Overslaan en naar de inhoud gaan
Op reis in kleine groep?

Alle info op de Landencocktail (2/12) >>

Peru is een land van letterlijke en figuurlijke hoogtes. Vanuit Lima klimmen we steeds hoger in het bergachtige landschap. We varen naar de Ballestaseilanden en gaan sandboarden in de woestijn aan de Pacifische kust, houden halt in de 2.761 m hoge stad Ayacucho en gaan op 3-daagse trekking naar Machu Picchu. Via de Altiplano gaat het verder naar het Titicacameer waar we chillen op het staalblauwe water.

De hoogtepunten van deze reis

Peru

De prachtige uitzichten tijdens de 3-daagse Salkantaytrekking naar Machu Picchu

peru

De site van Machu Picchu

peru

Sandboarden in Huacachina, omdat je woestijn nu eenmaal niet meteen met Peru associeert

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 30/06/2019
Terug: 21/07/2019
Basisprijs: €2.998
+ 1.000 USD budget
Vertrekvergadering op: 01/06/2019
Vertrek: 07/07/2019
Terug: 28/07/2019
Basisprijs: €3.153
+ 1.000 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 20/07/2019
Terug: 10/08/2019
Basisprijs: €3.076
+ 1.000 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 03/08/2019
Terug: 24/08/2019
Basisprijs: €3.255
+ 1.000 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 31/08/2019
Terug: 21/09/2019
Basisprijs: €2.904
+ 1.000 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Lima en terug
 • Lijnvlucht Juliaca - Lima
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Ayacucho
 • 3-daagse Salkantaytrekking (plus bezoek site Machu Picchu en aan berg Wuayna Picchu)
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Bijkomende info

 • Ben je al zeker dat je mee wil? Wacht niet te lang omdat we een permit voor Wyana Picchu, de berg aan de noordwestzijde van het Machu Picchu-complex, moeten aanvragen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 11 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
De trekking naar Machu Picchu, sandboarding, mountainbiking, rafting, tubing, puenting(facultatief), wandelen... aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We gebruiken waar we kunnen het openbaar transport. We logeren vooral in lokale familiepensions, kleine hotels en hostels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.zelfs bij mensen thuis. Eten doen we in lokale restaurantjes of op de markt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We werken samen met lokale gidsen en de mensen van ViaVia Ayacucho en Stefanie van project Oye Lena stimuleren het contact met de bevolking. Op een van de eilanden in het Titicacameer spelen we voetbal met de kinderen van de eilandbewoners en slapen we bij zogenaamde mama's en papa's. Ook op de bus, op straat of in een winkel of restaurant knopen we een gesprekje aan met de Peruanen. Een mondje Spaans op voorhand leren is handig om met de locals in contact te komen!

Documenten

Je hebt voor Peru een geldig internationale reispas nodig dat minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. We vragen je zo snel mogelijk na je inschrijving een scan van je internationaal reispaspoort aan je Joker-kantoor te bezorgen.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Voor onze Peru-reizen is dat nodig om een permit voor de Wuyana Picchu-berg te verkrijgen, die inbegrepen zit in de Salkantaytrekking. Er worden maar max. 400 permits/personen per dag toegelaten dus daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We maken gebruik van gecharterd en openbaar vervoer. Soms luxueus, maar ook vaak ‘hotsend en klotsend’ over slechte wegen. Transporttijden zijn soms lang en vermoeiend. De grote wegen zijn meestal van goede tot zeer goede kwaliteit, maar door de vele scherpe bochten en bergachtig landschap toch zeker niet te onderschatten.

Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje met chauffeur een alternatief zijn: soms weinig plaats en slechte veringen. Op het Titicacameer varen we met een overdekte motorboot met plaats voor ca. 20 personen.

Natuurlijk gaan we te voet: de Salkantaytrekking gebeurt op vrij grote hoogte (2.500 m tot 4.500 m), wat niet te onderschatten valt!

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We logeren vooral in lokale accommodaties. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Soms hebben we privé-sanitair, soms gemeenschappelijk sanitair op de gang. Een warme douche is in theorie meestal beschikbaar, in de praktijk klopt dit niet altijd. Eenvoudig comfort, handdoeken zijn meestal niet beschikbaar.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Soms is een overnachting bij plaatselijke bevolking mogelijk: koud, vochtig, basic comfort maar proper. Tijdens de Salkantaytrekking slapen we in tenten: hier zijn slechts beperkte sanitaire voorzieningen, afhankelijk van de kampplaats. Een goede warme slaapzak, comfortabel matje en idem dito tent worden voorzien door het trekkers-agentschap.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De Andeskeuken is zeer gevarieerd; basisbestanddelen zijn vlees, aardappelen en maïs. Tijdens de trekking wordt het eten gekookt door de kok en de dragers. Naast de traditionele, vleesrijke Andeskeuken, vind je polleria's, pasta-restaurants, chifa’s (Chinees op Peruaanse wijze!) en vegetarische restaurants. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens laten we eerder links liggen!

Typische gerechten zijn:

 • lomo Saltado, roergebakken groenten met rundvlees

 • roccoto relleno, paprika’s gevuld met pikant gehakt

 • palta rellena, gevulde avocado’s

 • cuy, geroosterde cavia

 • alpaca steak, soort lama

 • pisco Sour, een heerlijke cocktail! (Discussieer met een Peruaan over de oorsprong van dit populaire drankje: Chili of toch maar Peru?)

 • ceviche: rauwe visschotel

Pachamanca is een andere populair gerecht: om dit te maken gooien de Peruanen gloeiende stenen uit het vuur in een diepe kuil. Daarop leggen ze verschillende soorten vlees, groenten, maïs en kruiden. Dit wordt afgedekt met nog meer hete stenen, en tenslotte wordt de kuil dichtgemaakt met aarde waarna het eten in enkele uren zacht en gaar is. Pachamanca is afgeleid van Pacha Mama (Moeder Aarde).

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- rugzak: type trekking (inhoud 40-70 liter)"

 • stevige dagrugzak

 • winddichte jas

 • drinkbus

 • muts en sjaal

 • fleece/warme trui

 • kledij voor alle seizoenen (ideaal is je kleding in lagen te dragen door de grote temperatuurverschillen)

 • thermisch ondergoed,(ski)handschoenen, warme sokken, buff en muts voor Salkantaytrekking

 • een goede winter regenjas

 • zonnebril

 • zaklamp

 • zwemgerief

 • goede stapschoenen met stapsokken

 • wandelstokken

Er wordt tijdens de Salkantaytrekking een slaapzak en een slaapmatje voorzien.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voorzie USD 1.000 voor uitgaven ter plaatse.

In PERU is de officiële munteenheid de Nuevo Sol (PEN)

Richtkoers (op 22/10/2018): 1 Peruvian Nuevo Sol = € 0,25 en USD 0,29

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Neem bij voorkeur cash Euro’s mee (onbeschreven en ongescheurde biljetten). Kredietkaarten kunnen gebruikt worden in de betere hotels, winkels en reisbureaus in de grotere steden, maar vaak betaal je een extra commissie. Met een kredietkaart of bankkaart (maestro) kan je in de grote steden ook geld uit de muur halen (er worden wel kosten aangerekend), dit kan goed zijn als reserve-betaalmiddel. Check best op voorhand bij je bank hoeveel je per transactie kan afhalen.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Facultatieve activiteit (niet inbegrepen) voor de vrije dag in Cuzco:

 • rafting (richtbedrag 40 dollar)
 • paardrijtocht (ca.35 USD)
 • ziplinen (ca.55 USD)
 • paragliden (ca.92 USD)
 • daguitstap naar Rainbow Mountain (ca.75 USD)
 • dagexcursie Incasites in de Heilige Vallei verkennen (ca. 40 USD)
 • kookworkshop: ca. 50 soles

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er is een klein malariarisico. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en GELE KOORTS aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor personen met een goede lichamelijke conditie. De Salkantaytrekking naar Machu Picchu is stevig: de grote hoogte, het grillige klimaat, het aantal stapuren … een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de enorme temperatuurschommelingen, het gebrek aan comfort, de lange oncomfortabele transporttijden, de andere voedingsgewoonten, de andere cultuur en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.

De weersomstandigheden kunnen variëren van warm en zonnig naar heel koud (het kan zelfs vriezen). Ook met regen moeten we rekening houden. We wandelen tot 4600m hoog. Op deze hoogte is het heel belangrijk je tempo te matigen en goed naar je lichaam te luisteren. Ook veel water of cocathee drinken is noodzakelijk.

De begeleiding bestaat uit de hoofdgids, de hulpgids en je begeleider. De kookploeg tovert heerlijke gerechten uit provisoire kookplaatsen en de ezels en hun drijvers dragen de tenten, het eten en wat persoonlijke spullen.

Hier een schets hoe de Salkantaytrekking er normaal uitziet:

Dag 1: 5 à 7 uur wandelen. We worden ’s ochtends vroeg opgehaald in Cuzco en rijden naar Mollepata, waar we een 2,5 uur later toekomen. We hebben hier nog even de kans om een ontbijt te nemen of om nog even door het dorp te snuisteren en voor de laatste bevoorrading te zorgen. Nog even verder op 4 wielen en 1,5 uur later komen we aan in Markocasa. Van hieruit zijn onze benen onze motor, en wandelen we eerst een 3 tot 4 uur tot Sorypampa (3800 m). Daar wacht ons de lunch. Afhankelijk van de weersomstandigheden hogerop wandelen na de lunch nog verder tot Salcantaypampa (ongeveer 2u). Indien de kampplaats daar gesloten is, overnachten we in Soraypampa en doen we daar nog een acclimatisatiewandeling naar de laguna.

Dag 2: 8 à 10 uur wandelen. Extra vroeg uit de veren, want het ontbijt wordt al om 5u00 geserveerd. Om 5u30u starten we immers weer voor een lange, zware dag. Vandaag klimmen we langs Salkantaypampa. Vergeet geen offer te brengen aan de apus of berggeesten! Hier hebben we ook het hoogste punt van de trekking bereikt op 4600m. Na dit letterlijke hoogtepunt beginnen we aan een lange afdaling naar onze kampplaats. Vandaag wandelen we door de ‘wenkbrauw van de jungle’, het punt waar je van een berglandschap in het regenwoud stapt.. De lunch laat zich smaken in Collpachaca. Daarna gaat het verder omlaag tot het kleine jungle-dorpje ‘La Playa Sahuayaco’ op 2010m. In de late namiddag kunnen we even bekomen van de inspanningen, of nog even langs de rivier wandelen als we willen.

Dag 3: 6 à 7 uur wandelen. Na het ontbijt gaat het in stijgende lijn door de jungle naar Llactapata op 2700m. Let op de prachtige variatie aan bomen en planten: avocadobomen, bananenbomen, koffieplanten… We kunnen voor het eerst ook een verre blik werpen op Machu Picchu, je einddoel. Even genieten en dan gaat het een tweetal uurtjes erg hard naar beneden tot we het Machu Picchu Hydro-elektrische Station bereiken. Daar genieten we van de lunch om daarna het laatste loodje af te leggen over de treinsporen naar Aguas Calientes, waar we de nacht doorbrengen in een hostel.

Dag 4: Bezoek Machu Picchu - Cuzco. Weer een dag voor de vroege vogels, ons ontbijt wacht om 5u ’s ochtends. We nemen één van de eerste bussen naar Machu Picchu, waar we een rondleiding krijgen van een Engelstalige gids voor zo’n 2 uurtjes. Daarna kunnen we zelf op ontdekkingstocht. Ons inkomticket voor Wayna Picchu zit inbegrepen. Hier mogen slechts 400 mensen per dag naar boven. Let op, want het is behoorlijk steil! Hebben we nog energie over, dan kunnen we de tocht over de Inca Trail tot de Zonnepoort maken, waar we een prachtig zicht hebben op de omgeving. Of blijven we gewoon op de site zelf, en ontdekken we of Machu Picchu enkele van zijn geheimen prijsgeeft. Na ons bezoek aan dit Peruaans Incamonument gaan wee weer met de bus naar Aguas Calientes, waar we nog een hapje eten en op de trein wachten die ons weer naar Cuzco brengt.

Meenemen: muggenmelk, zonnecrème en zonnebril, pet, lippenbalsem, ORS + persoonlijke medicatie, wandelschoenen, wandelstokken, knieverband, warme kleren voor ’s avonds, zwemgerief, handdoek, toiletgerief (een deel), zaklamp, fototoestel goed opgeladen, slippers of sandalen, snack (koekjes, studentenhaver), 2 liter water, spelletje, zakmes, regenjas, lakenzak, paspoort en toeristenvisum, muts, sjaal, handschoenen, thermisch ondergoed, gehuurde slaapzak.

We krijgen van de trekkersorganisatie een tas waarin je maximaal 5 kg aan spullen mag stoppen. Deze wordt gedragen door de ezels. Dit is inclusief de slaapzak en het matje die je in bruikleen krijgt. Al de rest draag je zelf in je dagrugzak.

Reisperiode en klimaat

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust, het hoogland en de jungle. Aan de kust is het dor en droog. In het hoogland (Andes) heb je 2 seizoenen: het droge seizoen (april-oktober) met zonnige dagen/koude nachten en het regenseizoen (november-maart) met stevige buien. Als laatste is er de jungle (langs de Amazonerivier) die het grootste deel van het land omvat met tropische temperaturen en hevige stortbuien.
De kuststreek kan in september behoorlijk fris zijn. Het grootste deel van de reis situeert zich in het hooggebergte (siërra), waar het klimaat tegengesteld is aan dat van de kust. Gedurende de maanden juli tot oktober spreken we van de winterperiode. Van mei tot oktober is het zeer droog. Overdag is het in de siërra koel tot warm (15 tot 20°C), wegens de grote hoogte koelt het ‘s nachts sterk af (soms tot 0°C of lager).

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Peru ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika aan de Stille Oceaan. Het grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De hoofdstad is Lima. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.285.220 vierkante kilometer, vergelijkbaar met 42 maal België. Het hoogste punt van het land bevindt zich in de Andes, de Nevado Huascarán, op 6768 meter hoog.

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust (Lima), het hoogland (Machu Picchu, Titica, Arequipa) en de jungle (Iquitos). De 2.400 km lange kust ligt tussen Stille Oceaan en is heel droog. Dan heb je de Andes met een gemiddelde hoogte van 4.000 m. Ten oosten van de Andes (aan de grens met Brazilië) heb je het Amazone laagland waar je de spectaculaire jungle kan bewonderen.

Fauna en flora

Danzkij zijn verschillende klimaattypes staat Peru bekend om zijn prachtige en diverse fauna en flora. Palmbomen, zeeleeuwen, dolfijnen, pelikanen en cactussen aan het strand; planten en papegaaien in de jungle en lama's en chinchilla's in de Andes. Meer dan 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1700 soorten vogels en 50.000 plantensoorten vind je hier! Ook kan je in Peru tal van N.P.'en bezoeken. Symbool van Peru is de lama, het dier staat afgebeeld op geld, postzegels en luciferdoosjes. Ook vind je er vele familieleden van de lama: de alpacas (berglama's), guanacos (wilde lama's) en vicuñas (kleine broertjes van de lama).

Tijdens de Inca of Salkantay Trail zal je ook vele orchideeën, bomen, vogelsoorten en herten tegenkomen.

Staatsvorm

Peru verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje op 28 juli 1821, 28 juli is ook de nationale feestdag in Peru. Het is een republiek en heeft als president Martín Vizcarra (23 maart 2018). Een president kan 5 jaar zijn ambt uitvoeren en voor maximaal 2 ambtstermijnen verkozen worden.

In het verleden waren de presidenten militairen uit de Peruviaanse krijgsmacht die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land en in de Salpeteroorlog tegen Chili. Om die reden wordt de president van Peru ook wel aangeduid als de "Beschermer van Peru" (in het geval van José de San Martin) en "Opperste Beschermer" (in het geval van Andrés de Santa Cruz).

Bevolking

Peru telt 32 miljoen inwoners. 47% van de Peruaanse bevolking bestaat uit indíginas (dit zijn indianen, nakomelingen van de Inca's), 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen aan de kust en in de grotere steden (Lima) wonen. De hoogland-indianen van de bergstreken (zo'n 40 stammen) behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer vind je vooral Aymara-indianen.
De gemiddelde levensverwachting van de Peruaan is 74 jaar.

Economie

In Peru betaal je met de sol. Peru haalt zijn belangrijkste inkomsten uit visserij, mijnbouw (koper), toerisme, aardgas en olie. belangrijke exportproducten van het land zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst.
De laatste jaren doet Peru het economisch als één van de besten van Zuid-Amerika. Het land heeft een jonge beroepsbevolking die volop consumeert. Peru heeft ook een goede geografische ligging. Via de Stille Oceaan exporteert het veel naar de Verenigde Staten, Canada, China en Japan.

Sinds 1969 hebben Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela onderling een samenwerkingspact, het zogenaamde Andespact. Ook de Europese Unie heeft een samenwerkingsakkoord met de landen van het Andespact. En bovenop heeft Peru ook bilaterale handelsovereenkomsten met zijn buurlanden.

Religie

Het merendeel van de mensen (81%) in Peru is rooms-katholiek, de rest is protestants. Sommige missen worden ook in Quechua, Aymará en andere indianentalen gehouden. Vele pre-Columbiaanse en natuurtradities zijn in het katholicisme geslopen, zo wordt Pachamama (Aarde) en Maria naast elkaar vereerd. Ook wordt de Semana Santa (voor Pasen) uitbundig gevierd. Op Paasmaandag en Witte Donderdag vindt er een spectaculaire processie in Cuzco ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores plaats.

In Peru heb je zo'n 3000 feesten per jaar, meestal om de dag van een lokale beschermheilige te vieren. We mogen hier zeker Inti Raymi op 24 juni niet vergeten, een Incafestival dat in het teken staat van de zonnegod.

Lokale gebruiken en gewoonten

Inti Raymi, het Festival van de Zon dat elk jaar op 24 juni plaatsvindt, is het grootste festival in Peru en brengt duizenden bezoekers naar Cuzco.

Een populair drankje in Peru is de pisco sour. Het is een cocktail gemaakt van de lokale sterke drank pisco, geklopt eiwit, rietsuikerstroop, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap.

Peruanen eten cuy, en nee dit is geen koe op Vlaamse wijze, maar cavia.

Bij hoofdpijn leggen ze schijfjes aardappel op hun voorhoofd.

Vooraleer ze samen iets drinken laten ze enkele druppels op de grond vallen om Moeder Aarde (Pacha Mama) te bedanken.

Het kennen van een paar Spaanse woordjes wekt sympathie/respect op bij de lokale bevolking. Iemand vriendelijk goeiedag zeggen wordt steeds geapprecieerd.

Korte broeken worden niet echt als beledigend ervaren, maar in de minder toeristische gebieden kies je toch beter voor een lange broek.

Warm, stromend water is niet altijd vanzelfsprekend in Peru. Ga er zo zuinig mogelijk mee om.

Blijf tijdens wandelingen op de officiële paden en laat geen afval achter.

Het kauwen van cocabladeren helpt tegen hoogteziekte.

Tijdsverschil

In Peru is het in de zomer 7 uur vroeger dan in België, in de winter 6 uur.

Elektriciteit

Het voltage is in Peru meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Vooral in Lima en de grote steden komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Loop dus niet demonstratief met je geld, camera of fototoestel op straat. Bewaar kostbare bezittingen (je paspoort!)en grote sommen geld in een kluis van je hotel of accommodatie. Neem enkel taxi's van erkende taxibedrijven.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Peru

Wat andere reizigers vinden

Na deze reis kan je echt zeggen dat je Peru gezien en gevoeld hebt. Het was leuk dat er een enorme afwisseling was tussen de verschillende activiteiten, de ene dag waren we aan het afzien tijdens een wandeling, om de dag nadien rustig rond te kuieren op een lokaal marktje.

Saskia Kennes

De eerste nacht op de Salkantay trekking, toen we helemaal in the middle of nowhere in tentjes sliepen, zal ik nooit vergeten. Het was ijzig koud, maar er was toen een fantastische sterrenhemel en de omgeving waarin we zaten was fenomenaal.
 

Anouk Hasaers

Op voorhand wist ik niet hoe gevarieerd Peru was. Op 3 weken tijd gingen we van de zee door de woestijn tot de hoogste bergtoppen. doorkruisten we een stukje tropisch oerwoud om uit te komen op een meer dat op 3900 m boven de zeespiegel ligt.

Thibaut Noben

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.