Overslaan en naar de inhoud gaan

Op een actieve en sportieve manier ontdekken we de charme, cultuur en de machtige natuur van het gastvrije Sicilië en de Eolische eilanden. We beklimmen en bewonderen actieve vulkanen en gaan eilandhoppen.

Een tweedaagse trekking onder begeleiding van een natuurgids in het niet toeristische natuurgebied Madonie, springen van rotsen in helderblauw water en relaxen op het strand staan ook op de agenda. Cultuurliefhebbers komen vooral aan hun trekken in Palermo. Hier sluiten we onze reis dan ook in schoonheid af dankzij het bruisende nachtleven.

Bekijk de online infosessie over deze groepsreis.

De hoogtepunten van deze reis

Etna kamperen

Kamperen, klimmen en mountainbiken op de flanken van de actieve Etna-vulkaan!

Stromboli groepsreis

Eilandhoppen en de Stromboli-vulkaan bij zonsondergang bewonderen

Water jumping Alcantara groepsreis

Water Jumping in de kloof van Alcantara

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Actie op en rond de Etna

Bij aankomst in Catania vertoeven we enkele dagen rond de Etna. We maken een dagtocht op de Etna onder begeleiding van een professionele gids en verkennen de flanken van de Etna met mountainbikes, genietend van de ruwe natuur en prachtige vergezichten en slapen in tenten!

2 Dag 4-7
Alcantara en de Eolische eilanden

Na een avontuurlijke wateractiviteit in de kloof van Alcantara (water jumping, body rafting), trekken we naar havenstad Milazzo waar de ferry, die ons naar Lipari voert, op ons wacht. In het gezellige Lipari bewijzen archeologische resten uit de Myceense periode dat er intensieve contacten waren met Griekenland. Op een terrasje koesteren we ons in de warme avondzon en mijmeren we weg bij een glaasje wijn. We verkennen dit eiland op verschillende manieren.

We doen een uitstap naar het eiland Stromboli en genieten onderweg van chillen, relaxen, zwemmen en prachtige zichten op de actieve vulkaan. Wie zin heeft om de flanken van de vulkaan te verkennen, kan dat tijdens een korte stop. Maar het hoogtepunt is toch: Stromboli by night! De dag erna varen we terug naar Sicilië om een stukje onbekende natuur te verkennen. 

3 Dag 8-9
2-daagse trekking in Parco Naturale Regionale delle Madonie

Tijd om de laatste keer onze wandelschoenen aan te trekken. We beklimmen de 2de hoogste top van Sicilië ( Pizzo Carbonara) en trekken wandelen door een minder bekend, maar zeker niet onbemind gebied. Het grootste gedeelte van de wandeling komen we amper een levende ziel tegen! We wandelen onder begeleiding van een professionele natuurgids die veel info geeft over de rijke fauna en flora in dit beschermde park. Veel hertjes, everzwijnen, vossen, zelfs gouden arenden vinden er hun stekje. Qua fauna is het metershoge hulstbos uniek in de wereld.

4 Dag 10-12
Op naar Palermo

Onze laatste dagen op Sicilië brengen we door in aan de kustlijn. We snuiven de sfeer en cultuur op in de kleine straatjes, lokale markten en kathedralen. Tijdens de julireis ervaren we misschien wat van de plaatselijk folklore die  Santa Rosalia, patroonheilige van Palermo biedt. Het bruisende nachtleven van Palermo belooft een knaller van een afsluiter!

Dag 12 vertrekken we terug naar huis. 

Data en prijzen

Vertrek: 18/07/2024
Terug: 29/07/2024
Basisprijs: €1.120
+ 1.100 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
181
191
202
235
241
251
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 09/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 04/09/2024
Terug: 15/09/2024
Basisprijs: €930
+ 1.100 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
181
192
201
212
221
231
241
251
261
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 04/08/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024
Vertrek: 02/07/2025
Terug: 13/07/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 30/08/2025
Terug: 10/09/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Catania en Palermo - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Italië heb je een geldige Belgische identiteitskaart nodig. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

We maken gebruik van het openbaar vervoer (bus, trein en ferry) waar dat mogelijk is. Voor andere transfers charteren we een busje.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 04/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/09/24 - 11:35
ROMA - FIUMICINO DA VINCI INT 04/09/24 - 13:40
ROMA - FIUMICINO DA VINCI INT 04/09/24 - 14:30
CATANIA - FONTANAROSSA INT. 04/09/24 - 15:45
PALERMO - PUNTA RAISI INT. 15/09/24 - 10:05
ROMA - FIUMICINO DA VINCI INT 15/09/24 - 11:15
ROMA - FIUMICINO DA VINCI INT 15/09/24 - 15:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 15/09/24 - 17:30

Reis met vertrek op 18/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/07/24 - 09:25
MILANO - LINATE INT. AIRPORT 18/07/24 - 10:50
MILANO - LINATE INT. AIRPORT 18/07/24 - 12:55
CATANIA - FONTANAROSSA INT. 18/07/24 - 14:40
PALERMO - PUNTA RAISI INT. 29/07/24 - 13:25
MILANO - LINATE INT. AIRPORT 29/07/24 - 15:00
MILANO - LINATE INT. AIRPORT 29/07/24 - 18:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 29/07/24 - 19:35
Bagagelijst

Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. 

 • Soepele reistas of rugzak
 • Dagrugzak voor tijdens de 2-daagse (groot genoeg voor slaapgerief, picknick en water, benodigdheden onderweg zoals zonnecrème, petje)
 • Degelijke wandelschoenen
 • Wandelkledij
 • Goede regenjas

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.  Ook kan een picknick op het programma staan. 

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige guesthouses en ho(s)tels, uitgebaat door lokale mensen.  We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. 

In de bergen, op de flanken van de Etna en in het natuurgebied le Madonie, slapen we in berghutten (rifugi) of in tenten.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.  De beklimming van de Stromboli en de twee trekkings zijn best pittig.  Tijdens de twee trekkings laten we onze grote bagage achter en nemen enkel mee hetgeen we voor de twee dagen nodig hebben. Hou er rekening mee dat proviand, voldoende water, slaapgerief (matje + kleine slaapzak), trui, windjack en natuurlijk zonnecrème mee moeten. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Sicilië kent een typisch mediterraan klimaat: warme en zonnige zomers (juni tot september), veranderlijk gedurende de rest van het jaar. Overdag brengt een frisse zeebries wat verkoeling in de zomer maar de nachten zijn dan eerder warm. In voor- en najaar is een regenbui steeds mogelijk, het kan tijdens deze periode nog fris zijn.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Etna groepsreis

Wat andere reizigers vinden

Het was super, een ideale balans tussen cultuur en sport. Perfecte groepssfeer. Heel tevreden

Seppe De Cleene

De reis was een goede afwisseling van inspanning in het begin en meer ontspanning naar het einde van de reis toe. De natuur en uitzichten waren adembenemend en de lokale bevolking was supervriendelijk en gastvrij. Steden als Catania, Cefalu en Palermo hadden hun typische zuiderse charmes en het was leuk om te wandelen tussen de lokale bevolking en eens een gelato of snack van de markt mee te pikken. Wat mij vooral gaat bijblijven is boottocht bij zonsondergang langs Lipari en de Stromboli. Met deze topgroep, de verschillende stoppunten om te kunnen zwemmen en "s avonds een muziekje erbij en een lekkere pizza, was dit een reis om nooit te vergeten. 

Michaël Van Hout

Het programma van de reis was een mooie combinatie van actie en avontuur, maar ook af en toe een beetje cultuur en ontspanning.

Jens André

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".