Overslaan en naar de inhoud gaan

Jamaica: the island of all right. Zonovergoten stranden en liters rum punch trekken heel wat resort-toeristen aan. Maar ook voor avontuurlijk ingestelde reizigers heeft het land heel wat te bieden, vooral de natuur is overweldigend mooi. Wij maakten alvast een lijst van plekken die je niet mag missen tijdens je rondreis over dit relaxte eiland! In dit eerste deel vind je onze tips voor het noorden en oosten van het eiland.

Start je trip door Jamaica in Montego Bay

Deze tweede grootste stad van Jamaica is voor vele toeristen de eerste kennismaking met het land, vanwege de nabijgelegen internationale luchthaven. Montego Bay bezit enkele historische bezienswaardigheden, maar niets spectaculair. Het leukste is wandelen over de ‘Hip Strip’, een laan in het stadscentrum waar je de meeste bezienswaardigheden vindt. Wanneer je net aankomt, kan de stad overdonderend druk zijn. Niks voor jou? Trek dan gewoon snel verder om te gaan genieten van de prachtig natuur van het eiland!

 

Architectuur en uniek natuurwonder in Falmouth

Het stadje Falmouth aan de noordkust van Jamaica is een historisch havenstadje. Je vindt er nog gebouwen in Georgische architectuur, volgens sommigen zelfs de mooiste in de Caraïben. De leukste manier om dit alles te ontdekken is een begeleide stadswandeling met gids. Nabij dit plaatsje doet zich elke nacht een uniek natuurfenomeen voor, dat je wereldwijd slechts op 3 plaatsen kan bewonderen. Dankzij een unieke combinatie van factoren (watertemperatuur, afgevallen bladeren in het water,…) komen in deze lagune speciale micro-organismen voor. Wanneer je ’s nachts het water beroerd, geven ze een vreemd blauwgroen licht af. Dat maakt een nachtelijke zwempartij in deze lagune absoluut een magische ervaring, want wanneer je zwemt ben je omgeven door licht. Hallucinant!

Smakelijke fruitplantages in Sun Valley

Jamaica is van oudsher gekend om zijn plantages met tropisch fruit. In het afgelegen Sun Valley bezoek je een plantage met een gids, die je alles vertelt over de geschiedenis en het fruit. Natuurlijk van je ook proeven van allerlei vruchten die je wellicht nog niet kende, zoals het typisch Jamaicaanse ackee!

Raften op de Rio Grande

In Jamaica heet dit ‘raften’, maar verwacht je eerder aan een ontspannende vlottentocht. De originele bamboerafts werden vroeger immers gebruikt om bananen vanuit het binnenland naar de kust te vervoeren, waar ze op schepen geladen werden. Je vaart langs plantages, bamboebos en prachtige stukken jungle met heuvels op de achtergrond. Onderweg kan je een duik nemen in de rivier en proberen om zelf het vlot voort te duwen met een bamboestuk, wat niet zo makkelijk is als het lijkt. Je kan kiezen uit een lange of korte tocht.

 

De bekendste waterval van Jamaica: Dunn’s River Falls

Dunn’s River Falls zijn wellicht de meest bezochte watervallen van Jamaica. Niet zo verwonderlijk: ze zijn prachtig én liggen vlakbij de stad Ocho Rios met zijn vele resorts en haven voor cruiseschepen. De watervallen zijn echt de moeite waard. Onze tips: Bezoek Dunn’s River Falls in de ochtend, vlak na openingstijd. Op dat moment is het nog behoorlijk rustig, later op de dag kan het er erg druk worden, wat de ervaring een stuk minder leuk maakt. Het is toegestaan om de watervallen te beklimmen, wat een stuk gemakkelijker is dan je zou denken. Neem dus zwemkledij en waterschoenen of sandalen die nat mogen worden mee. Je kan de beklimming doen met een gids, maar eigenlijk heb je die hier helemaal niet nodig. Gewoon doen! Dunn’s River Falls komen uit in zee. Het strandje bij de monding is fijn om even te chillen, maar ook erg toeristisch natuurlijk.

 

Vroegere bananenhoofdstad Port Antonio

Port Antonio werd in de 19e eeuw ook wel de bananenhoofdstad van de wereld genoemd, vanwege de grote export van dit tropische fruit. Vandaag is hier nog maar weinig van te merken, maar toch is Port Antonio een bezoekje waard. In tegenstelling tot de andere steden die héél erg druk, lawaaierig en chaotisch kunnen zijn, en Port Antonio net heel relaxed, hoewel er niet zo veel bezienswaardigheden zijn. De perfecte stad om over de markt te slenteren en Jamaicanen te ontmoeten. Toeristen zien ze hier amper.

 

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een lagune nabij Port Antonio. Toen wij er waren, kleurde ze echter eerder groen. Je kan er zwemmen of een tochtje maken op een bamboeraft tot aan een plekje in zee dat wel prachtig blauw kleurt. Vele boeken zijn er lyrisch over, voor ons was het niet echt een topper.

De verlaten stranden van de oostkust

Op zoek naar prachtige stranden zonder toeristen of verkopers? Dan moet je naar de oostkust van Jamaica. Op het strand in Long Bay, Winnifred Beach, San San Beach of Boston Bay geniet je rustig van zon, zee en strand tussen de locals. Meer moet dat niet zijn.

 

Minder bekende, maar minstens even mooie watervallen: Reach Falls

Reach Falls hoort zeker thuis in het rijtje met top-watervallen in Jamaica. Alleen lijkt nog niemand dat te weten. Toen wij de watervallen bezochten, waren er welgeteld 2 (twéé!) andere reizigers. Deze waterval kan je ook beklimmen, een lokale gids komt graag met je mee. Verwacht je aan poelen met het helderste blauw water dat je ooit gezien hebt!

 

Genieten van de sfeer tijdens je rondreis Jamaica

Jamaica wordt niet voor niets ‘the island of all right’ genoemd. Ondanks de soms slechte leefomstandigheden van de Jamaicanen zijn ze erg positief ingesteld. ‘No worries man’ is een veelgehoord uitspraak en werkt aanstekelijk. Dat ze het niet zo nauw nemen met tijdstippen en afspraken neem je er na een tijdje gewoon bij. Ook verkopers zijn een verademing. Ze vragen je wel of je iets wil, maar na een vriendelijke ‘no thanks’, een fistbump en een ‘respect man’ is de verkoopspoging snel afgelopen. Wanneer er muziek opgezet wordt, is elk feestje snel gestart. De muziek is luid, de rum lekker en de Jamaicanen leven zich volledig uit (en dansen soms erg suggestief). Alleen de ganja (marihuana) laat je misschien beter links liggen: hoewel vaak gebruikt, is dit nog steeds illegaal in Jamaica.

Authentiek Jamaica: de misviering op zondag

Wil je iets authentiek Jamaicaans meemaken, rep je dan op zondagochtend richting kerk om een misviering mee te maken! Deze verschilt wel heel erg van eentje in België, het lijkt wel een feest. De Afrikaanse invloed is nooit ver weg. Iedereen is schitterend uitgedost, vaak zelfs een beetje retro (dames een kleed of mantelpakje, vaak met een zonnehoed en de heren een kostuum met soms zelfs een hoge hoed). Tijdens de viering gaat iedereen uit zijn dak, er wordt gezongen en muziek gemaakt en soms gaan de armen zelfs de lucht in. Een ervaring om niet snel te vergeten!

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Joker-medewerkers Aline (groepsreizen), Lieselot (Joker Brussel), Leen (marketing) en Joker-reisbegeleidster Laurence (Jamaica-groepsreis 2015)

Zelf op reis naar Jamaica?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?