Overslaan en naar de inhoud gaan

China in één reis vatten en de diepste lagen van de cultuur blootleggen belooft de uitdaging van deze reis te worden. Tradities en filosofische wijsheden gaan er hand in hand met een duizelingwekkende zin voor vooruitgang. Of het nu gaat om de keizerlijke schatten in de Verboden Stad, de grootsheid van de Chinese Muur, het verhaal achter het terracottaleger van Xi’an, het spektakel van shoppingscentra en wolkenkrabbers in Shanghai: in dit land vallen we van de ene verbazing in de andere.

De hoogtepunten van deze reis

Muur

Een niet-gerestaureerd stukje muur ontdekken zonder de toeristen-massa

Xi'an

Het terracottaleger in Xi'an

Shanghai

Shanghai, waar oud en nieuw elkaar treffen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-4
Beijing

Vlucht vanuit Brussel. We komen aan in Beijing en krijgen de kans om een eerste verkenning te doen van deze grootstad. Verscholen achter betonnen ringwegen en badend in gedimd zonlicht verschuilen zich unieke, keizerlijke kunstschatten. De drukte op het immense Tiananmenplein en in de grootse Verboden Stad staat in schril contrast met de vele prachtige parken waar een filosofische bevolking zich terugtrekt achter Tai chi bewegingen. Met een fiets toeren we door de hutongs, de oorspronkelijke Chinese woonwijken. Zo krijgen we een beeld van het alledaagse leven van de ‘Chinees-met-de-pet’. ‘s Avonds behoren een operabezoek of optreden acrobatie tot de mogelijkheden.

2 dag 5
Great Wall

Wandelen op de Chinese muur is een indrukwekkende ervaring. In onze verbeelding beleven we krijgshaftige gevechten tussen de tot de tanden gewapende muurwachters en de horden krijgers van Dzjengis Khan of van de Mantsjoes. We brengen ook een bezoekje aan het Olympisch dorp, waar het applaus voor de atleten op de spelen van 2008 nog nazindert.

3 dag 6
Dagje vrij of bezoek Zomerpaleis of Tempel van de Hemel

Vandaag krijg je de kans om Beijing op eigen houtje te gaan ontdekken. Wie liever deelneemt aan een door ons vastgelegde activiteit kan het prachtige Zomerpaleis, een keizerlijke tuin aan het Kunming-meer bezoeken, de Tempel van de Hemel. ‘s Avonds nemen we de nachttrein naar Xi'an.

4 dag 7-9
Xi'an

Na een comfortabele treinrit komen we aan in Xi‘an. De stad is een smeltkroes van culturen waarvan de grote moskee en gezellige soek getuigen. We bezoeken vandaag de Trommel- en Klokkentoren, en fietsen op de stadsmuren. We bezoeken de graftombe van keizer Jingdi. Daarna brengen we een bezoekje aan de moslimwijk van Xi'an. We bezoeken de erfenis die de eerste Chinese keizer aan de mensheid heeft nagelaten. Op zoek naar zijn eigen onsterfelijkheid liet hij een leger maken van meer dan 8.000 levensgrote terracottakrijgers.

5 dag 10-12
Via de Gele Rivier naar Luoyang

We sporen met de trein naar Luoyang, langs een stukje van de machtige Gele Rivier. We bezoeken de Longmengrotten die getuigen van een ooit bloeiend Chinees boeddhisme. We reizen verder naar Shaolin waar we de beoefenaars van krijgskunst bezoeken in Kung Fu-scholen. We bezoeken het domein Shaolin, één van de bakermatten van de zelfverdedigingskunsten. Voor wie een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat, staat een pittige wandeling op het menu! Terug in Luoyang nemen we de nachttrein naar Suzhou.

6 dag 13-14
Suzhou

We komen aan in Suzhou waar prachtige tuinen een harmonisch samenspel van water, rotsen, oude bomen en sierlijke bouwwerken vormen. Ook bezoeken we de 'Tuin van de Nederige Ambtenaar'. We maken een uitstap naar Tongli, dit buitenstadje van Suzhou staat bekend als het Venetië van het Oosten omwille van de vele kanaaltjes die hier te vinden zijn.

7 dag 15-16
Hangzhou

We vertrekken richting Hangzhou en verkennen de omgeving. Talrijke tuinen met pagodes en paviljoenen nodigen uit tot enkele wandelingen. Tijdens het weekend genieten Chinezen massaal van het Westelijke Meer, en ook wij genieten hier vandaag van een vrije dag waarbij een boottocht of een fietstocht rond het meer tot de mogelijkheden behoort.

8 dag 17-20
Shanghai

We vertrekken naar onze laatste bestemming en bereiken letterlijk de hemel met de hoogbouw van Shanghai. Vandaag staat een verkenning van Shanghai op de planning. Bij valavond kuieren we over de wandelpromenade van de Bund en van op een gezellig terras aan de overkant van de Huangpurivier bewonderen we de kolossale wolkenkrabbers. Onze laatste dag in Shanghai vullen we zelf in.

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 17/07/2021
Terug: 05/08/2021
Basisprijs: €3.322
+ 7.500 CNY budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Beijing en Shanghai - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Treinen Beijing - Xi’an, Xi’an - Luoyang en Luoyang - Suzhou
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
• Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. 
 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 700 EUR extra. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Beklimming van de Grote Muur doen we niet in Badaling waar je héél veel toeristen tegenkomt. We zoeken een minder bekend stuk op, waar je soms toch wel heel even het gevoel hebt de muur voor jou alleen te hebben.

Fietsen op de omwallingen rond de stad Xi'an: je rijdt de stad rond, op een hoogte van 12 meter!

Fietsen in Beijing en eventjes halt houden voor het portret van Mao op het Tienanmenplein. Hier voel je je groot... of net héél klein?

Fietsen door de hutongs (de oude volkswijken) en de gekende 'Ni hao' roepen naar de bewoners, die het best grappig vinden dat die 'laowai' (buitenlanders) door hun straatje rijden en hen begroeten.

Fietsen in één van de andere steden: een gemakkelijke manier om je te verplaatsen en je ziet de stad en de mensen vanuit een ander oogpunt.

Ruiken: op sommige markten, in sommige bazaars word je ondergedompeld in kleuren en geuren.

Proeven: van de lokale keuken in lokale restaurantjes of op de avondmarkten.

Genieten in de parken: kijken hoe de Chinese families er hun zondag ‘beleven’.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Eten in kleine, plaatselijke restaurantjes waar gekookt wordt door de lokale mensen en je ook bediend wordt door de Chinees van om de hoek.

Een busje charteren doen we bij het treinstation, bij lokale busverhuurders of we nemen de openbaree bus, bijvoorbeeld naar het terracottaleger in Xi’an in plaats van een georganiseerde daguitstap te boeken. We proberen verschillende openbare vervoersmiddelen uit: trein, metro, bus.

'There are nine million bycicles in Bejing”. Toegegeven het is niet meer zo, gemotoriseerde elektrische fietsen hebben de overhand genomen, desalniettemin doet de Chinese overheid enorm veel inspanningen om het fietsverkeer in de stad aan te moedigen: fietslanen = een straat naast een straat enkel voor fietsers! Kortom: fietsen in de Chinese steden is leuk en een avontuur op zich!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De taal blijft niet zo eenvoudig voor westerlingen. Komt daarbij de angst van de Chinezen voor gezichtsverlies mochten ze een foutje maken als ze Engels praten.

Maar toch: contact is wel mogelijk: aan een kraampje, op de nachttrein. De moedige Chinees die je aanspreekt in het Engels meteen bewieroken dat zijn ‘English’ geweldig is, zal het contact alleen maar vergemakkelijken, al is het voor ons misschien meer ‘Chinglish’ maar dat doet er niet toe. Een goede vertaalapp op je smartphone kan soms ook wonderen doen!

Documenten

VISUM CHINA Voor China heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is op het moment van aanvraag, evenals een visum. Voor dit visum raden we aan om binnen de week na de vertrekvergadering alle stappen hieronder gedaan te hebben, zodat je ten laatste 3 weken voor vertrek een afspraak hebt bij de Chinese visumdienst.

Je visum van 3 maanden loopt vanaf het moment dat de ambassade het aflevert en je visum moet de hele periode van je verblijf geldig zijn. Vraag je visum dus zeker niet te vroeg aan! De bevestiging van hotelreservatie, alsook je vluchtgegevens, ontvang je tijdens de vertrekvergadering. Deze vertrekvergadering wordt vroeg genoeg gepland zodat je nog tijd genoeg hebt om je visum aan te vragen.

Het visum (single entry) moet aangevraagd worden bij het Chinese Visa Application Service Center in Brussel (www.visaforchina.org).

STAP 1: visum voorbereiden De volgende documenten moet je meenemen naar de visumdienst van China in Brussel. Check dus eerst of je al het onderstaande hebt. Indien niet, dan maak je dit zo snel mogelijk in orde.

 • internationaal reispaspoort (minstens nog 6 maanden geldig bij aanvraag visum) met zeker 2 blanco pagina’s
 • een fotokopie van de eerste pagina van je reispaspoort = de pagina van je foto (zo niet moet je dat daar tegen betaling maken)
 • Indien van toepassing, een kopie van een eerder visum voor China, mocht je er al geweest zijn + kopie van de eerste bladzijde van de reispas, mocht dit een oudere reispas zijn
 • bewijs van je vlucht en je eerste hotel (ontvangen van begeleider op vertrekvergadering)
 • eventueel overzicht volledige reisroute en hotels (mogelijk ontvangen van begeleider op vertrekvergadering – geen essentieel document)
 • Je bankkaart (geen kredietkaart) of 126,55 euro cash (kostprijs visum in 2019)

Verder moet je nog 2 documenten meenemen, maar die moet je zelf eerst online invullen vooraleer je ze kan afdrukken. Het gaat om onderstaande documenten:

 • met zwarte pen (!) getekend aanvraagformulier “Online Visa Application” met barcode (zie stap 2). Hiervoor heb je ook een (digitale) pasfoto nodig.
 • het bewijs dat je een afspraak hebt gemaakt (zie stap 3)

STAP 2: visumaanvraag invullen - Je logt in op www.visaforchina.org. - Leest de step by step guidance voor duidelijke richtlijnen omtrent je aanvraag. - Via New Application form kan je een nieuwe aanvraag starten. Je zal merken dat het invullen van een aanvraag behoorlijk wat tijd vraagt. Vergeet net regelmatig op save te drukken en het nummer van je aanvraag te noteren. - Je zal ook je pasfoto digitaal moeten opladen. Heb je thuis geen scanner, probeer dan eventueel een foto te nemen van je pasfoto. Zie wel dat je goed de regels volgt (witte achtergrond, etc). Op de website zelf staat goed aangegeven wat mag/niet mag. - Eens het formulier is afgedrukt en er blijken nog fouten in te staan kan het niet meer aangepast worden. Controleer dus goed of er geen fouten zijn ingevuld vooraleer je op “confirm” klikt. - Print daarna het ingevulde formulier af. Vergeet zeker niet de eerste pagina en vakl 9.1 op de laatste pagina in te vullen en te ondertekenen (met zwarte pen). Ben je niet zeker waar je moet tekenen, dan kun je ook gewoon je formulier meenemen naar Brussel en daar tekenen. - Opgelet : Als je niet zelf je visum gaat aanvragen in Brussel, dan moet de persoon die het visum gaat aanvragen vak 9.2 invullen en ondertekenen.

Meer info over het invullen van deze aanvraag ontvang je op je vertrekvergadering.

STAP 3: afspraak maken Vervolgens moet iemand je visum ter plaatse gaan aanvragen. Hiervoor moet online een afspraak worden gemaakt. Na het invullen van het formulier zal je automatisch de vraag krijgen om een afspraak te maken. Anders kun je via de website bij 'appointment' dit ook nog regelen.

Je visum aanvragen zonder afspraak, is niet mogelijk.

Ook dit document moet je afprinten.

STAP 4: naar de visumdienst om je visum aan te vragen Op de dag van je afspraak ga je (of de persoon die je hebt gedelegeerd) naar de visumdienst in Brussel. Probeer 10 minuten voor tijd reeds aanwezig te zijn. Als je te laat bent, riskeer je dat je een nieuwe afspraak moet maken. Contactgegevens: Chinese Visa Application Service Center Neerveldstraat 109 - 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Tel: 02 775 08 88 (van 9u tot 12u) Fax: 02 775 08 80 E-mail: brusselscenter@visaforchina.org http://www.visaforchina.org/

Openingsuren: maandag tot vrijdag – uitzondering: feestdagen - voor aanvragen visum : 9u tot 15u.
- voor ophalen visum : 10u tot 16u.

Contacteer voor je naar Brussel trekt best het centrum, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren te checken.

Aan het loket krijg je een ontvangstbewijs met opgave van de datum vanaf wanneer je je paspoort mag ophalen. Reken op 3-4 werkdagen. Je betaalt bij het indienen van je aanvraag. Je kan betalen in cash of met betaalkaart.

Sinds 15/12/19 worden er vingerafdrukken genomen wanneer het visum aangevraagd wordt. Dit gebeurt op het Chinese consulaat bij aanvragen van het visum. Deze procedure is verplicht om een visum te verkrijgen.

STAP 5: naar de visumdienst om je visum op te halen Ophalen gaat vlot aan een ander loket, je hoeft niet meer te wachten. In principe mag het visum door om het even wie worden afgehaald. Het is niet aan te raden om het visum per post te laten bezorgen.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Bij reservatie en ten laatste 12 weken voor vertrek ontvangen we graag een digitale kopie van je paspoort zodat we tijdig de treinen kunnen reserveren. Vanaf het moment dat reservatie mogelijk is, moeten we meteen boeken in de hoop de trein en seat die we wensen te reserveren. Zo snel mogelijk je paspoortgegevens en scan doorgeven is dus een must!

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens niet de noodzakelijke reservaties kunnen maken en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis: We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is voordelig en meestal goed georganiseerd. Om een stad te bezoeken, springen we soms ook op de fiets. Zelfs een boottocht kan ingelast worden. We stappen ook heel wat kilometers in de steden om alles te bezoeken. Zo leg je makkelijk 10 tot 15 kilometer af in een stad!

Af en toe nemen we de taxi om op onze bestemming – binnen een stad – te geraken.

De kwaliteit van het wegennet is zeer goed. Voor grote afstanden nemen we de trein.

Bij de treinen zijn toch wel de nachttreinen het vermelden waard. Een absoluut avontuur. Dè Chinese manier om je te verplaatsen over grote afstanden. En ondertussen maak je allicht kennis met de Chinezen rondom jou. Afhankelijk van de beschikbaarheid slaap je in een open (hardsleepers) of gesloten (softsleepers) compartiment met vier tot zes personen. Afhankelijk van de trein die we boeken, kunnen treintijden tussen de 10-13 uur duren.

Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje een alternatief zijn.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis: Tijdens deze reis zijn kleinschalige hotels niet massaal aanwezig. In China is dit niet evident aangezien hotels zich voorzien op een groot aantal toeristen, de Chinezen zelf reizen ook heel vaak. Het is dus mogelijk dat we tijdens deze reis in grotere hotels logeren, we proberen hotels te kiezen die charme uitstralen en met Chinese toets om zo de eigenheid van het land kennen.

We voorzien 2-persoonskamers met eigen sanitair. Lakens en handdoeken zijn meestal beschikbaar. In vele Chinese hotels krijg je ook een zeepje en tandenborstel. Ook de mogelijkheid tot het maken van thee is vaak voorzien.

In de meeste hotels is er een “laundry service” beschikbaar tegen een kleine kost maar met een toegevoegde waarde voor de lokale economie (wordt meestal met de hand gedaan door de lokale “wasvrouw”).

Op bepaalde plaatsen, zoals Shaolin, is de kwaliteit van de hotels nog ondermaats. We verkiezen om hier te verblijven zodat we 's ochtends de ceremonies van de Kung Fu-scholen kunnen meemaken.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Lokale restaurantjes, eetstalletjes, nightmarkets (avondmarkten), food courts (soort overdekte avondmarkt)… genieten onze voorkeur tijdens deze reis. Er is veel keuze: vlees, vis, verse groenten aangevuld met noedels en/of gebakken rijst. Witte rijst komt in China op het einde van de maaltijd, om de gaatjes te vullen.

In een restaurant zit je vaak aan een grote ronde tafel met draaischijf waar iedereen zichzelf kan bedienen uit de gekozen gerechten. Op de avondmarkten kies je individueel uit het te grote aanbod.

Chinees ontbijt is erg speciaal voor ons: het is een warme maaltijd: noedels, rijst, groenten. De Youth Hostels bieden ook een voor ons meer gekend ontbijt aan, ook in de lokale hostels kan je soms kiezen uit Chinese, European, American, French of zelfs Swiss breakfast. Afwisseling troef!

Een picknick kan bestaan uit de ondertussen ook bij ons bekende “noodle” kartonnen dozen. Overal vind je immers tappunten voor heet tot kokend water: in de trein, in je kamer, in de parken. Ook altijd handig voor een kopje koffie of een thermos thee.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - reistas: een soepele reistas die je op makkelijk kan dragen of een rugzak mag maar is niet vereist, valiezen raden we af

 • dagrugzak

 • persoonlijke medicatie

 • Best geen té lichte kleuren (snel vuil). Sneldrogende kledij is handig en vaak ook licht van gewicht: katoenen kledij of kunstvezel aangeraden.

 • lichte, katoenen zomerkleding

 • iets warmer, voor op bus, trein, in airco

 • lichte trui, fleece (licht, droogt snel, vochtdoorlatend)

 • Er zijn weinig kledingvoorschriften op deze reis: een topje en short kan bijna overal - niet in de moskee in Xi’an. In een tempel wordt het gewaardeerd wanneer je je schouders en bovenbenen bedekt.

 • regenkledij

 • ingelopen schoenen/sandalen waarin je hele dagen kunt stappen, rondlopen

 • wandeling op de muur: schoenen met goede grip

 • comfortabele reserveschoeisel: sportsandalen, slippers, …

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Geld pinnen is het eenvoudigst, geld afhalen in een bank kan zeer tijdrovend zijn. Neem een deel van het te voorzien budget cash mee. Je kan ter plaatse zowel euro’s als dollars omwisselen – best briefjes van 50 euro of enkele kleinere voor op het einde van de reis. Let erop dat je biljetten in perfecte staat zijn. Je kan je creditcard meenemen als reserve.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

In China hangt er vaak enorm veel smog in de steden, sommige mensen vinden dit hinderlijk. Een mondmasker doet wonderen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor China zijn er geen verplichte inentingen nodig. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts in enkel nodig als je uit een land afreist waar gele koorts voorkomt.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale conditie. We maken enkele wandelingen die inspannend kunnen zijn door de warmte maar deze zijn niet zwaar. Hou er wel rekening mee dat je tijdens deze reis veel steden te voet bezoekt en je dus dagelijks toch wel heel wat kilometers stapt. Het stuk van de Grote Muur kan uitdagend zijn omwille van de warmte of de regen, we beklimmen ook delen die niet werden gerenoveerd: dit zijn soms hoge trappen en houdt wel wat klauterwerk in. En je overbrugt hier toch ook wat hoogteverschillen (200 tot 300 meter). Op dat moment draag je een dagrugzak met proviand en 2 liter water.

De fietstochten zijn eerder uitdagend dan zwaar.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de drukte en warmte. Ook een open groepsgeest en een aanpassingsbereidheid wordt hier verwacht. Maar uiteraard maakt de machtige cultuur en het contact met de mensen alles meer dan de moeite waard.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat is nergens nog voorspelbaar maar doorgaans kunnen we aannemen dat het in juli erg warm kan worden maar we passen het tempo van onze reis aan, aan de temperaturen. Een regenbui af en toe is ook mogelijk maar die is soms ook welkom om even de lucht te zuiveren. Een paraplu kan even goed dienst doen als parasol, een multifunctioneel voorwerp dus!

September kan gematigder zijn qua warmte, er kan een regenbui meer vallen. In het (Belgisch) voorjaar zijn de temperaturen normaal milder.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

China is na Rusland en Canada, 1 van de grootste landen ter wereld. Met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante km beslaat het een groot deel van Oost-Azië. Het land kent maar liefst 22.000 km aan landgrenzen (Afghanistan, Bhutan, Myanmar, Hongkong, India, Kazachstan, Noord-Korea, Kirgizië, Laos, Mongolië, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam) en strekt zich van oost naar west bijna 5.000 km uit. De kust van China is bezaaid met duizenden, meestal onbewoonde eilanden. Je treft in China zowel bergketens, woestijnen, hoogland als vlaktes aan. De Mount Everest in Tibet (deels Nepal) is met 8.848 m de hoogste berg maar je kan er ook meerdere bergen spotten die boven de 7.000 m liggen.

Het 'dak van de wereld' ligt in het zuidwesten in de provincies Tibet, Qinghai en Sichuan met een gemiddelde hoogte van 4.000 m.

Het noordwesten van China bestaat ook uit hoogvlaktes maar die gaan 'slechts' tot 1000 m en 2000 m. Deze vlaktes worden gekenmerkt door het Tien Shan-gebergte met pieken tot boven de 7.000 m terwijl in het oosten het laagste punt van China ligt met 154 m onder het zeeniveau. Uiteindelijk deinen de hoogvlaktes uit in de Gobiwoestijn die zich op zijn beurt uitstrekt tot de hoofdstad Beijing, gelegen in een vruchtbare laagvlakte met uitgestrekte landbouwgebieden. Om je een idee te geven, Beijing telt net geen 20 miljoen inwoners.

Shanghai ligt aan de kust en heeft meer dan 25 miljoen inwoners waardoor het één van de grootste metropolen ter wereld is.

Iedereen kent de Chinese Muur: een 6.250 km lange verdedigingswal die ooit het keizerrijk moest verdedigen tegen verschillende vijanden. De Muur strekt zich uit van de omgeving van Beijing tot de regio Sinkiang. Sinds 1987 is hij opgenomen door UNESCO in de Werelderfgoedlijst. Dit wil niet zeggen dat hij op alle plaatsen gerestaureerd en toegangelijk is, dit verschilt sterk van provincie tot provincie.

Fauna en flora

China is een land met de meest diverse dieren- en plantenwereld.

De bekendste dieren zijn de grote panda's die je vooral in de buurt van Chengdu kan bezoeken. Deze panda met een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor voedt zich vooral met bamboe en zal je dus alleen in deze omgeving zien. Helaas is dit dier met uitsterven bedreigd en ondermeer daarom gebruiken tal van dierenorganisaties de panda als symbool.

Het is evident dat tal van planten, bomen en bloemen groeien in China. Door de grote geografische verscheidenheid en het verschil in hoogte, kent elk deel van China een specifieke flora. Verrassend is ook dat er meer dan 2.000 eetbare soorten zijn en dat een heleboel planten als medicijn worden gebruikt. Bekend in de oren klinkt zeker en vast ginseng dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk en het immuunsysteem.

De nationale bloem is de peony (pioenroos) met vrij grote bloesems in verschillende lichte kleuren.

Staatsvorm

De Volksrepubliek China met aan het hoofd een president bestaat officieel uit 23 provincies. Zowel Hong Kong als Macao zijn een deel van de Volksrepubliek maar kregen wel de status van een speciaal bestuurlijke regio.

Er zijn ook nog 5 autonome regio's waarvan Tibet (de TAR, Tibetan Autonomous Region) ongetwijfeld de meest besproken is. In 1912 werd Tibet onafhankelijk maar in 1950 trok het bevrijdingsleger het land binnen. Sindsdien behoort het dus ook tot de Volksrepubliek China. In 1959 trok de dalai lama samen met volgelingen naar India in ballingschap. Hun religie wordt onderdrukt en meer en meer Chinezen trekken Tibet binnen waardoor de inheemse bevolking steeds kleiner wordt. Op cultureel vlak echter worden ook delen van India, Bhutan, Nepal en enkele andere provincies van China tot Tibet gerekend. In deze regio's mag je in tegenstelling tot de TAR wel nog vrij rondreizen.

De politieke macht is in handen van Xi Jinping. Hij is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China.

Bevolking

Dat ze in China met veel zijn, hoeven we niet meer te zeggen. Hoeveel precies ligt moeilijk maar als we schattingen mogen geloven zijn er ruim 1.300 miljoen Chinezen. De bevolkingsgroei ligt zeer laag, mede omdat China streeft naar een 0% bevolkingsgroei. Er is de voorbije jaren een intensieve campagne voor gezinsplanning geweest waarbij men nog slechts één kind mocht hebben. De gemiddelde levensverwachting bedraagt ongeveer 73 jaar. Sinds 2002 is men vrij een tweede kind te hebben.

De eigenlijke Chinezen (Han) vormen ongeveer 92% van de totale bevolking en wonen vooral in het oosten van China. Onderling zijn er ook nog grote culturele verschillen! Bij de overige 8% kunnen we de Tibetanen, Oeigoeren en onder meer de Mantsjoes rekenen.

Sinds de jaren '80 worden niet-Chinese bevolkingsgroepen ook erkend als nationale minderheden die leven in de meer dunbevolkte gebieden. Vaak is het zo dat deze soort volkeren afkomstig zijn van regio's waar de Han-Chinezen naar uitwijken. Politiek gezien is het dus belangrijk om goede banden met hen te onderhouden.

Op veel plaatsen is de bevolkingsdichtheid meer dan 1.000 inwoners per vierkante km. In Shanghai bedraagt dit zelfs 19.000 inwoners per vierkante km.

Economie

De Chinese economie is één van de snelst groeiende economieën ter wereld en blijft constant in ontwikkeling daar waar de vrijemarkteconomie een duidelijke rol is gaan spelen. Toch kan men vaststellen dat de plaatselijke bevolking minder kan meegenieten van de economische welvaart en hun koopkracht niet evenredig mee groeit. Ook het verschil tussen platteland en stad is enorm.

Goedkope arbeidskrachten spelen zonder twijfel een belangrijke rol in deze groeifase: door de lage lonen kunnen bedrijven enorm veel winst maken op de export.

In China zijn er heel wat streekproducten die onderling nogal sterk variëren: van automechanica tot suikerriet, van elektronica tot zijde...

Landbouw blijft belangrijk hoewel men oplossingen zoekt om schaarste van landbouwgronden te vermijden. Rijst en tarwe worden het meest geteeld. Ook de productie van katoen, soja en sesam blijft stijgen.

China is één van de weinige landen ter wereld die over de meeste mineralen beschikt.

Religie

China is een atheïstisch land. Iedereen mag zijn godsdienst kiezen, of heeft er geen. De overheid stimuleert het alvast niet. Het is ook perfect mogelijk in China om overdag boeddhist te zijn en 's avonds een andere religie te beoefenen. Chinezen hechten wel veel belang aan ceremoniële voorouderverering aangezien ze ervan overtuigd zijn dat de ziel in contact blijft met het huidige leven.

Daarnaast zijn ze enorm bijgelovig: het getal 4 bijvoorbeeld, associëren ze met de dood. Zo zijn nummerplaten met het getal 4 goedkoper en zal je in een gebouw niet snel een 4de verdieping vinden (maar wel een 5de of meer).

Toch bestaan er nog steeds traditionele godsdiensten in China: het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. In bepaalde steden wonen ook een groot aantal islamieten: zo kan je in Xi'an op een lokale foodmarket de heerlijke Arabische keuken proeven.

Het taoïsme heeft een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens de mens streeft naar persoonlijke perfectie. Een vervolmaakte mens volgt de stroom van verandering in perfecte harmonie met zichzelf en de omgeving.

Het confucianisme eigenlijk eerder een filosofie van waarde- en normenpatronen dan religie. Het is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat je niet mag leven zoals je hart het je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Het boeddhisme heeft als grote doel uit de cycli van lijden en wedergeboorten te stappen om op te gaan in het universum. Dit wordt bereikt door de materiële wereld los te laten en met de juiste focus te leven, en zonder afleiding diep in de eigen geest te kijken en zo te begrijpen waar het eigen bewustzijn vandaan komt om de eeuwigheid erachter te leren herkennen.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Chinese bevolking is sterk verschillend van de Europese. De cultuurverschillen zijn dan ook enorm en ze houden er talrijke verschillende gewoonten op na.

 • Wanneer je met Chinezen praat, lijkt het alsof ze soms boos zijn. Dit is echter niet zo; hun stemvolume is nu eenmaal anders.

 • In het verkeer kennen ze vaak geen hoffelijkheid. Je past dus maar beter op als je de straat oversteekt. Ook tijdens het fietsen rijd je beter alleen waar dat mag!

 • Op restaurant is het zeer normaal dat men restjes op de grond gooit. Schrik dus niet als je kippenpoten op de grond ziet liggen! Heel normaal!

 • Je neus snuiten in een zakdoek is onrein en hem wegsteken in je broek al helemaal. Rochelen in het openbaar is sociaal aanvaard.

 • Chinezen hebben angst voor gezichtsverlies. Beledig dus nooit iemand en zelfs als je kwaad wordt, blijf dan glimlachen en ga vooral niet roepen. Als Chinezen het antwoord op je vraag niet weten, zullen ze altijd een fout antwoord geven! Liever dat dan neen zeggen!

 • Neen zeggen of een cadeau weigeren is bijzonder onbeleefd.

 • Chinezen zijn bijzonder nieuwsgierig, willen met elke buitenlander op de foto en voelen graag aan je om er zeker van te zijn dat wat ze zien wel echt is. Ook een spervuur aan vragen is soms zeer normaal. Zoek een manier om hier mee om te gaan.

 • Chinezen kennen geen persoonlijke ruimte.

 • Als je wil aantonen dat je over jezelf spreekt, wijs je met je vinger naar je neus.

 • Als ze je aandacht willen, wenken ze met de hand.

 • Vrouwen die hand in hand lopen zie je regelmatig.

 • Als je bij een Chinees wordt uitgenodigd, neem dan altijd een cadeautje mee. Doe altijd je schoenen uit en sta recht als je aan iemand wordt voorgesteld.

 • Krijg je een cadeau, haal het dan zeker niet uit de verpakking!

 • Je spreekt met hen best niet over politiek, de geboortebeperking en wat er in 1989 gebeurde op het Tienanmenplein.

Tijdsverschil

In China is het in de zomer 6 uur later dan in België, in de winter 7 uur.

Elektriciteit

In China zijn de stopcontacten soms anders dan bij ons. Je neemt best een universele reisstekker mee.

Veiligheid

In China is het veilig reizen. Het land ligt in een seismografisch actieve regio en over de slechte luchtkwaliteit valt ook wel iets te zeggen. Met een mondmasker rondlopen is dan ook zeer normaal!

Meer info vind je op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips