. Je hand gedurende het gehele gesprek vasthouden kan ook.
De christenen in Oeganda zijn streng gelovig. Homo’s worden niet geaccepteerd en ook abortus is verboden.
Bij een huwelijk betaalt de man een bruidsschat aan de schoonfamilie. Hoe hoger de status van de bruid, hoe meer koeien de man zal moeten schenken.
'Wij hebben de klok en de Oegandezen de tijd!' Afspraken zijn dan ook moeilijk te maken.
Mzungu’s (blanken) worden door kinderen nageroepen met 'Hi mzungu, how are you?’ en ze zullen steevast je hand willen vastpakken.
In een auto bestemd voor 6 personen passen er minstens 15, ook al vraagt dat wat gepuzzel.
In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in België en in de winter is dat verschil 2 uur.
Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 volt, met een Engelse 3-polige stekker. Een wereldstekker is dus aangewezen.
Het reisadvies voor Oeganda kan altijd nagelezen worden op https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen
Hoewel Oeganda een toeristisch land is, is het goed om waakzaam te blijven. Vermijd menigten en wees alert op drukbezochte plaatsen. Vermijd wandelen 's nachts en neem geen eten of drinken aan van onbekenden.
Het gebruik van drones is verboden zonder expliciete toestemming van de Oegandese regering. Opgepast, want het gebruik ervan kan ernstige gevolgen hebben.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren

Wat andere reizigers vinden
"Een wervelende ervaring van geschiedenis, nieuwe ontmoetingen en onderdompeling in cultuur en natuur! Met als hoogtepunt, de ontmoeting met de berggorilla's en hun kroost!"
"Deze reis is een opeenvolging van hoogtepunten. Absolute topper is de ontmoeting met de berggorilla"s, maar ook de prachtige vergezichten, de tochten door regenwouden en game drives door de savanne, het varen op het uitgestrekte Kivumeer en de kennismaking met het pure Afrika en zijn heerlijk spontane bevolking maken deze reis een prachtervaring!"
Geweldige ervaring door de lokale contacten. De natuur in Oost-Afrika is een zegen voor hart en ziel.
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?
We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Wat betekent avontuur bij Joker?
Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!
Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?
Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.
Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar.
- Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
- Man 47% / Vrouw 53%
- Single 92% / Koppel 8%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".