Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een bezoek aan Marrakech, trek je drie dagen het Atlasgebergte in. Je wandelt van dorp tot dorp, maakt kennis met het Berberleven en geniet van het landschap van glooiende heuvels, pittige passen en zicht op het hooggebergte. Dan gaat het westwaarts naar de Atlantische kust. Ten zuiden van Essaouira strekt zich een schaars bewoond gebied uit waar de zee op hoge kliffen beukt en over kilometerslange stranden rolt. Een vijfdaagse kamelentocht brengt je op en langs rotspartijen, over hoge duinen en brede zandstranden, en langs kleine vissersdorpjes.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Kamelen
Kamelen

Een prachtige 5-daagse kamelentocht langs de kust

medina

Verblijven in de medina, het oude stadsgedeelte van Marrakech

Atlas-gebergte
Atlas-gebergte

Wandelen door de prachtige valleien aan de voet van het Atlas-gebergte. 

Programma

Programma

A Dag 1
Heenreis

Vlucht naar Marrakech. Je wordt opgewacht en naar je logies gebracht, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte. Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-).

A Dag 2
Begeleide stadswandeling Marrakech

n de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je terug naar de ViaVia. Er zit een bezoek met gids inbegrepen aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, hetzij de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

B Dag 3
Naar Imoughlad en start trekking

Je wordt opgepikt voor de rit van ongeveer een uur naar Imoughlad, het startpunt van de trekking, gelegen op 1400 m aan de voet van het Atlas-gebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de Berbers of Imazighen. Je maakt kennis met de drijvers en de kok, en de muilezels worden geladen met bagage en voedsel. En yalla, je bent vertrokken voor de eerste tocht naar het dorpje Tidili.

Overnachting in een gîte (O, L, A).

C Dag 4
Tidili - Ouanskara

Je verlaat de vallei van Ousertek en trekt verder door de prachtige vallei van Imnane. Het landschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het leven zijn traditionele gang. Je passeert enkele bergdorpjes en bereikt tenslotte Ouaneskra (2300 m). 

Overnachting in een gîte (O, L, A).

D Dag 5
Naar Imlil en terug naar Marrakech

Einde trekking en terug naar Marrakech

Via smalle ezelpaden en later een makkelijk pad, met panoramisch zicht op de velden en terrassen, klim je tot op de Tizi n’Tamatert (2300 m). Hier is het genieten van spectaculaire zichten op de Vallei van Ait Mizane. Je kan in de verte het dorp Imlil zien liggen, dat je na een lange afdaling en een korte klim bereikt. Voor jou het eindpunt, maar ook het startdorp voor wie de Toebkal, Marokko’s hoogste top, wil beklimmen.
De chauffeur wacht je op om je terug naar Marrakech te brengen (ca. 1,5 uur rijden).

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

E Dag 6
Naar de kust en start trekking

Kustdorp Ijerrar ligt op ongeveer 270 km van Marrakech. Het is het startpunt van de 5-daagse tocht die je op een aangenaam tempo over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen leidt. Op je pad liggen enkele ‘marabouts’, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms loop je urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, en het is heerlijk pootjebaden of zwemmen in de Oceaan. ’s Avonds worden heerlijke maaltijden klaargemaakt. De bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten je genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid. 
 Vandaag wandel je in ca. 2 uur naar Imerditssen.

Kamperen (O, L, A).

F Dag 7
Naar Tafedna

Tocht van ca. 5 uur naar Tafedna, een traditioneel vissersdorpje met een wondermooi strand.

Kamperen (O, L, A).

G Dag 9
Naar Sidi M'Barek

Vanuit Iftane trek je verder naar Sidi M’Barek, een tocht van ca. 4,5 uur. Je passeert enkele dorpjes en kan er evt. eentje bezoeken. Misschien kan je wel proeven van de arganolie en van ‘amlou’, een typisch product van amandelen gemengd met arganolie. Overnachting vlakbij de marabout van Sidi M’Barek en in de buurt van een kleine waterval.

Kamperen (O, L, A).

H Dag 10
Naar Sidi Kaouki en einde trekking

Je stapt in een goeie 3 uur tot Sidi Kaouki, het eindpunt van de trekking waar je je intrek neemt in een eenvoudig maar charmant hotelletje. Na 4 nachten kamperen is het weer genieten van de luxe van douche en bed. 
 
Overnachting in een hotel in Sidi Kaouki (O, L, A).

I Dag 11
Vrije dag en terug naar Marrakech

Vrije dag. Je kan de dag doorbrengen aan het strand of je kan een bezoek brengen aan Essaouira, een aangenaam en mooi versterkt kuststadje op zo’n 20 km van Sidi Kaouki. De levendige en kleurrijke vissershaven ligt aan de voet van de wallen en het is aangenaam kuieren over de pleintjes en door de straatjes met witgekalkte huizen en blauwe deuren. De medina staat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed als een “opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een Europese versterkte havenstad van het einde van de 18de eeuw, geplaatst in een Noord-Afrikaanse context”. 

Tip: Sidi Kaouki en het leuke hotelletje waarmee we samenwerken lenen zich perfect om een of meerdere dagen strandvakantie in te lassen.

In de late namiddag is er een transfer terug naar Marrakech. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O).

J Dag 12
Terugreis

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 11:
Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • Alle vermelde transfers
 • Begeleide stadswandeling (incl. toegang Bahia-paleis of Koranschool
 • Diensten van lokale gids, kok en drijvers voor beide trekkings
 • Huur van muilezels voor bagage in de Hoge Atlas
 • Huur van kamelen voor de bagage langs de kust
 • Kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • transfers voor optioneel bezoek aan Essaouira
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien
 • Evt. reisverzekering

Prijs 2024

Basisprijs op basis van 2 personen: € 1530
Basisprijs op basis van 4 personen: € 1430

Toeslagen

Hoogseizoentoeslag tussen 1/4 en 15/5: € 80
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt: € 65
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt hoogseizoen: € 85
Extra overnachtingen Sidi Kaouki in kamer en ontbijt: € 28

Korting

Korting kinderen jonger dan 10 jaar: € -95
Korting kinderen van 10 tot 12 jaar: € -35

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is in principe het ganse jaar mogelijk. 
Toch raden we de wintermaanden (november tot maart) eerder af. De winters aan de zuidelijke westkust zijn mild, maar de Oceaanwind kan koud aanvoelen, waardoor de charme van het wandelen langs de kust verloren gaat.
Tijdens de wintermaanden is het aangenaam in Marrakech. In de bergen kan het (erg) koud worden en kan er sneeuw liggen. Regen is mogelijk.
Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen in Marrakech vaak op tot boven 30° en is het koeler in de bergen. 
In voor- en najaar is het in Marrakech warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk.
De beste reisperiodes zijn onze lente en herfst. 

Wandelniveau

Deze reis is een reis van wandelniveau 2. Hoge Atlas: dagtochten van ca. 5 à 6 uur per dag met af en toe behoorlijke hoogteverschillen. Doorgaans goede paden, soms losse stenen. Kust: dagtochten van 4,5 tot 5,5 uur (2 uur op de eerste trekkingdag) met niet al te zware, maar wel frequente hoogteverschillen. Je wandelt op en langs rotspartijen, over duinen en zandstranden. De laatste trekkingdag loopt helemaal langs het strand. (Het spreekt voor zich dat er gelegenheid is tot baden in zee. Gezien de uitgestrektheid van de Marokkaanse kust, zijn de stranden grotendeels wild en onbewaakt. Het is aangeraden om steeds voet aan grond te houden aangezien de stromingen krachtig en verraderlijk kunnen zijn, zelfs voor sterke en geoefende zwemmers.)

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.  De bagage wordt door ezels gedragen in de Hoge Atlas en door dromedarissen tijdens de trekking langs de kust. De dromedarissen nemen soms een andere route.

Logies

 • In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  
 • Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen. In de gîtes/dorpshuizen slaap je telkens in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. De sanitaire voorzieningen zijn beperkt. Er is meestal een Frans toilet en een wastafel met koud water. De meeste gîtes bieden ook douchegelegenheid. Er is geen verwarming. 
 • Tijdens de tocht langs de Oceaan slaap je in tweepersoonstenten.
 • In Sidi Kaouki slaap je in een heel gezellig hotelletje vlakbij het strand.

Maaltijden

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Reizen met kinderen: als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren