Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker Reisbegeleidster en sinologe Elke Deprost kent China als geen ander. Ze neemt je niet alleen mee naar de mooiste plekken, maar weet ook heel wat over Chinese omgangsvormen. Vooraleer je op reis vertrekt, is je informeren over de Chinese cultuur en gewoontes echt wel een vereiste, anders riskeer je op heel wat zere tenen te trappen (al zullen de Chinezen je dat wellicht niet vertellen). Om je alvast op weg te helpen: 6 do’s en don’ts op reis in China!

1. Opgelet met dat rondje Chinees (als je niet plots gekust wil worden)

Chinezen hebben een ander stemvolume en spreken op een andere toon dan wij. Daarom heb je al snel de indruk dat ze boos zijn, wat dan helemaal niet zo is. Zelf experimenteren met Chinese woordjes is leuk, maar behoorlijk moeilijk. In het Chinees kan je een lettergreep of woord op verschillende tonen uitspreken, waarbij de betekenis verandert. Maak dus duidelijk het onderscheid tussen:

  • Qĭngwèn: Mag ik u iets vragen?

  • Qĭng wén: Mag ik u kussen?

2. De straat oversteken: niet voor doetjes

Wanneer je voor de eerste keer in China aankomt, lijkt het verkeer pure waanzin. En dat is het ook! De automobilisten kennen geen hoffelijkheid, dus fietsen of de straat oversteken is een heel avontuur. Ook tijdens je eerste busritten is de kans op bibberende knieën vrij groot, maar nog voor je weer naar huis gaat denk je bij de eerste taxi die te traag rijdt “allé hup, smijt je in de chaos”!
 

3. Ongemanierd of nette omgangsvormen, het is maar hoe je het bekijkt

Op restaurant is het zeer normaal dat men restjes op de grond gooit. Schrik dus niet als je kippenpoten op de grond ziet liggen! Een stevige boer is een teken dat het gesmaakt heeft en ook rochelen wordt aanzien als heel gezond; beiden worden dus veelvuldig gedaan. Omgekeerd vinden de Chinezen je neus snuiten in een zakdoek supervies (zeker als je hem daarna ook nog eens wegsteekt in je broekzak!)
 

4. De weg vragen? Vertrouw nooit op één antwoord!

Gezichtsverlies lijden is in de Chinese cultuur één van de ergste dingen die je kan overkomen. Plaats dus nooit iemand in deze positie door kwaad te worden. Toegeven dat je iets niet weet is een schande voor Chinezen. Let dus op wanneer je bijvoorbeeld de weg vraagt, want ze sturen je liever de verkeerde kant op dan toe te geven dat ze het niet weten!

5. Cadeautjes en maaltijden in de Chinese cultuur

Neen zeggen of een cadeau weigeren is bijzonder onbeleefd. Ook als er eten speciaal voor jou op tafel komt, eet je liefst uit beleefdheid alles op (of proef je minstens enkele hapjes). Ja, zelfs als je maaltijd er zo uitziet:

Ben je zelf uitgenodigd bij een Chinese familie thuis, dan is het de gewoonte dat je een cadeau meeneemt. Doe altijd je schoenen uit en sta recht als je aan iemand wordt voorgesteld. Krijg je zelf een cadeau, haal het dan zeker niet uit de verpakking! En neem de volgende keer ook weer een cadeautje mee van minstens dezelfde waarde (maar liefst wat meer).

6. Be a star!

Chinezen zijn bijzonder nieuwsgierig, willen met elke buitenlander op de foto en voelen graag aan je lijf om er zeker van te zijn dat wat ze zien wel echt is. Verwacht je ook aan een spervuur van vragen. Zo ervaar je even hoe het is om een fotomodel of filmster te zijn!

10 leuke weetjes over Chinese gewoontes

  • Chinezen kennen geen persoonlijke ruimte. Aanrakingen, drummen en op je hielen of tenen trappen zonder zich te excuseren is dus heel normaal.
     

  • Als je wil tonen dat je over jezelf spreekt, wijs dan met je vinger naar je neus.
     

  • Chinese vrouwen trouwen in het rood omdat deze kleur geluk brengt.
     

  • Chinezen vragen als begroeting niet standaard “hoe gaat het?”, maar wel “waar ga je naartoe?” en“heb je al gegeten?”.

  • In de Chinese cultuur is respect voor ouderen van groot belang.
     

  • Voor Chinese vrouwen is het doodnormaal om hand in hand te lopen.
     

  • Koken hoeft niet altijd in de keuken: China heeft een levendige cultuur vaneetstalletjes in alle soorten en maten. Zeker proeven!
     

  • Politiek, de geboortebeperking en wat er in 1989 gebeurde op het Tiananmen plein zijn onderwerpen die je best niet aanhaalt.

  • Als Chinese vrouwen ongesteld of zwanger zijn, vermijden ze kou. Koud water drinken of op een koude vloer wandelen zijn uit den boze, net zoals een ijsje bestellen als dessert.
     

  • China heeft meer dan 54 etnische minderheden, waaronder de Yao. De Yao vrouwen hebben de gewoonte om hun haar niet te knippen: want hoe langer hun haar, hoe meer geluk hun familie zal hebben. De gemiddelde lengte van het haar van deze vrouwen is 1,7 meter (dus vaak langer dan de vrouwen zelf!). Om toch nog handig te kunnen werken dragen ze hun haar in soort ingewikkelde dot op het hoofd.

Zelf op reis naar China?

Groepsreizen naar China

Goedkope vliegtickets naar China

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?