Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-medewerkers Lien en Tula (Joker Antwerpen) sloten aan bij een internationale groep, en maakten met onze partner Intrepid Travel een onvergetelijke reis door Botswana. Ze reisden mee op twee verschillende afreisdata, en vertellen elk over hun ervaringen.

Hoe vonden jullie het om in groep te reizen?

Lien: “Ik ging samen met mijn man op groepsreis. We waren niet het enige koppel tijdens deze reis, er was ook een koppel Britse zestigers en een koppel twintigers uit Ierland. De andere reizigers waren vrienden of mensen die alleen reisden. We waren in totaal met 16 reizigers, van alle leeftijden van 20 tot 65 jaar.

Het is heel aangenaam om ons koppel deel te nemen aan een groepsreis. Je slaapt samen in een tent of kamer en er is voldoende vrije tijd om eens even met twee te zijn. Uiteraard is het wel belangrijk dat je als koppel openstaat voor de groep en actief meedoet met de activiteiten, gesprekken en de organisatie van het kamp.
Op het einde van de reis, vroeg het Britse koppel elkaar ten huwelijk bij de Victoria Falls. Het Ierse koppel ondernam deze reis als verlovingsreis en voor ons was het een reis om onze 10-jaar-getrouwd te vieren!”

Tula: “Tot mijn verbazing was ik niet de enige 60-plusser in de groep. Een wat ‘oudere’ groep dan bij Lien dus, want van de 17 deelnemers waren er maar liefst 9 zestigplusser. De jongste was 27 jaar, de rest dertigers en veertigers.

Voor mij is een reis in internationale groep perfect omdat ik zo niet alleen hoef te reizen, wat als vrouw in je eentje soms beperkend kan zijn. Het geeft je de kans om mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten, je kan veel dingen samen in groep doen en elkaar helpen. Op reis hecht ik geen belang aan een eventueel leeftijdsverschil, het belangrijkste is wat je samen kan doen.”

Bij deze reis slaap je meestal in een tent. Hoe verliep het kamperen?

Lien: “Op de eerste kampplaats krijg je uitleg over hoe je je tent moet opzetten en afbreken. Je doet dit elke dag zelf, de crew en wie sneller klaar is helpt de rest.

De kampplaatsen waren steeds in orde, met een verzorgde sanitaire blok en regelmatig zelfs een zwembad. Soms was er de mogelijkheid om ter plaatse een upgrade naar een kamer of lodge bij de campsite te nemen. Veel mensen maakten hier gebruik van.”

Tula: “Ik deelde de hele reis een tent met een Amerikaanse vrouw die een sabbatjaar had genomen van haar werk in de gezondheidszorg. We brachten vele aangename uren door met het praten over verschillende actuele onderwerpen en politiek in het algemeen.

Let’s talk about food! Was het eten lekker?

Lien: “Onderweg stopten we af en toe aan een winkel, waar de kok alle ingrediënten aankocht en wij een voorraad snacks en drankjes konden inslaan. ’s Morgens werd er op de campground een eitje gebakken of french toast gemaakt, aangevuld met cornflakes, yoghurt, fruit, koffie en thee. Als lunch kregen we een belegd broodje met salade. ’s Avonds werd er een warme maaltijd gekookt of hielden we een Zuid-Afrikaanse braai (BBQ). Op de laatste dag gingen we samen met de hele groep én de crew uit eten, heel gezellig! ”

Tula: “Op deze kampeerreis is het de bedoeling dat iedereen helpt met koken, zoals groenten schillen of mee in de potten roeren. De verantwoordelijkheid en het grootste deel van het werk blijven wel bij de kok. Het eten was steeds gevarieerd en de kok hield rekening met ieders dieetwensen. Eten doen we aan de picknicktafels van de campground, en soms op een kampeerstoel met het bord op schoot.”

Lien: “Meestal deden we dus alles zelf, alleen tijdens de dagen in de Okavango Delta was er een heel team dat voor ons kookte, afwaste en de tenten opzette. Het voelde soms wat ongemakkelijk om zo bediend te worden, maar zo steunden we wel lokale mensen die hiermee een goed loon verdienen.”

Reizen met een overland truck, hoe gaat dat?

Lien: “Met de truck kan je gemakkelijk grote afstanden afleggen, heb je al je materiaal altijd bij en kan je genieten van de mooie uitzichten onderweg. Je kan ook even een dutje doen, want elke dag onderweg zijn en geregeld vroeg opstaan voor een safari is best vermoeiend! Dit is zeker een groot voordeel tegenover zelf rijden. Helaas werkte in onze truck de elektriciteit niet, waardoor we geen toestellen konden opladen tijdens het rijden.”

Tula: “Bij ons werkte alles wél perfect. De truck was goed uitgerust en heel geschikt voor de soms onverharde wegen. Je hebt een mooi zicht door de ramen rondom, maar ik moest wel geregeld iemand vragen om even op te schuiven omdat ik foto’s wilde maken.”

De reisbegeleiding, waren dat wat toffe mensen?

Lien: “De reisbegeleiding bestond uit een chauffeur, een kok en een tour leader. Allemaal lokale mensen die altijd voor ons klaarstonden.”

Tula: “De crew was altijd zeer respectvol, zowel naar ons toe als wanneer ze over Intrepid Travel spraken. Ook toonden ze veel aandacht voor natuurbescherming. De logistiek verliep vanaf de eerste tot de laatste dag helemaal vlekkeloos.”

Het mooiste moment tijdens deze reis naar Botswana was voor mij …

Tula: “Met een klein vliegtuigje vlogen we over de Okavango Delta en per helikopter over de Victoria Falls. De uitzichten waren onbeschrijfelijk!”

Lien: “Zonder twijfel het verblijf in de Okavango Delta! We deden een safari te voet, gingen varen met een mokoro (soort van kano) en zwommen onder begeleiding in het water. Dit moet echt op je bucketlist!”

En andere topmomenten waren…

Tula: “ We kregen veel mogelijkheden om uitgebreid dieren te observeren tijdens verschillende excursies. In Chobe National Park gingen we op een vroege ochtendsafari, waarbij we een grote troep leeuwen zagen en volgden om ze te observeren. Een onvergetelijke ervaring! Voor deze extra safari moest je nog apart betalen, maar het was zó de moeite waard.”

Lien: “De zoutvlakte van Nata is niet zo bekend, maar het is een prachtig landschap waar we een adembenemende zonsondergang zagen. In Chobe NP zagen we dan weer verrassend veel olifanten, zelfs met kleintjes! Ook de Victoria Falls waren indrukwekkend, in de maand april – toen ik reisde – zijn deze ongeveer op hun grootst.”

 

Waarom zou je een reis in internationale groep met Intrepid Travel aanraden?

Lien: “Het is een heel leuke manier om avontuurlijk en toch georganiseerd te reizen. Zo heb je geen stress bij de voorbereiding en hoef je niet zelf te rijden. Het is ook budgetvriendelijker dan met z’n twee reizen, en je leert nieuwe mensen kennen of sluit zelfs vriendschappen.”

Tula: “Deze reis naar de Okavango Delta en Botswana is perfect voor wie bijzondere natuurpracht wil zien, en dat aan een veel toegankelijkere prijs dan wanneer je alleen zou reizen. Het comfort is hier zeker ondergeschikt aan de bestemming en de ervaringen die je opdoet.

Voor mij is reizen in internationale groep elke keer een ervaring op zich. Het verrijkt je als persoon, omdat je niet alleen kennismaakt met de cultuur op je bestemming, maar ook van je medereizigers heel veel kan leren.”

Nog meer weten over de Okavango Experience groepsreis naar Botswana?

Lien en Tula vertellen je graag meer over het programma in detail

“Bij een reis in internationale groep, boek je je vluchten apart omdat alle deelnemers uit verschillende landen komen. Uiteraard kan je bij Joker je reis én vlucht als één pakket boeken, zo ben je meteen ook goed beschermd in geval van problemen.

De trip start in een hotel in Johannesburg, tijdens een vertrekvergadering. Hier ontmoet je je medereizigers en de crew. Je krijgt er ook alvast wat uitleg over praktische zaken tijdens de reis. Na een korte nacht op hotel, gaan we al vroeg de baan op, want we hebben een grote afstand af te leggen. De eerste stop is Khama Rhino Sanctuary. Een fijne eerste safari, waarop je bijna gegarandeerd neushoorns ziet!

Dan reizen we door naar Maun, waar het pas echt spectaculair wordt. In een open 4x4 hobbelen we vroeg in de ochtend over zandwegen tot aan de plek waar de bootjes richting Okavango Delta aanmeren. Per twee stappen we in een mokoro; een soort houten kano die door een ervaren crewlid met een stok voortgeduwd wordt door het ondiepe water. Soms varen we langs prachtige lelies en we spotten al kikkers en vogels. We komen aan op een eilandje waar de crew voor ons de tenten opzet, de kampplaats opbouwt en … en gat graaft bij wijze van toilet.

De volgende ochtend vertrekken we al vroeg op wandelsafari. We zien vooral zebra’s, giraffen en gazellen. Omdat je ze te voet tegenkomt, voelt het toch wel spannend en uniek. Het hoogtepunt was een grote mannetjesolifant vlak bij het kamp!

Nadien gingen we nog zwemmen in de Okavango Delta en mochten we proberen om zelf met een mokoro te varen, wat veel moeilijker bleek dan gedacht. De avond werd afgesloten met zang en dans door de lokale crew.

 

Daarna ging de reis verder richting het snikhete, zanderige en zouterige Makgadikgadi National Park, waar we een prachtige sunsetsafari deden. Hier gingen we kamperen, maar het is wel een perfecte plek om te kiezen voor een upgrade naar de lodge.

De volgende dagen spenderen we in Chobe National Park, compleet het tegenovergestelde met heel veel groene vegetatie. Tijdens onze safari’s hier spotten we giraffen, zebra’s, gazellen en vooral heel veel olifanten, waar het park om gekend is.

Tot slot steken we de grens met Zimbabwe over voor een bezoek aan de machtige Victoria Falls. Je kan helemaal langs de waterval, een van de grootste ter wereld wandelen. Doe wel je regenkleding aan, want het vallende water creëert een soort ‘mist’ die je kletsnat maakt. Je kan hier ook kiezen uit veel optionele activiteiten zoals rafting, bungeespringen of een sunset cruise. Wij kozen voor een helicoptervlucht; heel spectaculair om de waterval van bovenaf te zien!”

Zowel Lien als Tula keerden na de reis meteen weer naar huis. Maar dat hoeft niet. Zo waren er ook deelnemers uit hun groepen die voor de langere versie van deze Intrepid-groepsreis kozen: de Explore Southern Africa die je door Zimbabwe terug meeneemt naar startpunt Johannesburg. Sommige andere reizigers bleven wat langer in Victoria Falls, of reisden op eigen houtje verder naar Zambia, Zimbabwe of Zuid-Afrika.

 

Zelf op reis in internationale groep met Intrepid Travel?

Ook zin in deze trip?

Een reis in internationale groep van Intrepid Travel kan je rechtstreeks boeken via hun website. We raden je echter aan om dit via een Joker-reiskantoor te doen. Lien, Tula en alle andere Joker-collega's helpen je niet alleen om de juiste trip te kiezen. We regelen ook graag je vluchten, als je dit samen met een reis boekt zijn er soms goedkopere vliegtarieven beschikbaar. Ook ben je zo beschermd door de Pakketreiswetgeving als er iets zou misgaan. We kunnen ook extra's boeken, zoals hotelovernachtingen, transfers of zelfs nog een compleet reisprogramma voor of na je avontuur met Intrepid Travel. 

Misschien is dit ook interessant voor jou?