Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze reis brengt je naar het kloppende hart van Afrika. Van de Rift Valley, met zijn uitbundige natuurpracht en wildlife, gaat het naar Lake Victoria, waar we in de steden en vissersdorpen het echte Afrika leren kennen. We trekken in het laatste stuk Oost-Afrikaans regenwoud, wandelen letterlijk tussen zebra’s en giraffen en gaan in natuurpark Masai Mara op zoek naar de 'big five'. Dit is het zwarte continent op z'n meest indrukwekkend!

De hoogtepunten van deze reis

kenia

Safari in Masai Mara en aan Lake Nakuru

Kenia

Beklimming van de vulkaan Mount Longonot (2.776 m)

Kenia

Couleur locale op Mfangano Island, een eiland aan Lake Victoria

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Eerste safari-ervaring aan Lake Nakuru

Vanuit Nairobi, de hoofstad van Kenia, duiken we Afrika’s Grote Slenk in, een continentale breuklijn die van Jordanië tot in Mozambique loopt. Doordat twee tektonische platen hier tegen elkaar schuiven, staat dit gebied garant voor hoge bergen en diepe meren. 

Eén daarvan komen we al snel tegen wanneer we noordwaarts trekken, naar Lake Nakuru. Hier gaan we op zoek gaan naar witte en zwarte neushoorns, antilopen en leeuwen die rond Lake Nakuru hun favoriete biotoop gevonden hebben. Dit is al direct een introductie om 'u' tegen te zeggen!

2 Dag 5-11
Het lokale leven op de oevers van Lake Victoria

We verlaten het noordelijk halfrond en kruisen de evenaar op weg naar het reusachtige Lake Victoria. Een optionele omweg naar Kakamega Forest is mogelijk waar we genieten van de geluiden van het ontwakende, laatste stukje Oost-Afrikaans regenwoud.

Aan het immense Lake Victoria blijven we enkele dagen. Hier krijgen we voeling met het kloppende hart van Afrika. Een prauw -een traditioneel bootje- brengt ons naar kleine vissersdorpen. Muziek weerklinkt er werkelijk overal! We lopen over levendige markten en prikkelen onze zintuigen met alles wat we zien, horen en ruiken. Warme Afrikaanse gastvrijheid? Op een afgelegen missiepost ervaren we wat dat echt betekent!

3 Dag 12-14
De big five in de Masai Mara

Over moeilijk berijdbare wegen zetten we met een safari-van koers naar het weidse Masai Mara National Reserve. Dit is het meest gekende natuurpark van Kenia, en dus nemen we hier onze tijd om ten volle te genieten! In de uitgestrekte grasvlakten en langs eenzame acacia’s gaan we op zoek naar de ‘big five’: leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn.

Dé echte troef van dit park is het unieke schouwspel van gigantische kuddes gnoes en zebra’s die jaarlijks tussen juli en oktober (met als toppunt in augustus) vanuit de Serengeti migreren naar het mildere klimaat in Kenia. Een indrukwekkend schouwspel voor iedereen die het meemaakt!

4 Dag 15-17
Met de fiets op safari en andere sportieve activiteiten

De groene oevers van Lake Naivasha zijn ideaal om er gedurende enkele dagen onze tenten op te slaan. Wat een ervaring om te mountainbiken tussen zebra’s, giraffen en ander wild in het Hell’s Gate National Park, en te wandelen doorheen de stoffige, hete Ol Njorowa Gorge. Ook kunnen we een voetsafari maken in Green Crater lake.

Voor de beklimming van de slapende vulkaan Mount Longonot (2.776 m) krijgen we als beloning een weids uitzicht over de Rift Valley. Wat een heerlijk gevoel als we samen de top bereiken!

5 Dag 18-19
Terug naar het begin

Met tal van nieuwe ervaringen, foto’s en filmpjes op zak vliegen we vanuit Nairobi terug naar huis. Bedankt, Kenia!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 06/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €2.107
+ 1.485 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Nairobi en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, visum, transport (we verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen 4x4 jeeps  en minibusjes), toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tal van actieve mogelijkheden vind je op deze reis: de beklimming van Mount Longonot, voetsafari's op Crescent Island en rond Green Crater Lake, een prauwtocht op Lake Naivasha en mountainbiking in Hell’s Gate National Park,..., zijn enkele van de mogelijkheden.

Aan de oevers van Lake Victoria wordt er voldoende tijd uitgetrokken voor persoonlijke ontdekking en ontmoetingen. Je kan er rustig de tijd nemen om te voet, per fiets of per prauw alleen, met enkele reisgenoten of met de ganse groep op verkenning te gaan op bruisende markten, in levendige dorpjes en kleine nederzettingen. Ook op Mfangano Island strekken we de benen om alle uithoeken van dit zeer heuvelachtig eiland te bezoeken. De uitzichten op het alomtegenwoordige meer zijn adembenemend.

Het bezoek aan en het verblijf in een Afrikaans natuurpark is een topbeleving op mentaal en fysiek vlak! Dit geldt zeker voor ons bezoek aan de Masaï Mara. En dit niet alleen tijdens de avontuurlijke game drives maar evenzeer tijdens de overnachting op een campsite in de buurt van dit Nationaal Park waar de natuur letterlijk naar je toekomt.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzaam mogelijke manier te reizen. Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan en tijdens de trektocht betonen we op alle manieren respect voor de planten, bomen, dieren, ... We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Regelmatig nemen we tijd om met lokale gemeenschappen, op hun ritme, deel uit te maken van hun dagelijks leven. Zo bezoeken we aan het Victoriameer lokale gemeenschappen. We moeten er ons van bewust zijn dat we in deze dorpen of kleine nederzettingen niet arriveren in een levend “Bokrijk” of met ander woorden in een levende toeristische attractie. Het zijn wel degelijk reële hedendaagse gemeenschappen waar mensen leven die nog vasthouden aan hun traditionele waarden en normen maar waar de tijd en welvaart gelukkig ook voor deze mensen niet heeft stilgestaan. Met ons verblijf krijgen we wel de unieke gelegenheid om ons gedurende enkele dagen onder te dompelen in de sfeer van de zwart-Afrikaanse culturen in het Keniaanse binnenland.

Documenten

Voor Kenia heb je een internationaal paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Bezoek je Kenia in combinatie met Oeganda en/of Rwanda en begin je de reis in Kenia, dan kan je best een East African Visum aanvragen aan de grens of in de Keniaanse ambassade/consulaat. Bezoek je enkel Kenia, dan heb je een visum nodig dat je online kan aanvragen via https://immigration.ecitizen.go.ke. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Kenia heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is. ook moet je voor je naar Kenia vertrekt een elektronische visum-toestemming aanvragen (51 USD) via de volgende website: http://evisa.go.ke/evisa.html.

Hulp bij invullen van het visumformulier voor Kenia: - Ga naar www.ecitizen.go.ke - Klik op 'Create an account' rechts bovenin en selecteer 'eVisa Visitors' - Vul de gegevens in - Je krijgt een e-mail om je account te bevestigen - Als je bent ingelogd selecteer je 'Department of Immigration Services' - Selecteer 'Make Application' - Selecteer 'Kenyan Visa' - Selecteer ‘Apply for a Single Entry Visa’ - Lees de instructies goed door en selecteer ‘Apply now’ - Vul bij tabblad 1 ‘Traveler information’ je persoonlijke gegevens in volgens je paspoort - Vul bij tabblad 2 ‘Nationality and Residence’ je nationaliteit en je adres in - Vul bij ‘place of issue’ de plaats van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘date of issue’ de datum van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘issued by’ de instantie/persoon van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘Reason for Travel' in: 'Tourism' - Vul bij ‘Proposed date of entry’: begindatum reis - Vul bij ‘Proposed date of departure’ : einddatum reis - Vul bij 'Full names and addresses of Hotels...' : deze info krijg je op je vertrekvergadering van je reisbegeleider - Je komt aan op het Jomo Kenyatta Airport in Nairobi - Vul het volgende tabblad 5 ‘Travel History’ naar waarheid in - Uploaden van benodigde documenten: Een scan van je paspoort in kleur Het document ‘Travel Itinerary’ (deze krijg je ook van je reisbegeleider) Een pasfoto (mag niet dezelfde foto zijn als degene die in je paspoort staat, maximaal 500 bij 500 pixels) - Je kan het bedrag betalen met je creditcard - Je krijgt geen bevestiging van de aanvraag, dus log een dag of twee hierna opnieuw in op www.ecitizen.go.ke om te kijken of de aanvraag is goed gekeurd, ook kan je dan je visum downloaden. Print dit uit en neem het mee op reis.

Sommigen zullen geen bevestiging/visum krijgen. Voor hen is het voldoende om een betaalbewijs af te drukken en mee te nemen als bewijs. Dit betaalbewijs kan je afdrukken op de bevestigingspagina van je aanvraag.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen 4x4 jeeps (meestal landcruisers) en minibusjes.

De wegeninfrastructuur in Centraal-Kenia en de Rift Valley is uitstekend. In de andere delen van het land is de toestand van de wegen matig tot zeer slecht. Op bepaalde plaatsen langsheen Lake Victoria (Nyanza) is een hoofdweg slechts een strookje asfalt vol met diepe gaten.

Op Lake Victoria maken we de verplaatsingen met een missieboot of in een prauw. In Kisumu bijvoorbeeld, laten we ons per boda-boda (fietstaxi) naar één van de bruisende groenten- of fruitmarktjes brengen. Het kan gebeuren dat je je bagage enkele honderden meters moet dragen naar de slaapplaats.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Buiten de steden en in de parken (zo'n 9 à 10 nachten) verblijven we voornamelijk op campsites en overnachten we in banda's (traditionele huisjes) of in ruime 2-persoonstenten. Dit zijn Jokertenten die we vanuit België meenemen. Ander kampeermateriaal zoals kookgerei wordt ter plaatse voorzien.

Binnen stedelijke agglomeraties en in dorpen overnachten we in kleine hotels en familiepensions. We slapen in meerpersoonskamers. Het comfortniveau van deze voorzieningen is eenvoudig. De kamers zijn netjes. We streven altijd naar een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 50 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In de streek rond Nairobi is de Keniaanse keuken vrij eentonig maar wel vullend. Op lokale marktjes proeven we allerlei soorten fruit (zoals mango, papaja, avocado, bananen, kokosnoten, guave, ananas, sinaasappelen…) en wagen we ons aan de lokale ingrediënten om gedurende een paar dagen en op bepaalde locaties zelf ons potje te koken. Kookgerief wordt daarvoor ter plaatse ter beschikking gesteld. Overheerlijke vis, zoals Tilapia en nijlbaars, vinden we aan Lake Victoria.

Tijdens de safari hebben we eigen koks mee die superlekkere gerechten voor ons klaarmaken.

Traditionele gerechten zijn: samosa (gevulde koekjes met kip, vlees of groenten), mandazi (oliebollen), chapati (pannenkoek), sukuma wiki (soort spinazie), mboga (groenten), kuku (kip), ugali (maïspap - nationale gerecht), nyama choma (geroosterd vlees)... Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - soepele reistas of rugzak

 • klein dagrugzakje

 • (lichtvolume) fleece slaapzak of dunne slaapzak

 • lakenzak

 • slaapmatje (self inflatable)

 • wind- en regenjack (van het ademende ‘type’)

 • warme trui en/of fleece voor ’s avonds

 • geïmpregneerd muskietennet

 • comfortabele stapschoenen

 • sandalen (type Teva)

 • lichte katoenen zomerkledij die ruim zit

 • minstens 1 lange broek en T-shirt met lange mouwen (contact islamtische bevolking + malariabescherming)

 • verrekijker

 • reisapotheek

 • handdoek

 • zonnebescherming

 • bestek, gamel, bestek en drinkbus

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Kenia is de officiële munteenheid de Keniaanse Shilling (KES). Richtkoers (op 24/10/2020): 100 KES = € 0,77. Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem het grootste deel van je budget cash mee in euro’s. Enkel voor de inkom van de nationale parken heb je nog cash USD nodig. Kredietkaarten worden alleen in grote steden zoals Nairobi aanvaard (enkel meenemen voor noodgevallen).

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld af te halen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Jokerreis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten waarvan zoetwaterslakken de belangrijkste dragers zijn. Bij besmetting dringen parasieten door de huid. Er wordt aanbevolen om het baden in natuurlijk zoet water, zoals rivieren, meren en plassen, te vermijden. Alvorens te zwemmen, informeer steeds bij de locals naar de toestand van het water. Volg steeds hun raadgevingen! Op bepaalde tijdstippen, afhankelijk van de windrichting en stroming, is zelfs voorzichtigheid geboden aan het Lake Victoria.

HONDSDOLHEID (rabiës): Uit allerhande informatie blijkt dat hondsdolheid nog steeds voorkomt in vele sub- & tropische landen (i.c. sub-Saharaans Afrika). Deze (bij ons) zeldzame ziekte is in 100% van de gevallen dodelijk. Raak daarom geen dieren aan (zelfs geen huisdieren zoals honden en katten).

HEPATITIS A (geelzucht): Reizigers die avontuurlijke reizen (kamperen) maken of tropische gebieden bezoeken, lopen een risico op deze infectieziekte. Besmetting is mogelijk via besmet voedsel, drank, bezoedeld water of voorwerpen die onvoldoende gereinigd zijn.

ONGEMAKKEN DOOR HOOGTE EN DROOGTE: Vooral tijdens de eerste 2 weken van de reis, in de Rift Valley en de regio van Lake Victoria, kan je last hebben van een bloedneus, uitgedroogde lippen en neus. Dit komt door het verblijf op een gemiddelde hoogte van 1.900 m. In het noorden van de Rift Valley (omgeving van Lake Baringo en Lake Bogoria) speelt ook de zeer droge omgeving een rol.

Voorkom VERBRANDING en een zonnesteek: Blijf niet te lang in de zon of tracht tijdens de warmste uren de zon te vermijden. Gebruik een aangepaste zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, draag een lichtgekleurde zonnehoed, drink geregeld water.

**Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be**
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. We maken enkele wandelingen of fietstochten naar eigen keuze. Een ietwat sportieve ingesteldheid is hiervoor voldoende. Wel belangrijk is een ‘open mind’ en positieve mentale ingesteldheid. Zo verteer je beter het gebrek aan comfort & privacy, de andere voedingsgewoonten, de andere cultuur en de vermoeidheid na het leveren van een inspanning bij grote hitte en hoge luchtvochtigheid. Ook een open groepsgeest en aanpassingsbereidheid worden op de reis verwacht. Tijdens het kamperen wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker-reizen zijn per definitie actieve reizen!

Reisperiode en klimaat

Hoewel Kenia aan de evenaar ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald.

Nairobi is gelegen op een hoogte van 1.820 m en het is er beduidend frisser. De temperatuur in de Rift Valley ligt meestal nog rond de 20°C, maar kan van juni tot augustus dalen tot 10 à 15°C. In de maanden september tot maart kan deze oplopen tot 25°C. De meeste regenval is van maart tot mei, en de droogte is van juni tot oktober/november.

In de centrale Rift Valley, de regio van Kericho en Kisii, de westelijke hooglanden (Nandi Escarpment) en de Masai Mara is het ‘s avonds fris en kan men best een trui dragen. ’s Nachts koelt het er ook vrij sterk af.

Het klimaat rond Lake Victoria is warm en meestal vochtig. Deze streek ligt op een hoogte van meer dan 1.000 m. De temperatuur ligt meestal rond de 25°C, maar kan in sommige streken oplopen tot 35°C, of ook dalen tot 18°C. De vochtigste periode is van maart tot mei, de droogste maanden zijn juli tot oktober. Neerslag komt normaal niet boven 200 mm. Van juli tot oktober komen er in de late namiddag wel frequent onweders voor.

Temperatuur: voor onze reizen in deze periode: een warme fleece is een noodzaak (maar ook voldoende). Overdag is het warm tot heel warm. ’s Nachts kan het, afhankelijk van de plaats, fris worden. (dunne fleeceslaapzak is dan ook aangewezen).

Meestal is het ’s morgens vroeg omstreeks 05.30 uur klaar. ’s Avonds daarentegen is het uiterlijk om 19.00 uur donker.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Kenia ligt in het oosten van Afrika, pal op de evenaar. In het zuidoosten grenst het land aan de Indische Oceaan, met voor de kust enkele koraaleilanden. Verder heeft Kenia grenzen met Somalië in het oosten, Ethiopië en Soedan in het noorden, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Nairobi is de hoofdstad. Het landschap is zeer gevarieerd. De Grote Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Kenia het landschap. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan in Kenia, Mount Kenya met zijn 5.199 m de hoogste is. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Turkana, Lakde Navaisha en Lake Nakuru maken deel uit van dit gebied. Het noorden van Kenia bestaat voornamelijk uit een hete, droge en stoffige (semi)woestijn. De kustlijn is gekenmerkt door mangroven, brede palmstranden, rotsen en kliffen.

Fauna en flora

Het wildbestand van Kenia is spectaculair. Zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten. Er zijn 49 nationale parken en reservaten, en allen zijn ze een bezoek meer dan waard. Kenia is het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big five', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote vijf' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit Tanzania naar Masai Mara op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little five' (olifantspitmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? Kenia is ook een topbestemming voor vogelaars en vogelliefhebbers, met bijna 1.000 verschillende soorten,waarvan 6 endemisch. Vogels kunnen het hele jaar worden gespot maar tijdens het regenseizoen zijn er ook nog migrerende vogels van en naar Europa te zien.

Ook de flora is heel divers. Kenia heeft meer dan 800 inheemse boomsoorten waarvan een aantal ook bekend staat om hun geneeskrachtige, giftige of stimulerende eigenschappen. Helaas vindt in Kenia ook ontbossing plaats door illegale houtkap. Hardhoutbomen worden veel gebruikt voor houtsnijwerk en om meubels van te maken. De bekendste bomen zijn de acacia, baobab, jacaranda (paarse bloemen), flame tree (rode bloemen) en sausage tree (met worstvormig fruit).

Staatsvorm

Kenia is een republiek met veel macht voor de president. Elke 5 jaar zijn er presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen stelt de president zelf zijn kabinet samen uit de gekozen parlementsleden. Hij wijst tevens de vice-president en de overige parlementsleden aan. In 2010 werd een referendum gehouden over een nieuwe Keniaanse grondwet, die onder meer de macht van de president moet inperken ten gunste van het parlement en de regio's. Kenia is verdeeld in 8 provincies en 82 districten. Die staan echter onder direct gezag van de president waardoor de decentralisatie beperkt blijft. Elk dorp heeft een eigen chief, een vooraanstaand stamlid dat de belangen van de gemeenschap bij de overheid behartigt. Kenia wordt al jaren geplaagd door grootschalige corruptie. Alle lagen van de overheid zijn ermee besmet: van chanterende politieagenten via omkoopbare rechters tot politici die steekpenningen ontvangen.

De verkiezingen in maart 2013 verliepen zonder grote problemen, dit in tegenstelling tot die van 2007 die aanleiding gaven tot een golf van geweld. Al sinds de onafhankelijkheid in 1963 beconcurreren 2 stammen, de Kikuyyu en de Luo, mekaar om de macht. Beide zijn goed vertegenwoordigd in overheidskringen.

Eind oktober 2017 is Uhuru Kenyatta, zoon van Kenia's eerste president, Jomo Kenyatta, herverkozen als president. Hij is een Kikuyyu. Tijdens verkiezingen van augustus 2017 kwam Kenyatta ook als winnaar naar voren, maar dat resultaat werd aangevochten door oppositieleider Raila Odinga, volgens hem werd op grote schaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen. Uiteindelijk verklaarde het hooggerechtshof de tweede verkiezingsronde van eind oktober toch geldig.

Bevolking

Kenia telt ongeveer 47 miljoen inwoners waarvan de meeste in het zuiden, het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan wonen. 24% woont in een stad. Nairobi is de grootste stad met 3,4 miljoen inwoners. De bevolking is erg jong met 61% jonger dan 25 jaar en slechts 6% ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar, 65 jaar voor vrouwen, 62 jaar voor mannen. Aids is een belangrijk probleem.

Kenia is een land met een grote etnoculturele diversiteit. De ca. 47 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikanen 15%, niet-Afrikanen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%. De Masaï is de beroemdste stam (ca. 1,5%). Voor dit herdersvolk is het aantal stuks vee dat ze bezitten het allerbelangrijkste. De Samburu zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Masaï. Zij wonen nog steeds zoals vroeger en ook hun levensstijl is nauwelijks veranderd. De Turkana (ca. 1,3%) wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkanameer en de Rift Valley. Tot de Turkana behoort ook de El Molo. Qua aantal is het het kleinste volk van Kenia.

Economie

De Keniaanse overheid staat voor grote uitdagingen zoals het bestrijden van de corruptie, de hoge werkloosheid en het chronische begrotingstekort. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen: in maart 2012 stootte een Brits bedrijf op olie in het noorden van Kenia en in 2013 werd een enorm ondergronds waterbassin gevonden in het noordwesten, het gebied van de Turkana. Deze nieuwe waterbron zou het land de komende 70 jaar van water kunnen voorzien. (Volgens Unesco hebben 17 miljoen Kenianen vandaag geen toegang tot schoon drinkwater). Grootschalige distributie vereist echter het boren van gaten en het installeren van pompen in de regio. En dat vraagt geld, apparatuur en onderhoud. Ook om de olie commercieel te kunnen exploiteren zijn pijplijnen en een grote haven nodig.

De meerderheid van de beroepsbevolking werkt nog steeds in de landbouw. Kenia voorziet zichzelf volledig van voedsel uitgezonderd graan en kan nog veel uitvoeren naar het buitenland. Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn: sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas, katoen, koffie,thee en bloemen. Enkele Nederlandse bedrijven hebben geïnvesteerd in de teelt van bloemen.

Ook toerisme is van enorm belang voor Kenia. Het is dan ook de snelst groeiende sector.

Religie

82% van de Keniaanse bevolking belijdt een of andere vorm van christendom en is dan ook lid van een van de vele kerkgenootschappen. 57% is protestant, 23% rooms-katholiek en verder zijn er nog presbyterianen, anglicanen, baptisten, methodisten, quakers en zeer veel afgeleiden, elk met een eigen kerk. 11% van de Keniaanse bevolking is moslim. De moslimpopulatie neemt snel toe en is in de laatste decennia verdubbeld. In het noordoosten bij de grens met Somalië en aan de kust wonen de meeste moslims. De inheemse religies verschillen per etnische groep. Tovenarij en voorouderverering komen overal voor. Naast een god die alles geschapen heeft kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme, met bomen en bergen als heilige plaatsen, is ook nog steeds belangrijk.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Tijdens onze zomer is het in Kenia 1 uur later, tijdens onze winter 2 uur.

Elektriciteit

In Kenia bedraagt de spanning 220-240 volt. De stopcontacten zijn naar Engels model, een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Reizen in Kenia vraagt specifieke veiligheidsmaatregelen. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Kenia

Wat andere reizigers vinden

Prachtige natuur die je hier niet kan zien, eigenlijk loop je daar in de Zoo of Planckendael, maar dan net dat tikkeltje groter en mooier...:-)!

Lynn Van Dessel

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.