Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude Chinese tradities, traditionele gevechtsporten, een doolhof van originele hutongs, moderne wijken en rijkelijk versierde tempels, dat allemaal is China. Voeg daaraan toe de Chinezen zelf met hun lokale gebruiken die ons Westerlingen totaal vreemd zijn, een keuken waar je werkelijk alles kan leren eten en een taalbarrière die ons weer leert communiceren met lichaamstaal. China is verbazingwekkend!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis China

De highlights in en rond Beijing ontdekken: de Verboden stad en het Tiananmenplein, wandelen op de Grote Muur 

Groepsreis China

Het betoverende karstgebergte van Guilin

Groepsreis Hong Kong

De indrukwekkende skyline van Hong Kong

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Beijing

We snuiven de sfeer van een eeuwenoude cultuur in het oude Beijing en bezoeken de paleizen midden in de vele parken. Traditionele Hutongwijken, de legendarische Verboden Stad en het Tienanmenplein, ze maken allemaal deel uit van ons stadsbezoek. We genieten van de rust in een mystieke Confucius- of Lamatempel. Een excursie naar de Grote Muur is een must alvorens we de grootstad verlaten.

2 Dag 5-7
Pingyao en Xi'an

In Pingyao, een goed bewaarde, oude stad, staan we oog in oog met de rijkdom van de architectuur uit de Ming- en Qingperiode. Een nachttrein brengt ons naar Xi‘an, het vroegere machtscentrum en welbekend om de vele kunstschatten. We verkennen de prachtige ommuurde binnenstad, de klokkentoren, de typische moslimwijk en uiteraard gaan we op zoek naar de 8.000 terracotta soldaten.

3 Dag 8-12
Chengdu en omgeving

In Chengdu, de hoofdstad van Sichuan, brengen we een bezoek aan het kweekcentrum voor panda’s waar biologen het uitsterven van de reuzenpanda proberen tegen te gaan. In de binnenstad van
Chengdu vinden we rust in de talrijke parken en tempelcomplexen. We reizen verder naar Le Shan waar een gigantische Boeddha uit de rotsen werd gehouwen op een plaats waar 3 rivieren samenvloeien.

4 Dag 13-19
Wandelen door rijstvelden, varen langs karstbergen

Een laatste nachttrein brengt ons tot Guillin, de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan de prachtige rijstterrassen van Longji Titian. Op de steile heuvelflanken leven etnische minderheden
volgens eeuwenoude tradities van de rijstteelt. We maken enkele wandelingen door China’s mooiste rijstvelden en komen langs dorpen, bevolkt door Yao- en Zhuangvolkeren. Vanuit Guilin schepen we in voor een boottocht tussen het schilderachtige karstlandschap naar het idyllische dorp Yangshuo met zijn laid-back atmosfeer, ideaal om te onthaasten. Mooie fietstochten, bamboeraften, een modderbad, kooklessen of Tai Chi lessen volgen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

5 Dag 20-23
Hong Kong

Met de nachtbus rijden we tot Shenzen en steken de grens over naar Hong Kong. In 1997 werd deze Britse kolonie overgedragen aan China. In Hong Kong bleef echter de vrije markteconomie de dienst uit maken onder het motto ‘één land, twee systemen’. Hong Kong is een stad vol contrasten waar Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten in een bruisende cocktail. Op Victoria Peak genieten we van een prachtig uitzicht over deze wereldstad.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Beijing en Hong Kong - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Treinen Beijing - Pingyao, Pingyao - Xi’an, Xi’an - Chengdu en Chengdu - Guilin
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-begeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. Inschrijvingen worden vanaf 3 maanden voor vertrek afgesloten. 

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Beklimming van de Grote Muur doen we niet in Badaling waar je héél veel toeristen tegenkomt. We zoeken een minder bekend stuk op, waar je soms toch wel heel even het gevoel hebt de muur voor jou alleen te hebben.

Fietsen op de omwallingen rond de stad Xi'an: je rijdt de stad rond, op een hoogte van 12 meter!

Fietsen in Beijing en eventjes halt houden voor het portret van Mao op het Tienanmenplein. Hier voel je je groot... of net héél klein?

Fietsen door de hutongs (de oude volkswijken) en de gekende 'Ni hao' roepen naar de bewoners, die het best grappig vinden dat die 'laowai' (buitenlanders) door hun straatje rijden en hen begroeten.

Fietsen in één van de andere steden: een gemakkelijke manier om je te verplaatsen en je ziet de stad en de mensen vanuit een ander oogpunt.

Ruiken: op sommige markten, in sommige bazaars word je ondergedompeld in kleuren en geuren.

Proeven: van de lokale keuken in lokale restaurantjes of op de avondmarkten.

Genieten in de parken: kijken hoe de Chinese families er hun zondag ‘beleven’.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Eten in kleine, plaatselijke restaurantjes waar gekookt wordt door de lokale mensen en je ook bediend wordt door de Chinees van om de hoek.

Een busje charteren doen we bij het treinstation, bij lokale busverhuurders of we nemen de openbaree bus, bijvoorbeeld naar het terracottaleger in Xi’an in plaats van een georganiseerde daguitstap te boeken. We proberen verschillende openbare vervoersmiddelen uit: trein, metro, bus.

'There are nine million bycicles in Bejing”. Toegegeven het is niet meer zo, gemotoriseerde elektrische fietsen hebben de overhand genomen, desalniettemin doet de Chinese overheid enorm veel inspanningen om het fietsverkeer in de stad aan te moedigen: fietslanen = een straat naast een straat enkel voor fietsers! Kortom: fietsen in de Chinese steden is leuk en een avontuur op zich!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De taal blijft niet zo eenvoudig voor westerlingen. Komt daarbij de angst van de Chinezen voor gezichtsverlies mochten ze een foutje maken als ze Engels praten.

Maar toch is contact wel mogelijk: aan een kraampje, op de nachttrein. De moedige Chinees die je aanspreekt in het Engels meteen bewieroken dat zijn ‘English’ geweldig is, zal het contact alleen maar vergemakkelijken, al is het voor ons misschien meer ‘Chinglish’ maar dat doet er niet toe. Een goede vertaalapp op je smartphone kan soms ook wonderen doen!

Documenten

VISUM CHINA Voor China heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is op het moment van aanvraag, evenals een visum. Voor dit visum raden we aan om binnen de week na de vertrekvergadering alle stappen hieronder gedaan te hebben, zodat je ten laatste 3 weken voor vertrek een afspraak hebt bij de Chinese visumdienst.

Je visum van 3 maanden loopt vanaf het moment dat de ambassade het aflevert en je visum moet de hele periode van je verblijf geldig zijn. Vraag je visum dus zeker niet te vroeg aan! De bevestiging van hotelreservatie, alsook je vluchtgegevens, ontvang je tijdens de vertrekvergadering. Deze vertrekvergadering wordt vroeg genoeg gepland zodat je nog tijd genoeg hebt om je visum aan te vragen.

Het visum (single entry) moet aangevraagd worden bij het Chinese Visa Application Service Center in Brussel (www.visaforchina.org).

STAP 1: visum voorbereiden De volgende documenten moet je meenemen naar de visumdienst van China in Brussel. Check dus eerst of je al het onderstaande hebt. Indien niet, dan maak je dit zo snel mogelijk in orde.

 • internationaal reispaspoort (minstens nog 6 maanden geldig bij aanvraag visum) met zeker 2 blanco pagina’s
 • een fotokopie van de eerste pagina van je reispaspoort = de pagina van je foto (zo niet moet je dat daar tegen betaling maken)
 • Indien van toepassing, een kopie van een eerder visum voor China, mocht je er al geweest zijn + kopie van de eerste bladzijde van de reispas, mocht dit een oudere reispas zijn
 • bewijs van je vlucht en je eerste hotel (ontvangen van begeleider op vertrekvergadering)
 • eventueel overzicht volledige reisroute en hotels (mogelijk ontvangen van begeleider op vertrekvergadering – geen essentieel document)
 • Je bankkaart (geen kredietkaart) of 126,55 euro cash (kostprijs visum in 2019)

Verder moet je nog 2 documenten meenemen, maar die moet je zelf eerst online invullen vooraleer je ze kan afdrukken. Het gaat om onderstaande documenten:

 • met zwarte pen (!) getekend aanvraagformulier “Online Visa Application” met barcode (zie stap 2). Hiervoor heb je ook een (digitale) pasfoto nodig.
 • het bewijs dat je een afspraak hebt gemaakt (zie stap 3)

STAP 2: visumaanvraag invullen - Je logt in op www.visaforchina.org. - Leest de step by step guidance voor duidelijke richtlijnen omtrent je aanvraag. - Via New Application form kan je een nieuwe aanvraag starten. Je zal merken dat het invullen van een aanvraag behoorlijk wat tijd vraagt. Vergeet net regelmatig op save te drukken en het nummer van je aanvraag te noteren. - Je zal ook je pasfoto digitaal moeten opladen. Heb je thuis geen scanner, probeer dan eventueel een foto te nemen van je pasfoto. Zie wel dat je goed de regels volgt (witte achtergrond, etc). Op de website zelf staat goed aangegeven wat mag/niet mag. - Eens het formulier is afgedrukt en er blijken nog fouten in te staan kan het niet meer aangepast worden. Controleer dus goed of er geen fouten zijn ingevuld vooraleer je op “confirm” klikt. - Print daarna het ingevulde formulier af. Vergeet zeker niet de eerste pagina en vakl 9.1 op de laatste pagina in te vullen en te ondertekenen (met zwarte pen). Ben je niet zeker waar je moet tekenen, dan kun je ook gewoon je formulier meenemen naar Brussel en daar tekenen. - Opgelet : Als je niet zelf je visum gaat aanvragen in Brussel, dan moet de persoon die het visum gaat aanvragen vak 9.2 invullen en ondertekenen.

Meer info over het invullen van deze aanvraag ontvang je op je vertrekvergadering.

STAP 3: afspraak maken Vervolgens moet iemand je visum ter plaatse gaan aanvragen. Hiervoor moet online een afspraak worden gemaakt. Na het invullen van het formulier zal je automatisch de vraag krijgen om een afspraak te maken. Anders kun je via de website bij 'appointment' dit ook nog regelen.

Je visum aanvragen zonder afspraak, is niet mogelijk.

Ook dit document moet je afprinten.

STAP 4: naar de visumdienst om je visum aan te vragen Op de dag van je afspraak ga je (of de persoon die je hebt gedelegeerd) naar de visumdienst in Brussel. Probeer 10 minuten voor tijd reeds aanwezig te zijn. Als je te laat bent, riskeer je dat je een nieuwe afspraak moet maken. Contactgegevens: Chinese Visa Application Service Center Neerveldstraat 109 - 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Tel: 02 775 08 88 (van 9u tot 12u) Fax: 02 775 08 80 E-mail: brusselscenter@visaforchina.org http://www.visaforchina.org/

Openingsuren: maandag tot vrijdag – uitzondering: feestdagen - voor aanvragen visum : 9u tot 15u.
- voor ophalen visum : 10u tot 16u.

Contacteer voor je naar Brussel trekt best het centrum, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren te checken.

Aan het loket krijg je een ontvangstbewijs met opgave van de datum vanaf wanneer je je paspoort mag ophalen. Reken op 3-4 werkdagen. Je betaalt bij het indienen van je aanvraag. Je kan betalen in cash of met betaalkaart.

Sinds 15/12/19 worden er vingerafdrukken genomen wanneer het visum aangevraagd wordt. Dit gebeurt op het Chinese consulaat bij aanvragen van het visum. Deze procedure is verplicht om een visum te verkrijgen.

STAP 5: naar de visumdienst om je visum op te halen Ophalen gaat vlot aan een ander loket, je hoeft niet meer te wachten. In principe mag het visum door om het even wie worden afgehaald. Het is niet aan te raden om het visum per post te laten bezorgen.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Bij reservatie en ten laatste 12 weken voor vertrek ontvangen we graag een digitale kopie van je paspoort zodat we tijdig de treinen kunnen reserveren. Vanaf het moment dat reservatie mogelijk is, moeten we meteen boeken in de hoop de trein en seat die we wensen te reserveren. Zo snel mogelijk je paspoortgegevens en scan doorgeven is dus een must!

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens niet de noodzakelijke reservaties kunnen maken en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Specifiek voor deze reis:

We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is voordelig en meestal goed georganiseerd. Om een stad te bezoeken, springen we soms ook op de fiets. Zelfs een boottocht kan ingelast worden. We stappen ook heel wat kilometers in de steden om alles te bezoeken. Zo leg je makkelijk 10 tot 15 km af in een stad!

Af en toe nemen we de taxi om op onze bestemming – binnen een stad – te geraken.

De kwaliteit van het wegennet is zeer goed. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op 1 dag kan het charteren van een minibus een alternatief zijn.

We nemen 3 keer een nachttrein op deze reis. De ritten duren zo'n 8 à 12 uur. Op de trein reizen we meestal in 'hardsleepers', dat zijn stapelbedden in een compartiment van 6 stapelbedden met het nodige beddengoed en kussens. We nemen 1 keer een binnenvlucht die niet meer dan een goed uur zal duren. Het transport naar Hong Kong is een nachtbus met stapelbedden.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensionnetjes en hotels, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

We logeren deze reis vooral in hotels en guesthouses met een gezellige sfeer. Daardoor kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. De kamers zijn over het algemeen verzorgd en comfortabel. Lakens en handdoeken zijn meestal beschikbaar. In vele Chinese hotels krijg je ook een set zeepjes en tandenborstel. Ook de mogelijkheid tot het maken van thee is vaak voor handen. Het sanitair is meestal gemeenschappelijk op de gang, maar soms is het op de kamer.

In de meeste hotels is er een “laundry service” beschikbaar tegen een kleine kost maar met een toegevoegde waarde voor de lokale economie (wordt meestal met de hand gedaan door de lokale “wasvrouw”).

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis Lokale restaurantjes, eetstalletjes, nightmarkets (avondmarkten), food courts (soort overdekte avondmarkt)… genieten onze voorkeur tijdens deze reis. Er is veel keuze: vlees, vis, verse groenten aangevuld met noedels en/of gebakken rijst. Witte rijst komt in China op het einde van de maaltijd, om de gaatjes te vullen.

In een restaurant zit je vaak aan een grote ronde tafel met draaischijf waar iedereen zichzelf kan bedienen uit de gekozen gerechten. Op de avondmarkten kies je individueel uit het te grote aanbod.

Chinees ontbijt is erg speciaal voor ons: het is een warme maaltijd: noedels, rijst, groenten. Sommige hotels bieden ook een voor ons meer gekend ontbijt aan, ook in de lokale hostels kan je soms kiezen uit Chinese, European, American, French of zelfs Swiss breakfast. Afwisseling troef!

Een picknick kan bestaan uit de ondertussen ook bij ons bekende “noodle” kartonnen dozen. Overal vind je immers tappunten voor heet tot kokend water: in de trein, in je kamer, in de parken. Ook altijd handig voor een kopje koffie of een thermos thee.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • reistas: een soepele reistas die je op makkelijk kan dragen of een rugzak mag maar is niet vereist, valiezen raden we af

 • dagrugzak

 • persoonlijke medicatie

 • best geen té lichte kleuren (snel vuil). Sneldrogende kledij is handig en vaak ook licht van gewicht: katoenen kledij of kunstvezel aangeraden.

 • lichte, katoenen zomerkleding

 • iets warmer, voor op bus, trein, in airco

 • lichte trui, fleece (licht, droogt snel, vochtdoorlatend)

 • Een topje en short kan in China - niet in de moskee in Xi’an. In een tempel wordt het gewaardeerd wanneer je je schouders en bovenbenen bedekt.

 • regenkledij

 • ingelopen schoenen/sandalen waarin je hele dagen kunt stappen, rondlopen

 • wandeling op de muur: schoenen met goede grip

 • comfortabele reserveschoeisel: sportsandalen, slippers, …

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Geld afhalen is het eenvoudigst, geld afhalen in een bank kan zeer tijdrovend zijn. Neem een klein deel van het te voorzien budget cash mee. Je kan ter plaatse zowel euro’s als dollars omwisselen – best briefjes van 50, of enkele kleinere voor op het einde van de reis. Let erop dat je biljetten in perfecte staat zijn.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

In China hangt er vaak enorm veel smog in de steden, sommige mensen vinden dit hinderlijk. Een mondmasker doet wonderen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor China zijn er geen verplichte inentingen nodig. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts in enkel nodig als je uit een land afreist waar gele koorts voorkomt.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Een goede lichamelijke conditie is zeker vereist voor deze reis.

We maken enkele dagtochten van zo'n 3 à 5 uur stappen. Tijdens het wandelen hoeven we enkel onze dagrugzak te dragen want de hoofdbagage blijft in het hotel of guesthouse. We wandelen steeds op goed aangelegde wegen. Op de Chinese Muur is het soms erg steil en zijn trappen ongelijk waardoor het eerder op klimmen kan lijken dan wandelen.

We verblijven tijdens deze reis veel in steden die we te voet verkennen. De afstanden die je onbewust aflegt, zijn ook hier niet te onderschatten.

Het regenseizoen (juli - september) is een niet te onderkennen factor. Bovendien overnachten we soms in erg eenvoudige accommodatie.

Belangrijk zijn vooral een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, regen en/of luchtvochtigheid, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het (soms) beperkte comfort, de gebrekkige verkeersinfrastructuur en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

China heeft door zijn uitgestrektheid meerdere klimaatzones. In het algemeen kan je stellen dat er tussen juni en september de meeste regen valt. Hoewel het moeilijk is een ideale reisperiode aan te wijzen kan gezegd worden dat het in de lente en de herfst het aangenaamst is. Wat specifiek het Zuid-Westen betreft, de lente in maart, april en mei is overwegend droog. Het regenseizoen is ongeveer vanaf half juni t/m september. De natuur is wel mooi want alles is dan groen. Met een beetje geluk heb je zon en af en toe een bui. In de herfst, vanaf oktober wordt het weer droger en zonnig. Vanwege de hoogteligging is het verschil tussen de temperaturen overdag en 's avonds het ganse jaar door uitgesproken.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

China is na Rusland en Canada, 1 van de grootste landen ter wereld. Met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante km beslaat het een groot deel van Oost-Azië. Het land kent maar liefst 22.000 km aan landgrenzen (Afghanistan, Bhutan, Myanmar, Hongkong, India, Kazachstan, Noord-Korea, Kirgizië, Laos, Mongolië, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam) en strekt zich van oost naar west bijna 5.000 km uit. De kust van China is bezaaid met duizenden, meestal onbewoonde eilanden. Je treft in China zowel bergketens, woestijnen, hoogland als vlaktes aan. De Mount Everest in Tibet (deels Nepal) is met 8.848 m de hoogste berg maar je kan er ook meerdere bergen spotten die boven de 7.000 m liggen.

Het 'dak van de wereld' ligt in het zuidwesten in de provincies Tibet, Qinghai en Sichuan met een gemiddelde hoogte van 4.000 m.

Het noordwesten van China bestaat ook uit hoogvlaktes maar die gaan 'slechts' tot 1000 m en 2000 m. Deze vlaktes worden gekenmerkt door het Tien Shan-gebergte met pieken tot boven de 7.000 m terwijl in het oosten het laagste punt van China ligt met 154 m onder het zeeniveau. Uiteindelijk deinen de hoogvlaktes uit in de Gobiwoestijn die zich op zijn beurt uitstrekt tot de hoofdstad Beijing, gelegen in een vruchtbare laagvlakte met uitgestrekte landbouwgebieden. Om je een idee te geven, Beijing telt net geen 20 miljoen inwoners.

Shanghai ligt aan de kust en heeft meer dan 25 miljoen inwoners waardoor het één van de grootste metropolen ter wereld is.

Iedereen kent de Chinese Muur: een 6.250 km lange verdedigingswal die ooit het keizerrijk moest verdedigen tegen verschillende vijanden. De Muur strekt zich uit van de omgeving van Beijing tot de regio Sinkiang. Sinds 1987 is hij opgenomen door UNESCO in de Werelderfgoedlijst. Dit wil niet zeggen dat hij op alle plaatsen gerestaureerd en toegangelijk is, dit verschilt sterk van provincie tot provincie.

Fauna en flora

China is een land met de meest diverse dieren- en plantenwereld.

De bekendste dieren zijn de grote panda's die je vooral in de buurt van Chengdu kan bezoeken. Deze panda met een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor voedt zich vooral met bamboe en zal je dus alleen in deze omgeving zien. Helaas is dit dier met uitsterven bedreigd en ondermeer daarom gebruiken tal van dierenorganisaties de panda als symbool.

Het is evident dat tal van planten, bomen en bloemen groeien in China. Door de grote geografische verscheidenheid en het verschil in hoogte, kent elk deel van China een specifieke flora. Verrassend is ook dat er meer dan 2.000 eetbare soorten zijn en dat een heleboel planten als medicijn worden gebruikt. Bekend in de oren klinkt zeker en vast ginseng dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk en het immuunsysteem.

De nationale bloem is de peony (pioenroos) met vrij grote bloesems in verschillende lichte kleuren.

Staatsvorm

De Volksrepubliek China met aan het hoofd een president bestaat officieel uit 23 provincies. Zowel Hong Kong als Macao zijn een deel van de Volksrepubliek maar kregen wel de status van een speciaal bestuurlijke regio.

Er zijn ook nog 5 autonome regio's waarvan Tibet (de TAR, Tibetan Autonomous Region) ongetwijfeld de meest besproken is. In 1912 werd Tibet onafhankelijk maar in 1950 trok het bevrijdingsleger het land binnen. Sindsdien behoort het dus ook tot de Volksrepubliek China. In 1959 trok de dalai lama samen met volgelingen naar India in ballingschap. Hun religie wordt onderdrukt en meer en meer Chinezen trekken Tibet binnen waardoor de inheemse bevolking steeds kleiner wordt. Op cultureel vlak echter worden ook delen van India, Bhutan, Nepal en enkele andere provincies van China tot Tibet gerekend. In deze regio's mag je in tegenstelling tot de TAR wel nog vrij rondreizen.

De politieke macht is in handen van Xi Jinping. Hij is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China.

Bevolking

Dat ze in China met veel zijn, hoeven we niet meer te zeggen. Hoeveel precies ligt moeilijk maar als we schattingen mogen geloven zijn er ruim 1.300 miljoen Chinezen. De bevolkingsgroei ligt zeer laag, mede omdat China streeft naar een 0% bevolkingsgroei. Er is de voorbije jaren een intensieve campagne voor gezinsplanning geweest waarbij men nog slechts één kind mocht hebben. De gemiddelde levensverwachting bedraagt ongeveer 73 jaar. Sinds 2002 is men vrij een tweede kind te hebben.

De eigenlijke Chinezen (Han) vormen ongeveer 92% van de totale bevolking en wonen vooral in het oosten van China. Onderling zijn er ook nog grote culturele verschillen! Bij de overige 8% kunnen we de Tibetanen, Oeigoeren en onder meer de Mantsjoes rekenen.

Sinds de jaren '80 worden niet-Chinese bevolkingsgroepen ook erkend als nationale minderheden die leven in de meer dunbevolkte gebieden. Vaak is het zo dat deze soort volkeren afkomstig zijn van regio's waar de Han-Chinezen naar uitwijken. Politiek gezien is het dus belangrijk om goede banden met hen te onderhouden.

Op veel plaatsen is de bevolkingsdichtheid meer dan 1.000 inwoners per vierkante km. In Shanghai bedraagt dit zelfs 19.000 inwoners per vierkante km.

Economie

De Chinese economie is één van de snelst groeiende economieën ter wereld en blijft constant in ontwikkeling daar waar de vrijemarkteconomie een duidelijke rol is gaan spelen. Toch kan men vaststellen dat de plaatselijke bevolking minder kan meegenieten van de economische welvaart en hun koopkracht niet evenredig mee groeit. Ook het verschil tussen platteland en stad is enorm.

Goedkope arbeidskrachten spelen zonder twijfel een belangrijke rol in deze groeifase: door de lage lonen kunnen bedrijven enorm veel winst maken op de export.

In China zijn er heel wat streekproducten die onderling nogal sterk variëren: van automechanica tot suikerriet, van elektronica tot zijde...

Landbouw blijft belangrijk hoewel men oplossingen zoekt om schaarste van landbouwgronden te vermijden. Rijst en tarwe worden het meest geteeld. Ook de productie van katoen, soja en sesam blijft stijgen.

China is één van de weinige landen ter wereld die over de meeste mineralen beschikt.

Religie

China is een atheïstisch land. Iedereen mag zijn godsdienst kiezen, of heeft er geen. De overheid stimuleert het alvast niet. Het is ook perfect mogelijk in China om overdag boeddhist te zijn en 's avonds een andere religie te beoefenen. Chinezen hechten wel veel belang aan ceremoniële voorouderverering aangezien ze ervan overtuigd zijn dat de ziel in contact blijft met het huidige leven.

Daarnaast zijn ze enorm bijgelovig: het getal 4 bijvoorbeeld, associëren ze met de dood. Zo zijn nummerplaten met het getal 4 goedkoper en zal je in een gebouw niet snel een 4de verdieping vinden (maar wel een 5de of meer).

Toch bestaan er nog steeds traditionele godsdiensten in China: het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. In bepaalde steden wonen ook een groot aantal islamieten: zo kan je in Xi'an op een lokale foodmarket de heerlijke Arabische keuken proeven.

Het taoïsme heeft een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens de mens streeft naar persoonlijke perfectie. Een vervolmaakte mens volgt de stroom van verandering in perfecte harmonie met zichzelf en de omgeving.

Het confucianisme eigenlijk eerder een filosofie van waarde- en normenpatronen dan religie. Het is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat je niet mag leven zoals je hart het je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Het boeddhisme heeft als grote doel uit de cycli van lijden en wedergeboorten te stappen om op te gaan in het universum. Dit wordt bereikt door de materiële wereld los te laten en met de juiste focus te leven, en zonder afleiding diep in de eigen geest te kijken en zo te begrijpen waar het eigen bewustzijn vandaan komt om de eeuwigheid erachter te leren herkennen.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Chinese bevolking is sterk verschillend van de Europese. De cultuurverschillen zijn dan ook enorm en ze houden er talrijke verschillende gewoonten op na.

 • Wanneer je met Chinezen praat, lijkt het alsof ze soms boos zijn. Dit is echter niet zo; hun stemvolume is nu eenmaal anders.

 • In het verkeer kennen ze vaak geen hoffelijkheid. Je past dus maar beter op als je de straat oversteekt. Ook tijdens het fietsen rijd je beter alleen waar dat mag!

 • Op restaurant is het zeer normaal dat men restjes op de grond gooit. Schrik dus niet als je kippenpoten op de grond ziet liggen! Heel normaal!

 • Je neus snuiten in een zakdoek is onrein en hem wegsteken in je broek al helemaal. Rochelen in het openbaar is sociaal aanvaard.

 • Chinezen hebben angst voor gezichtsverlies. Beledig dus nooit iemand en zelfs als je kwaad wordt, blijf dan glimlachen en ga vooral niet roepen. Als Chinezen het antwoord op je vraag niet weten, zullen ze altijd een fout antwoord geven! Liever dat dan neen zeggen!

 • Neen zeggen of een cadeau weigeren is bijzonder onbeleefd.

 • Chinezen zijn bijzonder nieuwsgierig, willen met elke buitenlander op de foto en voelen graag aan je om er zeker van te zijn dat wat ze zien wel echt is. Ook een spervuur aan vragen is soms zeer normaal. Zoek een manier om hier mee om te gaan.

 • Chinezen kennen geen persoonlijke ruimte.

 • Als je wil aantonen dat je over jezelf spreekt, wijs je met je vinger naar je neus.

 • Als ze je aandacht willen, wenken ze met de hand.

 • Vrouwen die hand in hand lopen zie je regelmatig.

 • Als je bij een Chinees wordt uitgenodigd, neem dan altijd een cadeautje mee. Doe altijd je schoenen uit en sta recht als je aan iemand wordt voorgesteld.

 • Krijg je een cadeau, haal het dan zeker niet uit de verpakking!

 • Je spreekt met hen best niet over politiek, de geboortebeperking en wat er in 1989 gebeurde op het Tienanmenplein.

Tijdsverschil

In China is het in de zomer 6 uur later dan in België, in de winter 7 uur.

Elektriciteit

In China zijn de stopcontacten soms anders dan bij ons. Je neemt best een universele reisstekker mee.

Veiligheid

In China is het veilig reizen. Het land ligt in een seismografisch actieve regio en over de slechte luchtkwaliteit valt ook wel iets te zeggen. Met een mondmasker rondlopen is dan ook zeer normaal!

Meer info vind je op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.