Overslaan en naar de inhoud gaan

Het landschap van Donegal is een traktatie voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en uitgestrektheid, misschien zelfs eenzaamheid. County Donegal ligt geïsoleerd van de rest van Ierland, met aan de ene kant de Noord-Ierse grens en aan de andere kant de eindeloze Atlantische Oceaan. Mensen die het kunnen weten zeggen dat dit het meest ‘Gaelic’ deel van Ierland is. Je volgt deels de Bluestack Way, door de gelijknamige bergketen, en de Ways of the Gaeltacht, een netwerk van paden dat de mooiste kustlijnen, moeraslanden en valleien met elkaar verbindt. Eindigen doe je op de adembenemende kliffen van Slieve League.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

County Donegal

Grillige kustlijnen en moerassige schiereilanden 

County Donegal

Oude tradities en cultuur

County Donegal

Eindeloze uitzichten over de Atlantische Oceaan

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Donegal

Je begint deze reis al meteen in een mooi decor: het historisch stadje Donegal aan de noordelijke oever van Donegal Bay, een inham van de Oceaan. 

Overnachting in Donegal-stad

B Dag 2
Donegal-Lough Eske

De eerste kilometers op de Bluestack Way volgen de rivier Eske tot aan het gelijknamige ‘lough’ (meer). Het pad loopt door bosland op de westoever van het meer en begint dan te klimmen naar de voetheuvels van de Bluestack Mountains. Als beloning zijn er prachtige vergezichten op Lough Eske en de bergketen die voor je ligt. Langs de rivier Eglish bereik je een typisch landschap met zogeheten ‘drumlins’: ovalen heuvels die gevormd werden door gletsjers. Na de tocht word je teruggebracht naar het guesthouse. 

24 km, 6 stapuren, 440 meter stijgen

Overnachting in Donegal-stad (O)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal 

C Dag 3
Lough Eske-Glenties

Na het ontbijt word je naar het startpunt van de wandeling gebracht, de plek waar je gisteren eindigde. Vandaag trek je langs dorpjes in het laagland en kom je bij het unieke archeologische landschap van Disert, een plek vol geschiedenis, waar middeleeuwse pelgrims samenkwamen. Je vind er onder meer een altaar, een heilige bron en een eeuwenoude begraafplaats. Dan gaat het pad over een berg met de tongbrekende naam Luaghnabrogue, om de afgelegen Owenea-rivier te bereiken. Eindpunt is het dorp Glenties.

14 km, 4 stapuren, 370 m stijgen - optie naar Lough Anna is 5 km extra

Overnachting in Glenties (O)

D Dag 4
Luswandeling Derkbeg

Zin in een rustdag? Dan kan dat vandaag. Maar er is zoveel moois te zien in de omgeving dat je wellicht toch weer je wandelschoenen aantrekt voor een lusandeling naar de Derkbeg, een van die fameuze ‘drumlins’. Van aan het mooie meer Lough Nacroaghy heb je een fabuleus uitzicht op de baai van Gweebarra en de Atlantische Oceaan.

19 km, 4 stapuren, 130 m stijgen

Overnachting in Glenties (O)

E Dag 5
Glenties-Ardara

De tocht van vandaag volgt de Owenea-rivier. Je wandelt tussen bremstruiken met de Oceaan voor en de bergen achter je. Vandaag is een relatief gemakkelijke wandeldag, zodat je tijd overhoudt om het charmante dorp Ardara te verkennen, het eindpunt van je wandeling vandaag. Hier ben je ook aan het einde van de Bluestack Way, het langeafstandspad dat je tot nu toe volgde. 

12 km, 4 stapuren, 80 m stijgen

Overnachting in Ardara (O)

F Dag 6
Ardara-Glencolumbkille

Dit is de zwaarste etappe van deze reis, maar -je kan het al raden- ook wel de mooiste. Na een korte transfer naar het prachtige zandstrand van Maghera begin je aan een pittige tocht met heel wat hoogtemeters. Je bedwingt een bergpas van 350 m en daalt weer af naar een zalig plekje: de afgelegen baai van Port, de perfecte plaats om je lunchpakket boven te halen. Na een laatste klim naar Faugher Mountain daal je af naar het dorp Glencolmkille. Hier zit je echt in een afgelegen hoekje van Donegal. Er wordt Gaelic gesproken, en in dit mooie gebied vindt je ook heel wat sporen van een rijk cultureel verleden, uit de vroegchristelijke periode of zelfs daarvoor.

23 km, 6 stapuren, 630 m stijgen

Overnachting in Glencolumbkille (O)

G Dag 7
Glencolumbkille-Cashel

Vandaag volg je de wandelroute Sli Cholmcille, door moerasland en over traditionele karrensporen tussen de oude nederzettingen. Via de Corckunna-heuvels (met vriendelijke topjes tot 200 m) en het oude vissersdorp Carrick, bereik je Cashel, in de buurt van Kilcar.

16 km, 4 stapuren, 310 m stijgen

Overnachting in Cashel of Kilcar (O)

H Dag 8
Slieve League kliffen

We hebben een hoogtepunt bewaard voor je laatste etappe. Van aan de baai van Teelin trek je naar de Slieve League kliffen in Bunglass. Niet te missen, want ze horen bij de hoogste kliffen van Europa. Om er te geraken moet je eerst nog flink klimmen, maar eens je boven op het uitkijkpunt staat, weet je waarom je het deed. Na de wandeling word je opgepikt en teruggebracht naar het logies in Cashel.

17 kilometer, 6 stapuren, 460 m stijgen

Overnachting in Cashel of Kilcar (O)

I Dag 9
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer
 • transfers op dagen 2, 3 en 8
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks (lees hier over wandelen met GPS)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middag- en avondmaal
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering
   

Toeslagen

Eenpersoonskamer:

 • samenreizend: € 280
 • alleenreizend: € 480

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Ierland heeft, onder invloed van de Warme Golfstroom, een gematigd zeekli­maat, met niet al te warme zomers en niet al te strenge winters. Langs de westkust kan het vaak hard waaien en valt er ook het meeste regen. Het weer is in Ierland net zo onvoorspel­baar als in België. Maar even snel als de lucht loodgrijs kan worden, kan ze ook weer opklaren. Regen, zon, mist... het kan allemaal. Je voorziet je qua kleding dus best op zowel regenweer als zonnig weer. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Heen- en terugreis

Je vliegt op Dublin Airport*.

Vandaar reis je per rechtstreekse bus (ca. 3,5 u.) naar Donegal (halte Abbey Hotel). Klik hier voor de dienstregeling. 

Voor de terugreis reis je per lokale bus van Kilcar (halte Golden Grill) naar Donegal (halte Abbey Hotel) (1 u.). Klik hier voor de dienstregeling van maandag tot vrijdag, en klik hier voor de dienstregeling op zondag. Van Donegal verder per rechtstreekse bus (ca. 3,5 u.) naar de luchthaven. 

Het is noodzakelijk om voor de trajecten Dublin-Donegal-Dublin je tickets vooraf online te boeken op Bus Eireann.

De website Transport for Ireland is ook handig en heeft een hele goeie app die je gratis kan downloaden

Vervoer tijdens de reis

De transfers op dagen 2, 3 en 8 zijn voorzien en inbegrepen.

Wandelniveau

Voor de precieze afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Je wandelt vaak door ruig, nat en rotsachtig terrein. Hoewel het weer geen criterium is in het bepalen van het niveau, kan regen een wandeling wel zwaarder maken.

De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat - met uitzondering van Enniskerry (zie dagschema) - om kleine afstanden. 

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage (max. 1 stuk van 15 kg) wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tochten.

Logies

Je logeert in 'bed & breakfasts' en in ‘guesthouses’. Qua comfort en afmetingen kunnen ze binnen eenzelfde reis wel wat van elkaar verschillen. Je logeert in tweepersoonskamers, meestal met privé-sanitair.

B&B’s zijn kleinschalige uitgebate accommodaties in een privé-woning, waarbij de scheiding tussen het privé-gedeelte en de gastenkamers de laatste jaren wel geëvolueerd is. Er zijn dan ook niet zo veel B&B’s meer waar je als gast effectief toegang hebt tot de familiezit- of eetkamer. Een guesthouse houdt ergens het midden tussen een B&B en een klein hotelletje.

Per overnachtingsplaats zijn meestal verschillende logies boekbaar; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Het ontbijt neem je in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full Irish' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt.
 • Lunchpakketten kan je bestellen in het logies of aankopen in het dorp.
 • Voor het avondeten kan je meestal in de buurt van het logies terecht in een restaurant of pub. Soms is het mogelijk/noodzakelijk in de B&B te eten, vooral dan op plaatsen die afgelegen zijn.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren