Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen kent de piramides van Gizeh, de sfinx, de eeuwenoude tempels zoals Abu Simbel en Luxor en de laatste rustplaats van Toetanchamon genaamd de Vallei der Koningen, maar wist je dat Egypte veel meer is dan dat?

Zet je schrap voor een wonderlijke reis waarbij je met een traditionele zeilboot langs kleine dorpen aan de Nijl vaart, met een snorkel de wereld onder water ontdekt, met een luchtballon en de fiets afgelegen tempels bezoekt, slaapt onder een gigantische sterrenhemel... Om nog maar te zwijgen van de levendige wereldstad die Caïro is, waar je bij een waterpijpje geniet van Arabische muziek. Het is tijd om het echte Egypte te ontdekken!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Egypte

Als een echte Indiana Jones de oude tempels en piramides ontdekken

Egypte Go

Volledig ontspannen en het leven aan de rand van de Nijl gadeslaan tijdens een tweedaagse met een traditionele felucca

Groepsreis Egypte Rode Zee

De vissen van de Rode Zee van dichtbij bekijken tijdens het snorkelen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Citytrippen in Caïro

We duiken in het drukke stadsgewoel van Caïro waar schitterende musea en bonte bazaars naast elkaar staan op het kruispunt van het moderne Egypte en een rijke, culturele geschiedenis.

Het Egyptisch Museum, de Saladin citadel, de machtige piramides (Cheops, Chefren en Mykerinos) en de sfinx van Gizeh lijken allemaal zo uit de geschiedenisboeken geplukt. Maar deze keer aanschouw je het allemaal in het écht. Dit is de perfecte inleiding voor een heerlijke reis!

2 Dag 4-6
Aswan, de stad aan de Nijl

Met de nachttrein reizen we van Caïro naar Aswan. Dit is één van de droogste, bewoonde plaatsen ter wereld. Het stadje ligt aan de oever van de Nijl, die een prachtig zicht geeft wanneer de ondergaande zon gereflecteerd wordt in in het water. We bezoeken uiteraard het indrukwekkende tempelcomplex van Abu Simbel met zijn gigantische beelden. Deze tempel ligt midden in de woestijn, dus goed uitkijken of je geen wilde dromedarissen kan spotten!

We gaan ook een avond eten bij een Nubisch gezin en gaan een dag varen (tempelhoppen) langs naburige eilandjes Elephantine (Tempel van Chnoem), Philae (Tempel van Isis) en/of Kitchener’s Island met zijn botanische tuin die ons katapulteert naar de tijd dat de Engelsen Egypte bestuurden.

3 Dag 7-8
Met een felucca op de Nijl

We schepen in aan boord van een feloek of felucca, een kleine, platte zeilboot, en genieten van een 2-daagse boottocht op de Nijl. We laveren tegen de wind in en met de stroming mee richting Kom Ombo, aan de westelijke oever van de Nijl. Slapen doen we onder een schitterende sterrenhemel. Zonder comfort, en toch is dit zonder twijfel een zalige en levensechte ervaring om nooit te vergeten.

Onderweg naar Kom Ombo meren we aan voor de dagelijkse was en plas en zien we hoe de bevolking in de kleine dorpjes leeft. Hier zie je nog echte buffelkarren door de velden rijden en worden we altijd wel ergens uitgenodigd om hibiscus thee te drinken. Dit is de echte Egyptische gastvriendelijkheid!

4 Dag 9-14
Op zoek naar het graf van Toetanchamon en snorkelen in de Rode Zee

Met de bus rijden we van Kom Ombo naar Luxor, waar we koers zetten naar de Vallei der Koningen, de begraafplaatsen van de farao‘s van het oude Egypte: een mythische plaats waar we ons met wat verbeelding snel in het Oude Egypte wanen. Het is hier dat het graf -en het goud- van Toetanchamon na lang zoeken ontdekt is. De tempel van Hatsjepsoet, de kolossen van Memnon maar ook de legendarische tempels van Karnak en Luxor zijn ook een must. Een fietstocht langs deze tempels zorgt dat we op plaatsen komen waar we anders niet zouden komen!

Geen culturele overdaad maar wel de nodige afwisseling, dat is wat we nodig hebben, en dus rijden we oostwaarts richting Rode Zee. Want daar, en vooral daar, vinden we de prachtigste koraalriffen en de kleurrijkste vissen voor een onvergetelijke snorkelervaring. Diegenen die willen, kunnen gaan duiken (facultatief, richtprijs 35 euro voor een dag).

5 Dag 15-16
Afscheid in Caïro

Met de bus keren we terug naar Caïro. Hier hebben we voldoende tijd om leuke souvenirs op de kop te tikken. Samen roken we een waterpijpje op één van de vele dakterrassen die de stad rijk is, nog nagenietend van een heerlijke reis door een verrassend land.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 05/09/2020
Terug: 20/09/2020
Basisprijs: €1.134
+ 880 EUR budget
al 3 boekingen, waarvan 2 opties.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2020
Vertrek: 11/09/2021
Terug: 26/09/2021
Basisprijs: €1.247
+ 925 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Caïro en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Ticket nachttrein Caïro-Aswan
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 01 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Een mix van actie gaan we tijdens deze reis absoluut niet uit de weg: stadswandelingen, zwemmen in de Rode Zee, fietstocht, boottocht en feluccatocht,...

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis werken we samen met lokale partners die respect voor mens en natuur hoog in het vaandel dragen. We zien er op toe dat afval steeds wordt meegenomen en we betalen een faire prijs voor de dienstverlening die we krijgen. We logeren ook vooral in kleinere hotels en lokale familiepensions. Zo steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. In bepaalde dorpen en op bepaalde wandelingen is onze lokale gids de tussenpersoon die boeiende contacten mogelijk maakt, en ook verder tijdens de reis slaan we een uitnodiging voor een glaasje thee beslist niet af.

Documenten

Voor Egypte heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog 6 maanden geldig is na aankomst in Egypte, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum aan aan de grens.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 05/09/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 05/09/20 - 15:55
CAIRO INTERNATIONAL 05/09/20 - 20:15
CAIRO INTERNATIONAL 20/09/20 - 10:35
BRUSSELS AIRPORT 20/09/20 - 15:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van alle vormen van vervoer: van comfortabele grote lijnbussen tot kleine minibussen met weinig zit- en beenruimte, vaak zonder airco. Algemeen kenmerkend is een eerder roekeloos rijgedrag, ‘wilde’ taxiritten, vooral in de steden, zijn onvermijdelijk. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn. Met de feloek gaat het zalig rustig, de snelheid is afhankelijk van de wind. We hebben hier totaal géén comfort.

Uiteraard gaan we ook te voet: ondanks de hitte worden regelmatig wandelingen ingelast om ook ten volle van de natuur te genieten. Meestal beperkt zich dit tot korte tochten, zweten gegarandeerd. De trein zorgt verder voor de afwisseling en een ezel of een kameel zullen ons ook wel eens vergezellen.

An en toe zullen we met ons transport in konvooi moeten rijden. Op sommige plekken mogen toeristen enkel in konvooi van bussen en jeeps reizen. We willen je hiervoor waarschuwen dat dit zeer normaal is in Egypte en dat je niet gealarmeerd hoeft te zijn.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is vaak minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Handdoeken en lakens niet steeds beschikbaar, en zeker niet altijd even proper. Soms is de badkamer op de kamer, meestal gemeenschappelijk op de gang, en niet altijd even netjes. Soms zijn er hurktoiletten, maar meestal gewone toiletten. Soms is er enkel een koude douche, als er dan al water uit de kraan komt… Soms is er airco en soms een lawaaierige ventilator.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Tijdens de feloektocht is er geen comfort. Slapen onder de sterrenhemel is wel een onvergetelijke ervaring!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Egyptische keuken is lekker en goedkoop: ‘ta’amiyya’ (geplette kikkererwten en kruiden gekneed tot balletjes en dan gefrituurd) ‘molokhiyya’ (een groene soep op basis van gestoofde groenten, rijst, look en kippenbouillon), firakh (kip), gegrilde ‘samak’ (vis) en ‘hamam’ (duif).

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - rugzak of soepele reistas, géén koffers - lakenzak en zaklamp voor op de feloek - luchtige, maar beschermende kledij - warme trui - regenjas - lange broek of rok - zonnemelk, bril, petje of sjaal - zwemkledij en surf T-shirt of dikke T-shirt voor tijdens het snorkelen, de zon brandt letterlijk door je T-shirt

Noot: hou er rekening mee dat je in een islamland bent. Op zéér toeristische plaatsen kan je in deftige short (type bermuda) en T-shirt rondlopen. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 880 euro voor uitgaven ter plaatse.

In Egypte is de officiële munteenheid de Egyptische Pond (EGP) Richtprijs (op 29/08/2019): 10 EPG = € 0,54 Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem bij voorkeur cash euro’s mee. Kredietkaarten kunnen meestal gebruikt worden in de grote steden, geld uit de muur halen kan in Caïro en Luxor.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Dengue is sinds 2015 aanwezig aan de kusten van de Rode Zee. Gebruik best een goed muggen-werend product te gebruiken.

Ook zit er bilharziose: wandel dus nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Basisvoorschriften zijn: - regelmatig handen wassen met zeep - vermijd onvoldoende gekookt vlees (kip), of voedsel dat werd bereid in onhygiënische omstandigheden. Was groenten en fruit grondig voor ze op te eten. - vermijd contact met boerderijdieren, wilde en loslopende dieren

Sommige voorgeschreven medicijnen maar ook medicijnen waarvoor in België geen voorschrift nodig voor zijn, worden in Egypte beschouwd als drugs en kunnen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van de Egyptische ministerie van volksgezondheid. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent je verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar. Toch mag het effect van de hitte, het vermoeiende transport en het goed gevulde programma niet onderschat worden. Een ‘open mind’ en 'positieve ingesteldheid' helpen ongetwijfeld de cultuurverschillen, het gebrek aan comfort, de hitte en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter verteren.

Reisperiode en klimaat

Egypte kent een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Tijdens de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30 graden en (veel) hoger. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden in de schaduw geen vreemd verschijnsel. In de wintermaanden loopt de temperatuur op naar zo'n 20 tot 30 graden, in het noorden zelfs nog iets onder de twintig graden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Egypte heeft een speciale ligging, een deel ligt in Noordoost-Afrika en een deel in Azië. Het Suezkanaal scheidt het Afrikaanse deel van het Aziatische (Sinaï). Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het noordoosten aan de Gazastrook (11 km) en Israël (266 km), in het oosten aan de Rode Zee en de Golf van al-Aqabah, in het zuiden aan Soedan (1273 km), en in het westen aan Libië (1115 km). Egypte is zo'n 25 keer groter dan België.

Egypte bestaat bijna volledig uit woestijn. Het bewoonbare gebied (de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn) bedraagt amper 4% van de totale landoppervlakte. We kunnen het land opdelen in 4 gebieden: het Nijlgebied, de Westelijke Woestijn, de Oostelijke Woestijn en het Sinaïgebied.

Fauna en flora

De uit Perzië afkomstige Camelus dromedarius, de eenbultige kameel of dromedaris, vind je heel vaak in Egypte. Ze worden naar het Arabische ‘kemal’ meestal kameel genoemd.

Deze reusachtige hoefdieren werden eeuwenlang voor het vervoer van goederen en personen door de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten ingezet. De kameel heeft zich in de loop van duizenden jaren zeer goed aangepast aan het harde leven in de woestijn. Verder is een kameel voor de bevolking ook bron van melk, wol, leer en vlees.

In de Rode Zee vind je verschillende koraalriffen. In de Egyptische onderwaterwereld leven meer dan 800 prachtige soorten vissen. De meest voorkomende zijn de gele anemoonvis en de rifbaars.

De meeste planten, struiken en bomen vind je aan de oevers van de Nijl zoals vijgenbomen, citrusbomen, mango’s, tamarindes, mimosa’s, cipressen en de uitheemse Australische eucalyptussen. Langs de Nijl groeit ook de beschermde papyrus, een sierlijke rietsoort en een van de symbolen van Egypte.

Staatsvorm

Egypte is een presidentiële republiek met als president Abdel Fattah el-Sisi.

De laatste jaren kende Egypte op politiek vlak belangrijke omwentelingen. In 2011 brak de Egyptische Revolutie uit die gericht was tegen de toenmalige Egyptische regering en het regime van president Mubarak. Uiteindelijk trad Mubarak, die het land bijna dertig jaar op autocratische wijze had geleid, op 11 februari af.

Bevolking

De meeste inwoners zijn van Arabische afkomst, andere kleine bevolkingsgroepen zijn de Berberse nomaden in de afgelegen oase Siwa, de Nubiërs (in het zuiden) en de Kopten (in Opper-Egypte). Ook zijn er nog enkele tienduizenden bedoeïenen die(semi-)nomadisch leven.

Egypte kent een zeer snelle bevolkingsgroei en een dalend sterftecijfer. De regering stimuleert geboortebeperking, maar toch komen er ca. 1 miljoen mensen per negen maanden bij.

De meeste mensen (bijna 95% van de totale bevolking) woont in de vruchtbare Nijldelta en -dal.

Caïro is Egypte's meest bevolkte stad met zo'n 18 miljoen inwoners. Egypte telt in totaal bijna 98 miljoen mensen.

Economie

De werkloosheid onder hoog opgeleiden is helaas erg hoog, ca. 45%. Veel hoog opgeleiden zoeken werk in het buitenland. Zo is er een zekere ‘brain-drain’ op gang gekomen naar andere landen. Toch zijn al die Egyptenaren in het buitenland van belang voor de Egyptische economie want ze sturen namelijk jaarlijks miljarden euro’s naar hun vaderland.

Hoewel ongeveer 25,8% van de beroepsbevolking werkzaam is in de landbouw, is de opbrengst van die sector relatief laag.

Egypte is 's werelds belangrijkste leverancier van langvezelige katoen en de zesde katoenproducent van de wereld.

De aardolie-industrie is van groot belang voor de economie. De voornaamste olievelden liggen in de Golf van Suez, in de Sinaï en in de gebieden van de meer recente vondsten: de velden van El Alamein, Yidma, Aboe Gharadek en al-Razzak in de Westelijke Woestijn. Omdat Egypte geen lid is van de OPEC, kan de Egyptische regering zelf de prijs van de olie vaststellen. De grootste olieraffinaderijen bevinden zich in Alexandrië en Caïro. Er is een netwerk van pijpleidingen om de olie te vervoeren, de grootste die van Suez naar de Middellandse Zee.

Religie

93% van de Egyptische bevolking is aanhanger van de soennitische islam, de officiële staatsgodsdienst.

De grootste religieuze minderheid vormen de Kopten, Grieks-orthodoxen, rooms-katholieken, Armeens-orthodoxen, Joden en protestanten.

Lokale gebruiken en gewoonten

Bedek als je een moskee bezoekt je schouders en benen.

Het kan zijn dat je wordt uitgenodigd om shay (thee) te komen drinken. Het wordt dan op prijs gesteld als je een kleinigheidje meeneemt voor de gastheer of gastvrouw, zoals gebak of snoepjes.

Egyptenaren zijn laid-back proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’, oftewel: ‘als Allah het wil'. 'Ik zal het morgen doen, als Allah het wil.'

Vraag eerst toestemming als je iemand wil fotograferen.

Een baksjisj (fooi) geven als iemand je heeft verder geholpen is zeer normaal.

Tijdsverschil

Omdat zomertijd er in 2011 afgeschaft is, loopt de klok in Egypte gelijk met de onze tijdens zomertijd. Tijdens wintertijd is het in Egypte één uur later.

Elektriciteit

Je hebt geen adaptor nodig. De stroomspanning is er net als bij ons 220V.

Veiligheid

Belangrijk om te weten: wees voorzichtig in het uiten/publiceren van opinies of opmerkingen over Egypte, de President of veiligheidsdiensten en religie.

Er is een totaal verbod op het gebruik van drones in Egypte.

Egypte hanteert een absolute nultolerantie inzake drugs.

Sommige voorgeschreven medicijnen maar ook medicijnen waarvoor in België geen voorschrift nodig voor zijn, worden in Egypte beschouwd als drugs en kunnen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van de Egyptische ministerie van volksgezondheid. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent u verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts. Bij twijfel, contacteert u de Egyptische ambassade in Brussel: 02 663 58 00 en Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten: https://www.fagg.be/nl

Meer info op diplomatie.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Egypte

Wat andere reizigers vinden

Het was een top-ervaring om Egypte als reiziger te ontdekken en niet als toerist.

Birte Vandaele

De reis naar Egypte is zeker een aanrader, zowel op cultureel vlak als op alle andere vlakken: prachtige natuur, zeer vriendelijke mensen, lekker eten, ... Ik zou de reis aan iedereen aanraden die geïnteresseerd is in cultuur en in het Arabische leven, Egypte is een zeer divers land met in het zuiden de Nubische bevolking waar je de indruk krijgt je in subsahara Afrika te bevinden. Je beleeft
dus zeer veel verschillende indrukken en culturen.

Margot Bauters

Helemaal ondergedompeld geweest in de Egyptische cultuur van het verleden en het heden. Veel water gedronken en gezweet maar het was het waard!

Tine Vandamme