Overslaan en naar de inhoud gaan

Kirgizië is het land van ruige bergketens en weidse vlakten, van pittige trektochten en warme contacten met de lokale bevolking. Tijdens deze 23-daagse reis gaan we op 4-daagse trekking in de Terskey bergketen, op 6-daags avontuur op zoek naar de Enilchekgletsjer en ondernemen een 2-daagse stap- of paardentocht langs jailoos, de vele bergweiden waar de nomaden in de zomer hun yurt opzetten. We trekken van yurt naar yurt, slapen bij de herders thuis en proeven van het nomadenleven.

De hoogtepunten van deze reis

Kirgizië groepsreis

Het vriendelijke ontvangst door de lokale bevolking, het lekkere eten en het slapen in de yurts.

Kirgizië groepsreis

De diversiteit van landschappen tijdens de adembenemende trekkings. 

Groepsreis Kirgizië

De trekking in Tash Rabat met paarden! Slapen op grote hoogte en in een yurt. Een zware tocht met afwisselende natuur en omgeving! Van groen bij de start tot desolaat op de bergpas tot weidse vergezichten na de bergpas.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Richting Bishkek

Aankomst in Bishkek waar het Sovjetverleden zich toont in de sobere architectuur en de rijzige staatsgebouwen, gelukkig afgewisseld met parken en bazaars.

2 dag 3-6
3-daagse trekking doorheen de jailoos rond het bergmeer Song-Köl

We zoeken echter al snel de natuur op. Onze eerste trekking brengt ons naar Song-Köl, een groot bergmeer op 3.000 m waarrond de meest uitgestrekte jailoo van het land ligt. Voor enkele dagen trekken we met een dagrugzak van yurt naar yurt. We hebben nauw contact met onze gastheren en eten wat de pot schaft. We stappen door vlaktes die soms oneindig lijken om dan weer dichter bij de bergen te komen. Onderweg lessen we onze dorst met kumyz, gegiste merriemelk!

3 dag 7-9
Stap- of paardentrekking aan Chatyr-Köl

Vanuit Tash Rabat maken we een 2-daagse stap- of paardentocht naar één van de jailoos in de omgeving van Chatyr-Köl. Jailoos zijn bergweiden waar de Kirgiese nomaden in de zomermaanden hun yurts opslaan en hun kuddes hoeden. We delen er het leven van de herders en slapen in een yurt.

4 dag 10-11
Uitblazen aan het Issyk-Kölmeer

Met de bus rijden we langs het meer Issyk-Köl naar Karakol, vroeger dé uitvalsbasis voor flink wat expedities. We nemen even de tijd om wat te ontspannen en eventueel een duik te nemen in het frisse water.

5 dag 12-15
4-daagse trekking in de Terskeybergketen

De Terskeybergketen maakt deel uit van de Tien Shan en telt een hele reeks vijfduizenders. De bergen doen denken aan Zwitserland maar zijn hoger, grootser en vooral wilder. Een pittige trekking van 4 dagen brengt ons over een pas van meer dan 3.800 m waarbij we getrakteerd worden op prachtige vergezichten. We moeten stevig stijgen en dalen, een lokale gids wijst ons de weg. We overnachten in tweepersoonstentjes en het eten wordt klaargemaakt door onze gids en dragers. Zelf dragen we een beperkte trekrugzak met daarin onze persoonlijke spullen die we voor die trekking nodig hebben. Op het einde van de trekking keren we terug naar Karakol.

6 dag 16-21
6-daagse trekking in de Echkili Tashvallei

Karakol is ook het startpunt van een tweede avontuur en dat tussen de hoogste bergtoppen van het land. We rijden richting de Echkili Tashvallei waarna we nog een korte wandeling maken in de kloof naar het tentenkamp. De volgende dagen wandelen we met gemiddeld 6 uur op een hoogte tussen 3.000 m en 3.500 m. Slapen doen we in tenten. Enkel wanneer we de Tyzpas beklimmen, vinden we op 4.000 m een magistraal zicht op de grootste gletsjer van Kirgizië, de Enilchek, vanop verschillende plaatsen tijdens deze trekking kunnen we de kleuren en verrassende vormen van dit spektakel waarnemen.

7 dag 22-24
Bishkek

We brengen nog een kort bezoek aan Bishkek en keren van hieruit terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 14/07/2023
Terug: 06/08/2023
Basisprijs: €1.590
+ 1.400 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-353
36-453
46-553
56-651
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 03/06/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 11/08/2023
Terug: 03/09/2023
Basisprijs: €1.630
+ 1.400 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-355
36-452
46-551
Geslacht
mannen4
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 25/06/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 12/07/2024
Terug: 04/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 09/08/2024
Terug: 01/09/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Bishkek en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort en de meerdaagse trektocht(en) met min.6u/dag stappen.

Zot van deze bestemming maar het ontbreekt je aan tijd? Check dan het kortere programma op www.joker.be/KGAK.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis staat de actieve beleving centraal. Gedurende 3 weken verkennen we het land te voet en wie wil, kan 2 dagen te paard de bergen in trekken. We verblijven vaak in tenten of yurts.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

In Kirgizië werken we voor de trekkings, transport en vervoer vaak samen met CBT. Dit staat voor Community Based Tourism. Net zoals Joker streven zij om de principes van het duurzaam reizen zo goed mogelijk toe te passen. Hierbij focussen zij op 3 aspecten:

 • ecologie, een zo klein mogelijke impact op de natuurlijke omgeving

 • sociaal welzijn, welke voordelen heeft toerisme op de lokale bevolking

 • economisch, steun aan de lokale economie

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

We slapen geregeld in een kamer of yurt bij families. Vaak eten we wat de pot schaft en delen we de gemeenschappelijke ruimtes met de familie.

Lokale gidsen staan in voor de vertaling bij het contact met de families. Daarnaast doet een bal, frisbee, spel, lied of lach vaak wonderen.

Documenten

Voor Kirgizië heb je een geldig internationaal paspoort nodig. De visumplicht werd afgeschaft voor houders van een Belgisch paspoort voor een verblijf van maximaal 60 dagen. Je paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na aankomst in Kirgizië.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 14/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 14/07/23 - 11:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 14/07/23 - 15:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 14/07/23 - 20:40
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 15/07/23 - 04:45
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 06/08/23 - 05:55
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 06/08/23 - 08:55
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 06/08/23 - 11:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/08/23 - 14:00

Reis met vertrek op 11/08/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/08/23 - 11:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 11/08/23 - 15:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 11/08/23 - 20:40
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 12/08/23 - 04:45
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 03/09/23 - 05:55
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 03/09/23 - 08:55
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 03/09/23 - 11:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/09/23 - 14:00
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de trekking gaan we vanzelfsprekend te voet, een deel van de bagage wordt gedragen door dragers, paarden, kamelen of vervoerd met een minibus. Je draagt enkel maar wat je nodig hebt tijdens de dag (water, eten en je kledij die je die dag nodig hebt). 's Avonds kan je steeds bij je grote bagage.

Optioneel kan je zelf enkele dagen paardrijden.

Tussen de trekkings verplaatsen we ons met een gecharterde minibus. Meestal geregeld via één van de CBT's.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De eerste 2 trekkings slapen we in homestays en yurtstays. Zo’n _homestay kan je best vergelijken met een bed & breakfast, soms redelijk comfortabel, soms basic maar net. De gastfamilie is gewoonlijk zeer hartelijk. Bij een yurtstay overnachten we met de hele groep in één of twee grote vilten tenten, eenvoudig en basic maar toch verzorgd.

Soms vinden we een toilet, of brengt een boom soelaas. Al is dat in een steppelandschap (Issyk Köl) niet altijd even makkelijk.

Tijdens de trekking is er geen mogelijkheid om te douchen. We wassen ons aan de rivier, gebruik van biologisch afbreekbare zeep is dus een must.

Tijdens de 2 laatste trekkings slapen we in 2-persoonstentjes.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 65 euro per tent. Je kan voor deze reis GEEN tenten kopen tijdens de reis, maar wel achteraf op het hoofdkantoor (in Mechelen) een tent ophalen indien gewenst.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) zorg je zelf.

In de yurts en tenten slapen we op onze matjes. In de homestays en in 1 yurt slapen we in bedden.

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tenten/kamerverdeling.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

Uiteraard maken we kennis met de lokale keuken. In Bishkek en de stadjes in Kirgizië kunnen we wel eens op restaurant, de keuken is eenvoudig en de producten vers.

Meestal bij onze gastheren in de homestay of de yurt of op trekking, bestaan de maaltijden uit brood, maaltijdsoepen, eenvoudige schotels met schapenvlees en groenten en melkproducten. Soms moet je wel eens wachten omdat er steeds vers wordt gekookt. Niet-gezoete thee krijg je ook in overvloed te drinken; samen met koekjes en snoep een teken van gastvrijheid. Vergeet niet eens te proeven van kumyz. Deze gegiste merriemelk met een laag alcoholpercentage is de nationale drank van Kirgizië; aan de smaak moet je wennen.

Voor vegetariërs is dit geen evidente bestemming aangezien je vaak eet wat de pot schaft en er amper alternatieven voorhanden zijn. De meeste schotels bestaan wel slechts voor een klein deel uit vlees, vaak in een stoofpotje of soep met de rest klaargemaakt.

Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van melkproducten, dit kan een probleem zijn voor mensen die een allergie hebben voor melkproducten.

Tijdens de trekkings wordt er voor ons gekookt.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

• degelijke rugzak

• dagrugzak: ruim genoeg voor je drinken, lunchpakket, (fototoestel) en kledij om je te beschermen tegen de zon of koude. Zorg dat je dagrugzak een fikse regenbui kan trotseren.

• warme slaapzak en evt. lakenzak (voorzie 's nachts tot -5°C)

• isolerend slaapmatje

• lichte zomerkledij

• warme kledij voor ’s avonds (’s nacht kan het licht vriezen)

• ingelopen wandelschoenen

• waterzak of drinkbus van 1 of 2 liter

• goede wandelsokken

• eventueel stapstokken

• degelijke regenjas (water- en winddicht, mag ademend zijn), eventueel regenbroek en/of getten

• eventueel thermisch ondergoed

• muts, handschoenen en sjaal

• zonnemelk en lippenstift

• natuurlijk afbreekbare zeep, wc-papier

• persoonlijke EHBO-set

• trekkershanddoek, oordoppen

• zonnebril en pet

• zaklamp en reservebatterijen

• flightbag of herbrbuikbare zak om je bagage te beschermen tegen de regen

. extra snacks voor tijdens de trekking zijn soms wenselijk

Ter info: tijdens de trekkings draag je enkel je dagrugzak. Je hoofdbagage komt na met paarden of per jeep, afhankelijk van de trekking.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Ondanks dat er wel wat mogelijkheden zijn om geld af te halen, raden we je toch aan een aanzienlijk deel van het budget cash mee te nemen. De geldautomaten zijn immers niet altijd even betrouwbaar. Hoeveel je juist cash moet voorzien verneem je op de vertrekvergadering.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Voor Kirgizië zijn geen verplichte inentingen nodig.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Op grote hoogte is de atmosferische druk veel lager dan op zeeniveau. Voor wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk is deze reis niet geschikt. Raadpleeg je huisarts voor je in te schrijven.

Op je vertrekvergadering krijg je meer info over hoogteziekte. Hoogteziekte kan bij iedereen voorkomen, ook al had je er eerder geen last van. De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een zeer goede lichamelijke conditie. Ervaring met het hooggebergte is een pluspunt, hoewel er ook klanten zijn die deze reis ondernemen met een beperkte wandelervaring in de bergen. We voorzien voldoende acclimatisatiedagen om te wennen aan de hoogte maar dit is geen garantie dat je geen hoogteziekte krijgt. Tijdens de eerste trekking slapen we niet op de hoogste punten van de trek zodat de kans op hoogteziekte beperkt blijft.

In het Karakol gebergte komen we tot 3.879 m. hoog, tijdens de stap-of paardentrekking aan Chatyr-Köl, komen we aan 4.016 m. Sommige dagen wandelen we 8 uur, inclusief de stops om te genieten en uit te rusten. De meeste stapdagen zijn 6 uur. Af en toe maximaal 3 uur. Uiteraard allemaal afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de groep.

Tijdens deze reis is er een afdaling waar je met behulp van touw en gids naar beneden komt. Mensen met hoogtevrees kunnen dit als onaangenaam ervaren. Een alternatief is niet mogelijk. De ervaring leert dat het voor niemand ooit een struikelblok is geweest.

Het gebrek aan comfort omwille van de verschillende nachten in een tent of yurt vragen een groot aanpassingsvermogen. Een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid zijn noodzakelijk.

Detail van Song Köl trekking, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groep:

Dag 1: weinig tot geen hoogtemeters

Dag 2: 2.300m tot 3.200 m, dan naar 2.900m

Dag 3: weinig tot geen hoogtemeters

Dag 4: naar 3.400m en dan 2 uur dalen

Detail van paardentrekking, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groep:

Dag 1: Tash Rabat (3.200 m) – Chatyr Kol (3.500 m, met pas op 4.000m)

Dag 2: Lake Chatyr Köl (3.500) – Tash Rabat (3.200)

4-daagse trekking in de Terskeybergketen , afhankelijk van de weersomstandigheden ,groep en begeleider kan er mogelijks voor een alternatieve, maar even uitdagende, trekking gekozen worden:

Dag 1: Karakol River – Kurgak – Tör Gorge (2.100m naar 2.800m)

Dag 2: Kurgak - Tör Gorge - Lake Ala-Köl - Ala-Köl Pass - Kildike Gorge (2.850m - 3.400m - 3.860m - 3.400m)

Dag 3: Kildike Gorge - Altyn Arashan (3.400m naar 2.600m)

Dag 4: Altyn Arashan – Karakol (2.600m naar 1.700m)

Ter info: tijdens de trekkings draag je enkel je dagrugzak. Je hoofdbagage komt na met paarden of per jeep, afhankelijk van de trekking.

Reisperiode en klimaat

De beste periode is de zomer want alle passen zijn dan open en toegankelijk. Ook de nomaden hebben hun yurts opgeslagen op de jailoos (bergweiden). Vanaf september beginnen de temperaturen te dalen. De nachten in de bergen zijn ook in juli en augustus koud wegens de grote hoogte maar de zon kan het overdag behoorlijk warm maken. Tijdens de septemberreis zal het dus zowel overdag als 's nachts frisser zijn.

In Kirgizië zijn de bergen groen en soms stevig begroeid, er valt dan ook regelmatig regen dus ben je daar best op voorzien.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Kirgizië
Geografie

Kirgizië ligt in Centraal Azië en grenst aan China, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het is ongeveer 7 keer zo groot als België.

Kirgizië bestaat voornamelijk uit bergen (de meesten tot boven de 3.000 m) afgewisseld met groene alpenweiden, naald- en loofbossen en rode rotsen. De meeste bergen horen bij het Tian Shan-gebergte. In deze bergen vind je ook verschillende meren, zoals onder andere het Issyk Kul-meer. Laagste punt is Kara-Daryya dat 132 m hoog is, de hoogste berg is Jengish Chokusu (Pik Pobedy) met 7.439 m hoogte. Interessant weetje: de Soelajman-Too is een heilige berg voor moslims en is beschermd door de UNESCO.

Fauna en flora

In het zuiden van Kirgizië groeien walnootbomen (Kirgizië heeft het grootste natuurlijke walnootbos ter wereld), pistachebomen, amandelbomen en aalbessen. Aan het Issyk Kul-meer vind je naaldbomen. De valleien zijn in het voorjaar begroeid met klaprozen. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen en in het najaar groeit er edelweiss.

In de bossen leven beren, wolven en lynxen. Hoger in de bergen wonen steenbokken, yaks en de zeldzame sneeuwluipaarden en Marco Poloschapen. Er leven ruim 400 verschillende vogels in Kirgizië waaronder de ibis, adelaar, gier en kraanvogel.

Er komen vandaag nog wolven, bruine beren en Aziatische wilde honden voor, maar de kans om ze te spotten is klein.

Staatsvorm

Van 1936 tot 1990 was Kirgizië een communistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. Het is een republiek met als president Sooronbay Jeenbekov (sinds 24 november 2017).

Officiële talen zijn Kirgizisch (dat tot de Turkse taal behoort) en het Russisch. De grondwet zegt dat alle nationaliteiten hun eigen taal mogen gebruiken.

In 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn er lukraak grenzen getrokken. Zo is er na de Kirgizische onafhankelijkheid een staatsgrens getrokken tussen Kirgizië en Oezbekistan, met als gevolg dat veel etnische Oezbeken ineens bij Kirgizië hoorden.

Bevolking

Kirgizië telt 6 miljoen inwoners. De meesten leven in de steden waardoor het land een grote bevolkingsdichtheid kent. Velen zijn rondtrekkende nomaden. Zij staan bekend om hun primitieve leven en hun gastvrijheid. De hoofdstad is Bishkek.

De grootste etnische groep bestaat uit Kirgiezen, Turkse afstammelingen (71 %). De grootste etnische minderheid zijn Oezbeken (14,5%) en Russen (9%). Na de onafhankelijkheid in 1991 zijn veel Russen en Duitsers uit het land vertrokken. De levensverwachting bedraagt 70.9 jaar.

Economie

Kirgizië gaat gebukt onder een groot begrotingstekort en buitenlandse schuld. Het land is afhankelijk van ontwikkelingshulp. Ook zijn er hervormingen op gebied van corruptie, belastingen en administratie nodig.

Een belangrijk exportproduct is goud.

De Som is de munteenheid van Kirgizië. Eén Som is honderd Tyjyn. De naam Som betekent in het Kirgizisch puur (goud).

Kirgizië werd in 1998 als eerste Centraal-Aziatische republiek lid van de WTO.

Religie

De meeste Kirgiziërs zijn moslim of Russisch orthodox. Ze hebben heel wat sjamanistsiche geloofspraktijken: zo binden ze hun wensen via een lapje stof aan boomtakken in de hoop dat hun wens de hemel bereikt. In Kirgizië zal je dus op veel plaatsen bomen en struiken met vastgebonden stukjes stof tegenkomen.

De begraafplaatsen van de Kirgiezen bevinden zich vaak langs de kant van de weg. Soms zijn dit hele bouwwerken in de vorm van traditionele mausolea of yurten die een dorp op zichzelf lijken.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Kigizië worden jonge bruiden vaak ontvoerd (geschaakt) omdat vele mensen de kosten van een bruiloft en de hoge bruidsschat (b.v. paarden) niet kunnen betalen. Het schaken van bruiden is officieel al ruim tien jaar verboden. In praktijk wordt het meestal niet bestraft.

Mannen schudden elkaar de hand als ze elkaar goeiedag zeggen. Vrouwen geven elkaar een zacht schouderklopje. Jonge vrouwen kussen vaak de wang bij oudere vrouwen als teken van respect.

In de bergen en op het platteland dragen vrouwen meestal wijde gekleurde jurken en een hoofddoek. Mannen dragen een soort witte vilten hoed, een alkalpak.

Koumis, alcoholische paardenmelk, wordt beschouwd als de nationale drank die aan de kant van de weg wordt verkocht. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken Maksym en Jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist.

In Kirgizië kan je ook niet rond vilt: de yurts (traditionele tenten), de traditionele tapijten (shyrdaks) en het traditionele hoofddeksel van de mannen zijn ervan gemaakt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met** Kirgizië** bedraagt 5 uur in de winter, in de zomer is dit 4 uur.

Elektriciteit

In Kirgizië is de netspanning 220 volt. Voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Ook zaklamp en reservebatterijen kunnen van pas komen.

Veiligheid

Vandaag is het veilig reizen in Kirgizië hoewel waakzaamheid altijd geboden is door mogelijk politieke spanningen. We vermijden de regio's en plaatsen waar de gemoederen mogelijk kunnen oplaaien. Meestal bevinden we ons echter in de bergen, in groep en onder begeleiding van een plaatselijke organisatie.

Meer info vind je hier: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Kirgizië groepsreis

Wat andere reizigers vinden

Het was mn eerste groepsreis met Joker, en mijn mooiste reis tot nu toe!  Goede reisbegeleider en groep, geweldige natuur, contact met locals,...

Evelien Fiers

Het dagdagelijkse ontdekken van de ongerepte natuur zorgde voor vele hoogtepunten en ook de (ongeplande) activiteiten met de lokale bevolking.

Elst Ronny

Vertrokken vol nieuwsgierigheid en terug gekomen met een hoofd vol mooie herinneringen. Een prachtig land met veel variatie. Soms waagden we ons in de Franse alpen, Mongolië, Arizona, of zelfs Canada. Samen met de groep omringd zijn door enkel maar natuur, prachtig!

Anke Lips

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".