Overslaan en naar de inhoud gaan

Portugal dat is zon, zee en lekker eten. Zeker, maar het is nog veel meer! Vallen en terug rechtkrabbelen tijdens de surflessen, op het strand genieten van een prachtige sterrenhemel en wandelen over de kliffen met een afdaling naar een verlaten strandje.

Is dat het dan? Neen, tuurlijk niet! We rijden door schilderachtige wijken, wandelen langs ruwe kusten, maken een kajaktocht op zee en snuiven de stadsfeer op in Lissabon en Lagos.  

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Portugal surfen in Peniche

Eerste surflessen met veel vallen en nog meer opstaan

Groepsreis Portugal kajakken

Kajakken op de azuurblauwe zee van de zuidkust

Groepsreis Portugal al fietsend door Lissabon

Lissabon verkennen met de fiets

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
De 7 heuvels van Lissabon

Lissabon verkennen kan perfect met de fiets, te voet of met de tram. We rijden en wandelen door de schilderachtige wijken Bairro Alto, Alfama, Graça… en gaan hier en daar ergens binnen een kijkje nemen in kerkjes, musea, castellos of monasterios.

We maken ook tijd voor Belém en Sintra, twee spectaculaire bezienswaardigheden die zich op een steenworp van de hoofdstad bevinden. Af en toe een pastel de nata hebben we ook wel verdiend, alvorens de nacht in te duiken.

2 Dag 4-5
Watersport in Peniche

Tijd voor actie! Op een uurtje rijden van Lissabon ligt het kustplaatsje Peniche. Een idyllisch schiereiland dat al decennia graag wordt bezocht door surfers. Dit is dan ook de plek waar we onze eerste poging tot surfen doen.

We nemen de boot en maken een wandeling op de rotsformaties tussen de meeuwen en de oude forten van het natuurgebied Berlengas , een duikinitiatie behoort hier tot de mogelijkheden. Wie maar niet genoeg krijgt van het surfen kan hier optioneel nog voor een extra surfdag kiezen.

3 Dag 6-9
Het Portugese binnenland

Met onze huurwagens rijden we het binnenland in. Voor we naar het groene en rustige Portugal trekken, stoppen we in één van de mooiste steden van Portugal: Évora. Het centrum van deze stad is UNESCO werelderfgoed en de belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Romeinse aquaduct en tempel.

Een prachtige roadtrip brengt ons via de forten van Moura en Monsaraz naar de Spaanse grens. Hier zorgt het stuwdam van de Guadiana voor de welkome afkoeling in de vorm van nachtkanoën. Een bezoekje aan het sfeervolle Mértola behoort tot de mogelijkheden.

4 Dag 10-11
Parque Natural Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Voor actie moet we naar het nabijgelegen nationale park. Een wandeltocht leidt langs ruwe kusten en verlaten stranden en met wat geluk zien we ooievaars, visarenden en otters aan het werk.

We nemen nog eens een dagje de tijd om het surfen onder de knie te krijgen (optioneel) en exploreren het Zuidwestelijkste puntje van het land.

5 Dag 12-14
Lagos

Na een rit van twee uur komen we aan de zuidkust van Portugal aan. De stranden en klippen van de Algarve exploreren, dat kan in deze reis niet ontbreken!

We wandelen langs de Ponta da Piedade en luieren op één van de stranden onderweg. Op zee maken we een tocht met een 2-persoonskajak, terwijl plaatselijke gidsen ons alles vertellen over de geschiedenis van de kusten van de Algarve. Een mountainbiketocht brengt ons langs mooie dorpen en met kurkeiken en eucalyptusbomen begroeide heuvels.

6 Dag 15
Terug naar Lissabon

We nemen de trein of bus terug naar het noorden. Zo doorkruisen we nog eens het land dat we met de auto hebben verkend.

Na een laatste terrasje nemen we afscheid van dit prachtige land. Vanuit Lissabon vliegen we terug naar Brussel.

Data en prijzen

Vertrek: 14/07/2024
Terug: 28/07/2024
Basisprijs: €1.435
+ 975 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
231
242
252
262
273
291
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: 08/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 06/04/2025
Terug: 20/04/2025
Basisprijs: €1.500
+ 975 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekcadeau tot en met 31/08/2024
Vertrek: 05/07/2025
Terug: 19/07/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Lissabon en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 6 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
 • Brandstof huurwagens
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Overnachtingen in Lissabon en surflessen t.w.v. € 150
 • BTW en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, wegentaksen, huur Portugese tolbadge, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Portugal heb je een geldige Belgische identiteitskaart nodig. 

Meer informatie hierover kan je hieronder terugvinden

diplomatie.belgium.be/nl/

Als je (co)chauffeur bent tijdens deze reis, heb je een geldig Belgisch rijbewijs (vernieuwd bankkaartmodel) nodig. 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse 

Tijdens deze reis maken we gebruik van huurwagens en het openbaar vervoer.

Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook 5 deelnemers fungeren als (co)- chauffeur. Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 14/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 14/07/24 - 09:15
LISSABON - H. DELGADO INT. 14/07/24 - 11:10
LISSABON - H. DELGADO INT. 28/07/24 - 12:05
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/07/24 - 15:45

Reis met vertrek op 06/04/2025

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/04/25 - 06:00
LISSABON - H. DELGADO INT. 06/04/25 - 07:50
LISSABON - H. DELGADO INT. 20/04/25 - 20:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 20/04/25 - 23:55
Bagagelijst

Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. 

 • Soepele reistas of rugzak
 • Dagrugzak
 • Degelijke wandelschoenen
 • Wandelkledij
 • Goede regenjas

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.  Ook kan een picknick op het programma staan. 

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige guesthouses en ho(s)tels, uitgebaat door lokale mensen.  We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

De basisprijs bevat €150 aan voorschotten. Deze worden bij inschrijving betaald en zo kan de betrokken begeleider al de nodige voorschotten betalen voor onze logies in de vorm van een hostel in Lissabon en surflessen in Peniche. 

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie.  Er komen zeker enkele inspannende elementen in voor, maar de wandelingen zijn niet bijzonder zwaar. Wateractiviteiten als surfen, nachtkanoën en coasteering zitten in het programma. 

 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Portugal wordt voornamelijk gekenmerkt door een warm gematigd, mediterraan klimaat met een uitgesproken natte winter. Het klimaat in Portugal varieert van noord naar zuid en van de kust tot in de bergen. Het zuiden van Portugal ervaart bijzonder milde winters en hete zomers. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Portugal

Wat andere reizigers vinden

Het was top reis, en heeft de verwachtingen zeker ingelost! Leuke combinatie van actieve en "chill" dagen, toffe activiteiten, leuke roadtrip, ... Ik zou het meteen aanraden aan anderen.

Anoniem

Ik ben heel positief! Een leuke reis om nieuwe dingen te proberen en op een lokale, avontuurlijke en persoonlijke manier Portugal te leren kennen.

Pepijn Dejagere

De reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten. De reisbegeleider had ook op vrije momenten tal van optionele activiteiten om voor te stellen, zodat iedereen telkens wel iets vond wat hij/zij wou doen. Het was een geweldige groep die elkaar op elk moment aanmoedigde en steunde.

Anoniem

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.