Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanje is een van populairste bestemmingen voor Belgische reizigers, en dat is helemaal terecht! Dagenlang op de mooie stranden vertoeven doen we met Joker niet, wel genieten van de prachtige natuur tijdens een stevige wandeltocht en cultuur opsnuiven in de indrukwekkendste en gezelligste steden van het land!

Spanje heb je natuurlijk niet in één keer gezien, en kiezen tussen de verschillende regio’s met elk hun eigen karakteristieken is een hele opgave, want álles is de moeite! Daarom zetten we de belangrijkste redenen om voor een (groepsreis in een) bepaalde Spaanse regio te kiezen even op een rij.

1. Spanje Catalonië: cultuurboost in Barcelona en wandelen in de Pyreneeën

Belangrijkste plekken: Barcelona, de Pyreneeën, steden Reus, Tarragona en Siurana

Doen als: je meer wil zien van Catalonië dan alleen Barcelona, je houdt van cultuur maar zeker ook van natuur en wandeltochten.

Barcelona: een perfecte mix

Barcelona is een klepper van formaat. Met zijn fantastische mix van cultuur, heerlijk eten en drinken, fijne stranden, interessante geschiedenis enz. is het een stad echt op je must-see lijstje moet staan. Dat uit zich natuurlijk wel in de grote drommen toeristen die de stad soms overrompelen, waardoor het geen goede plek is om te socializen met de locals. Let in deze grote stad ook goed op je spullen!

Het Catalaanse binnenland

Gelukkig is het binnenland van Catalonië veel minder toeristisch. Modernistische architectuur in Reus, indrukwekkende romeinse ruïnes in Tarragona en het charmante dorp Siurana vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op het natuurpark Montsant. Een paradijs voor wandelaars, maar je kan er ook klimmen, kanovaren, mountainbiken, canyoning doen,…

In Catalonië wordt de Semana Santa (de Goede Week voor Pasen) uitbundig gevierd met allerlei processies. Voor sommigen een reden om deze Spaanse regio op dat moment te bezoeken, voor andere om hem te vermijden.

Wandeltochten op elk niveau in de Pyreneeën

Deze bergketen ligt op de grens tussen Frankrijk en Spanje. In de nationale parken, bijvoorbeeld het Nationaal Park Aiguestortes i Estany de Sant Maurici kan je heerlijk wandelen langs bergmeertjes en –riviertjes over bewegwijzerde paden. Ook de Aran vallei is een heerlijke locatie voor staptochten door de bergen.

2. Spanje Tenerife & La Gomera: de Canarische eilanden zoals je ze nog niet kende

Belangrijkste plekken: vulkaan El Teide op Tenerife, Nationale Parken op La Gomera

Doen als: je de Canarische eilanden eens op een andere manier wil ontdekken, je houdt van wandelen in natuur die uniek is in (West-)Europa.

Een buitenbeetje, want hoewel de Canarische eilanden bij Spanje horen liggen ze een flink eind weg van het vasteland en dichtbij de kust Marokko. Kies je voor de groepsreis, dan bezoeken we zowel Tenerife als zijn kleinere broertje La Gomera.

Tenerife zonder vooroordelen

Je vooroordelen over Tenerife (zoals:  ‘alleen maar zon, zee, strand & drank’) gooi je best nu overboord! Beide eilanden zijn immers gezegend met overweldigend mooie natuur. Voeg ook nog mooi weer, rustieke vissertdorpjes en lekker eten eten doe, en je weet dat dit een topreis wordt!

Op Tenerife is een beklimming van de vulkaan El Teide een must; gemeten vanaf de zeebodem is dit de derde grootste vulkaan ter wereld, na 2 exemplaren in Hawaï. Met de kabelbaan kan je al tot op grote hoogte geraken, wandelen kan natuurlijk ook. Wil je echt tot aan de kraterrand, dan moet je op voorhand een ticket/vergunning kopen en je identiteitskaart meenemen op de klim. Het voordeel: een rustigere route naar de top!

Tropisch en gevarieerd: La Gomera

La Gomera wordt weinig bezocht door toeristen, maar de natuur is wonderlijk. Denk: pittoreske vissershaventjes, ruige kust, eeuwenoude bossen vol mossen en varens en zelfs bananenplantages. In Valle Gran Rey wordt het nog tropischer met bamboestruiken, dadelpalmen en zwarte stranden.

3. Spanje Andalusië: reizen langs de highlights in het zuiden van Spanje

Belangrijkste plekken: Sevilla, Granada, Cordoba plus mooie natuur en pittoreske dorpjes.

Doen als: je graag een reeks culturele/historische hoogtepunten van Spanje meepikt maar ook wil kennismaken met de bevolking in het binnenland en een stukje natuur.

Cultuursteden Sevilla, Granada en Córdoba

Sevilla, de stad met het grootste historisch centrum van Europa én de geboorteplaats van de Flamenco. Moeten we nog meer zeggen? Het Alcazar en de kathedraal met de Giraldaminaret zijn maar enkele must-sees, genieten van de sfeer op een terrasje mag ook!

Ook in Andalusië vind je Granada, dat vooral bekend is om het wereldberoemde Alhambra, een bouwwerk met een fascinerende mix van Moorse en Islamitische stijlen. Reserveren is aangeraden!

Vergeet ook Córdoba niet, met zijn indrukwekkende historische centrum boordevol bezienswaardigheden zoals de Mezquita.

Wandelingen en gastvrije locals

De bevolking in Andalusië is erg vriendelijk en gastvrij. Vaak zitten ze op een stoeltje voor de deur om een praatje te maken met buren en passanten. Heerlijk! Wanneer we de sierra doorkruisen komen we in de witte dorpjes en stadjes dit tafereel vaak tegen. Voor wandeltochten zijn het berggebied Alpujarras en het bosrijke Nationaal Park Sierra de Cazorla de mooiste locaties in de streek.

4. Spanje Castilië: prachtige UNESCO-steden in het hart van Spanje

Belangrijkste plekken: Madrid, Salamanca, Toledo, Segovia, Sierra de Guadarama

Doen als: je houdt van een stevige cultuurboost en historische highlights in vier fantastische steden

Cultuurboost in hoofdstad Madrid

Madrid is een cultuurtopper van jewelste. Te voet en per fiets zijn de fijnste manieren om de stad met zijn vele kathedralen, musea en gezellige plaza’s te verkennen. Maar ook andere cultuursteden in Castilië hoeven qua pracht niet onder te doen voor de hoofdstad.

Werelderfgoed in Toledo en Salamanca

Zo vind je in Toledo – een van de oudste steden van Spanje – een UNESCO-beschermd historisch centrum waar je de hoogtepunten vlotjes aan elkaar wandelt.  In deze zogenaamde ‘stad van drie culturen’ smelten invloeden van drie belangrijke godsdiensten moeiteloos samen in de historische architectuur. In het sfeervolle. Segovia trekt vooral het romeinse aquaduct de aandacht.

Salamanca bezoek je dan weer om zijn indrukwekkende gebouwen in Renaissancestijl én om de leuke sfeer die er hangt dankzij de internationale universiteit. De perfecte plek voor een feestje dus.  Salamanca wordt ook wel de gouden stad genoemd. Je ontdekt ter plaatse wel waarom!

Je merkt het al, Castilië is een prachtige brok cultuur. In de bossen van de bergachtige Sierra de Guadarama maken we ter afwisseling een schitterende wandeling.

5. Spanje Galicië: natuurpracht in het noorden en reizen naar bedevaartsoort Santiago de Compostela

Belangrijkste plekken: Santiago de Compostela, Pontevedra en Porto in Portugal

Doen als: je houdt van dagtochten door een speciaal landschap met invloeden uit andere streken, je houdt van rustige steden waar het altijd gezellig toeven is.

Uniek landschap: mix van Spanje, Ierland & Noorwegen

Het mooie Galicië is een buitenbeentje, want de inwoners beschouwen zichzelf niet echt als Spaans en spreken Gallego. Het landschap is groen, en doet soms zelfs een beetje denken aan Ierland. De kust is groen en doorsneden met rías: ondergelopen rivierdalen die iets weg hebben van de Noorse Fjorden. Rustieke (vissers)dorpjes, oeroude paden, bizarre rotsformaties en prachtige natuur vormt het ideale decor voor wandeltochten.

Bedevaartsoord & gezellig stad: Santiago de Compostela

Ook in Galicië vind je een van de mooiste steden van Spanje: het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela. De kathedraal en paleizen zijn prachtig om te zien, de pleinen en parkjes heerlijk om door te slenteren. ’s Avonds wordt alles mooi verlicht, echt ‘wauw’! De mensen zijn vriendelijk en staan altijd klaar om je te helpen of zelfs om je ergens mee naartoe te nemen.

Galicië bereik je het snelst via de luchthaven van Porto. Een supergezellige stad – bekend om het heerlijke gelijknamige drankje – die je meteen ook een bezoek kan brengen!

Zelf op reis naar Spanje?

 

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Aline (groepsreizen), Joke (Joker Brussel), Deborah (Brussels & Beyond).

Misschien is dit ook interessant voor jou?