Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanschouw de hoogtepunten van het veelzijdige Sri Lanka tijdens een korte rondreis langs de parel van de Indische Oceaan. Luipaarden en olifanten spotten op safari, genieten van een cocktail op het bountystrand van Unawatuna of Indiana Jones achterna op de enorme leeuwenrots? Stuk voor stuk ervaringen om nooit meer te vergeten tijdens deze 11-daagse vakantie in Sri Lanka.

De hoogtepunten van deze reis

Anuradhapura - Marij Lambert
Anuradhapura

Ontdek Sri Lanka's mooiste tempelsteden

Olifanten Sri Lanka - Marij Lambert
Olifanten Sri Lanka

Olifanten spotten in het Minneriya National Park

Theeplantages Sri Lanka Koen Vermeersch
Theeplantages Sri Lanka

Felgroene landschappen volgen elkaar op

Programma

Programma

A Dag 1
Negombo: aankomstdag

Om je vakantie in Sri Lanka zo aangenaam mogelijk te starten, voorzien we na je vlucht een verblijf in Negombo, iets ten noorden van Colombo. De palmbomen, het geluid van de zee en een leuk hotelletje zorgen er ongetwijfeld voor dat je helemaal in vakantiemodus geraakt. Na zonsondergang raden we aan om eens door Lewis Place te wandelen, een gezellige straat vol (souvenir)winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Een zeldzaamheid in Sri Lanka, dus een must voor reizigers die hiervan houden.

B Dag 2
Negombo - Anuradhapura

Inbegrepen: ontbijt

Start je dag met een bezoek aan de vismarkt van Negombo. Vissers laden hun catamarans uit, vissen worden schoongemaakt, gedroogd in de zon en verkocht, netten worden hersteld, etc. Het leven zoals het is in Sri Lanka, met een klein visgeurtje aan.

Vervolgens laat je Negombo achter je en reis je in +/- 4u naar de culturele driehoek van Sri Lanka. Deze denkbeeldige driehoek wordt gevormd door drie belangrijke culturele sites: Anuradhapura, Sigiriya en Polonnaruwa. In de namiddag bezoek je de oudste plek van de culturele driehoek: Anuradhapura.

Deze voormalige hoofdstad van Sri Lanka is een zeer belangrijk Boeddhistisch centrum met enorme tempelcomplexen uit de oudheid. Check zeker de witte Ruwanweli Seya dagoba (soort stupa), de Thuparama Dagoba en de Abhayagiri Dagoba. Dit zijn drie indrukwekkende bouwwerken met prachtig, gedetailleerd beeldhouwwerk. Daarnaast vind je in en rond de complexen, mooi aangelegde tuinen met waterpartijen en rijstveldjes.

Optionele verleninging: Kies voor een extra safari in Wilpattu

Spot luipaarden, olifanten en beren in het Wilpattu National Park en ontdek waarom dit wildpark niet moet onderdoen voor het bekendere Yala National Park.

C Dag 3
Anuradhapura - Minneriya/Kaudulla NP - Giritale

Inbegrepen: ontbijt

Vanuit Anuradhapura rij je in twee uur naar Giritale en check je in.  In de late namiddag ga je op safari in het Minneriya of in het Kaudulla National Park, afhankelijk waar de olifantenkuddes zich op dat moment bevinden. Onder begeleiding van een gids die gespecialiseerd is in wildlife, trek je het park in en ga je op zoek naar olifanten. De olifanten die je in deze parken tegenkomt, trekken rond in groep, wat erg indrukwekkend is om te zien! In het Minneriya National Park kan je bijvoorbeeld getuige zijn van The Gathering. Dit is een spectaculair natuurfenomeen waar meer dan 200 olifanten verzamelen rond het meer van het park. Het vindt vooral plaats in de maanden september en oktober. Ook buiten deze periode is de kans heel groot dat je kuddes met tientallen olifanten aantreft. Zeker nog de moeite waard dus! Na het olifantenavontuur, rij je terug naar je hotel, waar je overnacht.    

D Dag 4
Giritale - Polonnaruwa - Lion's Rock - Habarane

Inbegrepen: ontbijt

Starten doe je met een bezoek per fiets aan de ruïnestad Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka in de 11e eeuw. Bij aankomst begin je bij het Archeologisch museum. Hier krijg je een mooie voorstelling van het oude Polonnaruwa aan de hand van foto’s, aardewerk en beelden. Wanneer je het museum buiten stapt, fiets je direct de Citadel tegenmoet. Dit is een prachtig tempelcomplex met schitterend beeldhouwwerk en zuilen dat in der tijd een koninklijk paleis, een audiëntiehal en een koningsbad huisvestte. Zorg wel dat je eten en drinken goed wegstopt want de aapjes durven wel eens nieuwsgierig kijken naar wat er in je rugzak zit.

In de namiddag rij je in de richting van Habarane en ontdek je één van de merkwaardigste landmarks van Sri Lanka: de leeuwenrots van Sigiriya! Op deze enorme granieten rots, die 200 meter boven het omliggende landschap uitsteekt, werd het voormalige paleis van koning Kasyapa gebouwd. Langs verschillende trappen, uitgehouwen in de rotsen, baan je een weg naar dit UNESCO werelderfgoed en boven kan je genieten van een prachtig uitzicht op de groene omgeving.  Halverwege de beklimming vind je nog zeer gedetailleerde, kleurrijke  fresco’s terug van 22 meisjes met ontbloot bovenlichaam. Fresco’s die je zeker moet hebben gezien! Zorg dat je kort voor zonsondergang op de top van Lions Rock staat om te genieten van een onvergetelijk uitzicht over de omgeving.

OPTIONEEL: De leeuwenrots staat zowel bij locals als bij toeristen bovenaan de wishlist waardoor het hier vaak druk wordt. Kort na zonsopgang of voor zonsondergang helpt om de drukte te vermijden. Als alternatief bieden we de avontuurlijke klim naar Pidurangala Rock aan, een uitdagende wandeling van +/- 30min leidt je naar de top van deze berg. Een schitterend panorama, een ruige omgeving, enkele kleine tempeltjes en véél minder volk staan hier op je te wachten.

E Dag 5
Habarane - Dambulla - Kandy

Inbegrepen: ontbijt

Vanuit Habarane zet je koers naar de rotstempels van Dambulla. Wanneer je een 30m hoog, verguld boeddhabeeld tegenkomt, weet je dat je bent aangekomen. De rotstempels vormden in de 1e eeuw voor Christus het onderkomen van Koning Valagambahu die moest vluchten van de Tamils. Binnenin de rotstempels krijg je prachtige fresco’s en mooie geschilderde boeddhabeelden te zien.

Kandy is het centrum van het culturele en religieuze leven in Sri Lanka. Je brengt oa. een bezoek aan de Temple of the Tooth Relic. Dit is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en vormt een belangrijk pelgrimsoord voor boeddhisten. De legende toont dat Boeddha’s linkerbovenhoektand, na zijn overlijden, naar Sri Lanka werd gebracht en vanaf dat moment als een heilig relikwie werd vereerd. Een tempel bezoeken voor een tand? Klinkt misschien raar maar het hele complex is écht de moeite waard om te bezoeken! Het is een schitterend bouwwerk met prachtige fresco’s, fijn houtsnijwerk en mooie deuren met stukken ivoor en zilver.

In de vooravond kan je optioneel genieten van een leuke Cultural Show in één van de lokale hallen van Kandy. Een kleurrijk dansspektakel met lokale dansers, muzikanten en acrobaten. Ze zijn allemaal uitgedost in mooie uniformen en versiert met opvallende juwelen. De voorstelling wordt beëindigd met vuurlopers die over hete kolen lopen. Een leuke voorstelling dus met een combinatie van muziek, acrobatie en dans. Sommige reizigers vinden dit te toeristisch, anderen vinden dit een leuke ervaring. Je kiest uiteraard zelf en daarom is deze activiteit optioneel. Na de show word je naar je hotel gebracht in Kandy.

Optioneel: Onderweg kan je eventueel nog stoppen aan één van de Spice Gardens van Matale. Je krijgt er een rondleiding en komt er meer te weten over de verschillende soorten specerijen. Achteraf word je naar een winkeltje gebracht waar je de specerijen kunt kopen. Sommigen reizigers vinden dit een echte tourist-trap, anderen vinden het wel een leuk extraatje.

Optionele verlenging: Verblijf in een eco-lodge

Overnacht in een leuke eco-lodge midden in de jungle en volg er een kookworkshop, trek de bergen in of ga zwemmen aan een waterval.

F Dag 6
Kandy - per wagen naar Nuwara Eliya

Inbegrepen: ontbijt

Transfer van Kandy naar Nuwara Eliya. Verwacht je aan felgroene tropisch regenwoud, uitgestrekte (thee)plantages, riviertjes en watervallen. Door de hogere ligging van Nuwara Eliya, is het hier een beetje koeler dan op andere plaatsen in Sri Lanka, een leuke afwisseling met de tropische warmte van de afgelopen dagen.

De rest van de namiddag ben je vrij om lekker te niksen of het compacte Nuwara Eliya op eigen houtje te verkennen.

G Dag 7
Nuwara Eliya - Horton Plains - Ella

Inbegrepen: ontbijt

Opnieuw vroeg uit de veren, want je brengt een bezoek aan Horton Plains, op een uurtje rijden van Nuwara Eliya. De Horton Plains vormen een geïsoleerde, groene hoogvlakte met meertjes en watervalletjes, gelegen op meer dan 2000 meter hoogte. Via een goed onderhouden wandelpad loop je door grasvlaktes en stukken regenwoud met als eindpunt het bekende World’s End. Het wandelpad wordt plots beëindigd met een afgrond van 800m. Op dit indrukwekkende viewpoint kan je genieten van schitterende vergezichten over de theeplantages van de laagvlaktes en de kusten van Zuid-Sri Lanka. Het is wel belangrijk om tijdig aan de wandeling te beginnen want in de loop van de voormiddag trekt de mist op en kan het uitzicht aan World’s End wel eens tegenslagen. De beste kans op een goed zicht aan World’s End is van januari tot en met maart.

Een rit met de trein doorheen het binnenland van Sri Lanka zou zeer hoog op je TO-DO lijstje moeten staan. Daarom leg je het traject van Nuwara Eliya (Nanu Oya station) naar Ella af per trein. Onderweg slingert de trein zich een weg doorheen het felgroene tropisch regenwoud, langs uitgestrekte plantages, riviertjes en watervallen.

In de late namiddag kom je aan in Ella en kan je vanop het terras van je hotel al een eerste keer genieten van de prachtige panorama's die Ella te bieden heeft.

 

H Dag 8
Ella - Tissamaharama (Yala NP)

Inbegrepen: ontbijt

Trek je wandelschoenen opnieuw aan en ontdek de groene heuvels van Ella. Neem een foto op de iconische, stenen Nine Arch Bridge en verwonder je aan de prachtige groentinten vanop de top van Mini Adams Peak. In de namiddag laat je het berglandschap achter je en rij je zuidwaarts richting Tissamaharama, de toegangspoort tot het beroemde Yala National Park.

I Dag 9
Tissamaharama (Yala NP) - Galle - Unawatuna

Inbegrepen: ontbijt

Bij zonsopgang rij je met een aangepaste jeep Yala National Park binnen voor een ochtendsafari. Met een beetje geluk spot je een luipaard, het is namelijk nergens anders in de wereld makkelijker om er één tegen te komen. Daarnaast zoek je best ook naar olifanten, krokodillen, waterbuffels, herten en apen, die zijn makkelijker te vinden.

Na een laat ontbijt, rij je in een drietal uur naar Galle, het gezelligste stadje van Sri Lanka. De oude stad is een voormalig Hollands fort dat volledig omgeven is door een metersdikke omwalling. Starten doe je best met een wandeling bovenop deze stadsmuren. Zo passeer je de verschillende bastions en krijg je een goed beeld van deze indrukwekkende uitvalsbasis ten tijden van de kolonisatie. Al wandelend verken je de gezellige straatjes van Galle en bewonder je de prachtig gerenoveerde huizen in koloniale stijl. Als je nog geen idee hebt waar je wilt lunchen, probeer dan één van de restaurantjes in het Old Dutch Hospital. Het zeezicht krijg je er gratis bij! 

Vervolgens rij je nog even verder tot in Unawatuna.

J Dag 10
Unawatuna

Inbegrepen: ontbijt

De zuidkust van Sri Lanka is de place-to-be voor een ontspannen strandverblijf. Het parelwitte strand, de rijen palmbomen en het zachte geluid van de zee zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Unawatuna is één van de levendigere badplaatsen van Sri Lanka. Kies 's avonds voor één van de restaurantjes of strandbars waar je met je voeten in het zand kunt genieten van het zicht op zee.

K Dag 11
Unawatuna - Colombo Airport

Inbegrepen: ontbijt

Vanuit Unawatuna rij je in een drietal uur naar de luchthaven van Colombo. Hier neem je afscheid van je driver/guide en zit je Sri Lanka rondreis er helaas op. Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht heb je nog een vrije dag in Unwatuna.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2: Verleng je reis
Optionele verleninging: Kies voor een extra safari in Wilpattu Prijs op aanvraag
Dag 5: Verleng je reis
Optionele verlenging: Verblijf in een eco-lodge Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • 10 overnachtingen (kamer met ontbijt) in comfort of deluxe hotels
  • 2 personen = 1 tweepersoonskamer
  • 3 personen = 1 driepersoonskamer
  • 4 personen = 2 tweepersoonskamers
 • Wagen met Engelstalige privégids/privéchauffeur van dag 1 tot dag 11
 • Dagelijks een flesje mineraal water in de wagen
 • Alle vermelde excursies en activiteiten
 • Safari in het Minneriya NP & Yala NP
 • Toegangstickets, parkfees & taksen
 • Bijdrage voor het Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Early check-in op dag 1
 • Late check-out op de laatste dag
 • Overige maaltijden (lunch en diners)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Visum kosten
 • Verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Deze rondreis kan gemakkelijk aangepast worden op maat van gezinnen met jonge kinderen. Een lager reistempo, focus op alternatieve activiteiten, logies met familiekamers en zwembad, maken je Sri Lanka reis helemaal kidsproof! Toch eens kijken naar iets kant en klaar? Onze Sri Lanka familiereis heeft alles om met de kinderen een fantastische tijd te beleven op dit tropische eiland. Benieuwd hoe andere gezinnen deze bestemming ervaren hebben met kinderen? Lees dan de blog van reizigster Marij over waarom Sri Lanka zo'n kindvriendelijke bestemming is

Onze reizigers in Sri Lanka

Praktisch

Klimaatinfo

Sri Lanka kan je het hele jaar door bezoeken. Het land heeft een heel groene vegetatie en dat kan enkel wanneer er voldoende regen valt. Daarom is een kans op een regenbui steeds mogelijk. Deze zijn meestal van korte duur zodat je reisprogramma hier in principe niet al te veel last van ondervindt. Sri Lanka kent twee moessonperiodes die zich allebei op een andere plek op het eiland afspelen. Om die reden voorzien we steeds een strandverblijf aan de noordoostkust in de maanden mei tot oktober en een strandverblijf aan de zuidwestkust in de maanden november tot april. Zo kan je optimaal genieten van het heerlijke zonnetje tijdens je verblijf aan de kust.

Goed om weten

Tijdsverschil
De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (onze winter) en + 3u30 (onze zomer).

Elektriciteit 
De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. De meest gebruikte stekker is de Britse met drie platte pinnen. Breng dus zeker een wereldstekker mee.

Investeer mee in bossen en biodiversiteit

Reizen is een fantastische manier om in contact te komen met andere mensen en omgevingen. Dat zorgt voor meer begrip en waardering. Tegelijk heeft reizen ook een negatieve impact: de uitstoot van CO2, een gas dat mee verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Door te investeren in bossen, investeer je in echte koolstofreservoirs. Want bossen nemen CO2 op en leggen deze voor jaren vast in het hout, de bladeren en de bodem.

Als Joker-reiziger kan je mee investeren.

Enkele weken voor vertrek krijg je van ons een e-mail met de vraag om een vrije bijdrage te storten aan BOS+. Dat bedrag gaat integraal naar het behoud en herstel van het Amazonewoud in Ecuador. Giften vanaf €40 zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Meer weten? www.joker.be/bosplus

Fooien en geldzaken

Geldzaken
De Sri Lankaanse roepie (LKR) is de lokale munteenheid. Er bestaan bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 LKR. Voor 1€ krijg je ongeveer 316LKR.

Bij aankomst op de luchthaven van Colombo wissel je best euro's (biljetten van 20€ en 50€) om in Sri Lankaanse roepies aan één van de talrijke wisselkantoortjes op de luchthaven. Op die manier heb je meteen cash geld om de eerste dagen door te komen. Een andere mogelijkheid is geld afhalen met je Maestro- of kredietkaart aan één van de bankautomaten (ATM) in het land. In de meeste steden en grotere dorpen is het geen probleem om een ATM te vinden. De ATM's op de luchthaven daarentegen laten je maar maximum +/- 20€ opnemen in Sri Lankaanse roepies, niet echt handig. Daarom dat je bij aankomst op de luchthaven beter geld wisselt ipv de ATM te gebruiken. Daarnaast kan het gemakkelijk zijn om wat kleine bankbiljetten te voorzien (10, 20, 50 en 100LKR) zodat je bij een fooi geen grote biljetten hoeft boven te halen.

De kostprijs van maaltijden en drankjes zijn een stuk goedkoper dan in België. Uiteraard zijn chique 4* en 5* hotels hierop een uitzondering. Hier betaal je soms een stuk meer dan de goedkopere hotels, restaurants en cafés. Hieronder geven we een indicatie van de prijzen.

 • Frisdrank: 80-300 LKR (+/- 0,50 à 2€)
 • Pintje: 300-600 LKR (+/- 2 à 4€)
 • Cocktails: 600 – 1200 LKR (+/- 4 à 8€)
 • Fles wijn: 3500LKR - …  (+/-21€ à …)
 • Rice & Curry: 150 – 600 LKR (+/- 1 à 4€)
 • Westerse maaltijd: 600 – 2000 LKR (+/- 4 à 12€)
 • Buffet diner hotel: 1000 LKR (+/- 6€)

 

Fooien
Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Sri Lanka vormt de fooi, spijtig genoeg, het grootste deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

 • Shoe minding bij tempels: 50 LKR per tempelbezoek
 • Gids/chauffeur: 1500 à 2500 LKR per gegidste dag in totaal
 • Restaurant: 5 à 10 % van de rekening
 • Safari Chauffeur/gids of externe gids: 500 à 1000 LKR voor een halve dag
 • Foto nemen: 20 à 50 LKR per foto
Medische info

EHBO
Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer het Joker reiskantoor en de lokale gids over eventuele medische aandoeningen. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Bloedzuigers
In de jungle en de bossen van Sri Lanka kan je bloedzuigers (leeches) tegenkomen. Dit is een kleine, bruin-zwart insectje dat zich meestal via de binnenkant van je schoen een weg baant naar je sok. Daar hecht hij zich vast aan je huid en begint bloed te zuigen. Wanneer de bloedzuiger voldoende ‘gedronken’ heeft, laat hij automatisch los. Je broek in je sokken steken en regelmatig je schoenen en broek nakijken op bloedzuigers is de enige manier om contact met deze profiteurs te vermijden. Buiten het feit dat ze een mini hoeveelheid bloed zuigen zijn ze voor de rest ongevaarlijk.

Vaccinaties
Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Malaria & Dengue Fever
Malaria komt over het algemeen niet voor in Sri Lanka, malariapillen zijn dus geen noodzaak. Dengue Fever daarentegen is een ziekte die, net zoals op vele plaatsen in Azië wel kan voorkomen. Beide ziektes worden overgedragen door muggen. Daarom is preventie het belangrijkste. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Daarnaast draag je best een lange broek en een T-shirt met lange mouwen bij zonsopgang en zonsondergang.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren