Overslaan en naar de inhoud gaan

Een ‘vlottende tuin’ in de Atlantische Oceaan: Madeira. Een uitgebreid net van goed onderhouden paden leidt je door de meest uiteenlopende landschappen. Nu eens wandel je langs levada’s of een duizelingwekkend rotspad op honderden meters boven de zee, dan weer over een weidse bloemenvlakte of door een lange tunnel. Madeira is van vulkanische oorsprong en dat is goed zichtbaar; vanaf zeeniveau lopen de hellingen steil omhoog. Maar liefst een derde deel van het eiland ligt op een hoogte van meer dan 1000 m. Madeira is een eiland van betoverende bloemenpracht, van tropische vruchten, barre hoogvlaktes, woeste bergpieken, van zoete wijn en een schijnbaar altijd durend voorjaar.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Beklim Madeira’s hoogste top, Pico Ruivo.

Beklim Madeira’s hoogste top, Pico Ruivo.

Ponta São Lourenço

Schiereiland Ponta São Lourenço

Betoverende bloemenpracht

Betoverende bloemenpracht in het voorjaar

Programma

Programma

A Dag 1
Machico

Bij je aankomst in Funchal word je opgewacht en naar de voormalige hoofdstad Machico gebracht waar je twee nachten zal verblijven. Machico is een aangenaam badplaatsje, je vindt er een zee-reservaat, een klein strandje en gezellige terrasjes. Vanavond krijg je een uitgebreide briefing.  

B Dag 2
Machico (O)

Verkenning van het schiereiland Ponta São Lourenço

 

Een wandeling naar de spectaculaire oostelijke punt van het eiland, Ponta São Lourenço met de mooie baai ‘Baía d’Abra’ is een mooie inloper. Het kale en dorre landschap van barre heuvels en geërodeerde kliffen staat hier in schril contrast met het ‘immer groene’ imago van Madeira. Desalniettemin is het oceaan-zicht langs weerszijden van de kaap bij de landversmalling ‘Estreito’ best wel indrukwekkend. Leuk barretje onderweg en mogelijkheid tot een duik in zee. Heen- en terug met de bus tot Baia d’Abra (30’). 

Tocht van 7,6 km (top inclusief), 2,5 à 3 u., + 200 m / - 200 m. 

C Dag 3
Santana (O)

Doorgaande tocht van Machico naar Porto Da Cruz

 

Vandaag maak je kennis met de beroemde levada’s van Madeira, de irrigatiekanalen die water van de vochtigere noordzijde naar het droge en dichter bevolkte zuiden leiden. Vanuit Machico volg je de mooie ‘levada do Canical’. Vervolgens klim je over een spectaculair rotspad omhoog tot bij de Boca do Risco-pas aan de woeste noordoostkust die wordt gedomineerd door de 'Penha de Aguia' of de 'Adelaarsrots'. Bij de mooie kleine haven van Porto Da Cruz heb je een transfer tot het bergdorpje Santana waar je de komende twee nachten verblijft.

Tocht van 12,5 km vanuit Machico, 4,5 u., + 400 m / - 400. 

D Dag 4
Santana (O)

Tocht door de Caderão Verde (met transfer vanuit Santana)

 

Korte rit (20’) tot Pico das Pedras. Van hieruit trek je via Queimadas het dichtbeboste binnenland in. De indrukwekkende ravijnen van de valleien van de ‘Ribeira dos Cedros’ en ‘Ribeira da Fonte do Louro’  leiden naar het prachtige regenwoudachtige keteldal van de immer-groene Caldeirão Verde. Hier stort zich een 100-m hoge waterval in een klein kristalhelder meertje. Dan keer je een stukje terug via hetzelfde pad en wandel je richting Ilha waar je de bus neemt naar Santana. Een levada-wandeling van superlatieven. 

Tocht van 16,2 km, 5,5 u., + 50 m / - 600 m. 

E Dag 5
Encumeada (O)

Doorgaande tocht van Teixeira naar Encumeada via Pico Ruivo

 

Korte rit (30’) tot Achada do Teixeira. Hier start je aan de beklimming van Madeira’s hoogste top, de Pico Ruivo (1862 m). Van hierboven zijn de uitzichten op de noordkust, de hoogvlakte van Paúl da Serra en het in een diep dal gelegen Curral das Freiras imponerend. De bijzondere charme van dit pad is dat je meermals van kamzijde wisselt waardoor je in het noorden uitkijkt op de oceaan en in het zuiden op Curral das Freiras en Ribeira Brava. Je trekt verder westwaarts naar Encumeada waar je overnacht. Dit is een pittige wandeling maar bij mooi weer zeker het hoogtepunt van deze wandelreis. Het is een veeleisende klim, gevolgd door een mooie kam-wandeling en afdaling langs vele trappen naar Encumeada. 

Tocht van 14 km, 7 u., + 500 m / - 1100 m

F Dag 6
Encumeada (O)

Transfer tot Bica da Cana en wandeling tot Encumeada

 

In het bergachtige binnenland van Madeira reiken de hoogste toppen tot bijna 1900 m. Van bij Bica da Cana (transfer incl.) wandel je in een grote lus met prachtige vergezichten op de oceaan en de vallei van São Vicente aan de noordkust. De levada Grande en de levada do Norte begeleiden je via het Folhadal terug tot Encumeada. 

Tocht van 11,2 km, 4,5 uur stappen.

G Dag 7
Funchal (O)

Tocht Encumeada - Corticeiras + transfer tot Funchal

 

Mooie wandeling doorheen de dichte kastanje- en eucalyptusbossen van het centrale bergland van Madeira. Langs de steile wanden van de Pico Grande trek je richting Boca da Corrida. Fraaie vergezichten op de rotsformaties van de Pico Grande en het keteldal van Curral das Freiras kenmerken de tocht. Vanaf de Boca da Corrida daal je over een steile asfaltbaan af tot in Corticeiras. Private transfer terug naar de hoofdstad Funchal. Tocht van 15,3 km, 5 u., + 620 m / - 620 m. 

H Dag 8
Funchal (O)

Cultuurliefhebbers zullen in Funchal zeker hun hart kunnen ophalen want een dagje aan de zonnige zuidkust is zó gevuld: de sfeervolle promenades, talrijke musea en (madeira-)wijnhuizen, couleur locale op de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores, de kabelbaan naar het hoger gelegen voorstadje Monte met oa. de schitterende botanische stadstuin, een ritje in de unieke mandslede (ook wel ‘toboggan’ genoemd). Bovendien zijn er busverbindingen naar alle delen van het eiland mocht een verdere ontdekking van het eiland lonken. 

Einde van het programma na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt 
 • Privé-transfers in het kader van de wandelingen zoals beschreven in het dagschema
 • Bagagevervoer
 • Infopakket met routebeschrijvingen
 • Een originele wandelkaart 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Transfers per bus 
 • Middag- en avondmaal
 • Evt. optionele activiteiten
 • Evt. inkomgelden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Niveau

2 à 3 stappertjes. Dagtochten van 3 tot 7 uur stappen. De kortste tocht is 7 km, de langste 16 km. Hoogteverschillen lopen sterk uiteen, in het dagschema van de reis lees je de details. Sommige wandelingen kennen flinke hoogteverschillen, de tocht naar de Pico Ruivo is 500 m stijgen en 1100 m dalen. Vele wandelingen of delen ervan volgen levada’s die op sommige plaatsen erg smal zijn (20 cm) en op andere plaatsen kunnen uitlopen tot 120 cm breed. Sommige stukken van bergroutes zijn niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Hou er ook rekening mee dat je vaak (soms smalle) tunnels moet doorsteken. De paden zijn slechts gedeeltelijk gemarkeerd. GPS-tracks beschikbaar.

Reisperiode

Gans het jaar door, beste reisperiodes zijn het voor- en najaar. Warme zomermaanden. Madeira wordt in de maanden mei omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. 

Toeslagen

 • Upgrade Funchal : € 35 p.p.
 • Extra overnachting in standaard hotel Funchal: € 35 p.p.
 • Extra overnachting in upgrade hotel Funchal: € 70 p.p.

Kortingen

 • Korting op basis van 3 of 4 deelnemers: € 70 p.p.
 • Korting op basis van 5 deelnemers: € 125 p.p.
 • Korting op basis van 6+ deelnemers: € 130 p.p.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren