Overslaan en naar de inhoud gaan

Jamaica is zoveel meer dan reggae, resorts en rum. Ook voor de avontuurlijke reiziger heeft dit Caraïbisch eiland meer dan genoeg te bieden! In dit artikel over zuid- en west-Jamaica lees je o.a. over Bob Marley, de beste trekkingroute van het eiland en waar je de lekkerste ijsjes eet! Meer informatie over noord- en oost-Jamaica lees je in deel 1.

Hoofdstad Kingston en de beroemdste ijsjes van Jamaica

Kingston is de hoofdstad van Jamaica, en voor veel reizigers een eerste kennismaking met het land. De stad is overweldigend en chaotisch. Ze telt een aantal historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar alleen als je graag in de drukke steden vertoeft. Het beste van Jamaica is echter ongetwijfeld zijn schitterende, rijke natuur.

Maar zelfs al verlaat je Kingston snel, je mag absoluut Devon House niet overslaan. Dit oud koloniaal huis is vooral bekend om de ijsjes die er verkocht worden. Volgens locals de beste van het hele eiland! Probeer zeker de smaak rum-rozijn, gemaakt met de sterke, smaakvolle Jamaicaanse rum!

Het Bob Marley museum en zijn geboortedorp

Wie Jamaica zegt, zegt Bob Marley. Fans kunnen het Bob Marley Museum in Kingston bezoeken – waar je zijn standbeeld kan bewonderen samen met artefacten uit zijn leven zoals foto’s, platen, concertaffiches – of zijn geboortedorp Nine Miles waar ook zijn graftombe staat. Echte reggae-fans kunnen ook het graf van Peter Tosh (bandlid van The Wailers, de groep van Bob Marley) bezoeken. Tot voor kort zat zijn moeder daar vaak verhalen te vertellen, maar sinds zij overleden is, is er minder reden om het graf te bezoeken.

Blue Mountain koffie: een van de beste koffies wereldwijd

Trek je naar de Blue Mountains, dan is een kort bezoek aan een koffiefabriek een must. De Blue Mountain Coffee is immers een van de meest gewaardeerde koffiesoorten ter wereld. De geschiedenis ervan gaat terug tot in 1728 toen de eerste koffieplanten geïmporteerd werden, en de teelt werd meteen zeer succesvol. In de koffiefabriek krijg je uitleg over de verschillende stappen, van het drogen van de koffie tot het sorteren, de branding en de verpakking.

 

Voor avonturiers: beklimming van de Blue Mountain Peak

De Blue Mountain Peak Trail is de bekendste en wellicht de mooiste trekkingroute van Jamaica en neemt je mee naar de top van de Blue Mountain Peak. Niet alleen het hoogste punt van de Blue Mountains, maar meteen ook van het hele eiland!

Startpunt zijn de guesthouses nabij het bergdorpje Hagley Gap. Maar probeer er vooral niet zelf heen te rijden! Guesthouses in de Blue Mountains pikken je graag op in Kingston. Anders kan je je huurwagen parkeren aan de voet van de bergen, van vandaar de transfer (met 4×4, geen overbodige luxe!) je laten oppikken. Vanaf daar begint het avontuur: een 4×4-rit over een hobbelige weg tot aan je guesthouse.

Op tijd slapen is een must, want de Blue Mountain Peak Trail, die wandel je best ’s nachts! Rond 2u vertrek je uit je guesthouse. Trek stapschoenen aan (het terrein is nogal ruw) en een dikke trui, want ’s nachts kan het best fris zijn in de bergen. Een koplamp is onmisbaar. Na ongeveer 4u klimmen bereik je de top: net op tijd om de zon te zien opkomen bovenop de berg. Onvergetelijk!

Daarna daal je in 3 à 4 uur af door een heel gevarieerd landschap: smalle, steile wegjes door de jungle, brede paden langs koffieplantages, spectaculaire uitzichten,… Een stevig ontbijt met een kopje van de beroemde Blue Mountain Coffee heb je dan wel verdiend!

Relaxen op strand in Jamaica: Treasure Beach

Een badplaatsje met een laid-back atmosfeertje zonder al te veel toeristen, dat is Treasure Beach in een notendop. Geen resorts hier, maar wel toffe guesthouses aan het strand. Ideaal om te chillen en de perfecte rustige uitvalsbasis voor heel wat uitstappen in de omgeving.

Chillen en zonnen in de Pelican Bar

Moses, een oude rasta, bouwde eigenhandig een hut op een zandbank ongeveer 1 kilometer van de kust nabij Treasure Beach. Een koelbox en picknickbank erbij, en de Pelican Bar was geboren! En ja hoor, het is echt zo cool als het klinkt. Op het strand van Treasure Beach vind je vast wel een visser die je in zijn bootje naar de Pelican Bar wil brengen. De bar zelf is een zalige plek om te zonnen en te zwemmen. Neem wel je waterschoenen/sandalen mee, want er zitten veel zee-egels. Als je geluk hebt, zie je vanaf de bar of tijdens de boottocht misschien wel dolfijnen!

Appleton Rum Estate: dit mag je niet overslaan tijdens je rondreis Jamaica!

Jamaica en rum zijn onafscheidelijk, dus een bezoek aan de beroemdste rumproducent van het eiland mag niet ontbreken. Je tour begint met een stevig glas rum punch (of twee). Vanaf daar wordt je door de geschiedenis en het productieproces van de Appleton rum gegidst. Een bezoek aan de echte fabriek en een hal waar duizenden vaten opgeslagen liggen mag daarbij niet ontbreken. En daarna moet er natuurlijk uitgebreid geproefd worden!

Krokodillen spotten op de Black River

De Black River – de rivier krijgt zijn kleur door de donkere modder op de bodem – is de laatste plek is Jamaica waar nog krokodillen in het wild voorkomen. Kies bij voorkeur voor een klein bootje om op de Black River te varen (je kan vertrekken vanuit Treasure Beach, en ook de Pelican Bar doen in één trip). Zo kan je verdervaren langs de mangroves waar grotere toeristenboten niet kunnen komen en geniet je meer van de natuur.

 

De schitterende watervallen van YS Falls

Zoals bij de meeste bekende watervallen in Jamaica het geval is, bezoek je ook YS Falls het beste in de ochtend om zo de drukte te vermijden. Vanaf de inkom rij je in een kar getrokken door een tractor naar het mooie domein rond de watervallen. Omdat deze watervallen een populaire uitstap zijn bij resort-verblijvers, zijn ze toeristisch uitgebaat met een restaurant, zwem- en speelvijver voor kinderen, zonnebedden,… Gelukkig zijn de watervallen op zich wel echt de moeite! Via een trap bereik je de verschillende niveaus, geregeld kan je een frisse duik nemen en/of in het water slingeren aan een touw. Voor durvers is er ook een zipline over de watervallen heen!

Mayfield Falls, een van de beste natuurlijke bezienswaardigheden in Jamaica

Mayfield Falls is een echt paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt er prachtige watervallen en natuurlijke zwembaden, en in het tropisch woud errond komen verschillende soorten exotische planten, bloemen, vlinder en vogels voor. Hier is infrastructuur wat beperkter en de weg ernaartoe wat avontuurlijker, dus het aantal toeristen blijft beperkt. Ook hier kan je met een gids door de waterval klimmen, zwemmen in een grot en van de rotsen in het water springen.

 

Snorkelen, feesten en zonnen in Negril

In Negril vind je het langste zandstrand van Jamaica. Een lange strook langs de kust is volgebouwd met hotels en resorts. Toch blijft Negril een fijne plaats om te relaxen, te genieten van de laid-back Jamaicaanse sfeer en om te feesten.

Wat je hier ook niet mag missen is een snorkeltrip. Zo kan je bijvoorbeeld varen met een boot met glazen bodem, die je tot bij enkele eilandjes en andere goede snorkelplekken brengt.

Waag jij de sprong in Rick’s Café?

Balancerend op een klif aan de kust nabij Negril vind je Rick’s Café. Dit café – met bar en zwembad – werd vooral beroemd dankzij de locals die op spectaculaire wijze van de hoge rotsen in een azuurblauw stukje zee duiken. Vanaf 16 uur begint dagelijks het spektakel. Durf jij zelf ook de sprong wagen?

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Joker-medewerkers Aline (groepsreizen), Lieselot (Joker Brussel), Leen (marketing) en Joker-reisbegeleidster Laurence (Jamaica-groepsreis 2015).

 

Zelf rondreizen in Jamaica?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?