Overslaan en naar de inhoud gaan

De leidraad van deze reis is de oude zijderoute, die ons langs de mooiste plekken van Centraal-Azië leidt. Via de vele kleurrijke versierde steden met inspirerende architectuur reizen we met de trein doorheen het diverse landschap. We wandelen in het Karatau gebergte, bezoeken de vele paleizen, madrassas en bazaars en rijden dwars door de Karakorumwoestijn.  

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig het noodzakelijke visum voor Turkmenistan regelen. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan

De speciale landschappen van de Yangikala Canyons in Turkmenistan. 

Groepsreis Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan

Te paard door de prachtige natuur van Kazachstan.

groepsreis

De cultuur in de monumentale steden Buchara, Xiva & Samarkand met prachtige kleurrijke moskeeën. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Almaty

De vroegere hoofdstad van Kazachstan is nog steeds één van de modernste metropolen in Centraal-Azië. Het karakter van de stad is een bijzondere mix van een snuifje oude Sovjettijdperk aangevuld met iets hedendaags en kosmopolitisch. De schitterende bergen op de achtergrond, uitlopers van de Himalaya, zijn de smaakmakers en maken het plaatje af! Met de nachttrein sporen we richting Jabagly.

2 dag 3-5
Wandelen in Zhabagly Nationaal Park

Het zuiden van Kazachstan is een mekka voor de natuurliefhebber en we maken dan ook enkele wandelingen onder begeleiding van een parkwachter. De Aksu Canyon, één van de mooiste kloven in Centraal-Azië, verkennen we te voet. De kloof van Kshi Kaindy doorkruisen we te paard.

3 dag 6-12
Cultuur langs de zijderoute: Samarkand, Buchara en Khiva

‘s Ochtends vroeg rijden we een 4-tal uur tot aan de Oezbeekse grens. De stugheid van de oude Sovjetadministratie vraagt er het nodige geduld.  Het rijke Samarkand met het fabelachtige Guri Amir en de weelderige Koranscholen aan het Registan verbazen iedereen. Op een helling ligt de dodenstad Shah-i-Zinda of ’graf van de levende koning‘. Deze graven, in verschillende kleuren en stijlen, zijn huizen op zich. Met de trein rijden we naar Buchara en maken er kennis met een brok cultuurgeschiedenis. We dompelen er ons onder in de geuren en kleuren van de vele karavanserais. We volgen de oude karavaanroute naar Khiva, een lange en hete dagrit, om de dag nadien te slenteren in Ichan Qala, het oude stadsgedeelte van Khiva. Paleizen, madrassas en moskeeën zijn er rijkelijk versierd met kleurrijke mozaïeken. Een avondwandeling door de sprookjesachtig verlichte stad mag zeker niet ontbreken.

4 dag 13-14
Kunya Urgench in Turkmenistan, vuurspektakel rond Darvaza

We bezoeken de ruïnestad Kunya Urgench, eeuwenlang de hoofdstad van het oude Khorezm. In het hart van deze Karakorumwoestijn bewonderen we de Darvazakrater. Onderweg overnachten we onder een imposante sterrenhemel. We doorkruisen een gebied van lange zandduinen en enkele woestijndorpen tot we Ashgabat bereiken, de witte marmeren hoofdstad.

5 dag 15-18
Ashgabat en Yangikala Canyons

Vanuit Ashgabat, hoofdstad van Turkmenistan, treinen we naar Turkmenbashi aan de Kaspische zee. Per jeep reizen we richting Yangikala Canyons voor een overweldigend zicht over een bizar stukje landschap. Ofwel overnachten we hier in tenten ofwel kiezen we voor het pelgrimsoord Gozli Ata. Een parel aan cultuur vinden we in Dehistan met de nog overgebleven stadswallen en moskee. Toerisme is hier nieuw en quasi onbekend, we genieten van de buitengewone gastvrijheid van de plaatselijke gemeenschap.  Diezelfde avond zetten we onze tenten op in de duinen van Kara Kala.

6 dag 19-21
Verbazend Ashgabat

 Alvorens terug te keren naar Ashgabat bezoeken we het ondergrondse meer Kowata en de Geok Depe. In Ashgabat bewonderen we nog  een laatste maal de prestigieuze, imposante pleinen en gebouwen.

Data en prijzen

Vertrek: 01/09/2024
Terug: 21/09/2024
Basisprijs: €1.820
+ 2.200 EUR budget
Nog maar 1 vrije plaats (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-252, met 1 als optie.
26-354
36-453
46-552
+651
Geslacht
mannen7
vrouwen5, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: 15/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Almaty en Ashgabat - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum Turkmenistan, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig het noodzakelijke visum voor Turkmenistan regelen. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Oezbekistan? Turkmenistan & Kazachstan heb je internationaal reispaspoort geldig tot 6 maanden na je reis.  Het visum voor Turkmenistan ontvang je aan de grens (inbegrepen in het budget). Toch zal je hiervoor enkele documenten moeten invullen. Voor je vertrekvergadering ontvang je hiervoor een mail van je begeleider.  Belangrijk is dat je in het bezit bent van een geldig internationaal reispaspoort voor 30 juni 2024 met oog op de visumaanvraag. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis maken gebruik van een gecharterde vervoer en een nachttrein met o.a.

 • Van Almaty naar Zabaghly nemen we de nachttrein (ca. 10u).
 • Van Samarkand tot Buchara met de trein (ca. 3u).
 • Van Buchara naar Khiva met gecharterd vervoer (ca. 9u rijden).

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 01/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/09/24 - 11:20
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 01/09/24 - 15:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 01/09/24 - 20:15
ALMATY - INTERNATIONAL AIRPORT 02/09/24 - 03:40
ASHGABAT - INTERNATIONAL AIR 21/09/24 - 03:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 21/09/24 - 05:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 21/09/24 - 07:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 21/09/24 - 10:20
Bagagelijst

Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. 

•          Grote rugzak of soepele reistas

•          Dagrugak

•          Goede stapschoenen

•          Degelijke wandelbroek

•          Een lakenzak

Hou er rekening mee dat je in een Moslimland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en t-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn.

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige guesthouses en ho(s)tels, uitgebaat door lokale mensen.  We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. . Tijdens de trekking slapen we in yurts, waar er maar weinig privacy is.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. In Kazachstan maken we verschillende dagtochten.

In Turkmenistan speelt de hitte een rol en zijn we lang onderweg om de afstanden te overbruggen.

In Oezbekistan is het vooral de hitte die de wandelingen in de steden zwaar kunnen maken (+40°C).

Zeer belangrijk is een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de soms lange verplaatsingen.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is tussen mei en september. In juli kan het in de Karakorum en de oases wel héél warm zijn! In de bergen blijven de temperaturen aangenaam. Hou er rekening mee dat de hitte de reis aanzienlijk kan verzwaren. Qua temperatuur mag je rekenen op een droge warme temperatuur tussen 25°C en 40°C. 
 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan

Wat andere reizigers vinden

Dit was mijn allereerste Joker ervaring en ik ben echt tevreden van hoe de reis verlopen is. De sfeer in de groep was super aangenaam en ik heb heel wat nieuwe ervaringen meegemaakt.

Anne-Sophie Doms

Heel fijne reis naar interessante bestemmingen en met een topbegeleider. Wat kon ik nog meer verlangen...

Iris Van Bael

Te paard door Kazachse kloven, omringd door de eeuwenoude pracht en praal van de Registan in Samarkand, of al dansend onder ontelbare sterren in de Turkmeense woestijn... de vele facetten van centraal-Azië gaven steeds weer een onvergetelijk en niet in woorden te beschrijven

Annelies Huybrechts

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".