Overslaan en naar de inhoud gaan

Vincent is reisexpert in het Joker-reiskantoor in Gent én in zijn vrije tijd is hij ook reisbegeleider. Deze keer trok hij naar Botswana, in internationale groep met onze partner Intrepid Travel. Het persoonlijke relaas van zijn onvergetelijke trip lees je hier!

Reizen in kleine groep

Ik kom tegen de middag aan op de internationale luchthaven van Johannesburg. Sun is shining, weather is good, holiday mood is on! Na een wandeling in de buurt van het hotel, een terrasje bij een microbrouwerij en een bezoek aan een souvenirmarktje ontmoet ik ’s avonds de groep.

Het team van Intrepid Travel bestaat volledig uit locals: reisbegeleider Philip, kok Kevin, chauffeur Clayton en enkele medewerkers in opleiding. Mijn medereizigers zijn: 1 Kiwi, 3 Ozzies, 4 UK’ers, 5 Amerikanen, 2 Spanjaarden en 1 Belg. Een kleine maar fijne groep!

Kampeerreis met een overland truck

Tijdens onze eerste rit leren we elkaar, de begeleiders en onze betrouwbare, comfortabele overlandtruck beter kennen. Na een vlotte grensovergang & voldoende beenstrek-momenten komen we aan in Khama Rhino Sanctuary. Onze eerste camping zonder fence! Philip toont ons hoe we onze tent opzetten, iedereen krijgt een slaapmatje toegereikt en tien minuten later genieten we vanop onze kampeerstoeltjes van de eerste maaltijd bereid door onze chef-kok.

In de namiddag staat er een game drive in een open 4x4 met een ranger op het programma. We zien giraffen, zebra’s, wildebeest, knobbelzwijnen (Pumba!) , impala’s, struisvogels en veel neushoorns! ‘s Avonds eten we samen rond het kampvuur en genieten we van de verbluffende sterrenhemel en de omringende bushgeluiden. Ondanks die geluiden dommel ik al snel in slaap en droom ik van de wilde beesten in Botswana.

 

Lange ritten, boeiend gezelschap

We staan vroeg op, breken de tenten af en ontbijten. Vandaag rijden we naar Maun langs de Kalahari woestijn. Botswana is gelukkig één groot natuurreservaat. Onderweg spotten we olifanten die rustig de weg oversteken, een familie struisvogels, impala’s,… In internationaal gezelschap leer je trouwens ook veel nieuwe gezelschapsspelletjes voor onderweg!

Tegen de namiddag komen we toe in Maun. De traditionele, ronde kleihuizen met rieten daken worden ingeruild voor bakstenen huizen. Hier en daar duiken kleine supermarkten op waar we snacks en drank kopen. Onze vrachtwagen is voorzien van koelkasten, dus we kunnen alles koud houden. Erg handig bij temperaturen van + 30°C! We zetten onze tenten opnieuw op en genieten van een verfrissende duik in het zwembad van onze kampplaats.

De Okovango-delta per mokoro

We worden 's ochtends opgewacht voor onze transfer naar de Okovango Delta. De weg is vol hobbels (ook gekend als african massage) en na een uur van good vibrations komen we aan bij de oevers van de delta. De plaats waar we vannacht zullen slapen is enkel bereikbaar met een 'mokoro': een traditionele kano, uit boomstam gehouwen, die met een lange stok wordt bestuurd. Onze groep krijgt per twee deelnemers een mokoro-gondelier toegewezen.

Onderweg zien we olifanten, nijlpaarden en vele vogels. Het water staat vol met prachtige witte, en paarse waterlelies. Papyrusplanten en riet vormen kleine eilandjes op het water. Dat, in combinatie met een azuurblauwe hemel en de reflectie van de zon op het water… Werkelijk een indrukwekkend beeld.

Tegen de middag komen we toe op onze kampeerplaats. Iedereen zoekt z'n eigen plekje en na onze lunch kunnen we ons verkoelen in het water van de delta. In de namiddag gaan we op pad voor een begeleide bushwalk. Daar spotten we veel zebra’s, nijlpaarden en wrattenzwijnen. Onze gids vertelt honderduit over alle diersoorten die we in de delta zien.

Na een mooie zonsondergang trekken we terug naar ons tentenkamp waar er een heerlijke 'braai' (de lokale barbecue) klaarstaat. De sterrenhemel is nu nog beter zichtbaar en onder de blote hemel deelt Paul, de Nieuw-Zeelander, zijn kennis over de verschillende sterrenbeelden, het melkwegstelsel… Voeg daar 1.000 vuurvliegjes aan toe en je krijgt een magisch schouwspel om U tegen te zeggen.

Wandelen tussen giraffen en olifanten

De dag nadien starten we met een wandelsafari. Onze groep wordt onderverdeeld in kleine groepjes en ieder groepje gaat op pad met een plaatselijke gids. Heel fijn om nu zelf te kunnen wandelen tussen de dieren. Na een korte overzet met de 'mokoro' ontdekken we de schuilplekken van de giraffen, de zebra’s, de olifanten, de bavianen,… De tocht duurt ongeveer vier uur. 

We wandelen in ganzenpas verder, met de lokale gids voorop. Op het einde van de wandeling zien we, op een paar meter van ons kamp, drie prachtige olifanten grazen. Onze dag kan niet meer stuk.

Na de brunch hebben we de namiddag vrij om te zwemmen, de 'mokoro' proberen te besturen (met hilarische valpartijen als gevolg) en gezelschapsspelletjes te spelen.

Tevreden blikken we terug op deze geweldige dag. 's Avonds genieten we van een lekker avondmaal en een speciale show. Samen zingen, samen dansen, rond het kampvuur, met onze lokale gidsen erbij. De pintjes gaan er vlotjes in.

Probleem onderweg? Meteen opgelost!

De volgende dag staat er een boottocht van anderhalf uur op de planning. Na de boottocht wacht onze chauffeur van de jeep ons op aan de oever van de delta en rijden we terug naar onze kampplaats nabij Maun. 

Opeens doorbreekt een luide knal de stilte in de wagen. De jeep slingert over de baan en komt gelukkig veilig tot stilstand naast de weg. Wat blijkt? Een klapband! De chauffeur lijkt dit niet ongewoon te vinden en zoekt onmiddellijk het reservewiel. We helpen met z'n allen om het reservewiel op de wagen te monteren. Een geluk bij een ongeluk, want we maken er nog een leuke groepsactiviteit van. 

 

Met een vliegtuigje boven de delta

Deze namiddag is een vrije middag voorzien, met als activiteit ‘Scenic Flight' over de Okavango Delta. Dat moet je mij geen twee keer vragen!

In een vliegtuigje met één motor en max. 6 passagiers vliegen we over de Okavango Delta. Deze activiteit is een absolute aanrader aangezien we niet hoger dan 500 meter in de lucht hangen en we dus een perfect zicht hebben op de families van olifanten, giraffen, nijlpaarden, leeuwen, zebra's,...

Tussen flamingo's en bush babies

's Anderendaags rijden we richting Nata, waar we een game drive doen op de Makgadikgadi-zoutvlakte. Ik verwacht hier niet veel dieren te zien want er is te weinig begroeiing, bomen en struiken om te schuilen. Ik krijg gelukkig ongelijk want er zitten toch heel wat kleine dieren verstopt: jakhalzen, wildebeest, struisvogels, springbokken, zebra’s en vogels.. heel veel vogels. De game drive eindigt vlakbij een groot meer waar duizenden pelikanen, flamingo's en ooievaars samenkomen voor een slokje water.

's Avonds maken we de mooiste zonsondergang van de reis mee. We blijven dan ook tot de zon helemaal verdwenen is en rijden nadien terug naar onze camping. Een deel van de groep trekt er nog op uit om de überschattige bush babies of galago's te spotten in de bomen. Deze beestjes doen je wegsmelten.

 

Geen verrekijker nodig in Chobe

Van Nata rijden we naar Chobe National Park. In dit park stikt het van de olifanten, nijlpaarden, Afrikaanse buffels en krokodillen. We kunnen met de boot dichtbij de dieren komen, zonder hen te storen in hun habitat. Zo varen we op een paar meter van een vredig grazend nijlpaard.

Ook een olifant zien we vlakbij zijn maaltijd in de rivier dippen om het zand eruit te krijgen. Impala’s, koedoes, springbokken, Afrikaanse visarenden, aalscholvers, pelikanen. You name it, Chobe has it. Onze boot is daarnaast voorzien van een frigobox boordevol bier en cider! We toosten op een fantastische reis bij zonsondergang vanop de boot.

De pracht van de watervallen

We staan vroeg op en vertrekken onmiddellijk naar Chobe NP. Op naar onze laatste stop: Victoria Falls! Je kan hier uiteraard de watervallen gaan bezoeken maar ook heel wat dare devils vinden hier hun gading: bungeejumping, deathride, zipline, tarzanswing, rafting,… Ik blijf liever met mijn voetjes op de grond en kies voor de pracht en praal van de Victoria Falls. 

De watervallen zijn adembenemend mooi. Neem wel een waterdicht jasje mee, want een natuurlijke douche krijg je er gratis en voor niks bij. Wil je het beste plekje om de watervallen te aanschouwen? Stel je dan op aan de zijkant, vlakbij het standbeeld van Livingstone. 

Ons laatste avondmaal eten we in een restaurantje vlakbij de camping. Op het menu staan er lekkere, traditionele streekgerechten. We eindigen de reis in een hippe nachtclub waar de alcohol rijkelijk vloeit, de heupen zwoel bewegen op de beats van de muziek, en de nacht verandert in een nieuwe dag. Wat een afsluiter van een onvergetelijke reis! Dankjewel, Intrepid Travel. 

Ook op reis met Intrepid Travel?

Misschien is dit ook interessant voor jou?