Overslaan en naar de inhoud gaan

Vincent (Joker Reiskantoor in Gent) trok samen met enkele collega's doorheen Mexico. Naast tropische stranden, bruisende steden en prachtige archeologische sites, staat dit land natuurlijk ook bekend om zijn heerlijk eten. Foodie Vincent vertelt je graag alles over zijn smakelijke ervaringen in Mexico. 

Cancún: Aankomst & Cocktailbegroeting

Zodra we landen in Cancún, trekken we meteen naar de bar van het Avani Airport Hotel. Daar wacht een welkomstcocktail: een mezcalita. Ik proef de rokerige mezcal, het frisse limoensap en de pittige chili flakes, een vurige opener die meteen de toon zet voor wat komen gaat.

Tortilla masterclass nabij Chichén Itzá

Na onze verkenning van de beroemde Maya-stad stoppen we onderweg bij een lokaal huis waar we zelf leren tortilla’s draaien. Met enkel masa harina (maïsmeel), water en zout gaan we aan de slag. Het vormen van een perfecte ronde tortilla vraagt wat oefening, maar gelukkig staan de behendige gastvrouw en haar familie klaar met raad en daad,  vooral bij het gooien op de gloeiendhete plaat boven het houtvuur.

 

’s Avonds schuiven we aan in het gezellige Idilio Folklore Cervecero. Ik kies voor tacos met rundsvlees, geitenkaas en gekarameliseerde ui op een zwarte huisgemaakte tortilla. Een vleugje xtabentún-likeur maakte het af. Met een ambachtelijk biertje in de hand en live gitaarmuziek op de achtergrond geniet ik met volle teugen.

Izamal & Mérida’s streetfood

Bij het populaire Restaurante Kinich proef ik een verfijnde lomito de cerdo met chaya – een lokale bladgroente. Daarbij drink ik een ijskoude limonada de chaya. Zo verfrissend dat ik er m’n tortilla in wil dopen.

In Mérida probeer ik de iconische marquesita – een krokant opgerolde pannenkoek gevuld met geraspte kaas en chocolade of fruit. Klinkt gek? Is het ook. De kaas is voor mij een tikje overweldigend, maar de ervaring hoort erbij.

’s Avonds duik ik in de lokale keuken bij La Chaya Maya: pipián de pavo, kalkoen in een rijke pompoenpittenmole. Daarvoor een kom sopa de lima – een citrusrijke kippensoep met knapperige tortilla’s. Aards, rijk en vol geschiedenis.

Campeche: workshop & diner

We nemen deel aan een culinaire workshop in een communityproject. Ik help mee aan een traditionele Maya-maaltijd, bereid met ingrediënten uit de tuin en gegaard in een natuurlijke oven – een afgedekte put vol hete kolen. Het resultaat is simpel maar zó puur.

 

En nog heel wat lekkere lunches en diners

Hotel Plaza Campeche

’s Avonds eet ik in het hotel een bord pasta met broccolipesto. Geen hoogvlieger naar mijn mening. Al is het goed om te weten dat wie even Mexicaans moe is, quasi overal ook terechtkan voor westerse klassiekers zoals burgers, pizza of pasta.

Isla Aguada

Ik kies voor kip-tortilla’s – eenvoudig, maar lekker. Voor de veggies is er een gigantische salade.

Restaurante Nututun, Palenque

’s Avonds geniet ik van warme quesadillas, gevuld met kaas en bonen. Licht krokant gebakken comfort food met een Mexicaanse ziel.

Hotel La Aldea

Een steak op een warme tortilla – eenvoud siert. Met zicht op de jungle smaakt alles net dat tikkeltje beter.

Don Mucho’s

Bij Don Mucho’s combineren we Italiaanse pizza’s met Mexicaanse flair. De porties zijn – zoals de naam al doet vermoeden – don muchos. De locatie is sfeervol, de kaart heel uitgebreid, en de vuurshow ’s avonds zorgt voor een magisch einde.

Jungle-diner & Tequila bij Calakmul

In onze cabañas, diep in de jungle, staat er kip met rijst en groenten op het menu. Heel eenvoudig, maar in deze setting smaakt alles beter. We sluiten de avond af met een glaasje Don Ramón-tequila – of twee.

High-end in Bacalar

Op onze eerste avond in Bacalar proef ik een gedurfde combinatie: Xtabay Tuna, tonijnsteak met chocoladesaus en xtabentún-likeur. Geserveerd met bakbanaan en groenten – verrassend lekker.

’s Avonds dineren we bij Nixtamal Bacalar, een culinair pareltje. De keuken is geïnspireerd door voorouderlijke technieken – denk: houtoven, modderstoof en houtskoolgrill. De chef Rodrigo Ovidio laat elke creatie schitteren. Ik eet opnieuw een tonijnsteak, dit keer met ananas, kokosboter en lokale kruiden (hoja santa). Geserveerd met een gevulde aardappel met geitenkaas en asperges. Alles op het bord klopt – elke smaak draagt z’n steentje bij aan een verrassend lekkere en perfect gebalanceerde combinatie.

La Buena Vida, Akumal

Met m’n voeten in het zand bij La Buena Vida smul ik van garnalen gevuld met roomkaas, omwikkeld in bacon en overgoten met bisquesaus.

 The Fives Oceanfront

Indrukwekkende setting bij The Fives Oceanfront Riviera Maya. Hier ben ik voor een klassieke steak gegaan. 

Afscheid van Cancún & Buffet Finale

Op onze laatste ochtend duik ik nog één keer het ontbijtbuffet in: tamales, vers fruit, eieren op maat en een grote kop koffie. Ik neem nog een laatste hap en besef: dit was een reis voor al mijn zintuigen.

Buen viaje & buen provecho. Tot de volgende taco!

Zelf de échte Mexicaanse keuken ontdekken?

Klaar om net als Vincent elke maaltijd te genieten van al het heerlijks dat de gevarieerde Mexicaanse keuken te bieden heeft? Boek dan snel je reis naar Mexico, in groep of met je eigen reisgezelschap!

Misschien is dit ook interessant voor jou?