Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de jeep van Harelbeke naar China. Dat was het plan van ondernemer Dirk Vyncke en onze eigen Joker-CEO Bob Elsen. Uiteindelijk werd het een expeditie van ruim 20.000 km, met 18 personen en 7 jeeps, in twee etappes en gedurende meerdere maanden. De avonturen van deze reizigers in het onbekende westen van China lees je nu in het boek ‘De Grote Sprong Zijwaarts’.

Van ‘De Vlasroute’ tot ‘De Grote Sprong Zijwaarts’

Het hele reisgezelschap ondernam een tocht van Harelbeke naar China, langs de oude Zijderoute. Over het tweede deel van de expeditie – van Almaty in Kazachstan door het westen van China tot in Chengu schreven vier reizigers –  Dirk Tieleman, Lutgart Dusar, Pieter Klingels en Marc Buelens – het boek “De Grote Sprong Zijwaarts”.

Van no-gozone tot miljoenensteden

Het westen van China beslaat zeventig procent van de totale oppervlakte van het land en bevat de helft van alle grondstoffen. Het is echter een gebied dat gekenmerkt wordt door woeste bergen en uitgestrekte woestijnen, waar etnische minderheden zoals de Islamitische Oeigoeren en de Boeddhistische Tibetanen wonen.

Maar zoals alles in China, verandert ook dit reusachtige en desolate gebied razendsnel. Twintig jaar geleden was deze Chinese Far West nog een no-gozone, maar vandaag wordt dit gebied dat groter is dan de Europese unie in hoog tempo gekoloniseerd, ontgind en geïndustrialiseerd door de Han-Chinezen.

De auteurs rijden in het spoor van Sven Hedin en Aurel Stein; ontdekkingsreizigers die honderd jaar geleden de historische zijderoute in kaart brachten. De verbazing is groot wanneer ze vaststellen dat nieuwe autowegen en hogesnelheidstreinen kaarsrechte strepen trekken door het ongerepte landschap, en dat anonieme provinciestadjes in lutte maanden uitgroeien tot miljoenensteden met wolkenkrabbers en brede avenues. Verbijstering en verwondering troef, maar ook liefde voor de grote sprong zijwaarts die het nieuwe China aan het maken is.

Primeur: breng het boek tot leven op je smartphone

Wat het boek ‘De Grote Sprong Zijwaarts’ extra bijzonder maakt, is de gratis Houtekiet-app die je via allerlei filmpjes een beetje laat meereizen. Wanneer je de foto’s scant met je smartphone, worden ze tot leven gewekt in korte video’s – ingesproken en gemonteerd door Dirk Tieleman – die je zó meenemen naar de Chinese Far West. Een primeur in Vlaanderen!

Selfdrive in Sichuan: het prachtige westen, panda’s en Tibet

Stillen de video’s je reishonger niet? Dan is een je eigen selfdrive met 4×4 door het relatief onbekende westen van China vast wel je ding! De provincie Sichuan ontvangt niet zoveel toeristen als de steden aan de kust, maar heeft wél heel wat te bieden.

Na een rustige start in Chengdu kruip je zelf achter het stuur en reis je een stuk via de Zijderoute langs authentieke dorpen, ga je enkele uren aan de slag als vrijwilliger in een panda-opvangcentrum, aanschouw je machtige bergen, meren, eindeloze vlaktes en schitterende nationale parken, bezoek je ontzagwekkende Tibetaanse nederzettingen en kloosters en ga zo maar door. Een reis die je (bijna) nergens anders vindt

Misschien is dit ook interessant voor jou?