Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een bezoek aan het drukke Marrakech, beland je plots in de rust van de Hoge Atlas. Je wandelt door dorpen en over passen en ziet gaandeweg het landschap veranderen van glooiende heuvels in hooggebergte. Je doel is niet min: de top van de Toebkal (4167 m), de hoogste berg van Noord-Afrika. De route die je volgt, doet je geleidelijk wennen aan de hoogte en staat ons toe muilezels voor de bagage mee te sturen. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

jama el fna

Marrakech

Trekking
 • 6 daagse Trekking in de Atlas
Top
 • Tot op de hoogste top van Noord-Afrika

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Je wordt opgehaald in de luchthaven en naar je logies gebracht, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte. (Een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.) Afhankelijk van je,aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Ga ’s avonds zeker naar het centrale stadsplein Jemaa El Fnaa. Dat is één groot openluchtrestaurant en een plein vol entertainment. Verhalenvertellers, zangers en muzikanten rekenen op applaus (en een zakcentje) van de omstanders.

Overnachting in een riad in Marrakech.

B Dag 2
Begeleide stadswandeling

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je terug naar de ViaVia. Je brengt een bezoek aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O).

C Dag 3
Transfer naar Oukaimden en start trekking

In de vroege ochtend reis je vanuit Marrakech naar Oukaimden, met 2600 m het hoogst gelegen skistation van Afrika. Daar ontmoet je het lokale team dat je zal vergezellen. Na het laden van de muilezels, begin je aan de tocht naar de Imnane-vallei. Je trekt over de Tizi n’Eddi-pas (2900 m) en bereikt na een lange afdaling Ouanskra, waar de tenten worden opgezet.

Kamperen (O, L, A)

D Dag 4
Over de pas Tizi n’Likem

Een lange, stevige klim brengt je tot op de pas Tizi n’Likem (3600 m) vanwaar je een mooi, panoramisch uitzicht over de zuidkant van het Toebkal-massief krijgt. Vervolgens een lange afdaling naar de kampplaats in de kloof Azib Likemt, langs een riviertje op 2534 m.
 
Kamperen (O, L, A)

E Dag 5
Berg in zicht

Een zware dag vandaag. Door een dal trek je naar de pas Tizi n' Ourai (3110 m), gevolgd door een lange afdaling tot het volgende dorp.  Van hieruit kan je voor het eerst ook de top van de Toebkal zien. Je bent hier in het brongebied van de Sous, de enige rivier ten zuiden van de Hoge Atlas die de Oceaan bereikt. Enkele kilometers verder, loopt al het water verloren in de eindeloze Sahara. Een lange afdaling brengt je naar Amsouzart, waar je overnacht in een gîte.

Overnachting gîte (O, L, A)

F Dag 6
Een rustigere dag

Een korte tocht brengt je langs een sliert van dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m), een na­tuurlijk meer waar het heerlijk vertoeven is. De rest van de dag is vrij: zwemmen (koud!), zonnen­­,...

Kamperen (O, L ,A)

G Dag 7
Naar de voet van de Toebkal

Via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) trek je verder naar de voet van de Toebkal-top, bijna een hele dag stijgen. Na de pas daal je af naar de Neltnerhut, gelegen op 3200 m. Het kan er druk zijn, want van overal komen ze om de hoogste berg van Marokko te beklimmen. Je kampeert in de nabijheid van de hut.

Kamperen (O, L, A)

H Dag 8
Topbeklimming en terug naar Marrakech

Vroeg uit de veren voor de koninginnewandeling naar de Toebkal-top (4167 m), een drietal uur klimmen. Het uitzicht op dit hoogste punt van Noord-Afrika is overweldigend en alle inspanningen zijn snel vergeten. Na 2 uur dalen ben je rond 13 uur terug aan de Neltner-hut. Hier neem je een uur rust en wordt er gegeten en dan vertrek je opnieuw voor de 4 uur durende afdaling naar Tamatert. Daar zit de tocht erop en neem je afscheid van het team. De chauffeur wacht je op om je terug naar Marrakech te brengen (ca. 1,5 uur rijden).

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

I Dag 9
Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies
 • Maaltijden zoals aangegeven in dagschema
 • Alle vermelde transfers
 • Begeleide stadswandeling
 • Diensten van lokale gids, kok en drijvers.
 • Huur van muilezels voor de bagage. 
 • Kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • Inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham)
 • Inkomgelden van andere musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien
 • Evt. reisverzekering.

Prijs 2024

Basisprijs op basis van 2 personen: € 1085
Basisprijs op basis van 4 personen: € 895

Toeslagen

Hoogseizoentoeslag tussen 1/4 en 15/5: € 60
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt: € 65
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt hoogseizoen: € 85
Eenpersoonskamers: prijs op aanvraag

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1/5 tot 15/10/2024. In voor- en najaar is het in Marrakech warm en tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen vaak op tot boven 30°. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk. Aan de Neltner-hut en op de top is het koud en vaak zeer winderig.

Wandelniveau

Dit is een reis van wandelniveau 3 voor de dagtochten van 5 tot 7 uur per dag met aanzienlijke hoogteverschillen. De paden lopen vaak over rotsen of losse stenen of door een bergrivier. De topbeklimming is zeer pittig en wordt gevolgd door een lange afdaling (ca. 9 uur onderweg). Een goede fysieke conditie en dito uithoudingsvermogen zijn vereist.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf. De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. 

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je 1 nacht in een sobere gîte/dorpshuis, in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Er is geen verwarming. De overige nachten slaap je in een tweepersoonstent die wordt meegenomen op de muilezels en die ‘in het wild’ wordt opgezet. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn. O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal
Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren