Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb je zin om in 9 dagen het bloemenrijke Madeira al wandelend te ontdekken? Wacht dan niet langer!

We stappen langs de levada’s, de beroemde irrigatiekanalen en maken stevige wandelingen langs de Picos, de hoogste bergtoppen van dit vulkanische eiland. We verkennen eerst de ruige noordkust en dalen daarna af naar het zuiden. Eindigen doen we in de bruisende hoofdstad Funchal en op het mooie schiereiland Ponta de São Lourenço.

 

De hoogtepunten van deze reis

Vanessa Coenen

Wandelen langs de bekende levada's: irrigatiekanaaltjes die heel het eiland van water voorzien

picos

Wandelen boven de wolken tussen de Pico's met prachtige uitzichten

Funchal

Een bezoek aan de bruisende Mercado dos Lavradores in hoofdstad Funchal

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Stevig stappen aan de spectaculaire noordkust

Langs de Levada do Caniçal, een bekend lokaal wandelpad, trekken we naar het noorden tot we oog in oog staan met de bruisende oceaan. Langs de noordkust stappen we via Porto da Cruz naar Santana, met de typische palheiros -traditionele huisjes- en het witte dorp São Vicente. Elke middag picknicken we met zicht op zee of op valleien met cipressen, eucalyptus en mimosa.

’s Avonds worden we voor onze inspanningen beloond met heerlijke gerechten uit de lokale keuken.

2 Dag 4-6
De sportieve uitdaging van de Picos

Het hoogtepunt van de reis is de tocht die de hoogste toppen van Madeira met elkaar verbindt!

We wandelen over smalle bergruggen tussen twee ravijnen, stijgen via rotstrappen naar desolate hoogtes en dalen af langs steile bergflanken. Ons doel is de hoogste berg van het eiland: de Pico Ruivo (1.862 m). We stappen langs de blauwe Levada do Paul naar Rabaçal, en daarna richting zuidkust.

3 Dag 7-9
Verkenning van Funchal en het oostelijke schiereiland

In de hoofdstad Funchal valt er veel te beleven! We bezoeken het wijnmuseum en slenteren rond op de Mercado dos Lavradores, de plaatselijke markt.

Bovendien ontdekken we ook de mooiste plek van het eiland: Ponta de São Lourenço. Dit schiereiland is het uiterste puntje van het eiland. Geen betere plek om onze mooie wandelreis af te sluiten!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 27/10/2023
Terug: 04/11/2023
Basisprijs: €785
+ 725 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-356
36-453
46-551
56-651
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 30/09/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023
Volzet
Vertrek: 02/04/2024
Terug: 10/04/2024
Basisprijs: €775
+ 750 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-253
26-351
36-455
46-552
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/08/2023
Volzet
Vertrek: 10/08/2024
Terug: 18/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 26/10/2024
Terug: 03/11/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Funchal en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Stappen in de wondermooie natuur staat centraal op deze reis; dus elke dag maken we een van de vele wandeltochten die op Madeira mogelijk zijn.

We nemen elke dag de picknick mee : onze inkopen in de supermarktjes of kleine winkeltjes doen we samen, boodschappenlijstje maken vooraf, restaurantjes zoeken voor 's avonds, een leuke bar ontdekken voor na het avondeten...

Soms nemen we een lijnbus naar het vertrekpunt van onze wandelingen, maar meestal verplaatsen we ons per taxi.

We zoeken altijd een leuke picknickplaats uit, waar we kunnen genieten van wat rust en van een prachtig uitzicht : de ene dag zitten we in een bos te picknicken, de andere dag genieten we van een bergpanorama, de dag nadien hebben we zicht op de oceaan terwijl we lunchen...

Tijdens onze tochten nemen we de omgeving volledig in ons op en pikken we elke gebeurtenis mee, die ons kan helpen bij het verkennen van het eiland en bij het leren kennen van het dagelijkse leven : een huwelijksfeest, het bijeendrijven van de kudde, de bloemenverkoopsters en de boerenmarkt in Funchal, de wijnteelt,....

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We maken veel gebruik van lijnbussen. Als het niet anders kan, dan nemen we een taxi naar de vertrekpunten van onze wandeltochten, en dan hebben we meteen een hartige babbel met de taxichauffeur.

We proberen onze aankopen voor de picknick te doen in kleine supermarktjes en de plaatselijke bakkerijen; zo steunen we de lokale economie. Om die reden boeken we ook zoveel mogelijk kleine familiepensions.

We dragen ook zorg voor de natuur, d.w.z. dat we ná onze picknick geen vuilnis achterlaten; we nemen alles netjes mee in een plastic zak, tot we een vuilnisbak vinden (meestal gebeurt dit niet vóór we het eerste dorpje bereiken).

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Het allereerste contact met de locals begint bij aankomst op de luchthaven: we klampen meteen een taxichauffeur aan, die de grote bagage naar onze eerste overnachtingsplaats brengt; we beginnen daarna aan onze eerste wandeling.

Op de lijnbus naar de startplaats van onze wandeltocht zetten we ons bewust apart naast een local en proberen een gesprek op gang te brengen; ook al kennen we maar een beetje Portugees, toch begrijpen we heel wat van het gesprek ... Als we een taxi nemen, gebeuren de gesprekken onderweg meestal in het Engels, want de meeste chauffeurs zijn dan blij dat ze hun Engels kunnen oefenen of vertellen honderduit over hun vroeger leven in Engeland.

Tijdens onze wandelingen komen we elke dag locals tegen: boeren, herders, mannen die de levada's onderhouden, ...

Ook de momenten in het hotel gebruiken we om met het personeel te praten over koetjes en kalfjes, over het dagelijkse leven ...

In ieder geval komen we naar huis met tal van mooie herinneringen aan unieke mensen.

Documenten

Voor Portugal volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 27/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/10/23 - 06:00
LISSABON - H. DELGADO INT. 27/10/23 - 07:50
LISSABON - H. DELGADO INT. 27/10/23 - 10:00
MADEIRA - FUNCHAL AIRPORT 27/10/23 - 11:45
MADEIRA - FUNCHAL AIRPORT 04/11/23 - 09:55
LISSABON - H. DELGADO INT. 04/11/23 - 11:35
LISSABON - H. DELGADO INT. 04/11/23 - 13:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/11/23 - 17:05

Reis met vertrek op 02/04/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/04/24 - 06:00
LISSABON - H. DELGADO INT. 02/04/24 - 07:50
LISSABON - H. DELGADO INT. 02/04/24 - 09:55
MADEIRA - FUNCHAL AIRPORT 02/04/24 - 11:40
MADEIRA - FUNCHAL AIRPORT 10/04/24 - 12:35
LISSABON - H. DELGADO INT. 10/04/24 - 14:15
LISSABON - H. DELGADO INT. 10/04/24 - 16:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/04/24 - 20:05
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Meestal nemen we taxi's of taxibusjes die ons naar het beginpunt van de wandelingen brengen, maar waar mogelijk nemen we de lijnbussen van het eiland. Ook gaan we soms te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. specifiek voor deze reis

We verblijven in kleine hotelletjes of pensions met twee- of driepersoonskamers. We slapen elke avond in een goed bed en beschikken over een degelijke badkamer; dit is echt nodig op deze reis, want na een hele dag wandelen zijn we vermoeid en doet een goede douche veel deugd.

Aangezien dit een stapreis is op verschillende locaties van Madeira, overnachten we niet de hele tijd op dezelfde plaats. Op die manier kunnen we een hele tour op het eiland maken - in het zonnige zuiden en ook aan de prachtige rotskusten in het vochtige noorden - en krijgen we op die manier een goed beeld van Madeira en van hoe de Madeirenzen er leven. Toch veranderen we niet elke dag van overnachtingsplaats; meestal verblijven we twee nachten in hetzelfde hotel; de grote bagage wordt door een taxi weggebracht naar de volgende slaapplaats. Dus tijdens de wandelingen moeten we alleen de dagrugzak (met de picknick erin) dragen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Madeira is, zoals elk eiland, bekend voor de visvangst.

Vooral de sabelvis of espada, typisch voor Madeira, staat in elk restaurant op het menu. In de vishal op de Mercado dos Lavradores in Funchal zie je deze sabelvissen liggen: heel lang en zwartgeblakerd. Ze bekomen die zwarte kleur doordat ze op grote diepte worden gevangen; daarna, tijdens het omhooghalen, verbrandt a.h.w. hun vel door het grote luchtdrukverschil. Daarom zien ze er zo griezelig donker uit, maar ze zijn o zo lekker.

 • 'Espada com banana' is veruit het meest typische en bekendste gerecht van het eiland.
 • 'Espedarta' (zwaardvis) is er ook te krijgen
 • 'Espetada' is dan weer geliefd bij de vleeseters: stukken rundsvlees ingewreven met een mengsel van zout, kruiden en look en gespiesd op een tak laurierhout (meestal is dit laatste vervangen door een ijzeren spies); dus espetada kan je ook gewoon een 'vleesbrochette' noemen, maar dan wel op de wijze van de Madeirenzen.

Als zoetigheden zijn vooral de bolo de mel (honingkoek) en pasta de nata (roomgebakje) bekend en heel lekker.

Ook de 4 verschillende soorten madeirawijn moeten zeker geproefd worden in het Madeira Wine Museum.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak en klein dagrugzakje; neem niet meer dan 15 kg mee! (maximum toegelaten gewicht bij TAP Airways is 20 kg).
 • eventueel een camelbagsysteem voor het drinkwater
 • stevige enkelhoge trekkingschoenen met diep profiel; nog een tweede paar schoeisel voor de avonden.
 • regenjasje, eventueel een regenponcho waar ook de rugzak onder kan
 • ook zeker een muts (voor op de pico’s, want daar kan het flink waaien)
 • fleece of trui
 • ademende, waterafstotende en winddichte kledij
 • T-shirts, korte broek, iets warmers voor ’s avonds, (afritsbare) sneldrogende lange broeken
 • voldoende goede wandelsokken; er bestaan ook speciale trekkingsokken, die in één nacht droog zijn
 • zwemkledij (in alle hotels zijn handdoeken voorzien)
 • lichte zaklamp; eventueel een fluitje
 • 1 rol toiletpapier
 • eventueel een leesboek en/of een mini-gezelschapsspel
 • voor onze picknicks: vaathanddoek, vork, mes, lepel, (beker)
 • zakmes (niet in je handbagage steken!)
 • wandelstokken
 • Bescherming tegen de zon: zonnecrème of -olie met hoge beschermingsfactor, zonnebril, hoofddeksel/petje/doek, lippenzalf, aftersun …

Individuele apotheek

 • individuele medicijnen
 • ontsmettingsmiddel
 • watten, pleisters en zwachtels
 • eventueel wat medicatie tegen diarree (b.v. immodium), constipatie (b.v. dulcolax), maagklachten, (b.v. motilium) of koorts (b.v. perdolan)
 • indien je vlug reisziek wordt op een bus: een middel tegen reisziekte
 • anti-muglotion of muggenmelk
 • verzachtend middel bij insectenbeten (b.v. fenigel)
 • zalf bij letsels aan de spieren en gewrichten; rekverband (bij verzwikkingen)
 • compeedpleisters (tegen blaren), schaartje, naald en lucifers
 • 2 kniesteunverbanden (in neopreen)
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Neem zeker 300 euro in cash mee; de rest van het budget halen we ter plaatse uit de muur. Bankkaart en kredietkaart worden op de meeste plaatsen aanvaard.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Madeira zijn er geen verplichte inentingen, maar het is toch aan te raden om je tegen tetanus (klem) te laten vaccineren (mocht dat nog niet gebeurd zijn).

Conditie

Voor deze reis wordt een goede conditie vereist. Ook stapzekerheid is een vereiste.

Deze 9-daagse is een stapreis rondom het eiland. We wandelen aan de rotskusten in het vochtige noorden, op de westelijke hoogvlakte, door de valleien in het zonnige zuiden en op het dorre schiereiland in het oosten. We wandelen gemiddeld 4 à 6 uren per dag; in het gebergte van centraal Madeira zijn we zelfs 8 uur onderweg. Sommige wandelen zijn pittig te noemen.

Soms lopen de wandelpaden over vlak terrein, zoals in de bossen of langs de 'levada's', maar heel vaak stijgen of dalen we: dit wisselend stijgen en dalen maakt sommige tochten zwaar, en vergt een zeer goed uithoudingsvermogen. Meestal zijn de wandelpaden effen, maar soms stijgen of dalen we tussen de rotsen, d.w.z. dat er op 'rotstrappen' wordt gestegen of gedaald. Als het heeft geregend, kunnen de paden als glad worden ervaren. Het is goed om vóór vertrek gedurende een aantal weken enkele pittige wandelingen te maken, om wat conditie op te bouwen.

Het wandelen op Madeira gebeurt altijd op een veilige manier; op plaatsen waar er sprake zou kunnen zijn van 'hoogtevrees', staan er altijd relingen of omheiningen tussen het pad en de afgrond.

Reisperiode en klimaat

Madeira heeft een gematigd zeeklimaat, ideaal het hele jaar door. Niet voor niets kwamen de 'groten der aarde' hier op vakantie of op winterkuur. Keizerin Sissi kwam hier zelfs herstellen van haar longontsteking.

De temperatuur is het hele jaar door matig hoog. In de winter is het nooit kouder dan 18° en in de zomer blijft de temperatuur altijd onder de 29°.

Madeira is ook gekend voor de bloemenpracht en voor de prachtige groene natuur. Dus d.w.z. dat het er elke dag wel eens regent, meestal in de voormiddag. De regenbuien duren nooit echt lang; soms wandel je in de regen hoog in het gebergte, terwijl je even verder beneden aan de kust de zon ziet schijnen. Dus de regen op Madeira blijft nooit een hele dag duren. Uitzonderingen zijn helaas nooit uitgesloten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

De oppervlakte van Portugal is 92.090 km² waarvan het vasteland goed is voor 91.470 km². Portugal heeft enkel een landgrens met Spanje. Madeira en de Azoren zijn 2 eilandengroepen die ook tot Portugal behoren.

Het vasteland wordt door de Taag in 2 delen gesplitst. Ten noorden van de Taag is het vooral bergachtig, ten zuiden is het landschap vlakker. De hoogste top van Portugal is de Ponta do Pico met een hoogte van 2.351m en ligt op de Azoren. De hoogste berg van het vasteland is Serra da Estrela (1.993m).

Fauna en flora

In het zuiden van Portugal kom je talrijke vijgen-, amandelbomen, sinaasappelplantages en carobebomen tegen. De carobeboom kan wel 20m of hoger worden. De Algarvekust huisvest verschillende oleanders en camelia’s. Langs de westkust zie je dan weer vooral eucalyptusbomen.

De hellingen van de Serra da Estrela zijn bedekt met uitgestrekte bossen van bijvoorbeeld Portugese eik en pijnbomen. Portugal is 's werelds grootste producent van kurk. Met de spectaculaire opmars van de schroefdop voor wijnflessen, waar Portugal als een van de grotere Europese wijnproducenten enthousiast aan meedoet, loopt de vraag naar kurk terug. Maar voorlopig zijn de kurkeiken nog niet weg te denken uit het Portugese landschap.

De mix van Europese en Noord-Afrikaanse invloeden bezorgt Portugal een bijzondere fauna. In Portugal komen veel geiten, wildzwijnen, vossen, hazen en herten voor. Portugal ligt op de route van veel trekvogels. Verder is het land rijk aan verschillende vissoorten zoals de sardine en tonijn. Schaaldieren vind je vooral bij de noordelijke rotskusten.

Staatsvorm

Sinds 5 oktober 1910 is Portugal een republiek. Voorheen was het gedurende meerdere eeuwen een vorstendom.

De president voor de komende 5 jaar is sinds 9 maart 2016 Marcelo Rebelo De Souse. Dit is zijn eerste termijn als president en kan hierna nog maar 1 keer verkozen worden.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de _ Assembleia da Republica_. Het parlement telt 230 zetels en de verkozenen zetelen voor 4 jaar. De minister president is sinds 2015 Antonio Luis Santos da Costa.

In Portugal is er geen kiesplicht, bij de laatste verkiezingen kwam slechts 59% van de kiesgerechtigden opdagen.

Madeira en de Azoren zijn 2 autonome regio's met een gouverneur aan het hoofd.

Bevolking

In Portugal wonen 10,8 miljoen mensen waarvan 64% in de steden wonen. De 2 grootste steden zijn Lissabon en Porto. Naast Portugezen wonen er ook veel mensen uit de ex-kolonies Angola en Mozambique in Portugal.

Economie

Portugal behoort momenteel tot één van de armste landen in Europa met de laatste jaren verschillende betogingen en vakbondsacties als gevolg. Het heeft de laatste jaren sterke bezuinigingen moeten doorvoeren.

Portugal haalt zijn inkomsten hoofdzakelijk uit het toerisme, visserij (met als belangrijkste havens Lissabon en Porto), industrie en landbouw. Zo komt de helft van de wereldproductie van kurk uit Portugal.

In Portugal wordt met de euro betaald.

Religie

85% van de Portugezen is aanhanger van de rooms-katholieke kerk. Portugal heeft 3 aartsbisdommen: Braga, Évora en Lissabon. Er is ook een kleine minderheid orthodoxen, joden en moslims.

Lokale gebruiken en gewoonten

Soep is meestal het hoofdgerecht in Portugal. Portugezen eten vaak brood en olijven na de soep. Het zijn vooral viseters. Ze gaan ook laat eten 's avonds, net zoals de Spanjaarden.

Vriendelijk onderhandelen op markten is gebruikelijk, en je zal al snel merken dat de Portugezen daar een handje van weg hebben.

Traditionele kledingstukken zoals de rode en groene muts van de herders in Alentejo en de samarra (een korte jack met bontkraag) bestaan nog steeds. Het dragen van zwarte kleding in tijden van rouw zie je veel in de dorpen. In Madeira kom je traditionele klederdracht tegen op de markt en bij de bloemenkraampjes.

Denk eraan gepaste (rokken tot over de knie bijvoorbeeld) kleding te dragen wanneer je een kerk of ander religieus gebouw bezoekt.

Tijdsverschil

Afhankelijk van je bestemming is er 1 of 2 uur tijdsverschil.

 • Het Portugese vasteland en Madeira lopen 1 uur achter op de Belgische tijd, je moet dus je horloge 1 uur terugdraaien.
 • De Azoren lopen 2 uur achter op de Belgische tijd, je moet dus je horloge 2 uur terugdraaien.
Elektriciteit

In Portugal gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Niet nodig dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Portugal. Lissabon was tot kort één van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de criminaliteitscijfers (kleine criminaliteit) zijn de laatste jaren noemenswaardig gestegen. In de buurt van de toeristische trekpleisters moet je meer en meer opletten voor gauwdieven.

Enkele tips:

Lissabon: Wees vooral op je hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de Baixa en Chiado, ‘s nachts in de Bairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten)

Porto: je moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien. Wees elders in Portugal, vooral op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust en in de serras, in restaurants en toeristische attracties voorzichtig.

 • Draag je documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of een andere veilige plaats als je ze niet gebruikt. Neem van je identiteitsdocumenten kopieën mee.
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in je auto, ook niet in de koffer

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Portugal groepsreis Madeira wandelreis

Wat andere reizigers vinden

Een fantastische wandelreis, met ook heel pittige wandelingen. Een supergroep waar iedereen begrip had voor elkaar tijdens de soms zware wandelingen. Ook heel erg genoten van het lekkere eten en de prachtige natuur!

Nico

Als groep door de bergen wandelen, tijd nemen om te genieten van de uitzichten, samen wegdromen met zicht op zee, een onverwachte zonsondergang, een fantastische groep om alle avonturen mee te delen, wat kan je meer wensen?

Jef Elst

Houd je van wandelen met af en toe steile hellingen, langs waterkanaaltjes en tunnels dit in een prachtige natuur met kleurrijke bloemen, bananenplanten, adembenemende mooie kliffen, dan is deze reis echt iets voor jou!

Sabine

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".