Overslaan en naar de inhoud gaan

In het noorden van Nederland verken je op het ritme van je fiets de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling. In de haven van Den Helder start je islandhopping avontuur. Op elk eiland fiets je op mooi aangelegde paden langs eindeloze stranden en via languitgestrekte polders. Afwisselend kan je wandelen in de rijke natuurgebieden of ga picknicken in de duinen. De frisse zeelucht krijg je er gratis bovenop. Op de top van de vuurtorens geniet je van weidse zichten en op de zandbanken spot je regelmatig een zeehond. Via Harlingen eindig je in het kunstige Leeuwarden. Eén ding is zeker, na deze fietsvakantie ben je helemaal uitgewaaid.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsvakantie Waddeneilanden, Terschelling, Texel, Vlieland, Leeuwarden, zeehonden

Zeehonden spotten op de zandbanken van verschillende Waddeneilanden

Fietsvakantie Waddeneilanden, Terschelling, Texel, Vlieland, Leeuwarden

Genieten van Hollandse charme op het dek van De Vriendschap

Fietsvakantie Waddeneilanden, Terschelling, Texel, Vlieland, Leeuwarden

Met de wind in de haren fietsen langs polders, duinen en strand

Programma

Programma

A Dag 1
Den Helder

Je reis start in de havenstad Den Helder in het noorden van Nederland. Bezoek er het Napoleontisch Fort Kijkduin of het Noordzee-aquarium. Wandel naar het futuristiche uitkijkplatform op de dijk. Of fiets richting de haven waar de Nederlandse marine zijn basis heeft en je enkele oude schepen en een duikboot kan bezoeken. In je hotel ontvang je een GPS-toestel met routes. Koos je ervoor om ter plaatse een fiets te huren, dan staat die deze namiddag of de volgende ochtend voor je klaar.

B Dag 2 - 3
Den Helder - Texel

In de haven scheep je in voor een overtocht van ongeveer 20 minuten naar Texel. Hou je ogen open en je camera klaar want heel regelmatig zijn er hier zeehonden te spotten. Texel is een klein eiland waar je makkelijk zelf je route kan uitstippelen. Aanrader is een fietstocht naar het noorden langs de kustlijn, waar de beklimming van een imposante vuurtoren je op een weids uitzicht over zee en duinen trakteert. Het eiland kent ook verschillende natuurgebieden waar het rustig wandelen is en verzichten nooit teleurstellen. In natuurdomein De Slufter houden de duinen de zee niet meer tegen. Het zeewater stroomt er dan ook tweemaal per dag binnen en als het stormt zet ze het gebied onder water. De vegetatie heeft er zich aangepast aan het zilte water wat het landschap een uniek karakter geeft. Neem een picknick mee en ga hier heerlijk wandelen. Je vindt ongetwijfeld het ideale plekje tussen de zandduinen. Andere optie is fietsen naar typische dorpen zoals Den Burg in het centrum van het eiland of Oudeschild, een rustiek havenplaatsje aan de Waddenzee. Als je houdt van vergane glorie met een vleugje kitsch, is het Juttersmuseum Flora bij De Koog ook de moeite. Toegewijde strandjutters tonen hier graag duizenden voorwerpen die in de afgelopen decennia zijn aangespoeld op het strand. Denk aan een collectie flessenboodschappen of een kistje vol met liefdesbrieven.

Wadlopen op Texel
Bij laagtij wandel je onder begeleiding van een ervaren gids over de bodem van de Waddenzee. De tocht duurt ongeveer 3u30 en je wandellaarzen zijn ingbegrepen.
C Dag 4 - 5
Texel - Vlieland

Je gaat aan boord van De Vriendschap, een kleine boot die je naar je volgende bestemming brengt. Vlieland is klein maar kent wel enkele bezienswaardigheden. Het is er ook behoorlijk rustig fietsen aangezien enkel de eilandbewoners er met een wagen mogen rijden. Rij je naar het noorden, maak dan een stop bij het Bunkermuseum. Hier vind je een opgegraven en geheel gerestaureerd complex van bunkers, met elkaar verbonden door loopgraven en tunnels. Dit geheel maakte tijdens de WOII deel uit van de defensielinie Atlantikwall. Nabij het dorp Oost-Vlieland vind je de vuurtoren waar vlabkbij de Vlielander Kaasbunker ligt, op de hoogste duin van het eiland. Probeer de lokale specialiteiten zoals de bunker- of zeewierkaas. Met een lengte van 12 km en een breedte van 2 km is het hier bijna onmogelijk om verloren te rijden.

Vliehors Express
De Vliehors Express brengt je naar het meest noordelijke punt van het eiland. Hier spot je bijna altijd zeehonden. Je stopt aan het Drenkelingenhuisje waar schipbreukelingen vroeger schuilden. In de enorme wielen van de Vliehors Express staan gedichten geschreven die hun afdruk laten in het zand. Waar de Express ook heengaat, een stuk poëzie laat hij altijd achter. Deze excursie kost € 30/pp.
D Dag 6 - 7
Vlieland - Terschelling

Een boot brengt je naar een derde eiland. Op Terschelling vind je maar liefst 70 km aan mooi aangelegde fietspaden. Je fietst er vaak door natuurgebieden en over de duinen met steeds prachtige uitzichten. Ook hier is het aangenaam fietsen aangezien er amper wagens zijn te bespeuren. Zet je de fiets vandaag liever aan de kant? Maak dan een strandwandeling of breng een bezoek aan het Wrakkenmuseum Terschelling in Formerum. Voor een heerlijke vis- en zeevruchtenschotel reserveer je een tafel in één van de vele restaurants in het westen van het eiland. Ontdek ook waarom veenbessen hier een specialiteit zijn.

Wadlopen op Terschelling
Bij laagtij wandel je onder begeleiding van een ervaren gids over de bodem van de Waddenzee. Je wandelschoenen zijn inbegrepen. Deze tocht duurt ongeveer 2 uur.
E Dag 8
Harlingen - Leeuwarden
35 km

Vandaag laat je de fascinerende Waddeneilanden achter je en neem je de ferry naar het vasteland. In Harlingen spring je terug in het zadel richting Franeker waar je het Koninklijk Eise Esinga Planetarium bezoekt (inbegrepen). Kom alles te weten over het zonnestel, ontdek hoe de planeten die dag staan en aanschouw het indrukwekkende radarwerk van het oudste planetarium ter wereld. Nadien fiets je naar de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Met zijn grachtenstelsel doet de stad denken aan Amsterdam maar dan zonder de drukte. In een meer ontspannen sfeer is het wandelen door het historische centrum. Wandel er langs de leunende toren en aanschouw de kleurrijke kunst die je vindt op bruggen, gevels en daken. Deze bruisende studentenstad is ook de geboorteplaats van de mysterieuze exotische danseres Mata Hari. 's Avonds lever je je GPS en eventueel gehuurde fiets in. Voor een heerlijk laatste avondmaal is restaurant Proefverlof, in een oude gevangenis, alvast een aanrader. 

Overnachting in een oude gevangenis
In Leeuwarden kan je overnachten in Hotel Alibi, een voormalige gevangenis. Heb je gekozen voor het arrangement Budget, dan betaal je hiervoor een kleine toeslag. Koos je voor het arrangement Comfort, betaal je niets extra.
F Dag 9
Leeuwarden

Je fietsvakantie eindigt na het ontbijt. 

Transfer naar Den Helder
Indien je met je eigen wagen naar Den Helder reed, kan je een transfer boeken van Leeuwarden terug naar Den Helder. Deze transfer brengt je samen met je bagage en eventuele eigen fietsen terug naar het starthotel in Den Helder. De prijs hiervoor bedraagt € 445 per groep.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag
Dag 2 - 3:
Wadlopen op Texel Prijs op aanvraag
Dag 4 - 5:
Vliehors Express Prijs op aanvraag
Dag 6 - 7:
Wadlopen op Terschelling Prijs op aanvraag
Dag 8:
Overnachting in een oude gevangenis Prijs op aanvraag
Dag 9:
Transfer naar Den Helder Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Alle ontbijten vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • Overtochten Den Helder - Texel, Texel - Vlieland, Vlieland - Terschelling en Terschelling - Harlingen
 • Fietsroutes vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • GPS-tracks
 • Huur GPS fietsnavigatie (1 apparaat per groep)
 • Inkom Eise Eisinga Planetarium
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Den Helder op dag 1 en van Leeuwarden naar België op dag 9
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks (ongeveer € 15 per persoon)
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Eventueel fietshuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Vertrekken kan enkel op zaterdag omwille van de boot Texel naar Vlieland

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. waterdichte fietstas: € 260
 • Huur E-Bike incl. waterdichte fietstas: € 360
 • Afleverkost huurfiets: € 115 per groep
 • Bagagevervoer van dag 2 tot en met dag 8: € 630 per groep
 • Wadlopen op Texel: € 25 per persoon
 • Wadlopen op Terschelling: € 35 per persoon
 • Overnachting in Hotel Alibi: € 30 per persoon bij Budget, gratis bij Comfort
 • Transfer Leeuwarden - Den Helder: € 445  per groep (incl. fietsen en bagage)

Heen- en terugreis

 • Met de trein naar Den Helder met overstap in Amsterdam ( ca. 5 uur vanuit Brussel) en terug vanuit Leeuwarden met overstap in Schiphol ( ca. 5 uur tot Brussel)
 • Met je eigen wagen (je kan gratis parkeren aan hotel Baron Crown)

Hotellijst

Budget: 

 • Den Helder: Hotel The Baron Crown (standaardkamer) of gelijkwaardig
 • Texel: B&B De Moerbei of gelijkwaardig
 • Vlieland: Posthuys Vlieland of gelijkwaardig
 • Terschelling: Strandhotel Terschelling of gelijkwaardig
 • Leeuwarden: Oranjehotel Leeuwarden of gelijkwaardig

Comfort:

 • Den Helder: Hotel The Baron Crown (suitekamer) of gelijkwaardig
 • Texel: Boutique Hotel Texel of gelijkwaardig
 • Vlieland: De Herbergh van Flielant of gelijkwaardig
 • Terschelling: Paal 8 Hotel aan Zee of gelijkwaardig
 • Leeuwarden: Boutique Hotel Catshuis of gelijkwaardig

Fietsniveau

De Waddeneilanden zijn zo goed als biljartvlak. Veel klimmen en dalen is er dus niet bij. Op de eilanden kies je zelf hoe ver je fietst. Je maakt de reis zo zwaar als je zelf wil. Hou er rekening mee dat de wind soms hard kan waaien.

Wat je moet weten over deze reis

Over Nederland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren