Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Spanje is voor velen onterecht een gebied dat als doorreisregio geldt of dat veel toeristen gewoon links (rechts eigenlijk?) laten liggen ten voordele van de grote kleppers. Héérlijk vinden wij zo’n gebied! Maar ook in een erg toeristische regio als Andalusië valt er tussen de beroemde cultuursteden Sevilla, Cordoba en Granada nog heel wat te ontdekken. Dit zijn onze tips voor Noord- en Zuid-Spanje!

Waar schiet je de beste instaproof beelden in Noord- en Zuid-Spanje?

 • De vuurtoren van Ribadeo in Galicië
 • Op de kliffen van Loiba staat volgens velen het bankje met het mooiste uitzicht ter wereld, nl. op de woeste kust van de Cantabrische Zee
 • De baai van Cudillero: beter dan de Italiaanse Amalfikust! Kleurrijke huizen zijn er tegen de flanken gebouwd. De baai lijkt op een amfitheater met als schouwspel de vissersboten en het breken van de golven. Eén van de mooiste plekken in Asturië!
 • De “Cubos de la Memoria” of blokken van het geheugen werden door de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola aangelegd in Llanes (Asturië) als kleurrijke golfbrekers
 • De 10de-eeuwse kapel van San Juan de Gaztelugatxe werd in Game of Thrones (seizoen 7) vervangen door een enorm kasteel, maar de locatie op het kleine eilandje blijft herkenbaar. Ga de kronkeltrap omhoog voor een prachtig uitzicht op zee. Het kan er wel druk worden in de zomer! Te vinden bij Bermeo in Biskaje.
 • Mirambel, in Aragón, geldt als één van de mooiste steden van Spanje. De stad werd door Europa bekroond omwille van de vele conservatieprojecten van deze middeleeuwse ommuurde vestiging: torens, stadsmuren, kerken, villa’s met houten dakranden en ijzeren poorten, een klooster, werkelijk alles is bewaard zoals het vroeger was. Extraatje voor je shoot: #cobblestonestreets!  
 • Trek je naar het zuiden, kies dan voor een fotogenieke hap tegen de achtergrond van de ijzeren constructie van de Atarazanes markt in Malaga.
 • Ga olijven oogsten in het najaar! In Baeza in Andalusië kunnen toeristen een handje toesteken.

Actieve vakantietips voor je reis in Spanje

Dé outdoorreferentie blijft natuurlijk de wandelroute naar Santiago de Compostela, maar misschien ben je eerder op zoek naar een dagtocht te voet of zelfs te paard? Of duik je graag de woeste golven in op je board? Onze tips voor actieve vakantiedagen in Spanje:

In het zuiden

 • Niet ver van Granada vind je Las Alpujarras, aan de zuidkant van de Sierra Nevada. Smalle kronkelwegen kijken uit over amandelboomgaarden, wijngaarden en dorpen met witgekalkte huizen. Trevélez is een goeie uitvalsbasis om te hiken of te gaan paardrijden met zicht op de Mulhacén en de Veleta, twee van de hoogste toppen van Spanje.
 • Trek vanuit Córdoba naar de (tongbrekers in aantocht!) Sierra de Cardeña y Montoro en de Sierra de Hornachuelos. Een route vol geschiedenis en erfgoed in een schitterende setting van bergen, oude eiken en olijfgaarden

In het noorden

 • El Priorat, de bekende wijnstreek, kan je ook te paard verkennen. Ja hoor, mét wijndegustatie, dus proef zoals het hoort (met mate of gewoon uitspuwen zoals de echten) als je niet van je paard wil donderen
 • De langste “left hand wave” vind je in surfparadijs Mundaka, een 40-tal kilometer van Bilbao, in het Baskenland. Er zijn surfscholen en de plek maakt ook deel uit van het Urdaibai Biosphere Reserve.
 • Ideaal met kinderen: neem de kabelbaan naar Fuente Dé, in de Picos de Europa (kant Cantabrië). In 4 minuten overspan je een hoogteverschil van 750m en bereik je de top op 1823m. Het zicht boven is fenomenaal, het hele jaar door. Iedereen vanaf 6 jaar kan te paard terug naar beneden, maar er zijn ook verschillende wandelwegen, bv. door het bos van Quebres.
 • In de buurt van Tarragona, liggen de grotten van L’Espluga de Francolí: de op 6 na grootste grot ter wereld. Je kan de ondergrondse rivier verkennen onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen.

Honger gekregen?

Van een stuk stokbrood met tortilla aan de dorpstoog tot de fancy keukens van sterrenchefs: in Spanje eet je werkelijk áltijd overheerlijk. Klassiekers als tapas, pintxos, gazpacho en paella kent iedereen ondertussen, maar heb je al van deze minder bekende smaakmakers uit Noord-Spanje gehoord?

 • Pulpo á feira: picante octopus uit Galicië
 • Fabada: stoofpot van witte bonen uit Asturias
 • De beste ansjovis, voor de liefhebbers van dit zoute goedje, komt uit Santoña in Cantabrië
 • Gamonéu, dé trots van de herders uit de Picos de Europa (kant Asturias), die hun kuddes op onmogelijke bergpassen laten grazen

Zin in Spanje?

Reisadvies in tijden van COVID-19

De grenzen van Spanje zijn open en de maatregelen zijn soepel, hoewel het voor enkele districten of regio’s kan verschillen, naargelang de kleurcode die de regio kreeg. Lees het reisadvies voor Spanje en de beperkende maatregelen na op de website van Buitenlandse Zaken. Ook op de website van de Toeristische Dienst van Spanje vind je praktische info voor toeristen. Vragen? Bel of mail naar één van onze reiskantoren!

Misschien is dit ook interessant voor jou?