Overslaan en naar de inhoud gaan

Georgië is gelegen in het zuiden van de machtige Kaukasus. Panorama’s met besneeuwde bergtoppen, dorpen waar de tijd geen vat op heeft, kleurige bloemenweides, ruwe gletsjers en onverwacht felblauwe bergmeren. Je ontdekt twee verschillende gebieden die elk een ander gezicht van Georgië laten zien: dagtochten in het Nationaal Park Kazbegi en een trekking in Svaneti, de eigenzinnige streek in het noordwesten. Tijdens deze reis ga je op zoek naar de cultuur met grote C, maar ook naar de mensen. De gulheid van de - helaas vaak arme - bevolking uit zich onder meer in de overvloed aan voedsel en drank die je overal te beurt valt. 

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Georgië

De bijzonder gelegen Drievuldigheidskerk van Gergeti

Georgië

De ongelofelijke gastvrije bevolking

Georgië

De dramatische landschappen

Programma

Programma

A Dag 1
Tbilisi

Heenreis van Brussel naar Tbilisi waar je in de luchthaven wordt opgewacht door de gids en de chauffeur die je in een twintigtal minuten naar het hotel brengen. De hoofdstad geniet een mooie ligging in de vallei van de  Mtkvari-rivier.

Hotelovernachting in Tbilisi.

B Dag 2
Tbilisi

Na het ontbijt bezoek je de stad, de (Engelssprekende) gids toont je de meest interessante plekjes van het oude Euraziatische centrum met vele religieuze gebouwen, 19de-eeuwe huizen en het 4de-eeuwse Narikala-kasteel van waarop je een mooi zicht krijgt op de stad. Maar je vindt hier uiteraard ook hypermoderne gebouwen en een zeer levendig cultuur- en uitgaansleven. Als de tijd het toelaat is ook het Nationaal Museum een must.

Hotelovernachting in Tbilisi. (O)

O = ontbijt    L = lunch     A = avondmaal

C Dag 3
Tbilisi – Mtskheta – Kazbegi – Juta

Vanochtend verlaat je de stad en ga je op weg naar het Nationaal Park Kazbegi. De rit voert over de ‘militairy highway’ en is landschappelijk op zich al de moeite waard. Op je pad ligt Mtskheta, het religieuze 'hart' van Georgië. Godsdienst is alom aanwezig in dit land, dat de wieg van het christendom beweert te zijn (net zoals buurland Armenië trouwens) en het christendom werd hier al in het jaar 337 tot staatsreligie uitgeroepen. Je bezoekt twee werelderfgoed sites, het Jvari-klooster en de kathedraal van Svetitskhoveli. Je stopt ook aan het Zhinvali-stuwmeer bij het 17de-eeuwe Ananuri-fort/klooster met unieke ligging.

Verder noordwaarts, even buiten de stad Stepantsminda (ook bekend als Kazbegi), wandel je naar we de 14de-eeuwse Gergeti Drievuldigheidskerk. Met prachtig zicht op de berg Kazbegi (5047 m) is dit misschien wel een van de mooist gelegen kerken ter wereld. Een mooie rit over smalle wegen leidt dieper de Sno-vallei in tot bij het oude dorpje Juta (2165 m) dat gedurende zes maanden per jaar compleet van de buitenwereld is afgesloten.

Met de wagen gaat het verder en, na een kleine klim te voet met bagage voor 2 nachten, neem je je intrek in eenvoudige chalets, in de buurt van het oude dorpje Juta (2165 m).

3,5 uur rijden | 4,5 km | 400 m stijgen | 400 m dalen.

Overnachting in een chalet nabij Juta. (O, A)

D Dag 4
Mount Chaukhebi

In het Nationaal Park Kazbegi voel je de enorme geologische krachten waaraan deze regio zijn dramatisch landschap te danken heeft. Je maakt een wandeling op een boogscheut van de zwaar bewaakte Russische (Tsjetsjeense) grens naar de voet van de berg Chaukhebi (2550 m).

4 uur | 400 m stijgen | 400 m dalen. Je kan eventueel nog verder wandelen tot de pas waardoor de wandeling een stuk zwaarder wordt: 1030 m stijgen en weer dalen - ca. 16 km.

Overnachting in een chalet nabij Juta. (O, L, A)

E Dag 5
Truso-vallei - Gudauri

Rit van een anderhalf uur tot bij de wondermooie Truso-vallei waar de rivier de Tergi ontspringt. De Tegri-rivier oogt mysterieus met de vele zwavelplekken. Stroomopwaarts volg je de rivierbedding tot bij het dorpje Ketrisi. Gedurende de zomermaanden wordt er hier door een paar families kaas gemaakt, met een beetje geluk kan je hier getuige van zijn. Rit naar het wintersportoord Gudauri (2200 m) voor de overnachting.

1,5 uur rijden | 21 km | 150 m stijgen | 150 m dalen.

Hotelovernachting in Gudauri. (O, L, A)

F Dag 6
Gudairi - Gori - Kutaisi

Vanmorgen gaat de rit helemaal westwaarts voor een veelzijdige culturele dag. Je brengt een bezoekje aan de indrukwekkende ruïnes van Uplistsikhe, ooit een grottenstad en het centrum van een grote pre-christelijke sekte van zonne-aanbidders. Onvermijdelijk is het bezoek in Gori aan het museum van dictator Stalin, Georgië's bekendste zoon. Eindpunt van de dag is Kutaisi, 's lands tweede grootste stad.

Rit van 4 uur.

Overnachting in een guesthouse in Kutaisi. (O, A)

G Dag 7
Kutaisi – Gelati – Prometheus Cave – Becho

Een eindje buiten de stad ligt het 12de-eeuwe kloostercomplex van Gelati, met zeer mooie muurschilderingen en mozaïeken. Wat verderop, in Tskaltubo, kan je een bezoekje brengen aan de Prometheus-grot, een indrukwekkend grottenstelsel met ondergrondse rivier en verschillende meren. Het geleid bezoek (ca. 1 km) incl. klank- en lichtspel eindigt met een boottripje.

Een goeie drie uur rijden noordwaarts leidt alweer de bergen in. Becho is het vertrekpunt voor de tweede trekking, ditmaal door boven-Svaneti, het meest onherbergzame berggebied in Georgië. Omwille van zijn landschappelijke schoonheid en socio-culturele authenticiteit, staat het gebied sedert 1996 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. Het is een fantastische aaneenschakeling van gletsjers en hoge toppen (sommige +5000 m). Je voelt je hier ver van de wereld en komt door dorpen waar de tijd niet alleen lijkt stil te staan, maar lijkt af te brokkelen. Voor wie niet beter kijkt, kan dit net zo goed oorlogsgebied zijn, dorpen met vervallen huizen en overal de vaak al even vervallen wachttorens naast de huizen. Dat Georgiërs geen belang hechten aan hoe ze wonen, merk je hier. Als het maar warm is, gezellig voelt en als er maar eten op tafel komt...

Rit van 5 uur.

Overnachting in een guesthouse in Becho. (O, A)

H Dag 8
Mount Usba Watervallen

Een heen- en weerwandeling vanuit Becho leidt langs twee watervallen met mooie zichten op de berg Ushba (4700 m).

4 uur | 16,3 km | 420 m stijgen | 640 m dalen.

Overnachting in een guesthouse in Becho. (O, L, A)

I Dag 9
Becho – Guli Pass (2960 m) – Mestia

Vandaag staat de zwaarste wandeling van de reis op het programma, met een klim van 1430 m naar de Guli-pas (2960 m). Boven krijg je een geweldig uitzicht op de Zagaro- pas die de verbinding vormt tussen Boven- en Onder-Svaneti. Vervolgens daal je maar liefst 1580 m af tot in het dorp Mestia.

10 uur | 23 km | 1430 m stijgen | 1580 m dalen.

Overnachting in een guesthouse in Mestia (gedeelde faciliteiten). (O, L, A)

J Dag 10
Mestia - Zhabeshi

Vandaag wandel je naar het dorpje Zhabeshi, onderweg liggen enkele wachttorens op je pad. Ze zijn tussen de 900 en 1300 jaar oud en Unesco-werelderfgoed. Elke toren symboliseert een familie, des te groter de toren, des te rijker de eigenaar. ze dienden niet alleen om de inwoners van het dorp tegen de vijand te beschermen maar ook om de huizen af te schermen voor lawines. De torens blijven dus staan zoals ze zijn, als uitroeptekens in het landschap, lonkend naar de besneeuwde bergtoppen van de Kaukasus.

4 uur | 16,2 km | 710 m stijgen | 500 m dalen.

Overnachting in een  eenvoudig guesthouse in Zhabeshi. (O, L, A)

K Dag 11
Zhabeshi - Adishi

Prachtige wandeling naar het pittoreske dorp Adishi, waar de tijd is blijven stilstaan. Onderweg kom je op een plek waar je langs alle kanten omringd bent door wit besneeuwde bergtoppen.

4 uur | 960 m stijgen | 470 m dalen.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse in Adishi. (O, L, A)

L Dag 12
Adishi - Iprali

Vanuit Adishi wandel je naar het buurdorpje Iprali. Het eerste gedeelte van de wandeling is indrukwekkend, je trekt door een landschap waarin de bergen en gletsjers steeds dichterbij lijken te komen. Echt avontuurlijk is de oversteek van een rivier te paard!

20 km | 5 uur | 910 m stijgen | 1040 m dalen.

Overnachting in een guesthouse in Iprali (gedeelde faciliteiten). (O, L, A)

M Dag 13
Iprali - Ushguli

Het doel van deze laatste volledige dagtocht is het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp van Europa. Ushguli, in het hart van Boven-Svaneti, is een cluster van 4 dorpen die bewoond worden door 70 families. Ushguli is spectaculair gelegen met op de achtergrond Georgië’s hoogste berg de Skhara. De exacte hoogte van de berg staat niet vast, maar het getal 5201 m wordt genoemd. Een mooiere plaats om de laatste trekkingsnacht door te brengen is er niet.

3,5 uur | 13,6 km | 510 m stijgen | 380 m dalen.

Hotelovernachting in Ushguli. (O, L, A)

N Dag 14
Ushguli

Vandaag maak je een makkelijk te volgen wandeling (zonder begeleiding) in de richting van de Skhara, langs de Enguri-rivier tot aan de voet van de gletsjer. Terug naar Ushguli voor overnachting.

4 uur | 19 km | 470 m stijgen | 480 m dalen.

Hotelovernachting in Ushguli. (O, L, A)

O Dag 15
Ushguli - Lentekhi - Kutaisi

Rit naar Kutaisi, ca. 4,5 uur rijden. Na aankomst is er nog tijd voor een bezoek aan de boerenmarkt en aan de 11de-eeuwse Bagrati-kathedraal die, sinds ze recent gerestaureerd werd, een voorwerp is van controverse. Moet ze wel of niet op de lijst van Unesco-sites blijven? Oordeel zelf maar. De stad Kutaisi zelf werd recent ook in een nieuw jasje gestopt na jaren van post-Sovjetverval.

Overnachting in een guesthouse in Kutaisi. (O, A)

P Dag 16
Kutaisi - Tbilisi

Einde van dit prachtig Georgisch avontuur met een rit van een viertal uur tot Tbilisi waar je de namiddag zelf kan invullen. Zo kan je bijvoorbeeld een weldadig bad gaan nemen in de zwavelrijke warmwaterbronnen die al eeuwenlang deel uitmaken van de stad.

Hotelovernachting in Tbilisi. (O)

Q Dag 17
Einde

Einde van het programma, de chauffeur brengt je nog naar de luchthaven. Terugreis naar Brussel. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • transfers luchthaven - Tbilisi - luchthaven
 • logies zoals vermeld in dagschema
 • ontbijt
 • overige maaltijden zoals vermeld in dagschema
 • privé vervoer per wagen 
 • Engelssprekende gids op dag 2
 • bagagevervoer
 • lokale berggids tijdens de Svaneti-trekking (van dag 8 tot dag 13)
 • btw.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • vervoer op dag 2
 • dranken en persoonlijke uitgaven
 • inkomgelden (ca. € 30)
 • fooien
 • evt. reisverzekering.
 •  

Prijs

Prijzen geldig in 2024:

Basisprijs op basis van 2 personen: € 3270
Basisprijs op basis van 4 personen: € 2140
Eenpersoonskamer: € 220

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 juni tot/met 30 september 2024. Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat met warme tot zeer warme zomers en koude winters. In het gebergte wordt het frisser naarmate je hoger gaat, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.
 

Heen- en terugreis

Vlucht naar Tbilisi. Je wordt op de luchthaven opgewacht door een chauffeur die je op het einde van de reis ook weer terug naar de luchthaven brengt.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Joker doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Joker, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
 

Vervoer

Tijdens de ganse reis is er privé vervoer met chauffeur voorzien. Hou rekening met heel wat kilometers rijden.
 

Wandelniveau

In het dagschema vind je de duur van de wandelingen, alsook de hoogteverschillen. De wandelingen in Kazbegi NP zijn : 4 à 6 uur wandelen met hoogteverschillen tot 400 m stijgen en dalen. De wandelingen in Svaneti zijn zwaarder:  en . Dagelijks 5 à 6 tot 8 à 9 uur wandelen met dagelijks grote hoogteverschillen. Dag 9 is met 10 uur wandelen een volle . Je moet die dag ook 1430 m stijgen en 1580 m dalen. 
Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd, tijdens de ganse reis is er privé vervoer voorzien met chauffeur. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. 

Logies

In Tbilisi overnacht je in een eenvoudig hotel met privé-sanitair. Elders overnacht je in guesthouses met wisselend comfort. In de dorpjes in Svaneti is het soms primitief logeren, met basic sanitair. Overal is er op z'n minst lauw water. Handdoeken zijn niet altijd voorzien, hou hier rekening mee. Beddengoed is wel aanwezig. 

In de bergdorpen leeft men met en van de dieren, wat maakt dat er overal in de ongeplaveide straatjes mest ligt. Er is weinig straatverlichting.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is overal inbegrepen.
 • Het middagmaal, als dat is voorzien, is een lunchpakket.
 • Avondmaal is overal inbegrepen en neem je in het logies. Enkel in Tbilisi is het avondmaal niet inbegrepen, dan eet je op restaurant of in het hotel.

Uit het reisverslag van onze begeleidsters Nancy en Lieve: "Eten en koken zijn in Georgië een nationale sport. Ook dat hebben we gemerkt. Het zijn scènes die bij blijven. In dat ene gasthuis in Becho bijvoorbeeld, waar we uren in de keuken zaten, in stilte, terwijl drie zussen en hun moeder al van 's ochtends vroeg bezig waren met het snijden van aubergines, fijnhakken van vlees, waar deegkommen vol brood in wording stonden te geuren, nog steeds in stilte. Het leek een scène uit de film Festen, een voorbereiding voor een feestmaal met dertig verschillende gerechten. Maar in Georgië bleek het alledaags tafelen. Geen spel van de ene gang die de andere opvolgt, wel een tafel vol met bordjes, schotels en de nationale trots, khachapuri, brood gevuld met gesmolten kaas of aardappelen. Onze favoriet was pkhali, een notenmengeling die zowat overal in gestopt wordt. En de lokale wijn, ook die was er in overvloed in dit wijnland. Het was vaak met een lichte gène dat we van tafel gingen. Telkens opnieuw. Niet alles opgegeten, alweer. Tot we van een local hoorden dat er geen reden tot gène was. Niemand eet hier ooit alles op. Het is een ritueel, een volle tafel."

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren