Overslaan en naar de inhoud gaan

De leidraad van deze reis is de oude zijderoute, die ons langs de mooiste plekken van Centraal-Azië leidt. Via de vele kleurrijke versierde steden met inspirerende architectuur reizen we met de trein doorheen het diverse landschap. We wandelen in het Karatau gebergte, bezoeken de vele paleizen, madrassas en bazaars en rijden dwars door de Karakorumwoestijn.  

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan

De "speciale" landschappen van de Yangikala Canyons in Turkmenistan. 

Groepsreis Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan

De paard door de prachtige natuur van Kazachstan.

groepsreis

De cultuur in de monumentale steden Buchara, Xiva & Samarkand met prachtige kleurrijke moskeeën. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Almaty

De vroegere hoofdstad van Kazachstan is nog steeds één van de modernste metropolen in Centraal-Azië. Het karakter van de stad is een bijzondere mix van een snuifje oude Sovjettijdperk aangevuld met iets hedendaags en kosmopolitisch. De schitterende bergen op de achtergrond, uitlopers van de Himalaya, zijn de smaakmakers en maken het plaatje af! Met de nachttrein sporen we richting Jabagly.

2 dag 3-5
Wandelen in Zhabagly Nationaal Park

Het zuiden van Kazachstan is een mekka voor de natuurliefhebber en we maken dan ook enkele wandelingen onder begeleiding van een parkwachter. De Aksu Canyon, één van de mooiste kloven in Centraal-Azië, verkennen we te voet. De kloof van Kshi Kaindy doorkruisen we te paard.

3 dag 6-12
Cultuur langs de zijderoute: Samarkand, Buchara en Khiva

‘s Ochtends vroeg rijden we een 4-tal uur tot aan de Oezbeekse grens. De stugheid van de oude Sovjetadministratie vraagt er het nodige geduld.  Het rijke Samarkand met het fabelachtige Guri Amir en de weelderige Koranscholen aan het Registan verbazen iedereen. Op een helling ligt de dodenstad Shah-i-Zinda of ’graf van de levende koning‘. Deze graven, in verschillende kleuren en stijlen, zijn huizen op zich. Met de trein rijden we naar Buchara en maken er kennis met een brok cultuurgeschiedenis. We dompelen er ons onder in de geuren en kleuren van de vele karavanserais. We volgen de oude karavaanroute naar Khiva, een lange en hete dagrit, om de dag nadien te slenteren in Ichan Qala, het oude stadsgedeelte van Khiva. Paleizen, madrassas en moskeeën zijn er rijkelijk versierd met kleurrijke mozaïeken. Een avondwandeling door de sprookjesachtig verlichte stad mag zeker niet ontbreken.

4 dag 13-14
Kunya Urgench in Turkmenistan, vuurspektakel rond Darvaza

We bezoeken de ruïnestad Kunya Urgench, eeuwenlang de hoofdstad van het oude Khorezm. In het hart van deze Karakorumwoestijn bewonderen we de Darvazakrater. Onderweg overnachten we onder een imposante sterrenhemel. We doorkruisen een gebied van lange zandduinen en enkele woestijndorpen tot we Ashgabat bereiken, de witte marmeren hoofdstad.

5 dag 15-18
Ashgabat en Yangikala Canyons

Vanuit Ashgabat, hoofdstad van Turkmenistan, treinen we naar Turkmenbashi aan de Kaspische zee. Per jeep reizen we richting Yangikala Canyons voor een overweldigend zicht over een bizar stukje landschap. Ofwel overnachten we hier in tenten ofwel kiezen we voor het pelgrimsoord Gozli Ata. Een parel aan cultuur vinden we in Dehistan met de nog overgebleven stadswallen en moskee. Toerisme is hier nieuw en quasi onbekend, we genieten van de buitengewone gastvrijheid van de plaatselijke gemeenschap.  Diezelfde avond zetten we onze tenten op in de duinen van Kara Kala.

6 dag 19-21
Verbazend Ashgabat

 Alvorens terug te keren naar Ashgabat bezoeken we het ondergrondse meer Kowata en de Geok Depe. In Ashgabat bewonderen we nog  een laatste maal de prestigieuze, imposante pleinen en gebouwen.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 03/09/2022
Terug: 23/09/2022
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Almaty en Ashgabat - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum Turkmenistan, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis:

Start in Almaty, Kazachstan met daarna een brok natuur in de bergen van het Zabaghly natuurreservaat, prachtige cultuur langs de oude Zijderoute in Oezbekistan, de woestijn met imposante kraters,en het bizarre Turkmenistan als hoogtepunt.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis:

De reis is zo opgebouwd dat het haalbaar is om alles te doen zonder dat we binnenvluchten moeten nemen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis:

Je zal merken dat de bevolking bijzonder gastvrij is en met wat geluk ze je zullen uitnodigen om bij hen binnen te komen.

Documenten

Voor Turkmenistan heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden na terugkeer geldig moet zijn. Het visum voor Turkmenistan ontvang je aan de grens (inbegrepen in het budget). Toch zal je hiervoor enkele documenten moeten invullen. Voor je vertrekvergadering ontvang je hiervoor een mail van je begeleider.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor Oezbekistan heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 3 maanden na terugkeer geldig is.

Voor Kazachstan heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is. Een visum is niet nodig als je niet langer dan 30 dagen in het land blijft.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Kazachstan :

 • Van Almaty naar Zabaghly nemen we de nachttrein (ca. 10u).

 • In het natuurreservaat gaan we met 4x4 tot het startpunt van een wandeling, of maken we dagwandelingen vanaf de verblijfplaats.

Oezbekistan :

 • Van de grens tot in Samarkand met trein of gecharterde minibus (ca. 4 à 5u).

 • Van Samarkand tot Buchara met de trein (ca. 3u).

 • Van Buchara naar Khiva met gecharterd vervoer (ca. 9u rijden).

In de steden kan alles te voet worden gedaan.

Turkmenistan :

 • Hier reizen we vooral met 4x4 in de woestijn en bergen, en met de (nacht)trein (ca 10u)

 • Rond de steden gaan we met een minibus.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in gezellige pensionnetjes en hotelletjes. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Kazachstan :

 • Nachttrein : compartiment van 4 of 6 personen, naargelang de beschikbaarheid.

 • Guesthouse/yurt met de nodige bedden en sanitair.

 • Bij de dagwandelingen keren we steeds terug naar de verblijfplaats om te slapen.

Oezbekistan :

Slapen we in comfortabele pensionnetjes en hotelletjes.

Turkmenistan :

 • Tent : slaapzakken, matjes, etc voorzien.

 • Hotel : degelijk comfort.

 • Trein: compartiment van 4 of 6 personen, naargelang de beschikbaarheid.

Je bent altijd vrij om je eigen slaapvoorziening mee te nemen.

Waar we kamperen is het sanitair heel basic

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis:

De Centraal Aziatische, voormalige Sovjet-republieken delen in grote lijnen dezelfde keuken. Aangezien het hier om een moslimcultuur gaat, wordt er veel schapenvlees gegeten. Salades vullen de maaltijden aan. Dranken zijn groene thee, bier, wijn, wodka en gefermenteerde kamelenmelk (kymys). Er worden veel amandelen, vijgen, druiven, meloenen en granaatappels gegeten. Brood 'naan' is het centraal Aziatisch platte brood.

Enkele gerechten:

 • Plov (Pilav): gegaarde rijst met kruiden, groenten en vlees

 • Pelmeni: Pasta gevuld met vlees en uien

 • Borsjt: rode bietensoep

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

 • rugzak of soepele reistas (geen valies, max 20 kg)

 • kleine (dag)rugzak

 • lakenzak (slaapzak en matje facultatief)

 • lichte, katoenen zomerkledij voor héél warm weer

 • een fleece of trui voor ’s avonds

 • lichte stapschoenen, sandalen, slippers

 • zwemgerief

 • bescherming tegen de zon: zonnebril, pet/hoedje, sjaal bij wijze van hoofddoek (vrouwen)

 • Regenjas (voor een occasionele bui)

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een islamland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Budget voor deze reis bedraagt 2090 USD

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Helaas zijn onze westerse magen niet altijd bestand tegen de hygiënische toestanden in de lokale resto’s, dus komen darmstoornissen regelmatig voor. Diarree is een veel voorkomende klacht bij reizigers in deze landen. Specifieke medicijnen en een antibiotica zijn noodzakelijk op deze reis. Gevoelige reizigers nemen best preventief medicatie.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. In Kazachstan maken we verschillende dagtochten.

In Turkmenistan speelt de hitte een rol en zijn we lang onderweg om de afstanden te overbruggen.

In Oezbekistan is het vooral de hitte die de wandelingen in de steden zwaar kunnen maken (+40°C).

Zeer belangrijk is een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de soms lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is tussen mei en september. In juli kan het in de Karakorum en de oases wel héél warm zijn! In de bergen blijven de temperaturen aangenaam. Hou er rekening mee dat de hitte de reis aanzienlijk kan verzwaren. Qua temperatuur mag je rekenen op een droge warme temperatuur tussen 25°C en 40°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Kazachstan
Over Oezbekistan
Over Turkmenistan
Geografie

Kazachstan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en in het zuidwesten aan de Kaspische Zee. Met zijn grote oppervlakte siert het op de 9de plaats wat betreft grootste landen ter wereld.

In Kazachstan vind je bergen met eeuwige sneeuw die in groot contrast staan met de grote vlaktes, bestaande uit steppe en woestijn. Het hoogste punt is de Khan-Thengri met 6.995 m in het Tian-Shangebergte. Het laagste punt bij de Kaspische Zee, ligt 132 m onder zeeniveau.

Het Aralmeer grenst met Oezbekistan waar de grootste rivier van Kazachstan, de Syr Darya, uitmondt. Helaas wordt heel wat water ontrokken uit dit meer met desastreuze gevolgen: uitsterven van vis (minder vissers) en meer onvruchtbaarheid door een overschot aan zout.

Fauna en flora

In Kazachstan zijn de steppe en woestijn schaars begroeid met gras en planten die de droogte en hitte goed doorstaan. Langs de rivieren groeien wel verschillende loofbomen. De berghellingen zijn dan wel weer bedekt met naaldwouden.

Het zeldzame en prachtige sneeuwluipaard heeft in Kazachstan zijn leefgebied. De kans is echter onbestaand dat je deze te zien krijgt. Op de steppe leven vossen en roofvogels, in de woestijn gazellen, slangen en schorpioenen, in de bergen de wilde kat, de lynx en de wolf.

Staatsvorm

Kazachstan is een presidentiële republiek onder leiding van president Kassym-Jomart Tokajev. De macht die de president heeft is ongekend groot: zo mag hij bijvoorbeeld zijn veto stellen bij het aanstellen van hoger-geplaatsten of nieuwe goedgekeurde wetten door het parlement.

Bevolking

In Kazachstan wonen ruim 18 miljoen inwoners en is met ca. 6 inwoners per vierkante kilometer één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid.

Kazachstan is een etnisch gevarieerd land en kent maar liefst 50 nationaliteiten. Tot de belangrijkste bevolkingsgroepen horen de Kazachen. De grootste minderheid vormen de Russen (30%).

Economie

De economie van Kazachstan is vooral gebaseerd op grondstoffen. Dankzij hoge olieprijzen groeide het BNP van Kazachstan sinds 2000 met gemiddeld 10%, tot de economische crisis. Naast olie zijn de voornaamste exportproducten graan, textiel en vee.

Religie

In Kazachstan zijn de meesten moslim die het soennisme beoefenen, meteen gevolgd door de Russisch-orthodoxe godsdienst. Er zou een vrijheid van godsdienst bestaan hoewel dat door de internationale gemeenschap wel betwijfeld wordt.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In Kazachstan is het tijdsverschil 5 uur in de winter en 4 uur in de zomer.

Elektriciteit

De netspanning is 220 Volt in Kazachstan. Een verlooptstekker is niet nodig.

Veiligheid

Er kan veilig gereisd worden in Kazachstan.

In de steden komt kleine criminaliteit voor: denk aan zakkenrollers, auto-inbraken of berovingen. Over het algemeen is het veilig ‘s nachts alleen op straat te wandelen of te rijden, zeker in centra van grote steden. De meeste overvallen op buitenlanders gebeuren in de buurt van bars of nachtclubs.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Geografie

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het uiterste westelijke deel ligt op het Ustjurtplateau. De Kyzylkum, het droge woestijnachtige centrale deel van Oezbekistan, gaat langzaam over in een heuvelgebied aan de voet van het Tien-Shangebergte. De meeste rivieren ontspringen uit smeltwater die echter vaak ophouden te bestaan eens ze de woestijn bereiken. De belangrijkste rivieren zijn de Amu Darja en de Syr Darja die uitmonden in het grote Aralmeer. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan: Khiva, Buchara en Samarkand. De vallei van Fergana is het vruchtbaarste en groenste gedeelte van het land.

Het hoogste punt van Oezbekistan is 4.301 m en het laagste kan je op 12 m onder de zeespiegel vinden.

Fauna en flora

Oezbekistan bestaat hoofdzakelijk uit woestijn en kent uiteraard geen weelderige flora en fauna. Toch tref je er verschillende woestijnplanten, grassen en bomen. In de bergen en valleien kan je ondermeer naaldwouden, loofbossen en walnootbomen treffen.

Je loopt grote kans om gazellen en kamelen tegen het lijf te lopen tijdens een reis door Oezbekistan. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen en wolven. In de lucht kan je arenden en gieren spotten.

Staatsvorm

Het parlement van Oezbekistan riep na het uiteenvallen van de Sovjetunie de onafhankelijkheid uit. Sinds eind 1992 is Oezbekistan een presidentiële republiek. Sinds 8 september 2016, is er een nieuwe president aangesteld na het overlijden van president Islom Karimov op 2 september. De nieuwe president, Shavkat Mirziyoyev erft de bevoegdheden van zijn voorganger, die met harde hand regeerde waardoor de premier en het kabinet weinig beslissingsmacht hadden.

Religieus georiënteerde politieke partijen zijn verboden.

Bevolking

Oezbekistan telt ongeveer 30 miljoen inwoners en daarmee is het het dichtsbevolkte land van Centraal-Azië. Ongeveer 80% van de inwoners is Oezbeek. De rest bestaat uit grote groepen Russen, Kazachen, Tadzjieken en Tataren. Door de vele migraties bestaat er niet 1 type Oezbeek: mensen hebben van blond tot donker haar en van blauwe tot bruine ogen.

Economie

De belangrijkste sector van Oezbekistan bevindt zich onder de grond: grote hoeveelheden goud, zilver, uranium, koper, gas en olie worden jaarlijks aangeboord. Katoen, het ‘witte goud’, is een belangrijk exportproduct. Een textielakkoord met Europa werd opgeschort en meer en meer bedrijven eisen maatregelen van de Oezbeekse regering inzake gedwongen arbeid en kinderarbeid.

De economie van Oezbekistan draait rond 1 familie en haar kring, wiens controle zich uitstrekt over alle belangrijke sectoren. De machthebbers grijpen elke kans aan om steekpenningen uit de Oezbeken te knijpen. Dat onafhankelijke ondernemers er nog altijd in slagen om handel te drijven mag een wonder wezen. Sinds 1 februari 2013 is het niet meer mogelijk om buitenlandse munten aan te kopen en zijn import- en exportregels nog ingewikkelder gemaakt. Importtaksen bedragen 100% of meer om de binnenlandse (onbestaande of minderwaardige) productie van gelijkaardige producten aan te moedigen. Schattingen over de jaarlijkse inflatie schommelen tussen 11 en 30%.

Buitenlandse investeerders houden best rekening met de hebzucht van het regime dat geen genoegen neemt met een omkoopsom. Elke succesvolle zaak loopt het risico afgedreigd en overgenomen te worden door de president en zijn familie, zoals Oxus Mining, Coca-Cola en MTS mochten ondervinden.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Oezbekistan houdt de soennitische islam aan. Daarnaast zijn er vooral aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk. Toch wordt er heel gematigd beleden: geen hoofddoeken en zelden hoor je de muezzin. Alcohol kan je overal vinden en ook varkensvlees wordt verkocht.

Lokale gebruiken en gewoonten

In tegenstelling tot andere landen, staat een Oezbeek graag met je op de foto.

Ondanks het feit dat de islam niet streng wordt toegepast, zijn blote schouders not done. Ga altijd op een respectvolle manier gekleed. Doe je schoenen uit als je een religieus gebouw bezoekt.

Je zal merken dat over het algemeen dezelfde omgangsvormen worden gehanteerd als wij die kennen in onze westerse cultuur.

Afdingen om dat ene souvenir mee naar huis te kunnen nemen kan, maar doe het niet te extreem. Met een Oezbeek kom je snel tot een compromis.

Tijdsverschil

In de winter is het in Oezbekistan 2 uur later dan bij ons, in de zomer is dit 1 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Oezbekistan is 220 Volt. Je neemt best een verloopstekker mee. Heel af en toe durft de elektriciteit ook al eens uitvallen.

Veiligheid

In Oezbekistan kan veilig gereisd worden.

Meer informatie op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Geografie

Turkmenistan grenst voor meer dan 1.700 km aan de Kaspische Zee en aan Iran, Afghanistan en Oezbekistan. Met 488.000 vierkante kilometer is dit het 4de grootste land van de voormalige Sovjet-Unie. De hoogste toppen kan je in het oosten vinden met als hoogste punt 3.137 m. Het laagste niveau ligt 81 m onder de zeespiegel. Het Kopetdag-gebergte wordt gekenmerkt door heuvels, zanderige hellingen, bergplateaus en steile ravijnen. Bepalend is de woestijn, de Karakum die ongeveer 350.000 vierkante meter van het landschap bezet. Slechts 2% van de oppervlakte van het land wordt bewoond.

Fauna en flora

Turkmenistan is niet bezaaid met een weelderige fauna & flora. In de woestijn tref je af en toe eens kleine bosjes maar het is vooral in de groene valleien dat je wat groen zoals vijgen en walnoten kan vinden. Katoenplanten komen wel regelmatig voor. De bergen worden bewoond door Perzische lynxen, geiten, jacht- en sneeuwluipaarden. Op de steppe is de gazelle, vos en wilde kat te vinden. Ook een wilde dromedaris kan je hier al eens spotten. In de woestijn leven iets minder prettige dieren zoals de cobra, de reusachtige Kaspische varaan en schorpioenen.

Staatsvorm

Turkmenistan is een presidentiële republiek. Het werd op 27 oktober 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie, en kreeg in 1995 een nieuwe grondwet. De huidige president is Gurbanguly Berdimuhamedow.

Bevolking

Turkmenistan telt iets meer dan 5 miljoen inwoners. Ongeveer de helft van de bevolking leeft nog op het platteland. De levensverwachting bedraagt gemiddeld 61 jaar.

Driekwart van de bevolking is Turkmeens, in etnisch en taalkundig opzicht staan ze dicht bij de Turkse cultuur. Binnen de Turkmeense gemeenschap zijn er 5 stammen: de Tekke, Sariki, Salori, Jomut en Ersari. De meerderheid van de rest is Russisch of Oezbeeks.

Economie

In Turkmenistan vormt de industrie een belangrijke bouwsteen van de economie: aardgas, voedselverwerking, textiel, aardolieproducten en olie. Nog een kwart leeft van de landbouw waarbij vooral geiten, katoen, tarwe, rundvee en paarden een bron van inkomsten zijn. Natuurlijke bronnen zijn zout, aardolie, zwavel, aardgas en steenkool.

Meer dan de helft van de Turkmeense bevolking is werkloos. Ondanks strikte visaregels slagen vele Turkmenen er in naar het buitenland te gaan werken, met Turkije als voornaamste gastland.

De Turkmeense economie lijdt onder een gebrek aan investeringen. Het is niet aangesloten op het internationale bankwezen en bedrijven kunnen alleen via persoonlijke contacten het land binnenkomen. Het gebrek aan geschoolde krachten, die het land verlaten of weggezuiverd worden, vormt een bijkomend probleem om de economie herop te starten.

Religie

De meerderheid van de Turkmeense bevolking (89%) hangt de soennitische richting van de islam aan. 9% van de bevolking is Russisch-orthodox.

Lokale gebruiken en gewoonten

Je zal merken dat Turkmenen een zeer nieuwsgierig en gastvrij volk zijn. Wees niet verbaasd als je bij hen uitgenodigd wordt, zelfs voor een groots feest dat ze organiseren.

Tijdsverschil

In de winter is het tijdsverschil met Turkmenistan 4 uur, in de zomer 3 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Turkmenistan bedraagt 220 V. De stopcontacten zijn hetzelfde als België, je hebt geen verloopstekker nodig.

Veiligheid

Doorgaans kan er in Turkmenistan veilig gereisd worden.

Het reisadvies kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Yangikala

Wat andere reizigers vinden

Dit was mijn allereerste Joker ervaring en ik ben echt tevreden van hoe de reis verlopen is. De sfeer in de groep was super aangenaam en ik heb heel wat nieuwe ervaringen meegemaakt.

Anne-Sophie Doms

Heel fijne reis naar interessante bestemmingen en met een topbegeleider. Wat kon ik nog meer verlangen...

Iris Van Bael

Te paard door Kazachse kloven, omringd door de eeuwenoude pracht en praal van de Registan in Samarkand, of al dansend onder ontelbare sterren in de Turkmeense woestijn... de vele facetten van centraal-Azië gaven steeds weer een onvergetelijk en niet in woorden te beschrijven

Annelies Huybrechts

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.