Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze  rondreis laat je kennismaken met alle hoogtepunten van Sri Lanka en maak je best in de maanden mei tot oktober. De eeuwenoude tempels van de culturele driehoek, het felgroene centrale bergland, safari's en een ontspannend strandverblijf aan de oostkust, vormen de belangrijkste ingrediënten van deze 15-daagse rondreis. Je eigen driver/guide zorgt ervoor dat je Sri Lanka op een veilige en comfortabele manier ontdekt!

De hoogtepunten van deze reis

Strand Unawatuna Sri Lanka Indische Oceaan rondreis strandverblijf
Strand van Trincomalee

Helemaal tot rust komen aan de tropische stranden van Sri Lanka

Yala National Park Sri Lanka rondreis safari
Luipaard in het Yala National Park

Oog in oog staan met een luipaard tijdens een safari in één van de wildparken

Lions Rock Sigiriya Sri Lanka beklimming rondreis
Sigiriya Lions Rock

Beklimming van de 200 meter hoge Lions Rock in Sigiriya

Programma

Programma

A Dag 1
Negombo: aankomstdag

Om je vakantie in Sri Lanka zo aangenaam mogelijk te starten, voorzien we na je vlucht een verblijf in Negombo, iets ten noorden van Colombo. De palmbomen, het geluid van de zee en een leuk hotelletje zorgen er ongetwijfeld voor dat je helemaal in vakantiemodus geraakt. Na zonsondergang raden we aan om eens door Lewis Place te wandelen, een gezellige straat vol (souvenir)winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Een zeldzaamheid in Sri Lanka, dus een must voor reizigers die hiervan houden.

B Dag 2
Negombo - Colombo - Unawatuna

Inbegrepen: ontbijt

Heb je geen probleem om op je eerste dag vroeg op te staan, overweeg dan zeker om een ochtendbezoekje te brengen aan de Negombo Fish Market. Hier word je meteen ondergedompeld in het lokale Sri Lankaanse vissersleven.

Vanuit Negombo reis je naar de hoofdstad Colombo, die je kort gaat bezoeken. Je start in het hart van de stad, in de oude stadswijk Fort. Dit stadsdeel werd in de 16e eeuw door de Portugezen en Hollanders versterkt. Je vindt hier nu nog steeds een aantal koloniale gebouwen terug zoals het Grand Oriental Hotel en de klokkentoren. Vervolgens verken je de volkse wijk Pettah met zijn tientallen ambachtswinkeltjes, foodkraampjes, tempels en moskeeën. Elke ambacht heeft er zijn eigen straatje, al valt dit bij de ene ambacht beter op dan bij de andere. In de namiddag reis je naar het zuidelijk gelegen badplaatsje Unawatuna, waar je overnacht.

C Dag 3
Unawatuna - Galle - Tissamaharama (Yala NP)

Inbegrepen: ontbijt

Tijd voor het gezelligste stadje van Sri Lanka! De oude stad is een voormalig Hollands fort dat volledig omgeven is door een metersdikke omwalling. Starten doe je best met een wandeling bovenop deze stadsmuren. Zo passeer je de verschillende bastions en krijg je een goed beeld van deze indrukwekkende uitvalsbasis ten tijden van de kolonisatie. Al wandelend verken je de gezellige straatjes van Galle en bewonder je de prachtig gerenoveerde huizen in koloniale stijl. Als je nog geen idee hebt waar je wilt lunchen, probeer dan één van de restaurantjes in het Old Dutch Hospital. Het zeezicht krijg je er gratis bij!

Na de middag rij je vanuit Galle naar Tissamaharama. Dit wordt je uitvalsbasis voor een safari in het Yala National Park. Als je de ‘Stilt Fishers’ aan het werk wilt zien, kan je onderweg eventueel nog stoppen in Weligama. Helaas zijn deze vissers tegenwoordig meer aan het hengelen naar fooien ipv naar vis. In de late namiddag kom je aan in Tissamaharama zodat je nog even tijd hebt om een duik te nemen in het zwembad van je hotel. Je gaat vanavond best op tijd slapen, want morgen staat er een lange maar afwisselende dag op het programma.

D Dag 4
Tissamaharama (Yala NP) - Ella

Inbegrepen: ontbijt

Vroeg uit de veren want je gaat op safari! Rond 5h30 rij je vanuit je hotel met een aangepaste 4x4 naar de ingang van het Yala National Park. Aan deze ingang zal je snel merken dat je niet de enige bent die op safari gaat. Maar geen nood, eens je het park binnenrijdt, verspreiden de jeeps zich redelijk snel zodat je toch een echt safari gevoel hebt. De vegetatie in het wildpark is zeer gevarieerd. Je vindt er savanne-achtige vlaktes, jungles, meren, duingebieden aan de kust, etc. De meeste reizigers die het wildpark bezoeken, hopen om één van de luipaarden te spotten. Er is namelijk nergens anders op de wereld een grotere kans om er één tegen het lijf te lopen dan hier. Het blijft wel een uitdaging want luipaarden zijn vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat actief maar kans is er zeker, dus misschien ben jij wel één van de gelukkigen! Natuurlijk zijn de luipaarden niet de enige interessante dieren in het park. Je hebt nog een hele hoop andere prachtige dieren die je kan tegenkomen op je tocht. Zo is de kans veel groter dat je olifanten, krokodillen, waterbuffels of apen spot. Na de safari keer je terug naar je hotel en geniet je van je ontbijt.

Check-out, waarna je in een dikke twee uur naar het bergstadje Ella rijdt. Vergeet onderweg niet te stoppen aan de Ravana Falls, net voor je Ella binnenrijdt. Ella ligt net boven de 1000 meter en is omgeven door schitterende theeplantages, rijstvelden en tropisch regenwoud. De verschillende tinten groen liggen als een mooi lappendeken op de omliggende heuvels. Een lust voor het oog! Door de ligging is het hier een beetje koeler dan op andere plaatsen in Sri Lanka, wat een leuke afwisseling is.

De regio rond Ella leent zich perfect voor leuke wandeltochtjes. Dat is dan ook wat je in de namiddag kunt doen! Geen zware of moeilijke tochten, maar korte, toffe wandelingetjes naar de Nine Arch Bridge of Mini Adams Peak. Na deze actieve dag overnacht je in Ella of omgeving.

Leuke Add-on: Wandelen en kayakken in Belihuloya

Deze verborgen parel is een absolute aanrader voor reizigers die een actieve dag willen in minder bekend stukje Sri Lanka. Check it out.

E Dag 5
Ella - Treinrit naar Nuwara Eliya

Inbegrepen: ontbijt

Een rit met de trein doorheen het binnenland van Sri Lanka staat bij veel reizigers hoog op hun bucketlist. Daarom hebben we het leukste treintraject van Sri Lanka opgenomen in de route: van Ella naar Nanu Oya (nabij Nuwara Eliya). Tijdens de rit slingert de trein zich een weg doorheen het felgroene tropisch regenwoud, langs uitgestrekte plantages, riviertjes en watervallen. Bij aankomst in het station van Nanu Oya word je opgewacht door je driver/guide en naar je hotel in Nuwara Eliya gebracht. De rest van de namiddag ben je vrij om lekker te niksen of het compacte Nuwara Eliya op eigen houtje te verkennen.

F Dag 6
Nuwara Eliya - Horton Plains - Tea Plantation - Kandy

Inbegrepen: ontbijt

Opnieuw vroeg uit de veren, want je brengt een bezoek aan Horton Plains, op een uurtje rijden van Nuwara Eliya.

De Horton Plains vormen een geïsoleerde, groene hoogvlakte met meertjes en watervalletjes, gelegen op meer dan 2000 meter hoogte. Het pad loopt over grasvlaktes en door stukken regenwoud met als eindpunt het bekende World’s End, een afgrond van 800m. Op dit indrukwekkende viewpoint kan je genieten van schitterende vergezichten over de theeplantages van de laagvlaktes en de kusten van Zuid-Sri Lanka. Het is wel belangrijk om tijdig aan de wandeling te beginnen want in de loop van de voormiddag trekt de mist op en kan het uitzicht aan World’s End wel eens tegenslagen.

Na het bezoek aan Horton Plains rij je in 3.5u naar de stad Kandy. Onderweg pik je nog een bezoek mee aan een theeplantage. Je krijgt er een korte rondleiding en komt zo te weten hoe een theeblaadje uiteindelijk als thee(zakje) in je tas terecht komt. Achteraf krijg je uiteraard de mogelijkheid om te proeven van de thee en kan je enkele soorten kopen als souvenir. Verser kan je thee niet verkrijgen! Rond het avondeten kom je aan in Kandy.

 

Leuke add-on: extra actie op je reis

Klim naar de top van Adams Peak en/of kies voor extra adrenaline tijdens een rafting of canyoning tocht.

G Dag 7
Kandy

Inbegrepen: ontbijt

Kandy is het centrum van het culturele en religieuze leven in Sri Lanka en ligt aan de voet van het centrale bergland.

Je start met een korte wandeling door het centrum van dit compacte stadje, je wandelt langs Kandy Lake en neemt een kijkje op de lokale markt. Als je nog wat tijd hebt, zet je dan op een terrasje of bankje en geniet even van het bruisende stadsleven dat aan je voorbijgaat.

Een volgende belangrijke stop is de Temple of the Tooth Relic. Dit is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en vormt een belangrijk pelgrimsoord voor boeddhisten. De legende toont dat Boeddha’s linkerbovenhoektand, na zijn overlijden, naar Sri Lanka werd gebracht en vanaf dat moment als een heilig relikwie werd vereerd. Een tempel bezoeken voor een tand? Klinkt misschien raar maar het hele complex is écht de moeite waard om te bezoeken! Het is een schitterend bouwwerk met prachtige fresco’s, fijn houtsnijwerk en mooie deuren met stukken ivoor en zilver.

OPTIONEEL: In de vooravond kan je genieten van een Cultural Show in één van de lokale hallen van de stad. Een kleurrijk dansspektakel met lokale dansers, muzikanten en acrobaten. Ze zijn allemaal uitgedost in mooie uniformen en versierd met opvallende juwelen. De voorstelling wordt beëindigd met vuurlopers die over hete kolen lopen. Een leuke voorstelling met een combinatie van muziek, acrobatie en dans. Sommige reizigers vinden dit te toeristisch, anderen vinden dit best een leuke ervaring. Je kiest uiteraard zelf of dit iets voor jou is of niet. Na de show word je naar je hotel gebracht in Kandy.

Leuke Add-on: Verblijf in een eco-lodge of homestay

Verblijf in een leuke cabin midden in de jungle of dompel je nog wat dieper onder in het echte Sri Lankaanse leven.

H Dag 8
Kandy - Dambulla - Habarane

Inbegrepen: ontbijt

Na het ontbijt reis je van Kandy naar de rotstempels van Dambulla. Wanneer je een 30m hoog, verguld boeddhabeeld tegenkomt, weet je dat je bent aangekomen. De rotstempels vormden in de 1e eeuw voor Christus het onderkomen van Koning Valagambahu die moest vluchten van de Tamils. Binnenin de rotstempels krijg je prachtige fresco’s en mooie geschilderde boeddhabeelden te zien. Vervolgens rij je verder door naar Habarane, de rest van de namiddag ben je vrij.

Optioneel: Onderweg kan je eventueel nog stoppen aan één van de Spice Gardens van Matale. Je krijgt er een rondleiding en komt er meer te weten over de verschillende soorten specerijen. Achteraf word je naar een winkeltje gebracht waar je de specerijen kunt kopen. Sommigen reizigers vinden dit een echte tourist-trap, anderen vinden het wel een leuk extraatje.

I Dag 9
Habarane - Sigiriya Lion's Rock - Habarane

Inbegrepen: ontbijt

Een Sri Lanka rondreis zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan één van de merkwaardigste landmarks van Sri Lanka op het programma: de leeuwenrots van Sigiriya!

Op deze enorme granieten rots, die 200 meter boven het omliggende landschap uitsteekt, werd het voormalige paleis van koning Kasyapa gebouwd. Langs verschillende trappen, uitgehouwen in de rotsen, baan je een weg naar dit UNESCO werelderfgoed en boven kan je genieten van een prachtig uitzicht op de groene omgeving.  Halverwege de beklimming vind je nog zeer gedetailleerde, kleurrijke  fresco’s terug van 22 meisjes met ontbloot bovenlichaam. Fresco’s die je zeker moet hebben gezien! Voor of na je klim naar de leeuwenrots, moet je ook het gebied rond de rots eens checken. Hier vind je ruïnes terug van de huisjes van het gewone volk en de voormalige koninklijke tuinen. Vrije namiddag.

OPTIONEEL: De leeuwenrots staat zowel bij locals als bij toeristen bovenaan de wishlist waardoor hier zeer druk kan worden. Een avontuurlijker alternatief is de klim naar Pidurangala Rock waar een uitdagende wandeling van +/- 30min je naar de top van deze berg leidt. Een schitterend panorama, een ruige omgeving, enkele kleine tempeltjes en véél minder volk staan hier op je te wachten.


J Dag 10
Habarane - Polonnaruwa - Minneriya/Kaudulla NP - Habarane

Inbegrepen: ontbijt

Je reist verder naar de ruïnestad Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka in de 11e eeuw. Dit tempelcomplex bezoek je met de fiets. Bij aankomst begin je bij het Archeologisch museum. Hier krijg je een mooie voorstelling van het oude Polonnaruwa aan de hand van foto’s, aardewerk en beelden. Wanneer je het museum buiten stapt, wandel je direct de Citadel tegenmoet. Dit is een prachtig tempelcomplex met schitterend beeldhouwwerk en zuilen dat in der tijd een koninklijk paleis, een audiëntiehal en een koningsbad huisvestte. Zorg wel dat je eten en drinken goed wegstopt want de aapjes durven wel eens nieuwsgierig kijken naar wat er in je rugzak zit.

In de namiddag laat je de geschiedenis even achter je en ga je op safari in het Minneriya of in het Kaudulla National Park, afhankelijk waar de olifantenkuddes zich op dat moment bevinden. Onder begeleiding van een gids die gespecialiseerd is in wildlife, trek je het park in en ga je op zoek naar olifanten. De olifanten die je in deze parken tegenkomt, trekken rond in groep, wat erg indrukwekkend is om te zien! In het Minneriya National Park kan je bijvoorbeeld getuige zijn van The Gathering. Dit is een spectaculair natuurfenomeen waar meer dan 200 olifanten verzamelen rond het meer van het park. Het vindt vooral plaats in de maanden september en oktober. Valt jouw bezoek buiten deze periode dan bestaan de groepen niet meer uit honderden maar nog wel uit tienstallen olifanten. Zeker nog de moeite waard dus! Na het olifanten- avontuur, rij je terug naar Habarane, waar je overnacht.

K Dag 11
Habarane - Nilaveli/Trincomalee

Inbegrepen: ontbijt

Vandaag staat er nog een rit van een dikke twee uur op het programma van Habarane naar de oostkust. De rest van de dag ben je vrij om te genieten van de tropische omgeving van de badplaatsen Trincomalee en Nilaveli.

Upgrade je strandverblijf

Ga voor het ultieme Dolce Far Niente gevoel en geniet van een strandverblijf met dat tikkeltje meer.

L Dag 12
Nilaveli/Trincomalee

Inbegrepen: ontbijt

De oostkust van Sri Lanka is de place-to-be voor een strandverblijf in de maanden mei tot en met oktober. Het parelwitte strand, de rijen palmbomen en het zachte geluid van de zee, zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Lekker relaxen op het strand, snorkelen rond Pigeon Island (optioneel) of walvissen en dolfijnen spotten tijdens een Whale Excursion (optioneel) behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Nilaveli ligt op een kwartiertje rijden van Trincomalee en is naar onze mening een leukere plek om te relaxen. Het strand is er wat breder waardoor je meer ruimte heb en het tropische gevoel wat groter wordt dan in Trincomalee.

M Dag 13
Nilaveli/Trincomalee - Mihintale - Anuradhapura

Inbegrepen: ontbijt

Vanaf de oostkust rij je in een dikke twee uur naar Mihintale. Je herkent Mihintale door de grote witte stoepa bovenop de berg. Deze beklim je via de grote monumentale trappen waarna je een mooi zicht krijgt op de omgeving. Vervolgens reis je door naar Anuradhapura. Deze voormalige hoofdstad van Sri Lanka is een zeer belangrijk Boeddhistisch centrum met enorme tempelcomplexen uit de oudheid. Check zeker de witte Ruwanweli Seya dagoba (soort stupa), de Thuparama Dagoba en de Abhayagiri Dagoba. Dit zijn drie indrukwekkende bouwwerken met prachtig, gedetailleerd beeldhouwwerk.

Daarnaast vind je in en rond de complexen, mooi aangelegde tuinen met waterpartijen en rijstveldjes. In samenspraak met je gids bepaal je welke zaken je nog wilt bekijken. Voldoende gezien van Anuradhapura? Dan ga je terug naar je hotel.

N Dag 14
Anuradhapura - Negombo

Inbegrepen: ontbijt

Vanuit Anuradhapura rij je in een vijftal uur naar Negombo, aan de westkust van Sri Lanka. Kort na de middag check je in en kan je nog genieten van het strand van Negombo of nog enkele souvenirs op de kop tikken in Lewis Place.

Leuke add-on: Kies voor een extra safari in Wilpattu

Ontdek waarom een safari in dit wildpark niet mag ontbreken in je rondreis

O Dag 15
Negombo: vertrekdag

Inbegrepen: ontbijt

Vrije dag in Negombo. Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht word je naar de luchthaven gebracht. Hier neem je afscheid van je driver/guide en zit je Sri Lanka rondreis er jammer genoeg op.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 4: Alternatieve activiteit
Leuke Add-on: Wandelen en kayakken in Belihuloya Prijs op aanvraag
Dag 6: Alternatieve activiteit
Leuke add-on: extra actie op je reis Prijs op aanvraag
Dag 7: Alternatieve activiteit
Leuke Add-on: Verblijf in een eco-lodge of homestay Prijs op aanvraag
Dag 11: Upgrade
Upgrade je strandverblijf Prijs op aanvraag
Dag 14: Alternatieve activiteit
Leuke add-on: Kies voor een extra safari in Wilpattu Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • 14 overnachtingen (kamer met ontbijt) in comfort of deluxe hotels
  • 2 personen = 1 tweepersoonskamer
  • 3 personen = 1 driepersoonskamer
  • 4 personen = 2 tweepersoonskamers
 • Wagen met Engelstalige privégids/privéchauffeur van dag 1 tot dag 15 (muv het strandverblijf)
 • Dagelijks een flesje mineraal water in de wagen
 • Alle vermelde excursies en activiteiten
 • Safari in het Yala National Park & Minneriya/Kaudulla National Park
 • Toegangstickets, parkfees & taksen
 • Bijdrage voor het Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Early check-in op dag 1
 • Late check-out op de laatste dag
 • Overige maaltijden (lunch en diners)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Visum kosten
 • Verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Voor deze Sri Lanka rondreis werken we met twee verblijfscategorieën: Comfort & Deluxe. Wil je graag een combinatie van beide categorieën, een verblijf uit het aanbod Joker Select of een luxueus 5* strandverblijf om mee te eindigen? Alle soorten accommodaties kunnen gecombineerd worden zodat jouw Sri Lanka rondreis volledig in lijn ligt met jouw verwachtingen. Contacteer je Joker-kantoor om je droomreis in Sri Lanka te laten samenstellen.

 

Comfort

Tijdens een rondreis in de Comfort categorie verblijf je in gezellige, kleinschalige accommodaties met het comfort van een 3* hotel. We kozen voor goed gelegen accommodaties, vlakbij het centrum of midden in de prachtige Sri Lankaanse natuur. Elk kamer heeft z’n eigen badkamer met warm en koud water, douche en toilet. De accommodaties hebben allemaal een eigen restaurant en sommige beschikken over een zwembad. Hieronder vind je onze selectie comfort-accommodaties van het reisprogramma:

PlaatsHotel
NegomboMorning Star Guesthouse
UnawatunaSun N Sea Guesthouse
Tissamaharama (Yala NP)Coconut Gardens
EllaCountry Homes
Nuwara EliyaHeaven Seven
KandyViyana Boutique
HabaraneSaunter Paradise
NilaveliAnantaama Hotel
AnuradhapuraHeladiv Hotel

 

Deluxe

De Deluxe categorie is uitermate geschikt voor reizigers die ietsje meer verwachten van hun accommodatie. Je verblijft in degelijke 4* hotels met airco op de kamer, zwembad en restaurant. Doorgaans zijn dit iets grotere hotels voorzien van al de nodige faciliteiten om te genieten van een comfortabel verblijf in een aangename omgeving. Hieronder vind je onze selectie deluxe-accommodaties van het reisprogramma:

PlaatsHotel
NegomboGoldi Sands
UnawatunaThabropane Pavillion Waves
Tissamaharama (Yala NP)Thaulle Resort
Ella98 Acres
Nuwara EliyaFerncliff
KandyClove Villa
HabaraneAliya Resort
NilaveliAnilana Nilaveli
AnuradhapuraPalm Garden Villa

 

Joker Select

Wil je deze rondreis toch wat meer pit geven? Graag stellen we jou onze Joker Select accommodaties voor. Deze verblijven hebben we specifiek geselecteerd omdat beleving hier op de eerste plaats komt. Denk hierbij aan een boomhut of glamping-tent met zicht op de omliggende jungle, een beach bungalow tussen de palmbomen waarbij je zo het strand oploopt of een home-stay bij een vriendelijke Sri Lankaanse familie.

PlaatsHotel
Negombo-
Unawatuna-
Tissamaharama (Yala NP)Big Game Tented Camp / Mahoora Tented Camp (Eenvoudige/luxe safaritent)
Ella-
Nuwara Eliya-
KandyAlex Homestay (Comfortabele bed & breakfast)
HabaraneBack of Beyond - Dehigaha Ela (Boomhut)
NilaveliNilaveli Beach Resort (Beach cabana)
Anuradhapura-

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Sri Lanka kan je het hele jaar door bezoeken. Het land heeft een heel groene vegetatie en dat kan enkel wanneer er voldoende regen valt. Daarom is een kans op een regenbui steeds mogelijk. Deze zijn meestal van korte duur zodat je reisprogramma hier in principe niet al te veel last van ondervindt. Sri Lanka kent twee moessonperiodes die zich allebei op een andere plek op het eiland afspelen. Om die reden voorzien we steeds een strandverblijf aan de noordoostkust in de maanden mei tot oktober en een strandverblijf aan de zuidwestkust in de maanden november tot april. Zo kan je optimaal genieten van het heerlijke zonnetje tijdens je verblijf aan de kust.

Goed om weten

Tijdsverschil
De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (onze winter) en + 3u30 (onze zomer).

Elektriciteit
De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. De meest gebruikte stekker is de Britse met drie platte pinnen. Breng dus zeker een wereldstekker mee.

Fooien en geldzaken

Geldzaken
De Sri Lankaanse roepie (LKR) is de lokale munteenheid. Er bestaan bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 LKR. Voor 1€ krijg je ongeveer 188LKR.

Bij aankomst op de luchthaven van Colombo wissel je best euro's (biljetten van 20€ en 50€) om in Sri Lankaanse roepies aan één van de talrijke wisselkantoortjes op de luchthaven. Op die manier heb je meteen cash geld om de eerste dagen door te komen. Een andere mogelijkheid is geld afhalen met je Maestro- of kredietkaart aan één van de bankautomaten (ATM) in het land. In de meeste steden en grotere dorpen is het geen probleem om een ATM te vinden. De ATM's op de luchthaven daarentegen laten je maar maximum +/- 20€ opnemen in Sri Lankaanse roepies, niet echt handig. Daarom dat je bij aankomst op de luchthaven beter geld wisselt ipv de ATM te gebruiken. Daarnaast kan het gemakkelijk zijn om wat kleine bankbiljetten te voorzien (10, 20, 50 en 100LKR) zodat je bij een fooi geen grote biljetten hoeft boven te halen.

De kostprijs van maaltijden en drankjes zijn een stuk goedkoper dan in België. Uiteraard zijn chique 4* en 5* hotels hierop een uitzondering. Hier betaal je soms een stuk meer dan de goedkopere hotels, restaurants en cafés. Hieronder geven we een indicatie van de prijzen.

 • Frisdrank: 80-300 LKR (+/- 0,50 à 2€)
 • Pintje: 300-600 LKR (+/- 2 à 4€)
 • Cocktails: 600 – 1200 LKR (+/- 4 à 8€)
 • Fles wijn: 3500LKR - …  (+/-21€ à …)
 • Rice & Curry: 150 – 600 LKR (+/- 1 à 4€)
 • Westerse maaltijd: 600 – 2000 LKR (+/- 4 à 12€)
 • Buffet diner hotel: 1000 LKR (+/- 6€)

 

Fooien
Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Sri Lanka vormt de fooi, spijtig genoeg, het grootste deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

 • Shoe minding bij tempels: 50 LKR per tempelbezoek
 • Gids/chauffeur: 1500 à 2500 LKR per gegidste dag in totaal
 • Restaurant: 5 à 10 % van de rekening
 • Safari Chauffeur/gids of externe gids: 500 à 1000 LKR voor een halve dag
 • Foto nemen: 20 à 50 LKR per foto
Medische info

EHBO
Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer het Joker reiskantoor en de lokale gids over eventuele medische aandoeningen. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Bloedzuigers
In de jungle en de bossen van Sri Lanka kan je bloedzuigers (leeches) tegenkomen. Dit is een kleine, bruin-zwart insectje dat zich meestal via de binnenkant van je schoen een weg baant naar je sok. Daar hecht hij zich vast aan je huid en begint bloed te zuigen. Wanneer de bloedzuiger voldoende ‘gedronken’ heeft, laat hij automatisch los. Je broek in je sokken steken en regelmatig je schoenen en broek nakijken op bloedzuigers is de enige manier om contact met deze profiteurs te vermijden. Buiten het feit dat ze een mini hoeveelheid bloed zuigen zijn ze voor de rest ongevaarlijk.

Vaccinaties
Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Malaria & Dengue Fever
Malaria komt over het algemeen niet voor in Sri Lanka, malariapillen zijn dus geen noodzaak. Dengue Fever daarentegen is een ziekte die, net zoals op vele plaatsen in Azië wel kan voorkomen. Beide ziektes worden overgedragen door muggen. Daarom is preventie het belangrijkste. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Daarnaast draag je best een lange broek en een T-shirt met lange mouwen bij zonsopgang en zonsondergang.

Over Sri Lanka

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren