Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Jamaica

Geografie

Jamaica is een eiland in de Caraïbische zee, het is 253 km lang en ligt onder Cuba en links van Haïti en de Dominicaanse Republiek. Jamaica is lid van het Gemenebest van Naties (Commonwealth) met koningin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd.

Op Jamaica is het steeds tropisch droog. Er groeien meer dan 3800 soorten bloemen en varens. Jamaica is vrij bergachtig, met als bekendste berg de Blue Mountains. In het noorden vind je witte zandstranden, in het zuiden een kustlijn van zwart vulkaanzand. Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland die hier en daar uitmonden in prachtige watervallen.

Van juni tot oktober is er risico op orkanen.

Fauna en flora

Er groeien meer dan 3800 soorten bloemen, struiken, planten en varens waarvan er 800 alleen al op Jamaica voorkomen. En zo'n 250 soorten vogels waarvan 24 soorten enkel op dit eiland te spotten zijn. Jamaica heeft zowel parelwitte stranden, regenwoud, bergen, bossen als uitgestrekte weilanden.

Bij de ontdekking van het eiland groeiden er ananas, suikerappel en guave. Bijna alle vruchten die nu op Jamaica groeien zijn na die tijd geïmporteerd, zoals bananen, aubergines, cassave (speciale wortel), citrusvruchten, kokosnoten en de akee (tropisch fruit), die vaak tijdens het ontbijt gegeten wordt. Ook de hennepplant waar marihuana of ganja van gemaakt wordt, is geïmporteerd.

De wimpelstaartkolibrie (Doctor Bird) is de de nationale vogel van Jamaica en een bijzonder dier in de lokale onderwaterwereld is de West-Indische lamantijn, een soort zeekoe.

Staatsvorm

Jamaica, eerst ontdekt door de Spanjaarden en later gekoloniseerd door de Engelsen, is lid van het Gemenebest van Naties (Commonwealth) met koning Charles III als symbolisch staatshoofd. Het werd in 1962 onafhankelijk van de UK. Jamaica is een parlementaire democratie met een direct gekozen minister-president, Andrew Holness van de Labour Party. Het land is bestuurlijk onderverdeeld in 14 parishes met een algemeen en dagelijks bestuur dat elke vier jaar gekozen wordt.

Bevolking

Jamaica telt 3 miljoen inwoners. De meeste Jamaicanen hebben Afrikaanse voorouders. De minderheid is van Britse, Indiase of Chinese afkomst. De Indiase Jamaicanen en Chinese Jamaicanen werden door de Britten aangetrokken als contractarbeiders die de Afrikanen moest vervangen nadat de slavernij was afgeschaft. Er is veel emigratie naar de V.S. en de U.K.

Economie

Toerisme is een grote bron van inkomsten in Jamaica. De laatste jaren richt het eiland zich op handel met buitenlandse ondernemingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Verenigde Staten ondersteunen deze politiek krachtig. Ongeveer 1/3 van de export gaat naar de Verenigde Staten en meer dan de helft van de import komt ook van Amerika. Het is dan ook niet vreemd dat Jamaica totaal afhankelijk van de V.S. is. Toch is de Jamaicaanse economie niet echt evenwichtig te noemen en leeft 1/3 van de gezinnen beneden de armoedegrens.

De centrale bank is sinds 1960 de Bank of Jamaica. Naast de twaalf handelsbanken zijn er twee ontwikkelingsbanken.

Religie

Ook al is er geen officiële godsdienst, toch speelt religie een belangrijke rol in het leven van de Jamaicanen. De meeste bewoners zijn protestant met als populaire strekkingen het baptisme en de Church of God. Zo'n 7% -vaak Chineze Jamaicanen- is katholiek. Verder zijn er nog kleine groepen hindoes, moslims, joden, zevendedagsadventisten en aanhangers van het Revivalism. Dit is een typisch Jamaicaanse religie die ontstond aan het begin van de 19de eeuw en bestaat uit 2 takken: Zionisme en Pukkumina. Het Revivalisme bevat christelijke en Afrikaanse wortels en gelooft dat levende personen door geesten uit het hiernamaals bezeten en beïnvloed kunnen worden.

Ook kent Jamaica verschillende voodoopraktisanten.

Jamaica wordt vaak geassocieerd met het rastafarianisme, zwarte personen met dreadlocks die Afrika vereren als het spirituele thuis waarnaar ze later zullen terugkeren. Grondlegger was zwarte activist Marcus Garvey die bekend stond voor zijn anti-imperialistische en pro-zwarte propaganda en voorspelde dat er een zwarte Koning zou komen. Wanneer Ras Tafari Makonnen in 1930 tot Keizer Haile Selassie van Ethiopië werd gekroond -tijdens wiens kroning ook blanken knielden- zagen vele Jamaicanen hem als de reïncarnatie van Jezus en Garvey als profeet.

Lokale gebruiken en gewoonten

Wie Jamaica zegt, denkt aan reggae met als bekendste vertegenwoordigers zangers Bob Marley en Peter Tosh. Muziek is een essentieel deel van het lokale leven. Ook heb je ska, een soort jazz en dancehall, een mengeling van allelerlei muziekstijlen zoals R&B, reggae en ska. Jamaica telt ook veel muzikale evenementen zoals Reggae Sunsplash en Reggae Sumfest in juli en augustus. Hedendaagse populaire artiesten zijn bijvoorbeeld Sean Paul en Elephant Man.

Verschillende bekende sprinters komen uit Jamaica, denk maar aan Usain 'Lightning' Bolt en Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Engels is er de officiële voertaal, maar in praktijk wordt er veel patois gesproken, een mengeling van Creools-Engels, Rastafari, Afrikaans, Portugees en Spaans.

6 augustus is de Jamaicaanse nationale feestdag sinds het op 6/8/1962 van de UK onafhankelijk werd.

Tijdsverschil

Het is er 6 uur vroeger.

Elektriciteit

De stroom werkt er op 110 Volt, dus neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Neem geen waardevolle voorwerpen of grote geldsommen mee, bewaar kostbare zaken en documenten in een kluis van je accommodatie en rij enkel met officiële taxi's mee. Laat je bagage nooit onbewaakt ergens achter. Hoewel marihuanagebruik zeer verspreid is, blijft het illegaal en staan er strenge straffen op. Meer info op diplomatie.belgium.be.