Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze avontuurlijke reis vormt een indrukwekkende kennismaking met het Atlasgebergte. Begeleid door muilezels en hun drijvers trek je van dorp tot dorp, maak je kennis met het Berberleven en zie je gaandeweg het landschap veranderen van glooiende heuvels tot hooggebergte. Het is de regio van Marokko's hoogste berg, de Toebkal. Starten doe je in het kleurrijke Marrakech.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

ezels

Trekking met muilezels door een spectaculair landschap

Berberleven

Kennismaking met het Berberleven, zo helemaal anders dan het onze

jama el fna

Op stap in wervelend Marrakech

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-).

Dag 2
Begeleide stadswandeling

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je het ViaVia Reiscafé. Je brengt een bezoek met gids aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief). Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

C Dag 3
Transfer naar Asni en start trekking

Na het ontbijt verlaat je Marrakech en reis je naar Asni (59 km), een klein stadje in de noordelijke uitlopers van het Atlasgebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de Berbers of Imazighen. Je maakt kennis met de drijvers en de kok, en de muilezels worden geladen met bagage en voedsel. Langs de vallei van Imnane wandel je via Imsker (1385 m) naar de vallei van Ousertek tot bij het berberdorp Tidili.

Overnachting in een gîte (O,L,A)

D Dag 4
De vallei van Imnane

Vandaag start je start met een zachte klim naar Tizi n’Tiraten om vervolgens af te dalen en opnieuw de groene vallei van Imnane te volgen. Het lanschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het Berberleven zijn traditionele gang. Je passeert de bergdorpjes Amsakrou, Ikkis en Tamguist tot bij Ouaneskra (2300 m). 

Overnachting in een gîte. (O,L,A).

E 5-7
Dieper in de Atlas

De volgende dagen dring je dieper door in de Hoge Atlas. Het landschap verandert: heuvels maken plaats voor bergen, brede dalen worden enge valleien. Via een makkelijk pad en met een panoramisch zicht op de velden en terrassen, klim je tot op de Tizi n’Tamatert (2300m), vanwaar je geniet van spectaculaire zichten op de Vallei van Ait Mizane. Je kan het dorp Imlil zien liggen, bekend als startdorp voor wie de Toebkal, Marokko’s hoogste top, wil beklimmen. Na een lange afdaling en een korte klim arriveer je in Aremd (1900 m), een dorpje aan de voet van deze berg. Je overnacht achtereenvolgens in Aremd, Tizi Oussem en Tekkent. 

Overnachting in een gîte (O,L,A).

F Dag 8
Teouiti-pas

Via een ezelpad dat geleidelijk stijgt, bereik je de Teouiti-pas (2450 m), vanwaar je afdaalt tot bij het bergdorpje Tiziane, gelegen in de kleurrijke Azzaden-vallei met veel fruit- en walnotenbomen.

Overnachting in een gîte (O,L,A).

G Dag 9
Einde trekking en transfer naar Marrakech

Een laatste inspanning van ongeveer 3 uur brengt je naar Imoughlad, waar de trekking eindigt. Je wandelt langs maïsvelden, beekjes en jeneverbesstruiken. Je neemt afscheid van het lokale team, en keert met de chauffeur naar Marrakech terug. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O,L).

H Dag 10
Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • Alle vermelde transfers
 • Begeleide stadswandeling
 • Lokale gids, kok en drijvers
 • Huur van muilezels voor de bagage. 

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • Inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham) op dag 2
 • Inkomgelden van andere musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien
 • Evt. reisverzekering.

Prijs 2024

Basisprijs op basis van 2 personen: € 1140
Basisprijs op basis van 4 personen: € 1030

Toeslagen

Hoogseizoentoeslag tussen 1/4 en 15/5: € 60
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt: € 65
Extra overnachtingen Marrakech in kamer en ontbijt hoogseizoen: € 85

Kortingen

Korting kinderen jonger dan 10 jaar: € -95
Korting kinderen tussen 10 en 12 jaar: € -35

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Tijdens de wintermaanden is het aangenaam in Marrakech. In de bergen kan het (erg) koud worden en kan er sneeuw liggen. Regen is mogelijk.
Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen in Marrakech vaak op tot boven 30° en is het koeler in de bergen.
In voor- en najaar is het in Marrakech warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk.

Wandelniveau

Dit is een reis van wandelniveau 2. Dagtochten van ca. 5 à 6 uur per dag met af en toe aanzienlijke hoogteverschillen. Doorgaans goede paden, soms losse stenen. Af en toe steek je een rivier over (watersandalen of oude sportschoenen nodig). Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats. (Vele oude riads werden smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.) De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte, en ligt op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein.
Je kan ook kiezen voor een klassiek hotel met zwembad net buiten het centrum. Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker voor gezinnen met kinderen een goed alternatief.

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen, in ruime kamers waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Enkele keren is ook een warme douche aanwezig. Er is geen verwarming.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn

(O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal).

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Reizen met kinderen: als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren