Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanje is ongelooflijk veelzijdig, en helemaal niet zo ver! Of je nu reist in groep of kiest voor een georganiseerde privé wandelreis, fietsreis of roadtrip met (huur)auto, het land kan je altijd bekoren. Zowel liefhebbers van cultuur als natuur komen aan hun trekken, op het vasteland of de Spaanse eilanden. Welke regio in Spanje kies jij voor je vakantie? 

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Spanje

Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina. 

Partners

Over  Spanje

Geografie

Spanje maakt deel uit van het Iberisch Schiereiland. Dit Zuid-Europees land heeft als hoofdstad Madrid. In het westen grenst het aan Portugal, in het noorden aan Frankrijk. In Zuid-Europa ten oosten van Portugal en ten zuiden van Frankrijk. Spanje beschikt over een aantal eilandengroepen zoals de Balearen waaronder Menorca, Mallorca en Ibiza. Deze liggen ten oosten van het vastenland. Ver in de Atlantische oceaan ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara ligt de archipel Las Canarias. Lanzarote, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canaria, La Palma en Fuerteventura behoren tot de Canarische Eilanden.

Fauna en flora

Doordat Spanje verschillende klimaattypes heeft is de fauna en flora er zeer rijk. In het wild leven er zoal wolven, lynxen, vossen en steenbokken. Er komen reptielen voor en het is een paradijs voor watervogels. De verschillende flora is te vinden in de nationale parken en in de omgeving van de bergketens. De Pyreneeën, in het noorden, is de belangrijkste bergketen. De hoogste berg Mulhacen is gelegen in Sierra Nevada. De Canarische eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en daarvan zijn er de resultaten zoals het nationaal vulkanisch park van Timanfaya in Lanzarote. Nog meer nationale parken bevinden zich op het vastenland.

Staatsvorm

Spanje is een koninkrijk. Felipe VI volgde op 19 juni 2014 zijn vader op als koning van Spanje.

In 1931 werd Spanje een republiek nadat koning Alfons XIII verplicht werd af te treden. Voortdurende politieke strubbelingen resulteerden in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Initieel was dit een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar door buitenlandse bemoeienissen werd het een conflict tussen de democratie en het fascisme. Generaal Franco, leider van de nationalisten, kreeg steun van Duitsland en Italië, terwijl de regering werd geholpen door de toenmalige Sovjet-Unie. De nationalisten overwonnen, en Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn dood in 1975.

Na zijn dood werd Juan Carlos, de kleinzoon van Alfons XIII, de nieuwe koning en werd de monarchie hersteld. In 1978 kwam er een grondwetswijziging die de sterk gecentraliseerde staatsvorm onder Franco wijzigde in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio's zoals die van Catalonië, Baskenland en Galicië. Deze hebben namelijk elk hun eigen identiteit en taal. De verhouding tussen Madrid en het Baskenland zijn vaak gespannen, denk maar aan de ETA die totale onafhankelijkheid van Spanje wil. Ook in Catalonië klinkt de stem over onafhankelijkheid steeds luider.

Het parlement van Spanje of Las Cortes Generales heeft 2 kamers, de Senado met 257 zetels en de Congreso de los Diputados met 350 zetels. De premier van Spanje is Pedro Sanchez Perez-Castejon.

Bevolking

De bevolking (48,5 miljoen) wordt verdeeld in een aantal groepen. De grootste groep zijn de Castilianen waartoe meer dan 70% van de bevolking behoort. De Castilianen komen uit de regio’s Castilla y Leon & Castilla La Mancha. Catalanen uit Catalonië zijn met 18% daarna komen de Galiciërs uit de regio Galicië en in de minderheid zijn de Basken en zigeuners.

De grootste steden zijn Madrid met 6,2 miljoen inwoners en Barcelona met 5.2 miljoen inwoners.

Economie

In Spanje wordt zoals in België met de euro betaald. Toerisme is een groot deel van de inkomsten van het land. De economische evolutie hangt hier nauw met samen. Spanje lijdt momenteel onder de gevolgen van een zware economie crisis. De werkloosheidsgraad en de staatsschulden zijn gestegen. Ondanks de crisis blijft Spanje één van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa zoals citroen, olie, druiven.

Religie

Doorheen de eeuwen is het katholicisme gegroeid als staatsgodsdienst. Ongeveer 70,5% van de bevolking noemt zich katholiek. Dit is niet altijd zo geweest. De Moren brachten ooit de islam naar Spanje om hier hun leer en geloof te verspreiden. De islam heeft hier dan ook nog een kleine minderheid, samen met het jodendom.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Dagindeling: Spanjaarden hebben de gewoonte om laat te eten. Het ontbijt vindt vaak plaats in de late voormiddag en ze lunchen tussen 14u en 16u. Dit is tevens het uur van de siësta. Vele Spanjaarden gaan dan naar huis om wat te rusten en te lunchen. Daarna gaat men terug werken en het avondmaal gebeurt in de late avond. Sommige zullen pas dineren om 22u à 23u. Soms zelfs nog later.
  • In vele Spaanse steden vind je een stierenarena. Hiermee vermaakt de lokale bevolking zich. Hierbij ziet het volk toe hoe dat de metador of stierenvechter het opneemt tegen een kolos van een stier.
  • Als je jarig bent, word je op een verrassende manier gefeliciteerd. Er wordt namelijk aan je oren getrokken.
  • De Semana Santa voor Pasen gaat gepaard met tal van festiviteiten en processies.
  • De San Ferminfeesten, elk jaar van 6 tot 14 juli, lokken talrijke toeristen naar Pamplona. Er worden dan 6 stieren losgelaten en mensen rennen door de straten voor de stieren uit.
  • De laatste woensdag van augustus is er La Tomatina in de buurt van Valencia. Duizenden mensen komen samen in de straten van Buñol om tomaten maar elkaar te gooien.
  • Van 8 tot 14 september wordt tijdens de Ferias y Fiestas en honor a Santa Maria de la Vega de schutspatrones van Salamanca gevierd. Kleine plaatselijke producenten bieden hapjes aan samen met een drankje en dit in gezellige houte hutjes. 's Avonds wordt de hemel verlicht door mooi vuurwerk.
Tijdsverschil

Op het vasteland en op de Balearen is geen tijdsverschil met België. Enkel op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger zowel in de winter als in de zomer. Als het in België 12 uur is dan is het op de Canarische eilanden 11 uur.

Elektriciteit

230 V / 50 Hz – Europese standaardstekker met 2 pinnen. Deze wordt ook gebruikt in België.

Veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).