Overslaan en naar de inhoud gaan

Pal op de Zijderoute en eeuwenlang de draaischijf van handel tussen oost en west, is Oezbekistan vandaag gezegend met mythische steden en alles wat aan dat roemruchtige verleden doet denken. Reken dus op een indrukwekkende verzameling van architecturale hoogstandjes en een bevolking waar de enige extremen gastvrijheid en vriendelijkheid zijn. Die gastvrijheid vinden we ook in buurland Kirgizië met als bonus natuurlandschappen om ‘u’ tegen te zeggen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-4
Tasjkent en de forten rond Urganch

We zetten voet aan grond in de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, een stad die bekendstaat voor haar met bomen omlijste straten, zitbankjes en ontelbare fonteinen. Na een verkenning van de stad springen we weer het vliegtuig op en vliegen naar Urganch, de provinciehoofdstad van Xorazm. We maken een reis door de tijd en verkennen de woestijnforten van de Amu-Daryadelta. Lang geleden fungeerden deze forten als beschermgordel voor de naburige oase, die van onschatbare waarde was in dit woestijngebied. We brengen een paar nachten door in Khiva, een eeuwenoude stad waarvan de binnenstad erkend is als UNESCO werelderfgoed.

2 dag 4-9
Bukhara & Samarkand

Met de nachttrein zetten we onze reis verder richting Bukhara. Deze stad, die reeds sinds de 6de eeuw voor Christus één van de belangrijkste centra van menselijke civilisatie is, dompelt je onder in de pracht en praal van eeuwenoude moskeeën, madrassas en mausoleums. De blauwgroene koepels, imposante omwallingen en kleurrijke mozaïeken laten ongetwijfeld een onuitwisbare indruk na. We treinen verder naar Samarkand, die andere Oezbeekse stad op de zijderoute. We nemen de tijd om te shoppen in karavaanserais en gaan langs in een badhuis.

3 dag 10-11
Grensovergang naar Osh

Next stop : de Ferganavallei. Dit dichtbevolkte gebied is een smeltkroes van culturen en het kloppende hart van Centraal-Azië! We ervaren uit eerste hand de stugheid van de douane-formaliteiten alvorens we aankomen in Osh. 

4 dag 12-15
Vierdaagse trekking : Lenin Peak & Chyyrchyck-pas

Weg is hitte en woestijn, in Kirgizië overheerst het groen van uitgestrekte bergweiden en bossen.Tijdens een avontuurlijke 4-daagse maken we prachtige dagtochten langs meren en gletsjers waarna we slapen in yurts. Met behulp van paarden bedwingen we zelfs een bergpas. 

5 dag 16-19
Arslanbob en het Toktogul-meer

Arslanbob is bekend om zijn prachtige walnootbossen, een wandeling door deze sprookjesachtige omgeving mag niet in ons programma ontbreken. We rijden door naar Toktogul, dat naast een naar de stad genoemd stuwmeer ligt. Omgeven door statische bergen laten we ons nog een laatste keer overdonderen door de dramatische omgeving, alvorens we doorrijden naar Bisjkek. 

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 19/08/2020
Terug: 06/09/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 02/09/2020
Terug: 20/09/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 01/09/2019
Terug: 19/09/2019
Basisprijs: €1.750
+ 1.170 USD budget
Vertrekvergadering op: 02/08/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Tasjkent en Bisjkek - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Lijnvlucht Tasjkent - Urganch
 • Visum Oezbekistan
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 13 / 03 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We verkennen al wandelend de forten rond Urganch en worden ondergedompeld in de prachtige steden Bukhara en Samarkand. In Osh ondervinden we in levende lijve de stugheid van de douaneformaliteiten bij de grensovergang waarna we 4 actieve dagen doorbrengen in het gebergte op de grens tussen Kirgizië en Tadzjikistan. We sluiten onze reis af met een bezoek aan Arslanbob en het Toktogul-meer.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We werken met lokale touroperators en verblijven in lokaal uitgebate guesthouses. Hierdoor gaan al onze uitgaven naar de plaatselijke bevolking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Je zal merken dat de bevolking bijzonder gastvrij is en ze je snel zullen uitnodigen om bij hen binnen te komen. Het is hun gewoonte om je ook iets te drinken of eten aan te bieden.

We werken voor deze reis ook samen met verschillende organisaties die elk iets te vertellen hebben over hun land, hun cultuur.

Documenten

Voor Oezbekistan heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 3 maanden na terugkeer geldig is.
Voor Kirgizië heb je een geldig internationaal paspoort nodig. De visumplicht werd afgeschaft voor houders van een Belgisch paspoort voor een verblijf van maximaal 60 dagen. Je paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na aankomst in Kirgizië
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We maken gebruik van een lijnvlucht tussen Tasjkent en Urganch, dit is noodzakelijk om een aangenaam reistempo te verzekeren.

Waar mogelijk gebruiken we openbaar vervoer, anders charteren we.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens deze reis logeren we meestal in familiehotelletjes. Tijdens de trekking slapen we in yurts, waar er maar weinig privacy is.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Centraal Aziatische, voormalige Sovjet-republieken delen in grote lijnen dezelfde keuken. Aangezien het hier om een moslimcultuur gaat, wordt er veel schapenvlees gegeten. Salades vullen de maaltijden aan. Dranken zijn groene thee, bier, wijn, wodka en gefermenteerde kamelenmelk (kymys). Er worden veel amandelen, vijgen, druiven, meloenen en granaatappels gegeten. Brood 'naan' is het centraal Aziatisch platte brood.

Enkele gerechten:

 • Plov (Pilav): de voornaamste maaltijd, wortelen, uien, knoflook, rapen en rijst gebakken in een wok

 • Manty & Pirmeni: noodles gevuld met vlees en uien

 • Borcht: koolsoep

 • Shorpa: vlees- en groentesoep

 • Kefir: dikke drinkyoghurt (ontbijt)

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak of soepele reistas (geen valies, max 20 kg)

 • kleine (dag)rugzak

 • lakenzak (slaapzak en matje facultatief)

 • lichte, katoenen zomerkledij voor héél warm weer

 • een fleece of trui voor ’s avonds

 • lichte stapschoenen, sandalen, slippers

 • zwemgerief

 • bescherming tegen de zon: zonnebril, pet/hoedje, sjaal bij wijze van hoofddoek (vrouwen)

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een islamland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Tijdens de 4-daagse hoeven we onze hoofdbagage niet te dragen. We dragen enkel een dagrugzak.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Oezbekistan en Kirgizië zijn er geen verplichte inentingen.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Helaas zijn onze westerse magen niet altijd bestand tegen de hygiënische toestanden in de lokale resto’s, dus komen darmstoornissen regelmatig voor. Diarree is een veel voorkomende klacht bij reizigers in deze landen. Specifieke medicijnen en een antibiotica zijn noodzakelijk op deze reis. Gevoelige reizigers nemen best preventief medicatie.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. In Kirgizië maken we verschillende dagtochten en eventueel een tweedaagse trekking (te bespreken op je vertrekvergadering met begeleider en groep).

In Oezbekistan is het vooral de hitte die de wandelingen in de steden zwaar kunnen maken (+40°C).

Zeer belangrijk is een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de soms lange verplaatsingen.

Tijdens de 4-daagse hoeven we onze hoofdbagage niet te dragen. We dragen enkel een dagrugzak.

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is tussen mei en september. In juli kan het in de Karakorum en de oases wel héél warm zijn! In de bergen blijven de temperaturen aangenaam. Hou er rekening mee dat de hitte de reis aanzienlijk kan verzwaren. Qua temperatuur mag je rekenen op een droge warme temperatuur tussen 25°C en 40°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Oezbekistan
Over Kirgizië
Geografie

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het uiterste westelijke deel ligt op het Ustjurtplateau. De Kyzylkum, het droge woestijnachtige centrale deel van Oezbekistan, gaat langzaam over in een heuvelgebied aan de voet van het Tien-Shangebergte. De meeste rivieren ontspringen uit smeltwater die echter vaak ophouden te bestaan eens ze de woestijn bereiken. De belangrijkste rivieren zijn de Amu Darja en de Syr Darja die uitmonden in het grote Aralmeer. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan: Khiva, Buchara en Samarkand. De vallei van Fergana is het vruchtbaarste en groenste gedeelte van het land.

Het hoogste punt van Oezbekistan is 4.301 m en het laagste kan je op 12 m onder de zeespiegel vinden.

Fauna en flora

Oezbekistan bestaat hoofdzakelijk uit woestijn en kent uiteraard geen weelderige flora en fauna. Toch tref je er verschillende woestijnplanten, grassen en bomen. In de bergen en valleien kan je ondermeer naaldwouden, loofbossen en walnootbomen treffen.

Je loopt grote kans om gazellen en kamelen tegen het lijf te lopen tijdens een reis door Oezbekistan. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen en wolven. In de lucht kan je arenden en gieren spotten.

Staatsvorm

Het parlement van Oezbekistan riep na het uiteenvallen van de Sovjetunie de onafhankelijkheid uit. Sinds eind 1992 is Oezbekistan een presidentiële republiek. Recentelijk, namelijk sinds 8 september 2016, is er een nieuwe president aangesteld na het overlijden van president Islom Karimov op 2 september. De nieuwe president, Shavkat Mirziyoyev erft de bevoegdheden van zijn voorganger, die met harde hand regeerde waardoor de premier en het kabinet weinig beslissingsmacht hadden. De wereld kijkt met argusogen toe hoe de nieuwe president zijn rol gaat invullen.

Religieus georiënteerde politieke partijen zijn verboden.

Bevolking

Oezbekistan telt ongeveer 30 miljoen inwoners en daarmee is het het dichtsbevolkte land van Centraal-Azië. Ongeveer 80% van de inwoners is Oezbeek. De rest bestaat uit grote groepen Russen, Kazachen, Tadzjieken en Tataren. Door de vele migraties bestaat er niet 1 type Oezbeek: mensen hebben van blond tot donker haar en van blauwe tot bruine ogen.

Economie

De belangrijkste sector van Oezbekistan bevindt zich onder de grond: grote hoeveelheden goud, zilver, uranium, koper, gas en olie worden jaarlijks aangeboord. Katoen, het ‘witte goud’, is een belangrijk exportproduct. Een textielakkoord met Europa werd opgeschort en meer en meer bedrijven eisen maatregelen van de Oezbeekse regering inzake gedwongen arbeid en kinderarbeid.

De economie van Oezbekistan draait rond 1 familie en haar kring, wiens controle zich uitstrekt over alle belangrijke sectoren. De machthebbers grijpen elke kans aan om steekpenningen uit de Oezbeken te knijpen. Dat onafhankelijke ondernemers er nog altijd in slagen om handel te drijven mag een wonder wezen. Sinds 1 februari 2013 is het niet meer mogelijk om buitenlandse munten aan te kopen en zijn import- en exportregels nog ingewikkelder gemaakt. Importtaksen bedragen 100% of meer om de binnenlandse (onbestaande of minderwaardige) productie van gelijkaardige producten aan te moedigen. Schattingen over de jaarlijkse inflatie schommelen tussen 11 en 30%.

Buitenlandse investeerders houden best rekening met de hebzucht van het regime dat geen genoegen neemt met een omkoopsom. Elke succesvolle zaak loopt het risico afgedreigd en overgenomen te worden door de president en zijn familie, zoals Oxus Mining, Coca-Cola en MTS mochten ondervinden.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Oezbekistan houdt de soennitische islam aan. Daarnaast zijn er vooral aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk. Toch wordt er heel gematigd beleden: geen hoofddoeken en zelden hoor je de muezzin. Alcohol kan je overal vinden en ook varkensvlees wordt verkocht.

Lokale gebruiken en gewoonten

In tegenstelling tot andere landen, staat een Oezbeek graag met je op de foto.

Ondanks het feit dat de islam niet streng wordt toegepast, zijn blote schouders not done. Ga altijd op een respectvolle manier gekleed. Doe je schoenen uit als je een religieus gebouw bezoekt.

Je zal merken dat over het algemeen dezelfde omgangsvormen worden gehanteerd als wij die kennen in onze westerse cultuur.

Afdingen om dat ene souvenir mee naar huis te kunnen nemen kan, maar doe het niet te extreem. Met een Oezbeek kom je snel tot een compromis.

Tijdsverschil

In de winter is het in Oezbekistan 2 uur later dan bij ons, in de zomer is dit 1 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Oezbekistan is 220 Volt. Je neemt best een verloopstekker mee. Heel af en toe durft de elektriciteit ook al eens uitvallen.

Veiligheid

In Oezbekistan kan veilig gereisd worden.

Meer informatie op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Geografie

Kirgizië ligt in Centraal Azië en grenst aan China, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het is ongeveer 7 keer zo groot als België.

Kirgizië bestaat voornamelijk uit bergen (de meesten tot boven de 3.000 m) afgewisseld met groene alpenweiden, naald- en loofbossen en rode rotsen. De meeste bergen horen bij het Tian Shan-gebergte. In deze bergen vind je ook verschillende meren, zoals onder andere het Issyk Kul-meer. Laagste punt is Kara-Daryya dat 132 m hoog is, de hoogste berg is Jengish Chokusu (Pik Pobedy) met 7.439 m hoogte. Interessant weetje: de Soelajman-Too is een heilige berg voor moslims en is beschermd door de UNESCO.

Fauna en flora

In het zuiden van Kirgizië groeien walnootbomen (Kirgizië heeft het grootste natuurlijke walnootbos ter wereld), pistachebomen, amandelbomen en aalbessen. Aan het Issyk Kul-meer vind je naaldbomen. De valleien zijn in het voorjaar begroeid met klaprozen. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen en in het najaar groeit er edelweiss.

In de bossen leven beren, wolven en lynxen. Hoger in de bergen wonen steenbokken, yaks en de zeldzame sneeuwluipaarden en Marco Poloschapen. Er leven ruim 400 verschillende vogels in Kirgizië waaronder de ibis, adelaar, gier en kraanvogel.

Er komen vandaag nog wolven, bruine beren en Aziatische wilde honden voor, maar de kans om ze te spotten is klein.

Staatsvorm

Van 1936 tot 1990 was Kirgizië een communistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. Het is een republiek met als president Sooronbay Jeenbekov (sinds 24 november 2017).

Officiële talen zijn Kirgizisch (dat tot de Turkse taal behoort) en het Russisch. De grondwet zegt dat alle nationaliteiten hun eigen taal mogen gebruiken.

In 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn er lukraak grenzen getrokken. Zo is er na de Kirgizische onafhankelijkheid een staatsgrens getrokken tussen Kirgizië en Oezbekistan, met als gevolg dat veel etnische Oezbeken ineens bij Kirgizië hoorden.

Bevolking

Kirgizië telt 6 miljoen inwoners. De meesten leven in de steden waardoor het land een grote bevolkingsdichtheid kent. Velen zijn rondtrekkende nomaden. Zij staan bekend om hun primitieve leven en hun gastvrijheid. De hoofdstad is Bishkek.

De grootste etnische groep bestaat uit Kirgiezen, Turkse afstammelingen (71 %). De grootste etnische minderheid zijn Oezbeken (14,5%) en Russen (9%). Na de onafhankelijkheid in 1991 zijn veel Russen en Duitsers uit het land vertrokken. De levensverwachting bedraagt 70.9 jaar.

Economie

Kirgizië gaat gebukt onder een groot begrotingstekort en buitenlandse schuld. Het land is afhankelijk van ontwikkelingshulp. Ook zijn er hervormingen op gebied van corruptie, belastingen en administratie nodig.

Een belangrijk exportproduct is goud.

De Som is de munteenheid van Kirgizië. Eén Som is honderd Tyjyn. De naam Som betekent in het Kirgizisch puur (goud).

Kirgizië werd in 1998 als eerste Centraal-Aziatische republiek lid van de WTO.

Religie

De meeste Kirgiziërs zijn moslim of Russisch orthodox. Ze hebben heel wat sjamanistsiche geloofspraktijken: zo binden ze hun wensen via een lapje stof aan boomtakken in de hoop dat hun wens de hemel bereikt. In Kirgizië zal je dus op veel plaatsen bomen en struiken met vastgebonden stukjes stof tegenkomen.

De begraafplaatsen van de Kirgiezen bevinden zich vaak langs de kant van de weg. Soms zijn dit hele bouwwerken in de vorm van traditionele mausolea of yurten die een dorp op zichzelf lijken.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Kigizië worden jonge bruiden vaak ontvoerd (geschaakt) omdat vele mensen de kosten van een bruiloft en de hoge bruidsschat (b.v. paarden) niet kunnen betalen. Het schaken van bruiden is officieel al ruim tien jaar verboden. In praktijk wordt het meestal niet bestraft.

Mannen schudden elkaar de hand als ze elkaar goeiedag zeggen. Vrouwen geven elkaar een zacht schouderklopje. Jonge vrouwen kussen vaak de wang bij oudere vrouwen als teken van respect.

In de bergen en op het platteland dragen vrouwen meestal wijde gekleurde jurken en een hoofddoek. Mannen dragen een soort witte vilten hoed, een alkalpak.

Koumis, alcoholische paardenmelk, wordt beschouwd als de nationale drank die aan de kant van de weg wordt verkocht. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken Maksym en Jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist.

In Kirgizië kan je ook niet rond vilt: de yurts (traditionele tenten), de traditionele tapijten (shyrdaks) en het traditionele hoofddeksel van de mannen zijn ervan gemaakt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met** Kirgizië** bedraagt 5 uur in de winter, in de zomer is dit 4 uur.

Elektriciteit

In Kirgizië is de netspanning 220 volt. Voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Ook zaklamp en reservebatterijen kunnen van pas komen.

Veiligheid

Vandaag is het veilig reizen in Kirgizië hoewel waakzaamheid altijd geboden is door mogelijk politieke spanningen. We vermijden de regio's en plaatsen waar de gemoederen mogelijk kunnen oplaaien. Meestal bevinden we ons echter in de bergen, in groep en onder begeleiding van een plaatselijke organisatie.

Meer info vind je hier: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.