Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze fietsreis verken je het absolute noorden van Nederland. In havenstad Den Helder begint deze islandhopping trip waar je je eerste ferry neemt, naar de Waddeneilanden. Je brengt telkens 2 dagen door op Texel, Vlieland en Terschelling om uiteindelijk via Harlingen te eindigen in Leeuwarden. Geniet van de fantastische stranden,  de zilte zeelucht, uitgestrekte natuurgebieden, vuurtorens en andere bezienswaardigheden. Eén ding is zeker, na deze fietsreis ben je helemaal uitgewaaid! 

De hoogtepunten van deze reis

fietsreis Waddeneilanden

De overtocht van Texel naar Vlieland met 'De Vriendschap'

fietsreis Waddeneilanden

Zeehonden spotten op het strand

fietsreis Waddeneilanden

Wandelen door de duinen als afwisseling voor het fietsen

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Den Helder

Je reis start in havenstad Den Helder. Afhankelijk van je uur van aankomst kan je hier het Napoleontische Fort Kijkduin met bijbehorend museum en Noordzee-aquarium bezoeken. Een andere optie is om richting de haven van Den Helder te fietsen. Hier heeft de Nederlandse marine een basis en kan je oude schepen en een duikboot bezoeken. Heb je hiervoor geen tijd op dag 1, dan kan je dit ook op dag 2 nog bezoeken vlak voor de overtocht naar Texel. 

Het inbegrepen GPS-toestel met de routes ligt klaar voor je in het hotel. Heb je gekozen om ter plaatse fietsen te huren dan staan die in de namiddag of uiterlijk 's morgens op dag 2 voor je klaar.

B Dag 2-3
Texel

Je verlaat het hotel en fietst naar de haven. De overtocht zelf duurt ongeveer 20 minuten, hou zeker je ogen open want onderweg kan je mogelijk zeehonden spotten. 

De accommodatie voor de komende nachten ligt aan de noordkant van het eiland op ongeveer 25km van de haven. Texel is een klein eiland waar je makkelijk zelf je route kan uitstippelen. Bekijk zeker de verschillende kustlijn van de Waddenzee en de Noordzee en de grote vuurtoren. Een echte aanrader is het natuurgebied De Slufter. Vanop het uitzichtpunt heb je een prachtig zicht op het enorme natuurgebied, dat hier en daar moerassig is, en in de verte zie je duidelijk een ‘gat’ in de duinen.

De duinen houden hier de zee niet meer tegen, wat inhoudt dat het zeewater dit gebied tweemaal daags binnenstroomt. Tijdens stormen staat het hele gebied zelfs onder water! De vegetatie hier heeft zich aangepast aan het zilte water, wat het landschap een heel uniek karakter geeft. Neem een picknick mee en ga heerlijk wandelen. Je vindt hier vast het ideale plekje voor je lunch tussen de zandduinen. 

Je kan ook een route uitstippelen via dorpjes zoals Den Burg in het centrale deel van het eiland of Oudeschild, een rustiek havenplaatsje aan de Waddenzee-zijde. Als je houdt van vergane glorie met een vleugje kitsch, is het Juttersmuseum Flora bij De Koog een aanrader. Toegewijde strandjutters stellen hier duizenden voorwerpen ten toon die in de afgelopen decennia zijn aangespoeld op het strand van Texel, waaronder een collectie flessenboodschappen, een kistje met liefdesbrieven,...

Wadlopen op Texel
Bij laagtij wandel je onder begeleiding van een ervaren gids over de bodem van de Waddenzee. Reken op een tocht van 3 en een halfuur. In de prijs van de excursie zitten de schoenen ter plaatse inbegrepen. Je moet dus zelf geen extra paar meenemen.
C Dag 4-5
Vlieland

Vandaag staat er een avontuurlijk tochtje op het programma, dat je nog lang zal bijblijven. Je fietst richting de vuurtoren in het noorden. Wandel daarna de lange houten pier bij het huisje af, en ga aan boord van een kleine boot, genaamd De Vriendschap. Deze zal je over de Waddenzee brengen naar het volgende eiland, Vlieland. Samen met andere reizigers zit je aan boord van deze boot op het open dek. De fietsen mogen ook mee aan dek. Als je geluk hebt, zie je onderweg zeehonden dommelen op de zandbanken. Wat een geweldige manier om te reizen!

Vlieland is, buiten enkele auto's van de eilandbewoners zelf, volledig autovrij. Ideaal dus om te fietsen. Het eiland zelf is maar 12km lang en 2km breed, verloren rijden is dus erg moeilijk. Als je een fietsroute langs de noordzijde van het eiland uitkiest, maak dan een stop bij het Bunkermuseum Wn 12H. Hier vind je een opgegraven en geheel gerestaureerde stelling met bunkers aan elkaar verbonden door loopgraven en tunnels. Dit complex maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de defensielinie Atlantikwall.

Nabij het dorp Oost-Vlieland vind je de vuurtoren van Vlieland; niet te missen! Je kunt hem beklimmen en genieten van het uitzicht. Vlakbij ligt de Vlielander Kaasbunker, op de hoogste duin van Vlieland. Probeer hier de lokale specialiteiten zoals de bunkerkaas en wie eens iets echt bijzonders wilt proberen, neemt de zeewierkaas. Deze heeft een licht ziltige smaak.

Vliehors Express
Indien je wil, kan je een rit boeken met de Vliehors Express die je naar het noordelijkste puntje van het eiland brengt. Hier kan je vrijwel altijd zeehonden spotten. Een andere stop is bij het Drenkelingenhuisje, dat vroeger dienst deed als schuilplaats voor schipbreukelingen. Zeker een onwereldse plek, waar je het einde-van-de-wereld-gevoel krijgt! Leuk detail: in de enorme achterste wielen van het voertuig zijn gedichten geschreven, die hun afdruk achterlaten in het zand. Waar de Express heeft gereden, rest dus de poëzie.
D Dag 6-7
Terschelling

Vandaag vaar je naar het derde eiland dat op onze planning staat, Terschelling. 

Op Terschelling zijn er maar liefst 70km fietspaden, meer dan genoeg dus om ons de komende anderhalve dag bezig te houden. Zet je liever de fiets even aan de kant? Maak dan zeker een strandwandeling of breng een bezoek aan het Wrakkenmuseum Terschelling in Formerum.

Voor het avondmaal zijn er veel restaurantjes te vinden, met name in West-Terschelling. Onnodig te zeggen dat de vis en zeevruchten hier fantastisch zijn. Maar probeer ook eens een gerecht met de specialiteit van Terschelling: cranberries!

Wadlopen op Terschelling
Bij laagtij wandel je onder begeleiding van een ervaren gids over de bodem van de Waddenzee. In de prijs van de excursie zit de huurprijs van een paar schoenen. Je moet dus geen apart paar meenemen van thuis. Reken op een tocht van 2 uur.
E Dag 8
Fietstocht Harlingen - Leeuwarden
35 km

Tijd om afscheid te nemen van de Waddeneilanden en de ferry naar het vasteland te nemen. Vanuit Harlingen fiets je naar Franeker waar je het Eise Esinga planetarium bezoekt (inbegrepen in de prijs). Nadien fiets je verder om aan te komen in Leeuwarden waar je je GPS en eventueel huurfiets(en) inlevert. Leeuwarden heeft een grachtenstelsel zoals Amsterdam, maar zonder de drukte en dus meer ontspannen. Het is ook de geboorteplaats van grafisch kunstenaar M.C. Escher en de mysterieuze exotische danseres Mata Hari, en tegenwoordig een bruisende studentenstad.

Een tip voor het laatste avondmaal is restaurant 'Proefverlof', gelegen in een oude gevangenis.

 

Overnachting in een oude gevangenis
Indien je wil, kan je in Leeuwarden blijven overnachten in een voormalige gevangenis. Heb je gekozen voor het 'budget' arrangement, dan betaal je hiervoor een kleine toeslag; heb je gekozen voor het 'comfort arrangement', dan is hier geen meerprijs aan verbonden.
F Dag 9
Leeuwarden

Jouw deugddoende fietsreis op de Waddeneiland eindigt na het ontbijt. 

Transfer naar Den Helder
Indien je met je eigen wagen naar Den Helder gereden bent, kan je een transfer bijboeken van Leeuwarden terug naar Den Helder. Deze transfer brengt je samen met je bagage en eventuele eigen fietsen terug naar het starthotel in Den Helder. De prijs hiervoor is per € 380 groep.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Huur een fiets ter plaatsePrijs op aanvraag
Dag 2-3:
Wadlopen op Texel Prijs op aanvraag
Dag 4-5:
Vliehors Express Prijs op aanvraag
Dag 6-7:
Wadlopen op Terschelling Prijs op aanvraag
Dag 8:
Overnachting in een oude gevangenis Prijs op aanvraag
Dag 9:
Transfer naar Den Helder Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Alle ontbijten vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • Overtochten Den Helder - Texel, Texel - Vlieland, Vlieland - Terschelling en Terschelling - Harlingen
 • Fietsroutes vanaf dag 1 tot en met dag 9
 • GPS-tracks
 • Huur GPS fietsnavigatie (1 apparaat per groep)
 • Pechhulp tijdens fietstochten vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • Inkom Planetarium Eise Eisinga in Franeker

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar Den Helder op dag 1 en van Leeuwarden naar België op dag 9
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks (ongeveer €15 per persoon)
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Eventueel fietshuur

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Vertrekken in september kan enkel op zaterdag omwille van de boot Texel naar Vlieland

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur gewone fiets incl. waterdichte fietstas: € 270
 • Huur E-Bike incl. waterdichte fietstas: € 360
 • Afleverkost huurfiets: € 115/groep
 • Bagagevervoer van dag 2 tot en met dag 8: € 630/groep
 • Wadlopen op Texel: € 25/persoon
 • Wadlopen op Terschelling: € 35/persoon
 • Overnachting in 'Alibi': € 30/persoon bij 'Budget', gratis bij 'Comfort'

Heen- en terugreis

 • Met de trein naar Den Helder met overstap in Amsterdam ( ca. 5 uur vanuit Brussel) en terug vanuit Leeuwarden met overstap in Schiphol ( ca. 5 uur tot Brussel)
 • Met je eigen wagen (je kan gratis parkeren aan hotel Baron Crown)

Hotellijst

Budget: 

 • Den Helder: Hotel The Baron Crown (standaard kamer) of gelijkwaardig
 • Texel: B&B De Moerbei of gelijkwaardig
 • Vlieland: Posthuys Vlieland of gelijkwaardig
 • Terschelling: Strandhotel Terschelling of gelijkwaardig
 • Leeuwarden: Oranjehotel Leeuwarden of gelijkwaardig

Comfort:

 • Den Helder: Hotel The Baron Crown (suite kamer) of gelijkwaardig
 • Texel: Boutique Hotel Texel of gelijkwaardig
 • Vlieland: De Herbergh van Flielant of gelijkwaardig
 • Terschelling: Paal 8 Hotel aan Zee of gelijkwaardig
 • Leeuwarden: Boutique Hotel Catshuis of gelijkwaardig

Fietsniveau

De Waddeneilanden zijn zo goed als biljartvlak. Veel klimmen en dalen is er dus niet bij. Op de eilanden kies je zelf hoe ver je fietst, je maakt de reis dus zo zwaar als je zelf wilt. Hou wel rekening dat de wind soms hard kan blazen.

Wat je moet weten over deze reis

Over Nederland

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren