Overslaan en naar de inhoud gaan

In een land waar de kusten laag en vlak zijn, vormt de ‘Höga Kusten’ een uitzondering. Een prachtig wandelgebied, zo goed als onbekend in het buitenland. Heuvels, baaien en fjorden met schilderachtige vissersdorpen, glooiende wouden met verstilde meren, rust alom... Je ontdekt al dit moois vanuit een authentiek logies met schitterende ligging aan een meer. In het zomerseizoen kan je optioneel een boottocht maken naar Ulvön, een van die typische Zweedse eilanden met een sfeer die nergens anders te voelen is. Een bezoek aan trendy Stockholm behoort ook tot de mogelijkheden. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Nationaal park Skuleskogen

Nationaal park Skuleskogen

Twee nachten op het eiland Ulvön.

Twee nachten op het eiland Ulvön.

Pure rust en onthaasting, ver van drukte en toerisme

Rust en stilte!

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Nordingrå

Van Stockholm per huurwagen naar de ‘Hoge Kust’, zo’n 470 km noordwaarts. Rijden in Zweden is niet zo stresserend als in België, de rit is dan ook een  rustige kennismaking met een typisch stukje Zweeds binnenland: uitgestrekte naaldbossen, af en toe een meer, houten huizen, kleine dorpen.

Het gebied dat als ‘Hoge Kust’ wordt aangeduid, was vanwege de vele zeearmen, baaien, schier- en echte eilanden van oudsher slechts matig ontsloten. Daarin kwam verandering door de bouw van de Höga Kustenbrug in 1998, een 1,8 km lange hangbrug over de Ǻngermanälven zeearm. Ze vormt de imposante toegang tot het werelderfgoedgebied Hoge Kust.

In Nordingrå ligt een kleinschalig vakantieverblijf dat uit enkele “stugor” bestaat – roodgeschilderde houten bungalows zoals je er in Zweden overal aantreft. Het verblijf is zeer mooi en rustig gesitueerd aan de oever van het meer Vågsfjärden.

Overnachting in bungalow

B Dag 2
Wandelen vanuit Nordingrå naar Norrfallsviken

De wandeling langs het natuurreservaat van Norrfallsviken vormt een ideale introductie op het uniek geologisch fenomeen dat de Hoge Kust op de Unesco Wereld Erfgoedlijst deed belanden. Tijdens de laatste ijstijd werd het land door de ijskap diep in de aarde gedrukt. Nu, meer dan 10.000 jaar later, is het opnieuw 285 m gerezen en blijft het jaarlijks nog zo’n 9 mm stijgen. Door deze landstijging - de grootste ter wereld - werden fjorden afgesneden van het open water en gingen ze meren vormen. Keienstranden die ooit de branding trotseerden, kom je nu tegen in het binnenland. Zoals op deze eerste wandeling, die eindigt aan een schilderachtig vissersdorp met rood geschilderde huizen.  Tocht van ca. 12 km, 5 u.

C Dag 3
Ullånger-Lappudden over het Hoge Kust-pad

Je neemt de bus tot Ullånger en wandelt terug naar het logies. Geen zeekust vandaag, maar een wandeling over heuvels overdekt met wouden van naaldbomen, berken, veenbessen en mossen. Soms stuit je op een groepje boerderijen, een verstild meertje of een geheimzinnig moeras. Scandinavië in een notendop.
Tocht van ca. 15 km.

D Dag 4
Natuurreservaat Rotsidan

Je volgt de lage kustlijn, die bestaat uit een 4 km lang plateau van platte rotsen, afgezoomd door dennen en dwergsparren die grillig zijn gevormd door de zeewind. Via een voormalig vissersdorp – waarvan de huisjes nu dienst doen als buitenverblijven – loop je door het bos terug naar het beginpunt. 
Tocht van 11 km, 3,5 u.

E Dag 5
Nationaal Park Skuleskogen

Vanop de hellingen van dit gebied heb je zichten naar alle kanten, over baaien, eilanden, meren en woud. Maar het indrukwekkendst is de Slåttdalsskrevan, een 40 m diepe rotsspleet met perfect verticale wanden, hoog op de kam van een berg. Je kan tevens een bezoek brengen aan Naturum, een infocentrum over de Hoge Kust. 
Tocht van 10 km, 6 u.

F Dag 6
Hörsång-Lappudden over het Hoge Kust-pad

Doorheen het gebied van de Hoge Kust loopt van noord naar zuid een langeafstandpad, het Höga Kustenleden. Kleine stukjes bewandel je soms al op de andere wandelingen, maar op deze wandeling volg je heel de tijd het goed bewegwijzerde pad, afwisselend door bossen, weilanden met boerderijen, en regelmatig ook nabij de kust.
Tocht van 22 km, 6 uur (inkortbaar)

G Dag 7
Daguitstap naar Ulvön eiland

Optionele daguitstap naar Ulvön

In het Zweedse hoogseizoen (21 juni tot half augustus) - als de ferryboten frequent opereren - kan je een daguitstap maken naar het eiland Ulvön. De boottocht alleen is al een prachtige ervaring. Varend tussen de kleine eilanden krijg je een mooi zicht op de ingesneden kust met zijn groene heuvels.
Ulvön is met zijn authentieke vissersdorp, zo goed als geen verkeer en veel natuur, een idyllische plek. De hoofdplaats Ulvöhamn ligt ingebed in een beschutte baai die het eiland in een noordelijke en een zuidelijke helft verdeelt. Het zicht vanop de aankomende ferryboot op de kleurige huizen, de meeste op palen in het water, is erg schilderachtig.
Is het in het zomerseizoen behoorlijk druk in Ulvöhamn, zodra je het dorp achter je laat en de bossen intrekt, vind je de rust terug. Een wandeling van ca. 2,5 uur laat je kennismaken met dit rustige binnenland van het noordelijke eiland.

Andere activiteiten

 • In het verblijf kan je kajaks huren om het meer te verkennen.
 • Uitstap per zeekajak, bv. naar Mjältön, Zwedens hoogste eiland (236 m). Als je er aan land gaat kan je een wandeling maken naar de top.
 • Bezoek aan Naturum, het informatiecentrum waar op een boeiende manier het fenomeen van de Hoge Kust en waarom dit Unesco Werelderfgoed is, uit de doeken wordt gedaan. Het ligt aan de voet van de Skuleberget, waarvan je de 294 m hoge top per zetellift of via kleine steile paden kan bereiken... om ook nu weer met een prachtig uitzicht beloond te worden.

Deze activiteiten kan je ter plaatse met de uitbaters van het verblijf bespreken en boeken.

H Dag 8
Vertrek vanuit Nordingrå

Einde programma na het ontbijt (O).

Verlenging Stockholm

Voor of na dit programma kan je een of meerdere nachten in Stockholm bijboeken.

Stockholm is een bruisende, trendy stad die geniet van een unieke ligging in een archipel van 24.000 eilanden. Ze combineert schilderachtige straatjes met statige lanen en kaden, schitterende musea met hippe winkels en galerijen.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • huur lakens en handdoeken
 • eindschoonmaak bungalow 
 • ontbijt
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • wandelkaarten 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • dranken
 • lokale transfers per bus of met de uitbater
 • evt. ferryticket Ulvön
 • evt. bijkomende activiteiten
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • één persoon alleen in een bungalow: € 300

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 mei tot/met 30 september 2021.

De Zweedse schoolvakantie loopt van rondom 'midsommar', 21 juni, tot half augustus. Dan kan het op sommige plaatsen behoorlijk druk zijn, bijv. aan bepaalde stranden aan de kust en op het eiland Ulvön. Er varen dan voldoende boten om een daguitstap naar Ulvön te maken.

Deze bootuitstap is niet meer mogelijk buiten het hoogseizoen, en sommige eet- en drinkgelegenheden zijn dan ook al gesloten. Maar het is wel de rustigste periode, zowel in het verblijf als tijdens de wandelingen. De kans is groot dat je amper andere wandelaars tegenkomt, waardoor je het gevoel krijgt dit prachtige gebied voor jou alleen te hebben. 

Qua natuurschoon is einde mei tot einde juni heel mooi wegens de vele bloemen, lange dagen en grote kans op zonnig weer. September biedt dan weer mooie herfstkleuren, paddenstoelen,... Hoe later in het seizoen, hoe warmer de temperatuur van het water in de zee en de meren (je kan tijdens de wandelingen op veel plaatsen zwemmen).

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig: De afstand Brussel-Lapudden bedraagt 2000 km. Aangezien een wagen noodzakelijk is in het kader van de wandelingen, raden wij aan om naar Stockholm te vliegen en een wagen te huren. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar 1 van de 3 Stockholmse luchthavens met Brussels Airlines, SAS en Ryanair (o.v.). 

 • SAS (Scandinavian Airlines) vliegt op Arlanda, enkele tientallen kilometers ten noorden van Stockholm, langs de E4 snelweg, wat voor deze reis handig is aangezien je via deze E4 noordwaarts naar de Hoge Kust rijdt. Afstand 450 km.
 • Brussels Airlines vliegt op Bromma, het dichtst bij het centrum van Stockholm gelegen. De afstand tot het logies bedraagt 472 km.
 • Ryanair zou voorlopig niet meer vliegen tussen Charleroi en Skavsta (info 29/5/20).

Vervoer tijdens de reis

 • Gebeurt doorgaans met de (huur)wagen.
 • Voor 2 doorgaande wandelingen brengen de uitbaters van het logies je naar het beginpunt, tegen een vergoeding van ca. € 25.
 • Voor de daguitstap naar het eiland Ulvön laat je de wagen achter op de betaalparking aan de haven. Tickets voor de boot koop je aan het loket (retourticket ca. 150 kronen). Op Ulvön gebeuren alle verplaatsingen te voet.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Voor de lengte van de wandelingen: zie programma. Het terrein gaat op en neer (100 à 200 m stijgen en dalen) en is vaak rotsachtig (ook glibberig) of drassig. Tredzekerheid is vereist.

Logies

Het verblijf is idyllisch en rustig gelegen aan de oever van het meer van Nordingrå.

 • Je slaapt in een eenvoudige bungalow met 2 stapelbedden (dus met plaats voor max. 4), koelkast en kookplaten. Het sanitair bevindt zich in een apart gebouwtje en is gemeenschappelijk. Bed- en badlinnen en eindschoonmaak zijn inbegrepen. 
 • Er is een houtgestookte sauna (100 SEK per persoon) en hot tub (2000 SEK per beurt; best te delen met evt. andere gasten die er gebruik van willen maken) aan de oever van het meer. Wil je sauna of hot tub, vraag dit dan best daags tevoren aan (vooral voor de hot tub, die enkele uren opwarmtijd nodig heeft).
 • Naast de sauna is er een openlucht zithoek rond een stookplaats. Je mag die vrij gebruiken om een houtvuur te stoken (er is voorgezaagd brandhout).

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Het ontbijt komt in de vorm van een buffet.
 • In de bungalow heb je beperkte kookfaciliteiten (elektrische kookplaat en koelkast; geen water). In een gemeenschappelijk gebouwtje is er ook een kleine keuken met spoelbakken en microgolfoven ter beschikking van de gasten. Er is een supermarktje in het centrum van Nordingrå waar je elke dag terecht kan.
 • Je kan, mits navraag en reservatie de dag voordien, aanschuiven aan de gastentafel. De uitbaatster is een goeie kokkin en gebruikt lokale producten. Voor een tweegangenmaaltijd betaal je 465 SEK (hoofdgerecht en dessert) of 490 SEK (voor- en hoofdgerecht). Water bij het avondmaal is gratis. 
 • In de ruimere omgeving zijn ook enkele restaurants (verplaatsing per wagen nodig).

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren