Overslaan en naar de inhoud gaan

Reggae, rasta en rum op het island of all right, dat we helemaal doorkruisen. Van zwemmen in de mooiste watervallen tot krokodillen spotten of een onvergetelijke zonsopkomst op de hoogste berg van het eiland, deze trip is helemaal doordrongen van de typisch Jamaicaanse chille vibe!

De hoogtepunten van deze reis

Heleen Lippens

Talrijke watervallen om in te zwemmen en te beklimmen

Heleen Lippens

reggae -en rastacultuur ontdekken in al z'n kleuren en geuren! Reggae, ska, dance hall, Tuff Gong studio's, Bob Marley-museum en nog veel meer!

Jamaica

Naar de top van de Blue Mountains om de zon te zien opkomen, het maakt het vroege opstaan dubbel en dik waard!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Couleur locale in Falmouth

Na aankomst in Montego Bay reizen we naar Falmouth. We genieten er van de couleur locale en de sfeer van weleer vinden we een oud plantagehuis. 

2 Dag 3-5
Actief aan de oostkust

We reizen verder naar de oostkust. In Robin’s Bay trekken we door de jungle op zoek naar een verborgen waterval. We bezoeken de prachtige fruitplantages van Sun Valley waar we genieten van een heerlijke verse fruitsalade. We varen op de Rio Grande en brengen een bezoek aan de vroegere bananenhoofstad Port Antonio. In Long Bay genieten we van het prachtige Bounty-strand. In de reggaebars zoeken de Jamaicanen elkaar op voor een babbel, een stevige pot domino of een dansje. Wij mengen ons graag! In Zion Country maken we een adembenemende en verfrissende riviertocht tot aan Reach Falls. ’s Avonds scharen we ons op het strand rond het kampvuur en genieten van een fonkelende sterrenhemel.

3 Dag 6-7
Reggae-iconen en wandeltochten in de Blue Mountains

We belanden in Kingston waar we langsgaan in het museum van Bob Marley en in Tuffgong, een replica van de opnamestudio’s. Reggaemuziek alom! Na een bezoek aan het standbeeld van Bob Marley rijden we de steile hellingen van Kingston op, tot aan de Blue Mountains. Nog voor het aanbreken van de dag doen we onze stapschoenen aan en trekken we naar de Blue Mountain Peak (2.255 m). We zien er de zon opkomen en bij helder weer en met behulp van een verrekijker, zelfs Cuba. Fenomenaal!

4 Dag 8-10
Jamaica rasta

We trekken naar de ruwe zuidkust, op de stranden van Treasure Beach en met een begeleid bezoek aan de befaamde Appleton Rum Estate factory. Een visser neemt ons mee op de Black River, dwars door het Great Morass met zijn vermaarde krokodillen. We eten kreeft in de befaamde Pelican Bar in het midden van de open zee en worden gastvrij onthaald in een rastacommune waar tussen de kleurrijke hutjes en strandstalletjes altijd wel een soundsystem actief is. 

5 Dag 11-16
Caraïbische kust

Op weg naar Negril dompelen we ons letterlijk onder in de bruisende waterpartijen en natuurlijke jacuzzi’s van Mayfield Falls en we nemen de tijd om het Mausoleum van Peter Tosh te bezoeken. In Negril, een reggaebadplaats waar zwemmers zich wagen aan een duik van metershoge rotsen, snuiven we de reggaesfeer op in één van de vele bars en wagen we ons op de dansvloer samen met lokale dansers. We ontdekken al snorkelend de prachtige onderwaterwereld van de Caraïbische zee. Vanuit Montego Bay vliegen we terug naar België.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 07/09/2023
Terug: 22/09/2023
Basisprijs: €1.430
+ 1.650 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-255
26-354
46-554
Geslacht
mannen6
vrouwen7
Vertrekvergadering op: 19/08/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023
Volzet
Vertrek: 13/07/2024
Terug: 28/07/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Montego Bay en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. De klim naar de Blue Mountains, jungletochten, watervallen afdalen, snorkelen, reggae dansen ...aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We logeren in accommodaties die door Jamaicanen worden uitgebaat en leven op het ritme van de lokale bevolking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Het contact met de locals heb je op elke hoek van de straat, in de pub, op restaurant, in de kerk. Jamaicanen zijn steeds vragen partij om een praatje te slaan. Onze accommodaties worden ook allemaal uitgebaat door lokale mensen.

Documenten

Voor Jamaica heb je een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Ook heb je voor deze Joker Avontuur- reis een elektronische reistoestemming of ESTA nodig omdat we een tussenstop in de VS maken. Deze kan je aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/, kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Deze reistoestemming moet uiterlijk 72h voor vertrek toegekend zijn.

Deze elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden. OPGELET! Van kracht vanaf 21/01/2016: als je ook de nationaliteit van Irak, Iran, Soedan of Syrië hebt of in die landen, Jemen, Libië of Somalië vanaf 01/03/2011 bent geweest, behalve als dat was als ambtenaar op officiële dienstreis, als medewerker van een humanitaire organisatie, als journalist, of in het kader van een zakenreis met legitieme commercieel doel naar Iran vanaf 14/07/2015 (= datum van internationaal akkoord over het Iraans kernprogramma) of naar Irak: dan moet je een visum aanvragen.

Voor info over hoe dit visum in België aan te vragen, contacteer best de Amerikaanse ambassade in Brussel: zie https://be.usembassy.gov/nl/. Eerst het online formulier DS160 volledig en nauwkeurig invullen en nadien telefonisch afspraak maken. Meer info op de website van Buitenlandse Zaken: zie http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/.

Kort geschetst, de te volgen visum-procedure in stappen: - sessie starten op https://ceac.state.gov/genniv/ waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type B2 (Tourism) wordt ingevuld - account creëeren op https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv - invoeren informatie inzake DS-160 op https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv - betalen van MRV-kosten (144 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv - betalen van transportkosten (26 euro) via "krediet"-Mastercard/Visa op https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv - online maken van afspraak op https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv - interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden) - paspoort met ingeplakt visum wordt naar je opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 07/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 07/09/23 - 10:45
MONTEGO BAY - SANGSTER INT. 07/09/23 - 17:05
MONTEGO BAY - SANGSTER INT. 21/09/23 - 17:25
BRUSSELS - BRU AIRPORT 22/09/23 - 10:50
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We charteren voor een groot deel van de reis een minibus met chauffeur (Jeffrey, een echte rasta Jamaicaan!), sober maar degelijk, zonder luxe. Waar mogelijk maken we zoveel mogelijk gebruik van het lokaal transport. En uiteraard gaan we te voet!

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in guesthouses en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het eiland kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

Verblijfplaatsen bij lokale mensen of in trekkersverblijven zijn sfeervol, elektriciteit en drinkbaar water is op de meeste plaatsen aanwezig. Kamers zijn sober maar degelijk, met sanitaire voorzieningen in of nabij de kamer. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: We doen zoveel mogelijk beroep op de Jamaicaanse volkskeuken en consumeren die bij voorkeur in de vele kleine restaurants, eethuisjes of shops langs de weg. De typische rasta ‘Ital food’ restaurantjes bieden vaak een degelijk aanbod aan vegetarische gerechten. We ontbijten ter plaatse en voorzien meermaals een lichte lunch of picknick. ’s Avonds gaat de voorkeur uit naar plaatselijke specialiteiten of gerechten: jerk (gekruide barbecue kip), ackee and saltfish (typisch gerecht met ackeevruchten en vis), pannenkoeken van cassave, allerlei gekruide vissoorten (escoveitched fish), kreeft en zeevruchten – ook vaak erg gekruid, solomon grundy (haring op pickels), rundown (makreel in cocosmelk),…

Jamaica heeft een enorme variatie exotisch fruit en dat wordt als gevolg op onze reis een belangrijk onderdeel van onze voeding: guava, guinep, mango, papaya, soursop, sterappel, suikerappel, ugli, bananen, ananas,… Jamaica heeft ook een sterke reputatie qua cocktails: uiteraard vormt rum erg vaak het basisbestanddeel maar ook het assortiment non-alcoholische cocktails is indrukwekkend. Het Red Stripe bier is lekker en verfrissend en daarom ook razend populair op het eiland. Je kan je te goed doen aan de meest exotische (en dure) cocktails, maar de prijzen van Red Stripe, rum punch en fruitsappen zijn best vergelijkbaar met onze prijzen.

Tot slot vermelden we graag de Jamaicaanse koffie. De Jamaicanen zelf beweren, en ze staan niet alleen met die bewering, dat hun Blue Mountain koffie de beste ter wereld is.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • sporttas/rugzak en dagrugzak
 • lichte katoenen kledij
 • lakenzak
 • warme pull en lange broek (voor in de Blue Mountains)
 • lichte schoenen en sportieve schoenen
 • stevige watersandalen of waterschoenen voor de riviertochten en beklimming watervallen
 • strandkledij

Omdat we met een minibus reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

In Jamaica is de officiële munteenheid de Jamaicaanse Dollar (JMD)

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Maar de Amerikaanse Dollar is even prominent aanwezig. Je kan op de meeste plaatsen met beide munteenheden terecht. In grote lijnen kan je stellen dat op het platteland en in kleine shops de JMD aangewezen is, in de steden en in grotere uitbatingen verkiest men USD. De USD-prijzen zijn vaak hoger dan die in JMD. Buitenlands geld mag ongehinderd worden in- en uitgevoerd. Bedragen ter waarde van 150.000 JMD of meer moeten worden gemeld bij de douane. Kredietkaarten of travellercheques zijn bruikbaar. In heel wat steden zijn er banken of kredietinstellingen. Het wisselen van USD in JMD doe je het voordeligst (en officieel) in zogenaamde cambio’s.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om buiten Europa met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voorzie medicatie tegen reizigersdiarree (verandering van eten), een effectief middel tegen brandend maagzuur (de Jamaicaanse keuken kan erg gekruid zijn) en, indien je hiervoor gevoelig bent, ook medicatie tegen wagenziekte. Leidingwater is in Jamaica gechloreerd en gefilterd met de modernste technieken en dus drinkbaar. Vruchten moeten geschild worden, wees voorzichtig met rauwkost.

Sterke zonnebrandmiddelen en beschermingsproducten tegen insectenbeten zijn noodzakelijk. Drugs: hoewel Jamaica wordt geassocieerd met marihuana is deze drug er wettelijk verboden. In toenemende mate worden zowel Jamaicanen als toeristen door de politie gecontroleerd op bezit of gebruik van marihuana. Bij overtreding van de wet wacht je een forse geldboete en/of gevangenschap.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale gezonde conditie. De trekking in de Blue Mountains en enkele trektochten vergen een portie uithoudingsvermogen maar we mikken niet op zware fysieke inspanningen. Onze fysieke conditie zal meer lijden onder de warmte en de luchtvochtigheidsgraad. Daarom bewaken we onze nachtrust en voorzien we de nodige breaks. Een open geest en respect voor de anderen, zowel medereizigers als Jamaicanen, helpen om de hitte en cultuurverschillen beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

We reizen naar Jamaica in juli en september. Het is de warmste maar de rustigste tijd van het jaar (laagseizoen). Juli en augustus zijn de warmste maanden (gemiddeld 32°C), vanaf september begint het verfrissende regenseizoen (gemiddeld 30°C). Van juni tot oktoberkunnen wervelstormen voorkomen.

De gemiddelde temperatuur bedraagt 27°C tot 32°C aan de kusten en op de vlaktes. In de heuvels is het koeler, gemiddeld 20°C tot 25°C. In de Blue Mountains kan de temperatuur fors dalen tot 13 à 14°C. De luchtvochtigheidsgraad is hoog en bijgevolg is een sauna-gevoel onvermijdelijk. De meeste regen valt in mei - juni en in september - oktober. Gemiddeld valt er 196 cm regen per jaar. Daardoor is Jamaica een groen eiland met veel planten en bossen en uiterst geschikt voor landbouw.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Jamaica is een eiland in de Caraïbische zee, het is 253 km lang en ligt onder Cuba en links van Haïti en de Dominicaanse Republiek. Jamaica is lid van het Gemenebest van Naties (Commonwealth) met koningin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd.

Op Jamaica is het steeds tropisch droog. Er groeien meer dan 3800 soorten bloemen en varens. Jamaica is vrij bergachtig, met als bekendste berg de Blue Mountains. In het noorden vind je witte zandstranden, in het zuiden een kustlijn van zwart vulkaanzand. Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland die hier en daar uitmonden in prachtige watervallen.

Van juni tot oktober is er risico op orkanen.

Fauna en flora

Er groeien meer dan 3800 soorten bloemen, struiken, planten en varens waarvan er 800 alleen al op Jamaica voorkomen. En zo'n 250 soorten vogels waarvan 24 soorten enkel op dit eiland te spotten zijn. Jamaica heeft zowel parelwitte stranden, regenwoud, bergen, bossen als uitgestrekte weilanden.

Bij de ontdekking van het eiland groeiden er ananas, suikerappel en guave. Bijna alle vruchten die nu op Jamaica groeien zijn na die tijd geïmporteerd, zoals bananen, aubergines, cassave (speciale wortel), citrusvruchten, kokosnoten en de akee (tropisch fruit), die vaak tijdens het ontbijt gegeten wordt. Ook de hennepplant waar marihuana of ganja van gemaakt wordt, is geïmporteerd.

De wimpelstaartkolibrie (Doctor Bird) is de de nationale vogel van Jamaica en een bijzonder dier in de lokale onderwaterwereld is de West-Indische lamantijn, een soort zeekoe.

Staatsvorm

Jamaica, eerst ontdekt door de Spanjaarden en later gekoloniseerd door de Engelsen, is lid van het Gemenebest van Naties (Commonwealth) met koning Charles III als symbolisch staatshoofd. Het werd in 1962 onafhankelijk van de UK. Jamaica is een parlementaire democratie met een direct gekozen minister-president, Andrew Holness van de Labour Party. Het land is bestuurlijk onderverdeeld in 14 parishes met een algemeen en dagelijks bestuur dat elke vier jaar gekozen wordt.

Bevolking

Jamaica telt 3 miljoen inwoners. De meeste Jamaicanen hebben Afrikaanse voorouders. De minderheid is van Britse, Indiase of Chinese afkomst. De Indiase Jamaicanen en Chinese Jamaicanen werden door de Britten aangetrokken als contractarbeiders die de Afrikanen moest vervangen nadat de slavernij was afgeschaft. Er is veel emigratie naar de V.S. en de U.K.

Economie

Toerisme is een grote bron van inkomsten in Jamaica. De laatste jaren richt het eiland zich op handel met buitenlandse ondernemingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Verenigde Staten ondersteunen deze politiek krachtig. Ongeveer 1/3 van de export gaat naar de Verenigde Staten en meer dan de helft van de import komt ook van Amerika. Het is dan ook niet vreemd dat Jamaica totaal afhankelijk van de V.S. is. Toch is de Jamaicaanse economie niet echt evenwichtig te noemen en leeft 1/3 van de gezinnen beneden de armoedegrens.

De centrale bank is sinds 1960 de Bank of Jamaica. Naast de twaalf handelsbanken zijn er twee ontwikkelingsbanken.

Religie

Ook al is er geen officiële godsdienst, toch speelt religie een belangrijke rol in het leven van de Jamaicanen. De meeste bewoners zijn protestant met als populaire strekkingen het baptisme en de Church of God. Zo'n 7% -vaak Chineze Jamaicanen- is katholiek. Verder zijn er nog kleine groepen hindoes, moslims, joden, zevendedagsadventisten en aanhangers van het Revivalism. Dit is een typisch Jamaicaanse religie die ontstond aan het begin van de 19de eeuw en bestaat uit 2 takken: Zionisme en Pukkumina. Het Revivalisme bevat christelijke en Afrikaanse wortels en gelooft dat levende personen door geesten uit het hiernamaals bezeten en beïnvloed kunnen worden.

Ook kent Jamaica verschillende voodoopraktisanten.

Jamaica wordt vaak geassocieerd met het rastafarianisme, zwarte personen met dreadlocks die Afrika vereren als het spirituele thuis waarnaar ze later zullen terugkeren. Grondlegger was zwarte activist Marcus Garvey die bekend stond voor zijn anti-imperialistische en pro-zwarte propaganda en voorspelde dat er een zwarte Koning zou komen. Wanneer Ras Tafari Makonnen in 1930 tot Keizer Haile Selassie van Ethiopië werd gekroond -tijdens wiens kroning ook blanken knielden- zagen vele Jamaicanen hem als de reïncarnatie van Jezus en Garvey als profeet.

Lokale gebruiken en gewoonten

Wie Jamaica zegt, denkt aan reggae met als bekendste vertegenwoordigers zangers Bob Marley en Peter Tosh. Muziek is een essentieel deel van het lokale leven. Ook heb je ska, een soort jazz en dancehall, een mengeling van allelerlei muziekstijlen zoals R&B, reggae en ska. Jamaica telt ook veel muzikale evenementen zoals Reggae Sunsplash en Reggae Sumfest in juli en augustus. Hedendaagse populaire artiesten zijn bijvoorbeeld Sean Paul en Elephant Man.

Verschillende bekende sprinters komen uit Jamaica, denk maar aan Usain 'Lightning' Bolt en Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Engels is er de officiële voertaal, maar in praktijk wordt er veel patois gesproken, een mengeling van Creools-Engels, Rastafari, Afrikaans, Portugees en Spaans.

6 augustus is de Jamaicaanse nationale feestdag sinds het op 6/8/1962 van de UK onafhankelijk werd.

Tijdsverschil

Het is er 6 uur vroeger.

Elektriciteit

De stroom werkt er op 110 Volt, dus neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Neem geen waardevolle voorwerpen of grote geldsommen mee, bewaar kostbare zaken en documenten in een kluis van je accommodatie en rij enkel met officiële taxi's mee. Laat je bagage nooit onbewaakt ergens achter. Hoewel marihuanagebruik zeer verspreid is, blijft het illegaal en staan er strenge straffen op. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Jamaica rasta

Wat andere reizigers vinden

"De slogans 'er zijn geen problemen enkel situaties' en 'No problem' zal ik zeker proberen toe te passen in het dagelijkse leven :-)"

 

Lena Verweirder

"Deze bestemming werd veel meer dan ik ervan had verwacht. De bevolking is verrassend prachtig en speciaal, de natuur overweldigend mooi, en vooral de rasta cultuur is iets wat uitermate boeiend is en je nergens elders vindt."

Sabine Dhaene

"Als je door Jamaica reist heb je het gevoel dat je door 4 verschillende landen trekt, omwille van de zeer verschillende mentaliteiten. Dit is uniek!"

Daisy Melders

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".